torsdag 4 juli 2013

Spännande växter från Mexiko

Mexikansk dragon

Epazote

Bland de plantor som jag odlar från frö finns såklart koriander, som odlas i lådor och på friland, och en hel hoper olika sorters chili, som odlas i krukor. De mexikanska chilisorterna Jalapeno och Serrano tillhör favoriterna som jag odlar varje sommar.

I min plantleverans från Tyskland fanns två mexikanska nykomlingar; Mexikansk dragon och Epazote.

Mexikansk dragon, Tagetes lucida på latin, är en tagetessläkting som ska ha stark, härlig smak av fransk dragon med en extra ton av anis. Spännande! Jag tror den kan bli perfekt i bearnaisesås och till fiskrätter, kanske något åt det mexikanska hållet? Eventuellt finner den också sin plats i en somrig örtsås. Plantan är dessutom redan vacker och om jag förstår det hela rätt kommer den att blomma med vackra gula blommor.

Epazote, citronmålla, Chenpodium ambrosioides, verkar väldigt intressant. I Mexiko anser man att den är fullständigt oumbärlig tillsammans med bönor. Smaken beskrivs som helt egen, lite åt bildäckshållet med ton av citrus och omöjlig att ersätta med något annat. Det är främst de färska bladen som används och kryddan lär fungera ungefär som koriander, först avskyr man den och efter tillvänjning älskar man den. Spännande! Första gången jag odlade bladkoriander, innan den blev vanlig i butiker och innan thailändsk man blivit populär, tyckte jag att korianderbladen hade vedervärdig doft och smak av bladlus. Med tanke på hur mycket jag senare kommit att uppskatta koriander ser jag verkligen fram emot att bli kompis också med epazoten. Jag vill testa den till refried beans, svarta bönor och i quesadillas. I Mexico används den också till kyckling, fisk, svamp och tomatsåser läser jag i Lena Israelssons bok "Jordens täppor".


Överhuvudtaget ser jag fram emot en semester med många härliga tex-mex-smaker. Jag har nämligen, efter viss övertalning, fått J att fastna för boken "Tex-mex från grunden" av Jonas Cramby. Härligt, nu köps det hem spännande ingredienser, blandas kryddblandningar, tillverkas barbecuesåser och inläggningar så att det står härliga till i köket på landet. Inför helgen vet jag att röken förbereds för en riktigt långsamlagad pulled pork.

6 kommentarer:

Frostrosor sa...

Vilka häftiga kryddor! SJälv har jag fått långpeppar (ingen planta utan en torkad krydda). Du vet möjligtvis inte något om långpeppar och kan ge tips på hur man ska använda den?

Mian sa...

"Lite åt bildäckshållet..." :-)
Intressant.

Mårtenssons kök sa...

Inte utan att vi blir lite avundsjuka på dina växter och möjlighet att odla dom. Vilken härlig lyx det är att ha den möjligheten, så många nya och roliga smaker att upptäcka, även om några kräver lite tillvänjning:)

Anna/gourmetgarage.dk sa...

Spännande! Jag köpte Epazoteplanta på Åbergs. Ska bli spännande att testa :)

Fröken Dill sa...

Frostrosor; även jag har långpeppar hemma som ännu inte blivit använd. Hör av mig när jag kommer på något bra...
Mian; nu har jag smakat och det stämmer faktiskt, samtidigt som det smakar citrus och riktigt aromatiskt...
Mårtenssons; odlingen är ett måste även om inte allt alltid lyckas.
Anna; ska bli spännande att höra vad du gör med den. Här ska snart testas quesadillas och så har jag köpt en massa lokalodlade bönor på Öland som kan behöva spicas upp...

Fröpåsen sa...

Mycket spännande med "nya" kryddor! Vart beställde du fröna? Jag antar att de kanske inte går att övervintra utomhus i vårt klimat? Men kanske i kruka, torrt och svalt inomhus?
Många frågor från mig,
Maria