onsdag 31 juli 2013

Bondbönelycka

Bondbönorna har tagits ut ur skidorna

Så här fina var plantorna

I år har mina bondbönor blivit alldeles ovanligt fina. Knappt en tillstymmelse till lusangrepp och de har växt som bara sjutton. Extra kul eftersom jag för en gångs skull satsade på en hel bädd, 120x120 cm med just bondbönor. Bönorna planterades runt 1 maj och växte första månaden under fiberväv. Sorterna är "Red epicure" och "Hangdown". Igår skördade J de första.

Vi tog bönorna ur de mjuka fodrade skidorna. På bilden syns att "Red epicure" har en tjusig röd färg. Bönorna kokades sedan någon minut och skalades precis som man skållar mandel så att de absolut knallgröna innerbönorna kom fram.

Vitlök och bondbönor är en helt suverän kombo, men vi var mer hungriga än så och bestämde oss för att använda våra bönor i en slags trädgårdspimpad spagetti carbonara.


Spagetti carbonara från trädgården, 2 portioner

1 färsk lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackad eller riven
2 msk olivolja
2 dl skållade bondbönor
10 mangoldblad
1/2 dl klippt persilja
150 g pancetta i tunna skivor
2 portioner färsk pasta
2 äggulor
salt och nymald svartpeppar
1 dl nyriven pecorino

Fräs lök och vitlök i oljan utan att det tar färg. Tillsätt bondbönorna och låt dem fräsa med. Tillsätt mangoldbladen och låt dem gå en kort stund.

Stek pancettan knaprig i en annan panna.

Koka pastan i saltat vatten, blanda samman med grönsakerna och pancettan, salta och strö över persilja.

Lägg upp, svartpeppra rejält över varje portion. Toppa med äggula och peccorino.

10 kommentarer:

Älfgärdet sa...

Ah! Skördade också mina första bönor igår; Masterpiece Longpod, Medes & Witkiem. Verkligen fina! I fjol hade jag endast en sort men det var ju så gott så i år blev det fler. Kunde dock inte hejda mig till middagsdags utan kokade dem & tillsatte endast lite salt & smör & åt dem som ett mellanmål :). Vilken smak!!! Som en dröm....suck...

Fröken Dill sa...

KUUL! Bondbönor och smör är också som gjorda för varandra! Jag har tidigare odlat en rödblommande sort. Den var fin, men jag har för mig att den inte gav så mycket. Funderar på att testa "Giant longpod exebition" nästa år, den ska vara extra avkastande.

När årets plantor är färdigskördade ska de klippas ner till ca 10 cm. Om det blir en mild höst lär man kunna få en skörd till har jag hört!

mumsfillibaba sa...

Vad härligt att ha såmycket gott i trädgården! Bondbönor har jag inte tillagat själv, bara ätit på krogen. Är ju väldigt gott men värkar lite billigt. Får skaka av mig latmasken och försöka få tag på lite bondbönor. Snygga de där lila!

Fröken Dill sa...

Bondbönor är verkligen en av trädgårdens stora delikatesser!

David sa...

Härligt med bondbönor både på trädgårdsland och i köket.
Jag försöker få en andra skörd på mina histal genom att klippa ner dem med 5cm stjälk kvar och ge en kvävegiva. Skriver om det på min blogg http://www.postannelund.chilipeppar.com
Hoppas det går bra, mina såddes relativt sent nämligen i andra hälften av april.

David sa...

Härligt med bondbönor både på trädgårdsland och i köket.
Jag försöker få en andra skörd på mina histal genom att klippa ner dem med 5cm stjälk kvar och ge en kvävegiva. Skriver om det på min blogg http://www.postannelund.chilipeppar.com
Hoppas det går bra, mina såddes relativt sent nämligen i andra hälften av april.

Tant Russin sa...

Så kul att du odlar egna bondbönor! De är ju verkligen en av de allra allra godaste.

Fröken Dill sa...

David; vad bra, jag ska inte glömma att gödsla!
Tant Russin; kul att de blev så extra fina i år. Varje år är det vissa grönsaker som lyckas och andra som inte blir så bra. Det är verkligen spännande med egen köksväxtodling!

Sara på Vardag.nu sa...

Bondbönor odlade jag på balkongen förra året, tills vinden bröt av stjälken (och mitt odlarmod). I år odlar jag mest ingenting utom lavendel som jag ska göra gott socker med :)

Fröken Dill sa...

Sara; många, många köksväxter fungerar perfekt på balkongen, men jag kan tänka mig att just bondbönor är lite för höga...