onsdag 5 mars 2008

Tjejmiddag


Vi är fem tjejer som var kursare under utbildningen och fortfarande träffas regelbundet. Det är alltid lika kul att ses och vi har massor att prata om. I förra veckan kom alla hem till mig.

Jag ville gärna ha en middag med lite vårlig ton och fina milda färger så det fick bli en asiatisk start, vietnamesiska rispappersrullar med doppsås. Huvudrätten var örtmarinerade kycklingspett med grönärtssås och ris. Vi åt fruktsallad till efterätt.

Vitenamesiska rispappersrullar
Rispapper
Gurka i tändsticksstora bitar
Böngroddar
Skalade räkor
Hackade vårlökar
Färsk koriander
Sweet chilisås eller ostronsås
Blöt ett rispapper i taget i varmt vatten. Man får vara lite snabb så att det inte blir alltför sladdrigt. Lägg rispappret på en skärbräda och forma en liten hög av groddar, gurka, räkor, vårlök nertill på respappret. Toppa med korinader och lite sweet chilsås eller ostronsås. Vik in kanterna och rulla ihop som en vårrulle.
Doppsås
4 msk vatten
1 tsk risvinäger
1 tsk farinsocker
1 msk limesaft
2 msk fisksås
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 finhackad röd chilifrukt
5-6 finstrimlade grönmyntablad
Blanda ingredienserna och rör så att sockret löser sig
Kycklinspett med grönärtsås
Trä bitar av kycklingfilé på spett. Marinera ett par timmar i olivolja med hackade färska örter, t ex dragon, persilja, timjan, salt, peppar och lite pressad citron. Grilla spetten över glöd eller i ugnen. Jag brukar steka spetten i en mycket het grillpanna så att de får fina ränder. Sedan sätter jag in pannan med spetten i 200 graders ugn tills de är precis genomstekta. Grönärtsåsen är en vanlig vitvinsås (oekat vin) i vilken man mixar ner ett par deciliter grönärtor (frysta, tinade)på slutet. Servera genast!

1 kommentar:

Kocken sa...

Snyggt och gott! :-) Blogg-kompis kocken