måndag 25 mars 2013

Köttfri måndag - bästa, snabba vegetariska rätten


Jag kommer inte riktigt ihåg när "meatless monday" blev något vi nästan alltid håller oss till. Det är ingen benhård regel, utan mer ett sätt att utmana oss själva att äta mer vegetariskt och hitta riktigt goda köttfria alternativ.

Favoriträtten har blivit en superenkel pastarätt med spenat och champinjoner. Jag brukar använda lite torkad shitake i den här rätten för att öka svampsmaken, men har man inte torkad svamp hemma går det lika bra utan. Jag skriver inte ut tryffelolja i receptet, men tillhör man dem som är passionerat förälskade i denna ingrediens så är det absolut inte fel att tillsätta några droppar.
 

Pasta med spenat och champinjoner, 4 port

1 gul lök
15 champinjoner
ett par torkade shitake-svampar, kan uteslutas, men ger mer intensiv svampsmak
1 röd paprika
1 påse babyspenat
2 msk smör
1 burk crème fraiche
pressad saft från 1/2 citron eller 2 msk vitt vin
någon tsk gott grönsaksbuljongpulver
salt, svartpeppar
muskotnöt
"forest blend"-krydda
färsk parmesanost
4 portioner tagliatellepasta

Lägg de torkade shitakesvamparna i en skål och häll på kokande vatten. Låt stå en stund och kör eventuellt kort i mikron för att svamparna ska bli mjuka. Klipp shitaken i små bitar. Spara vattnet.

Halvera champinjonerna och stek dem gyllenbruna i en stekpanna. Starta stekningen med torr panna och tillsätt en klick smör när svamparna börjar få färg. Tillsätt shitakebitarna och låt dem fräsa med.

Skär paprikan i strimlor. Stek snabbt på mycket hög värme. De ska behålla sin spänst, men få lite färg.

Skala och hacka löken. Fräs löken i smör utan att den tar färg. Tillsätt crème fraiche, vin blötläggningsvatten från shitaken och buljongpulver. Koka ihop några minuter. Tillsätt svamp, paprika och spenat. Krydda med salt, svartpeppar, riven muskotnötkrydda och ett par tag från "forest-blend"-kvarnen. Låt allt bli varmt.

Servera genast med nykokt pasta och riven parmesanost.
 

Inga kommentarer: