tisdag 25 oktober 2016

Lyxiga linsbiffar med den godaste tzatsikin


Med risk för att verkligen bli tjatig så fortsätter jag med 5:2-kokboken. Linsbiffarna är ju en perfekt lyxig vegetarisk lunch, smaksättningen med pikant och salt kapris är också en fullträff. Däremot tycker jag att det var lite väl tidskrävande att göra biffarna. Enligt receptet skulle grönsakerna ugnsrostas i stora bitar. Det är mer än meckigt att finhacka dem när de är färdigrostade och halkiga. Jag tror att det går alldeles utmärkt att hacka dem innan ugnsrostningen, vilket är betydligt enklare. Tyvärr har jag inte hunnit prova än, så receptet får vara ifred så länge på den punkten.

Sedan är det problemet med att få vegobiffar att hålla ihop. Knepet med att låta dem ligga i kylen, minst en timme underlättar. Jag torkade mina biffar i 100 graders varmluftsugn ca 30 minuter innan de åkte in i kylen också.

Tipset för att spara tid i längden är att passa på att laga en dubbel sats av de goda biffarna för att ha på lut i frysen.

I originalreceptet användes gula linser. Tyvärr fanns inga sådana på min affär varför jag valde gröna istället. Originalreceptet innehåller 312 kcal per portion. Min tzatsiki är optimerad för smak snarare än att vara kalorisnål, så den är fetare. Välj mager yoghurt om du jagar kalorier.


Pikanta linsbiffar med tzatsiki, 4 port

7 1/2 dl grönsaksbuljong
3 vitlöksklyftor
250 g linser, gröna (eller, om du kan hitta, gula)
olivolja
2 röda paprikafrukter, halverade och urkärnade
1 gul paprika, halverad och urkärnad
1 rödlök, skalad och skuren i 4 delar
1 msk hackad färsk mynta + extra till garneringen
3 msk kapris, avrunnen och finhackad
lite vetemjöl
salt och peppar

Tzatsiki
1/2 gurka, skalad, skuren i mycket små kuber
1 vitlöksklyfta, riven
2 dl tjock turkisk yoghurt
1 tsk agavesirap (mer neutral smak än honung, som också fungerar)
finhackad färsk mynta
salt och svartpeppar
spiskummin, rosta hela korn i panna och mortla sedan för mest smak


Koka upp buljongen i en stor kastrull. Skala och halvera en vitlöksklyfta och tillsätt tillsammans med linserna. Koka enligt instruktion på paketet tills linserna blir mjuka. Salta och peppra och låt svalna.

Gnid in en ugnsfast form med lite olivolja. Ugnsrosta vitlök, paprika och lök i 200 graders värme i 20 minuter.

Kläm ut vitlöksklyftorna och finhacka alla grönsaker.

Blanda linser, ugnsstekta grönsaker, mynta och kapris till en smet.

Forma till 12 biffar. Jag tog hjälp av utsticksmått för att få fina biffar. Ugnstorka gärna biffarna i 100 graders varmluftsugn ca 30 minuter. Ställ i kylen minst en timme tills de blir helt kalla. Båda dessa moment görs för att biffarna ska hålla ihop bättre vid stekning.

Strö salt över gurktärningarna och blanda runt. Låt stå minst 10 minuter och vattna sig. Lägg gurktärningarna i en sil och kläm bort överflödig vätska. Blanda vitlök, yoghurt, gurka och sirap i en skål. Smaka av med hackad färsk mynta, salt, peppar och spiskummin.

Dofta på lite mjöl på biffarna och stek dem i olivolja. Servera tre biffar per portion tillsammans med tzatsikin.


fredag 21 oktober 2016

Vardagslyxiga crostinis


Vem kan motstå frasiga rostade baguette-skivor med någon god röra på?

Mitt enda crostini-problem är att jag inte gillar den allra mest traditionella röran, den med kycklinglever. Jag kommer aldrig att glömma när en vän i Italien stolt skulle bjuda på egengjorda crostinis och så var de inget för mig som har svårt för inälvsmat i alla dess former.

En helt annan variant av röra får man om man blandar vanliga billiga ingredienser - vitlöksfärskost (eller naturell färskost med lite pressad vitlök) och mosade sardiner. Det låter konstigt, men är jättegott. Om man råkar ha kapris hemma passar det fint som topping.


Crostinis med sardinröra

1/2 baguette
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
50 g vitlöksfärskost
2 burkar sardiner i olja
2 msk finhackad persilja
lite pressad citron
tabasco
salt och peppar
ev inlagd kapris till topping

Skär baguetten i skivor. Lägg på en plåt och pensla med olivolja. Skär vitlöksklyftan på mitten och gnid skivorna med halvorna. Salta försiktigt. Rosta skivorna ca 5 minuter i 200 graders ugn.

Mosa samman sardiner (utan oljan), ost och persilja. Smaka av med citron, tabasco, salt och peppar.

Bred röran på de rostade brödskivorna. Garnera med persilja och eventuellt kapris.

torsdag 20 oktober 2016

Lins- och getostsallad


Jag ger mig inte vad det gäller 5:2-kokboken. Väldigt otippat börjar den kvala in bland de kokböcker från vilka jag faktiskt lagat många av rätterna. Idén med recept utan onödigt mycket kalorier, men väldigt mycket god och spännande smak tilltalar mig. Precis sådana rätter är vad jag önskar mig till lunch.

Den enkla lins- och getostsalladen blev toppengod med spenatblad från balkongodlingen. I ursprungsreceptet användes puylinser, men jag valde svarta läckra belugalinser istället.

Nästa gång jag gör den här salladen kommer jag att toppa med lite rostade pinjenötter. Inte så kalorisnålt, kanske, men vansinnigt gott till getost.


Lins- och getostsallad, 2 port

1 tsk olivolja
1 tsk hel spiskummin
1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
1 tsk riven färsk ingefära
50 g linser, jag tog belugalinser
3-4 dl varm kycklingbuljong
1 msk hackad färsk mynta
1 msk hackad färsk koriander
lite pressad lime
75 g babyspenat
50 g getost, smulad
salt och peppar

Mortla spiskummin. Hetta upp oljan i en panna och tillsätt spiskummin, vitlök och ingefära. Fräs 1 minut. Tillsätt linserna och fräs ytterligare 1 minut.

Tillsätt buljongen lite i taget medan linserna kokar sig mjuka. Läs på paketet för koktiden. Låt linserna svalna, pressa i lime och tillsätt de färska örterna. Smaka av med salt och peppar.

Fördela spenatbladen i serveringsskålar, häll linserna ovanpå. Toppa med getost och svartpeppar.

onsdag 19 oktober 2016

Än skördas det


Trots att det är i slutet av oktober skördar jag på landet och kommer hem med korgar med blommor och grönsaker.

Det har ännu inte varit frost, men vissa plantor tycker att det är för kallt och mörkt nu. I helgen plockade jag de sista gurkorna och zucchinierna. Tomatplantorna klarar sig ännu, men påmognaden går långsamt. Sötast och godast är ampeltomaten "Houndreds of thousands". Snart är det dags att ta in de sista tomaterna för att koka marmelad på gröna tomater.

Trädgården erbjuder fina gå-bort-presenter i form av blombuketter och pumpor - knalloranga "Baby Bear" och en grön självsådd(!) sort som är misstänkt lik den "Buttercup Burgess" som jag tidigare odlat, fast mindre i storlek.



På balkongen hemma prunkar köldtåliga bladgrönsaker som ruccola, spenat, vinterportulak, bladcikoria och en uppsjö olika asiatiska bladgrönsaker.

Det är inga problem att få ihop en lunchsallad. Färska blad, tomater, paprika och gurka och så lite haricot verts som skjuds en stund och sedan frästs i olivolja och vitlök tillsammans med späda zucchinis, salt, svartpeppar och finklippt persilja. Denna sallad har legat i min lunchlåda större delen av hösten.

Ibland har jag toppat med några oliver och kanske lite fetaost, men salladen är faktiskt god som den är med alla smakrika egenodlade grönsaker.


måndag 17 oktober 2016

Mustig och värmande paprikasoppa


Jag har fastnat i 5:2-kokboken. Inte så mycket för att det är få kalorier i rätterna, utan främst för att boken verkligen innehåller riktigt många goda recept. Jag har gjort paprikasoppa tidigare och den blev god, men 5:2-kokbokens variant kryddad med ingefära, spiskummin och koriander var faktiskt smått fantastisk! Sopporiginalet innehåller 112 kcal per portion, min variant kan nog innehålla några enstaka fler.


Mustig paprika och ingefärssoppa, 2 port

2 röda paprikor
1 gul lök, skalad och skuren i sex delar
1 vitlöksklyfta, oskalad
1 tsk olivolja
1 1/2 cm färsk ingefära, skalad och riven
1/2 tsk hel spiskummin
1/2 tsk hel koriander
1 potatis, skalad och tärnad
4 1/2 dl buljong, jag valde kalvbuljong
en skvätt pressad citron
salt och peppar
philadelphiaost, till serveringen

Lägg paprikorna i en ugnsform med aluminiumfolie i botten. Ställ in i ugnen och sätt på grillelementet på högsta värme. Passa noga och vänd paprikorna så att de blir svartblåsiga i skalet runt om. Ta ut och låt paprikorna svalna insvepta i folien. Pilla bort skalet och ta bort kärnor och kärnhus.

Sänk ugnsvärmen till 200 grader, vanlig värme. Lägg lök och vitlök i en ugnsform och baka tills de blir mjuka, ca 40 minuter. Ev kan man behöva lägga på aluminiumfolie på slutet.

Mortla spiskummin och koriander. Hetta upp olivoljan i en gryta. Fräs spiskummin och koriander försiktigt, tillsätt potatistärningar. Tillsätt buljong och koka i 30 minuter tills potatisen blir mjuk.

Lägg grillad paprika, lök, innehållet i vitlöksklyftan, ingefära och buljong med potatis i en mixer. Mixa till en slät massa. Håll tillbaka i en kastrull. Späd ev med vatten till rätt konsistens. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Hetta upp. Servera soppan med en klick philadelphiaost i varje tallrik.

torsdag 13 oktober 2016

Grön curry - till helt nya dimensioner


Konstigt nog har jag, som älskar thailändsk mat och ofta gör thaicurryrätter, aldrig gjort egen currypasta.

Jag började misstänka att det vore smart när en kollega, nyss hemkommen från Thailand gav oss hemlagad currypasta som present. Den resulterade i väldigt god thaicurry, men riktigt hur dumt det är att inte "färskgöra" currypastan själv insåg vi efter premiären med vår egengjorda! Den hemlagade pastan är inte svårgjord om man bara skaffat hem ingredienserna och den tar verkligen den färdiga rätten till HELT NYA DIMENSIONER.

Ett mycket bra redskap när man ska göra currypasta är en minihackartillsats till mixern. Vi har två stycken som fungerar, men båda var på landet. Hemma fanns bara en trasig, så J fick hacka, hacka, hacka superfint och sedan mortla, mortla. Kanske bidrog det till smaken, mortling lär vara det traditionella sättet att förfärdiga pastan.

Det doftade underbart i vårt kök när curryn lagades och sedan gick det mesta åt i ett nafs. Bara en mycket liten portion blev kvar till lunchlådan (bevis - dålig bild utan sås ovan).

Thaicurry är verkligen en kylskåpsrensare. Man kan göra den med olika sorters kött eller varför inte lax, räkor eller helt vegetarisk. Otroligt många olika sorters grönsaker passar i rätten. Vi tog det vi hade hemma, bl a mina egna frilandsodlade vita miniauberginer som jag är superstolt över, men listan över vad som fungerar är lång, t ex alla sorters lök, vårlök och purjo, många sorters svamp (kanske inte alltför smakrik, bara), morot, palsternacka, paprika, vitkål, savoykål, broccoli, blomkål, vattenkastanjer, bambuskott, minimajs, rädisor, rättika, kålrabbi, aubergine, zucchini, asiatiska bladgrönsaker typ pak choi.

Thailändsk grön currypasta

1 tsk korianderfrö
1 tsk spiskumminfrö
1 tsk svartpepparkorn
6 schalottenlökar (såna där små från asiatisk butik, annars räcker nog 2)
2 citrongrässtjälkar, den mjukare inre delen
4 vitlöksklyftor
några cm färsk galangal
färsk gurkmeja, en bit motsv 1 tsk
1 tsk räkpasta, kapi (stinker, men ger underbar smak)
rivet limeskal från 1 lime (egentligen ska det vara en särskild knottig makrut-lime, men det går bra med vanlig också)
några späda limeblad (vi har en egen planta, om man bara har grova kan man låta dem koka med i rätten senare och ta bort som lagerblad)
stjälkar och gärna rötter från färsk koriander, motvarande 1 kruka, men köp heller den mer smakrika i knippe från asiatiska affärer
6 gröna asiatiska chilis (ska egentligen vara fler, men stäm av styrkan, det ska vara rejält starkt, men inte oätbart)
1 msk soja

Rosta korianderfrö och spiskummin i en torr stekpanna. Mortla tillsammans med svartpeppar.

Hacka lök, citrongräs, vitlök, galangal, gurkmeja, limeblad och chili.

Lägg samtliga ingredienser i en minihackare och kör till en jämn pasta.


Grön curry med kyckling, 4 port

grön currypasta som ovan
kött från 2 kycklinglår
4 gula lökar, i stora klyftor
2 morötter, i bitar
1 palsternacka, i bitar
10 champinjoner, kvartade
10 miniauberginer, halvade
1 liten zucchini, i stora bitar
1 liten burk vattenkastanjer
neutral olja till woken/stekpannan
1 burk kokosmjölk
2 msk koncentrerad kycklingfond
asiatisk fisksås
korianderblad
blad av thaibasilika
till servering: jasminris

Woka kycklingkött och grönsaker i omgångar i wok eller stekpanna. Den ska vara mycket het. Grönsakerna ska bli lätt svärtade, men fortfarande vara spänstiga.

Häll ny olja i woken och låt currypastan steka några sekunder. Tillsätt kokosmjölk och kycklingfond. Låt koka upp. Häll i kött och grönsaker och låt allt bli varmt. Smaka av med fisksås.

Servera med jasminris, överströsslat med hackade korianderblad och blad av thaibasilika.


onsdag 12 oktober 2016

Dumplings


Redan i fredags bunkrade jag upp råvaror för att vi skulle kunna ha dumplingsverkstad hemma. Jag älskar de små kinesiska knytena. Vi brukar äta dumplings på vårt lokala kinamatställe där de serveras i en ingefärstät buljong. Ännu godare och med möjligheter till oändlig variation blir det såklart om man lagar egna dumplings. Det tar sin lilla tid om man vill göra många olika sorters fyllningar så det var inte förrän  på söndagskvällen som det hela blev av.

Vi körde helt enligt Ylva Bergqvists tips på Taffel och jag kan verkligen hålla med om att det är ett mysigt sätt att umgås att laga lite pysslig mat med många tillagningsmoment tillsammans. Praktiskt med de färdiga arken wontondeg. Tidigare har jag gjort egen deg som kavlats i pastamaskin, men det är lite väl krångligt. Bättre att lägga energi på de olika fyllningarna.

Eftersom resultatet blev hela tre bambukorgar fulla var jag säker på att vi skulle få rester att gömma undan i frysen, men dumplingarna var så supergoda att alla gick åt. Svårt att säga vilken sort som var allra godast, men jag röstar nog på kycklingvarianten p g a den fina smaksättningen och framförallt den optimala krispigheten med små tärningar av vattenkastanj.

Idéen med strösslet var trevlig, men jag tycker kanske att sichuanpepparn blev lite för dominerande med sin styrka och bedövande effekt på tungan. Jag svårgillade Ylvas dippsås med bl a soja och chinkiangvinäger, men J tyckte att den var lite för besk så han gjorde en variant med bl a koreansk chilipasta och honung. God den också!

Detta var definitivt inte sista gången vi gjorde egen dumpling. Nästa gång vågar vi nog vara mindre recepttrogna och jag hoppas att någon gång få till ett litet lager goda dumplings att ha på lut i frysen.

måndag 10 oktober 2016

Inspiration till middag


Systembolagets reklam, alltid med vackra råvaror och läcker mat har många gånger inspirerat mig. Vid inköpet av fredagsvinet är man ju oftast på gott humör, inte sällan hungrig och inställd på matlagning. I den reklamversion som bolaget just nu har på stora ljusskyltar finns biff med hemlagad bea och egna pommes frittes på g och allt ser bara sååå gott ut!

Egen bea gör vi emellanåt, jag hade jättefina egenodlade potatisar från landet och på dyr-ICA har färskdisken börjat sälja välmarmorerade biffar från svenska nötdjur.

Vår fredagsmiddag var given. Varsin liten lyxig biff. Pommesen blev i och för sig istället klyftpotatis eftersom ingen orkade fritera. I glaset - en god rioja. Inte krångla till det, bara njuta!

lördag 8 oktober 2016

Plättgott


Jag är väldigt förtjust i blinier med löjrom, smetana och hackad lök. Frågar ni mig så är detta en av de absolut godaste förrätterna/tilltugget.

Nu har man kanske inte alltid löjrom och bovetemjöl hemma och smetana finns inte på min lokala mataffär. Därför blev jag överlycklig när jag testade en annan variant, nästan enligt ett recept från Lotta Lundgrens kokbok. De små godsakerna innehåller vardagliga ingredienser, men smakar toppen. Lite åt texmexhållet, vilket jag fullständigt älskar.  Till och med J, som bojkottar allt vad pannkakor och plättar heter, mumsade gladligen på majsplättarna.

Tillagningen av de goda plättarna var en del i mitt nya initiativ - att äntligen använda alla drivor av recept som jag markerat i kokböcker, sparat som bokmärken, urklipp eller fotat med telefonen.


