torsdag 13 oktober 2016

Grön curry - till helt nya dimensioner


Konstigt nog har jag, som älskar thailändsk mat och ofta gör thaicurryrätter, aldrig gjort egen currypasta.

Jag började misstänka att det vore smart när en kollega, nyss hemkommen från Thailand gav oss hemlagad currypasta som present. Den resulterade i väldigt god thaicurry, men riktigt hur dumt det är att inte "färskgöra" currypastan själv insåg vi efter premiären med vår egengjorda! Den hemlagade pastan är inte svårgjord om man bara skaffat hem ingredienserna och den tar verkligen den färdiga rätten till HELT NYA DIMENSIONER.

Ett mycket bra redskap när man ska göra currypasta är en minihackartillsats till mixern. Vi har två stycken som fungerar, men båda var på landet. Hemma fanns bara en trasig, så J fick hacka, hacka, hacka superfint och sedan mortla, mortla. Kanske bidrog det till smaken, mortling lär vara det traditionella sättet att förfärdiga pastan.

Det doftade underbart i vårt kök när curryn lagades och sedan gick det mesta åt i ett nafs. Bara en mycket liten portion blev kvar till lunchlådan (bevis - dålig bild utan sås ovan).

Thaicurry är verkligen en kylskåpsrensare. Man kan göra den med olika sorters kött eller varför inte lax, räkor eller helt vegetarisk. Otroligt många olika sorters grönsaker passar i rätten. Vi tog det vi hade hemma, bl a mina egna frilandsodlade vita miniauberginer som jag är superstolt över, men listan över vad som fungerar är lång, t ex alla sorters lök, vårlök och purjo, många sorters svamp (kanske inte alltför smakrik, bara), morot, palsternacka, paprika, vitkål, savoykål, broccoli, blomkål, vattenkastanjer, bambuskott, minimajs, rädisor, rättika, kålrabbi, aubergine, zucchini, asiatiska bladgrönsaker typ pak choi.

Thailändsk grön currypasta

1 tsk korianderfrö
1 tsk spiskumminfrö
1 tsk svartpepparkorn
6 schalottenlökar (såna där små från asiatisk butik, annars räcker nog 2)
2 citrongrässtjälkar, den mjukare inre delen
4 vitlöksklyftor
några cm färsk galangal
färsk gurkmeja, en bit motsv 1 tsk
1 tsk räkpasta, kapi (stinker, men ger underbar smak)
rivet limeskal från 1 lime (egentligen ska det vara en särskild knottig makrut-lime, men det går bra med vanlig också)
några späda limeblad (vi har en egen planta, om man bara har grova kan man låta dem koka med i rätten senare och ta bort som lagerblad)
stjälkar och gärna rötter från färsk koriander, motvarande 1 kruka, men köp heller den mer smakrika i knippe från asiatiska affärer
6 gröna asiatiska chilis (ska egentligen vara fler, men stäm av styrkan, det ska vara rejält starkt, men inte oätbart)
1 msk soja

Rosta korianderfrö och spiskummin i en torr stekpanna. Mortla tillsammans med svartpeppar.

Hacka lök, citrongräs, vitlök, galangal, gurkmeja, limeblad och chili.

Lägg samtliga ingredienser i en minihackare och kör till en jämn pasta.


Grön curry med kyckling, 4 port

grön currypasta som ovan
kött från 2 kycklinglår
4 gula lökar, i stora klyftor
2 morötter, i bitar
1 palsternacka, i bitar
10 champinjoner, kvartade
10 miniauberginer, halvade
1 liten zucchini, i stora bitar
1 liten burk vattenkastanjer
neutral olja till woken/stekpannan
1 burk kokosmjölk
2 msk koncentrerad kycklingfond
asiatisk fisksås
korianderblad
blad av thaibasilika
till servering: jasminris

Woka kycklingkött och grönsaker i omgångar i wok eller stekpanna. Den ska vara mycket het. Grönsakerna ska bli lätt svärtade, men fortfarande vara spänstiga.

Häll ny olja i woken och låt currypastan steka några sekunder. Tillsätt kokosmjölk och kycklingfond. Låt koka upp. Häll i kött och grönsaker och låt allt bli varmt. Smaka av med fisksås.

Servera med jasminris, överströsslat med hackade korianderblad och blad av thaibasilika.


Inga kommentarer: