söndag 8 januari 2017

Längdskidåkning som i fjällen och vinterpicknick




Vem behöver åka till fjällen när det är ordentligt med snö och ett par grader under minusstrecket i Stockholm. Omgivningen runt vårt hem har förvandlats till en magiskt vacker vintervärld!

Just nu, innan skottning och sandning hunnit med, kan man faktiskt åka långfärdsskidor från vår gård hemma, runt sjön Trekanten och sedan vidare bort mot Mälaren och Vinterviken som verkligen gör skäl för sitt namn så här års. Inget för Vasaloppsåkare kanske, men en lagom motionstur för oss vanliga dödliga.

När jag var ute och skidade igår fick jag inspiration till vinterpicknick. När det är så pass kallt som nu gäller det att antingen duka upp det goda intill en värmande eld eller servera strategisk mat ock dryck som inte tar alltför lång tid att avnjuta. Även om man blir uppvärmd av skidåkning leder stillasittande ganska snabbt till att man blir kall. I vilket fall är det bra om picknicken kan ätas med vantarna på.

Piroger är perfekt. Jag bakade både empanadas med köttfärs och sådana fyllda med vegetariskt innehåll. De senare efter inspiration från gruppen "Fegovego" på Facebook.

Till pirogerna behövs grönsaker. Jag trädde små tomater på spett vilket gör dem vantvänliga att äta. En värmande soppa i termos är smart. Hemma i kylen hade vi grädde i vilken rotselleri kokt, en rest från nyårsmiddagen - perfekt bas till en mixad rotsellerisoppa!

Apelsiner eller clementiner är ett måste i skidspåret. För att slippa det kalla projektet att skala de saftiga citrusfrukterna gör jag det hemma och serverar klyftorna ur en burk.

Jag vill gärna ha något hembakat till kaffet, men många bakverk är så stora att det lätt blir för mycket. Jag har kommit på att minimuffins är perfekt. Vill man bara ha en liten godbit så går det bra, vill man ha mer är det bara att ta flera. Jag bakade en liten sats, men passade på att ge dem två olika smaker: lingonmuffins med banan, sirap och vit choklad och äppel- kanelmuffins.

Jag fick ett verkligt gott julkaffe från Johan och Nyström i julklapp. Riktigt fint kaffe med en liten, liten kryddning av kardemumma - väldigt gott! Vi hade bara en termos som behövdes till soppan så för kaffet fick jag ta till det gamla knepet med glasflaska i yllesocka.


Piroger, vego eller med köttfärsfyllnig, 16 st

100 g smör
2 dl mjölk
1/2 paket jäst
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 ägg + ett extra till pensling
ca 7 dl vetemjöl

köttfyllning:
350 g köttfärs
2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
2 gula lökar, skalade, hackade
2 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad anchochili
1 tsk milt paprikapulver
1/2 tsk oregano
1/2 dl oxbuljong
1/2 dl halverade gröna oliver, grovhackade
salt och svartpeppar

vegofyllning:
2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
2 gula lökar, skalade, hackade
1 msk rapsolja
2 dl kokta linser
1 dl ajvar relish
1 paket fetaost
1/2 dl halverade gröna oliver, grovhackade

Köttfyllning:
Rosta spiskummin i en torr stekpanna. Mortla.

Fräs vitlök och lök i oljan. Bryn färsen. Tillsätt kryddor, buljong och oliver.

Vegofyllning:
Fräs vitlök och lök i oljan. Blanda medlinser, ajvar, smulad feta och oliver.

Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt allt blir fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Tillsätt sockret. Rör ut med degspadet. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Bearbeta, helst i en maskin till smidig deg.

Jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Knåda på mjölat bakbord. Dela i 16 delar. Rulla till bollar och kavla ut till rundlar.

Lägg fyllning på rundlarna och vik ihop. Nyp ihop kanterna och gaffla ihop. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckt ca 20 minuter.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda ca 15 minuter i 225 graders ugn.



Rotsellerisoppa, 4 portioner

1 gul lök, skalad, hackad
2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
1 msk smör
1/2 rotselleri, skalad, skuren i bitar
1/2 dl vitt vin
1 l kycklingbuljong
2 dl grädde
salt och vitpeppar

Fräs vitlök och lök i smöret några minuter utan att det tar färg. Tillsätt vin och selleri. Tillsätt buljong. koka ca 30 minuter. Tillsätt grädde. koka ca 10 minuter till. Mixa med stavmixer till jämn konsistens. Smaka av med salt och peppar.


Minimuffins med två fyllningar, ca 15 st

30 g smör
4 msk mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

1/2 dl lingon
1/2 banan
vit choklad
sirap
1/2 äpple
kanel

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smör, tillsätt mjölk. Blanda med ägg och sockersmeten. Rör ner bakpulver i mjölet. Sikta ner i smeten. Rör samman.

Bottna minimuffinsformar med antingen några lingon, lite skuren banan, några skärvor vit choklad och lite sirap eller små äppelbitar och kanel. Fyll formarna halvfulla med muffinssmet.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 225 graders värme.


Lycklig i skidspåret

Solnedgång vid snötäckt Mälaren

Snygga f d dynamitfabriken i skymningen



Inga kommentarer: