lördag 30 mars 2013

Kallrökning - lättare än du tror!

Har du tillgång till en hyfsat stor grill med lock, t ex en klotgrill? Då är mitt bästa tips att testa kallrökning! Man behöver en "kallröksgenerator" en liten pryl som kostar några hundralappar, men kan användas i princip hur många gånger som helst. 

Fisk som ska rökas ska saltas in ett dygn innan. Gnid in med sockersaltblandning, 1 del socker, 3 delar salt, ca 1 dl blandning till en laxsida. Lägg in i en plastpåse i kylen. Strax innan det är dags för rökning tas fisken fram och torkas av med hushållspapper så att den blir så torr som möjligt.

Kallröksgeneratorn fylls med rökspån, ställs på bottengallret i ena halvan av grillen och tänds i ena änden. Det som ska rökas läggs på övre gallret i andra halvan av grillen. Sedan är det bara att sätta på locket, öppna nedre spjället på grillen helt och det övre pyttelite. Nu behöver man inte göra någonting under de tio timmar som det tar för spånet att bli rök.

Den hemrökta laxen får fantastisk smak och konsistens, helt annorlunda jämfört med den man köper. Vi tänker njuta av den på påskbordet. Hur torsken blir vet vi inte ännu, eftersom detta är premiär för rökning av sådan.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hur varmt blir det i grillen när du kallröker ?Det blir inte utslag på min termometer .undrar om det är för kall.Har läst at månge nevner mällom 40-60grader på kallrökning.