lördag 19 november 2016

Resan till Sicilien


På höstlovet var det dags för oss att bege oss av på J:s efterlängtade födelsedagspresent: resan till Sicilien. Det kändes som en dröm att lämna ett mörkt, kallt, höstgrått Sverige och landa på soliga, gröna, blommande Sicilien. Jag har aldrig varit i Sydeuropa så sent på säsongen och blev överraskad av att det var så somrigt. Hela vår lovvecka bjöd på strålande sol, härligt välbehövligt ljus och en temperatur runt 20 grader. Någon gång i skuggan eller någon kväll fick man ta på sig en kofta.

Medelhavet, med sin fantastiska blåhet, var närvarande överallt i den lilla staden Cefalú. De flesta dagarna kunde man se silhuetterna av de Lipariska öarna långt borta vid horisonten. Sandstranden alldeles nedanför staden var lång och inbjudande, glest befolkad trots att vågarna fortfarande var ljumna.

Test av vattentemperaturen

Vi bodde lite utanför staden, högt ovanför hamnen på ett verkligt fint lägenhetshotell som låg i en trädgård, med grillplats och pool med havsutsikt.

En av få gånger som datorn var på...
Eftersom början av november är lågsäsong var vi nästan ensamma på hotellet. Det fanns två vägar att välja på när man skulle gå ner till staden. Rakt ner för berget eller längs den pinjekantade vägen ner mot hamnen för att sedan gå runt "La Rocca" den höga klippen som dominerar landskapet i trakten. Tog man den senare vägen fanns ett bra kaffeställe halvvägs.

Vi hade en lugn vecka, med en massa promenader - rätt jobbigt i den branta terrängen, en lite längre bussutflykt upp i bergen till lilla staden Castelbuono och så förstås massor med mat, dryck, urgott kaffe och glass.


I Castelbuonos trånga gränder hämtas soporna med åsnor
Det fanns gott om restauranger i Cefalú, men det som kanske imponerade allra mest var RÅVARORNA. Man ville ju bara gråta när man jämförde den stora Supermercatons utbud med det vi har i svenska butiker. Riktiga solmogna färska grönsaker och frukt från trakten, pinfärsk fisk och skaldjur direkt från havet, kött som hade stark god köttsmak, extremt goda pistagenötter och rostade mandlar, ett otroligt utbud av chark, ostar, oliver, inlagda grönsaker och den där inlagda äkta ansjovisen som jag älskar.

En av många söta, leksakslika mataffärer i Castelbuono

Kaktusfrukterna var mogna

Våra frukostar hemma på balkongen med havsutsikt var minnesvärda, bara de. För att inte tala om det vi lagade i köket (som till och med var utrustat med ugn) och på grillplatsen. Det roligaste var nästan de måltider som började med att vi botaniserade i fiskdisken, där vi inte ens visste namnen på det mesta som erbjöds. Vi grillade fisk och jätteräkor med bara lite salt och peppar och penslade med olivolja med hackade färska örter och vitlök innan de åts. Sallader var inte svårt att blanda på alla fina grönsaker. Broccolistånd stora som spädbarn skattades på sina buketter, kokades al dente och åts med smör och salt, stora fotbollsrunda auberginer skivades och gratinerades med örtkryddor, mozzarella, tomat, kryddor och annat gott. När råvarorna är av sådan hög kvalitet är det verkligen superlätt att laga gourmetmat.

Rostat bröd med prosciutto, mozzarella och tomat

Te, nypressad apelsinjuice och smarriga lyxmackor

Gorgonzola, paprika, prosciutto, tomat, basilika, mozzarella

Fruktsallad på säsongens frukter - apelsin, clementin, kaktusfrukt och rostade mandlar

Sallader

Räkor till grillen

Grillad fisk och citron
 

En middag bokade vi bord på den lilla restaurangen La Brace där jag åt en suverän rätt på kanin i mustig vinägersås med kastanjer och potatismos till. Vi valde en spännande sallad, med bl a frukt i.


Två gånger gick vi till en restaurang som låg precis vid klipporna vid havet. Maten vara god, bl a råa räkor och tunna skivor rå fisk som åts med en speciell apelsinchutney, men allra bäst var närheten till havet, det var tak på verandan där vi satt men annars var det öppet ut mot vågorna.

Jag älskar carpaccio och den rätten åt vi under veckan i flera varianter, med oxkött, med tonfisk och med svärdsfisk. Blandad tallrik med olika lokala antipastos var en annan favorit. Den innehöll oftast goda charkuterier, crostinis, ostar, bl a en ganska mild hårdost med pistagenötter i, caponata, marinerade soltorkade tomater och kronärtskockor, oliver av olika slag, någon friterad ost, någon bit paj, någon krokett.

Antipasto på Al Faro

All pasta var naturligtvis perfekt kokt. På restaurang Al Faro med serveringen på en terrass ovan havet åt jag en spagetti Vongole som var god i all sin enkelhet.

I Castelbuono uppe i bergen var det vilt och svamp som gällde istället för all fisk och skaldjur i Cefalú. Vi åt vi lunch på  prisbelönta restaurangen Nanglarruni. Jag svårgillade min förrätt, crostinis med vaktelägg och färsk tryffel. Huvudrätten med vildsvin och svamp var god, men kanske lite väl mild i smaken. J valde en rätt som tydligen var lite av Nangalarrunis signaturrätt - vildsvin panerat med manna och hackade pistagenötter med rostad potatis. Mycket gott! Nanglarruni är också kännt för sitt stora vinutbud, men likt de flesta ställen vi besökte var det hela flaskor (alldeles för mycket för mig/oss) eller husets vin på glas eller karaff som gällde. Inte dåligt det heller, men det hade varit spännande att testa något lite mer karaktärsfyllt.

Crostinis med vaktelägg och massor med färsk tryffel

Glassen är ju alltid helt gudomlig i Italien. Min favoritsort är citronsorbeten, men pistage- och hasselnötsglass var också otroligt goda. Det var ganska dyrt med glass, men det man fick var gjort på riktiga, färska råvaror och smakade som något man sällan får i Sverige.

Goda espresson och goda glassen

När vi lämnade Sverige hade jag sett till att vi hade med oss minimalt med packning och två stora resväskor + en smidig liten kylväska och frysklamp. Vi hade en jättepacking med oss hem och nästan allt var ätbart. Apelsiner som smakar otroligt, tomater, oliver i massor, färsk buffelmozzarella, olivolja, charkuterier, espressokaffe, mandlar, pistagenötter och annat gott. Perfekta souvenirer att trösta oss med när vi kom hem lagom till det stora snökaoset...



Inga kommentarer: