torsdag 11 april 2019

Vardagsklassiker - Falukorv i ugn 2.0

Redo för ugnen!

Falukorv av rätt sort som tillagas på bra sätt är otroligt gott.

Min favoritsort är LIDL:s Enebacken Delikatessfalukorv.

Klassisk "Falukorv i ugn" med tomatskivor, ost och stark dijonsenap är toppen, men nu har jag kommit på att man kan få rätten ännu godare genom att lägga till långlagad gul lök. Smaken av löken matchar falukorvssmaken helt perfekt. Buljongen runt korven bli också en jättegod sky, helt underbar till pressad potatis.

Falukorv i ugn skulle jag kunna äta flera gånger i veckan och det passar dessutom bra i matlådan.


Falukorv i ugn 2.0, 4 port

2 stora gula lökar
smör att steka i
1 falukorv 550 g
2 tomater
3 msk dijonsenap (helst Bornier)
ca 4 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong
oregano
salt och peppar
1 dl riven lagrad ost
potatis av mosig sort

Skala och skiva löken fint. Fräs i smör och låt det gå långsamt, långsamt, minst en halvtimme och slutresultatet ska bli lätt ljusbrunt och smältande. Salta och peppra.

"Hasselbacks-skär" korven lite drygt halvt igenom i ca centimetertjocka skivor. Halva och skiva tomaten fint. Tryck ner stekt lök och tomatskivor mellan korvskivorna. Bred på rejält med senap.

Lägg ev överbliven lök under korven i en ugnsform. Häll på vatten, någon dryg centimeter djupt och smula ner buljongtärning.

Salta och peppra korven. Strö över oregano. Toppa med riven ost.

Tillaga i 200 graders ugn 30-40 minuter.

Servera med kokt, nypressad potatis.


Inga kommentarer: