onsdag 14 september 2011

Skördepytt


Med köket fullt av skördade kryddor, grön- och rotsaker gäller det att utnyttja allt gott i matlagningen.

I söndags åt vi en stek och resterna av den är ju förstås perfekta till pyttipanna.

Det fanns bara några få färskpotatisar kvar varför det blev en relativt GI-vänlig pytt.

Skördepytt (inte ett recept att följa slaviskt, men så här blev det i måndags...)

3 små färskpotatisar
1 gul lök
1 späd purjo
1 liten squash
2 morötter
2 gröna paprikor
1 liten palsternacka
1/2 liten rotselleri
ca 2 dl rensad och skuren skogssvamp (varav hälften var favoriten stolt fjällskivling)
2 rejäla skivor stek eller biffskivor
smör
salt och peppar
ev forest blend krydda

3 tomater
1 litet knippe persilja

Skala, tärna och fräs rot- och grönsaker i omgångar i smör. Svampen läggs i panna, vattnet får ånga bort varefter smör tillsätts och svampen ges fin färg.

Tärna steken. Hetta upp en järnstekpanna med smör tills den blir rejält varm. I med köttärningarna och låt dem få färg på utsidan, utan att bli helt genomstekta.

Blanda pytten, krydda med salt, svartpeppar och ev forest blend-krydda.

Tärna tomater och hacka persilja för att strössla över pytten.

Stekt ägg eller en äggula är gott till och jag vill dessutom ha chilisås och HP-sås till min pytt.

Inga kommentarer: