fredag 21 oktober 2016

Vardagslyxiga crostinis


Vem kan motstå frasiga rostade baguette-skivor med någon god röra på?

Mitt enda crostini-problem är att jag inte gillar den allra mest traditionella röran, den med kycklinglever. Jag kommer aldrig att glömma när en vän i Italien stolt skulle bjuda på egengjorda crostinis och så var de inget för mig som har svårt för inälvsmat i alla dess former.

En helt annan variant av röra får man om man blandar vanliga billiga ingredienser - vitlöksfärskost (eller naturell färskost med lite pressad vitlök) och mosade sardiner. Det låter konstigt, men är jättegott. Om man råkar ha kapris hemma passar det fint som topping.


Crostinis med sardinröra

1/2 baguette
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
50 g vitlöksfärskost
2 burkar sardiner i olja
2 msk finhackad persilja
lite pressad citron
tabasco
salt och peppar
ev inlagd kapris till topping

Skär baguetten i skivor. Lägg på en plåt och pensla med olivolja. Skär vitlöksklyftan på mitten och gnid skivorna med halvorna. Salta försiktigt. Rosta skivorna ca 5 minuter i 200 graders ugn.

Mosa samman sardiner (utan oljan), ost och persilja. Smaka av med citron, tabasco, salt och peppar.

Bred röran på de rostade brödskivorna. Garnera med persilja och eventuellt kapris.

Inga kommentarer: