torsdag 31 mars 2016

Ostronsafari i Vadehavet

Foto: Irina


Under påskhelgen åkte vi till Danmark med några vänner och begav oss ut på världens mest spännande äventyr - ostronsafari!

I sydvästra Danmark finns Vadehavet, ett vidsträckt naturskyddat område som sträcker sig ner genom Tyskland och Holland. Kusten är låglänt och tidvattenseffekterna stora. Fåglar i enorma flockar täcker tidvis solen, ett fenomen som brukar kallas "svart sol".

Att plocka Stillahavsostron i trakten är en naturinsats. Denna art planterades in när de europeiska ostronen minskade och har nu blivit i det närmaste invasiv.

Vår safaritur höll dock på att sluta illa vilket var spännande, i  alla fall efteråt.

Efter ett par kilometers promenad över sjöbotten täckt av en liten vattenspegel var det meningen att vi skulle vada ungefär en kilometer i ganska djupt vatten för att komma ut till den stora ostronbanken. Jag som inte är helt bekväm med stora kalla vatten var tacksam att ha J som stöd. Eftersom dagen var blåsig med vindar på uppemot 15 sekundmeter var det en strapatsrik promenad och när vinden vände blev vattnet tyvärr snabbt mer än ganska djupt och vågorna stänkte in i sjöstövlarna på de kortaste safari-deltagarna.

Naturveiledarna som guidade oss signalerade "vänd om" och vi var glada när vi odränkta kom tillbaka till den mindre ostronbanken som mer än väl räckte till för att vi skulle kunna samla alla läckerheter vi ville ha.

J tog ett smakprov redan på plats. Resten av vårt byte tog vi med tillbaka till hotellet och avnjöt medan vi skålade i mousserande vin.

4 kommentarer:

Red Scream sa...

LYX med ostronsafari!!! Det åker direkt upp på vill göra-listan!

Fröken Dill sa...

Det var fantastiskt - både som ganska strapatsrik, men helt fantastisk naturupplevelse och som kulinarisk höjdpunkt. Ett litet tips, OM man åker under påsken när precis ALLT är stängt i Danmark kan det vara bra att vara utrustad med en citron i packningen...

Säsongen för ostronsafari är nu, fram emot senvår, sommar är vattnet för varmt med risk för att ostronen blir dåliga.

Unknown sa...

Det låter helt fantastiskt och ger idéer för framtida äventyr.
Klappa ostron och äta dem.

Fröken Dill sa...

Som sagt, vi var verkligen supernöjda. Man kan också skåda fågel och åka på sälsafari i samma trakt!