Majsplättar med räkor och avokado, 2 personer som tilltugg

300 g räkor med skal
1 dl frysta majskorn
1/2 liten squash
1 ägg
1 burk kokosmjölk
1 1/2 dl vetemjöl
salt och peppar
1 msk rapsolja
1/2 kruka koriander
gräddfil
1/2 finhackad rödlök eller annan mild lök
grön tabasco (denna gudagåva till mänskligheten)

Skala och hacka räkor. Tärna squashen fint.

Vispa samman ägg och kokosmjölk. Sikta i mjölet och vispa till klimpfri smet. Rör ner räkhack, majs och squash. Salta och peppra.

Låt smeten stå och svälla en liten stund.

Stek plättar i rapsolja.

Servera dem varma med tabasco, gräddfil, lök och klippt koriander.


PS: passar superbra som en smarrig brunchrätt också t ex vid halv elvatiden en mulen lördag

onsdag 5 oktober 2016

Snabb och god lättlunch


Igår blev det ännu en enkel lunch hemmavid. Gott med nylagat! Jag hade egenodlade små söta tomater i olika färger, Väddöskinka i tunna skivor och ett stort byägg i kylen. Dessutom var balkong och fönsterkarmar fulla med örter. Perfekta ingredienser till en kalorisnål omelett inspirerad från 5:2-kokboken. Mycket smart idé att blanda örthacket i omelettsmeten! Originalreceptet innehöll 278 kcal per portion, men min variant borde innehålla ca 220 kcal.


Örtomelett med tomat och skinka, 1 port

1 tsk rapsolja
1 liten schalottenlök, finhackad
1 stort ägg, lätt vispat
1 msk hackade färska örter, t ex persilja, basilika, timjan
10 cocktailtomater, halverade
2 tunna skivor rökt skinka, strimlade
salt och svartpeppar

Blanda de hackade örterna med ägget. Salta och peppra.

Hetta upp oljan i en panna. Stek löken långsamt några minuter tills den blir mjuk.

Häll i äggblandningen. Strö på tomathalvorna. Rör försiktigt med en gummislickepott tills ägget nästan stelnat.

Fördela skinkan och vik omeletten över den.

måndag 3 oktober 2016

Mmmmm Marocko!


I förmiddags jobbade jag hemifrån eftersom jag hade ett möte på stan redan vid 12. Som en tidig lunch passade jag på att laga ytterligare en rätt med inspiration från 5:2-kokboken, Marockanska ägg. I min familj har vi så länge jag kan minnas lagat något som kallats "spanska ägg", men den marockanska varianten blev verkligen ännu godare. Helt perfekt kryddning till ägg och tomat, om ni frågar mig! Det ursprungliga receptet innehåller 170 kcal, men min variant kan vara lite annorlunda. Här är receptet i min tappning:


Marockanska ägg, 1 portion

5 tomater
1 tsk olivolja
1/4 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, skivad
1/2 tsk ras el hanout
1 kanelstång
1/2 tsk hel torkad koriander
1 msk hackad färsk koriander
1 tsk kycklingfondkoncentrat
1 stort ägg
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.

Skålla tomaterna, ta bort skalet och det mesta av kärnorna.

Häll olivolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs lök och vitlök på ganska låg värme i några minuter tills det blir lätt ljusbrunt. Mortla koriander och tillsätt denna tillsammans med ras el hanout och låt fräsa med någon minut.

Tillsätt tomaterna, fondkoncentrat och en liten skvätt vatten. Krossa sönder tomaterna med en slev och låt puttra ca 15 minuter. Låt kanelstången koka med bara en kort stund, en halv minut ger lagom smak som inte tar över, tycker jag.

Smaka av med salt och peppar.

Häll tomatsåsen i en liten ugnsfast form. Strössla på hälften av den hackade färska koriandern. Gör en grop i mitten och knäck i ägget.

Grädda 8-10 minuter tills äggvitan stelnat, men äggulan fortfarande är rinnig. Strössla över resterande färsk koriander och servera.

lördag 1 oktober 2016

Landetlunch - enkel lyx


J har åkt till Öland med sina bröder och föräldrar för att stänga huset för säsongen.

Det går ingen nöd på Vintra och mig för vi har det hur mysigt som helst själva i stugan i Roslagen. Vädret har varit fantastiskt, det är verkligen svårt att förstå att det faktiskt är oktober.

Luncherna här på landet är enkla, men i all sin enkelhet så lyxiga.

Stor stekpanna på wokbrännaren ute i pergolan. Egna tomater av alla de färger i stora klyftor som kryddas med salt, peppar och hackade gröna örter från kryddlandet. Nyplockad svamp från skogen. Väddöskinka i tunna skivor som bräcks och så ett färskt byägg som steks, saltas och kryddas med aningen paprikapulver.