torsdag 31 mars 2016

Ostronsafari i Vadehavet

Foto: Irina






Under påskhelgen åkte vi till Danmark med några vänner och begav oss ut på världens mest spännande äventyr - ostronsafari!

I sydvästra Danmark finns Vadehavet, ett vidsträckt naturskyddat område som sträcker sig ner genom Tyskland och Holland. Kusten är låglänt och tidvattenseffekterna stora. Fåglar i enorma flockar täcker tidvis solen, ett fenomen som brukar kallas "svart sol".

Att plocka Stillahavsostron i trakten är en naturinsats. Denna art planterades in när de europeiska ostronen minskade och har nu blivit i det närmaste invasiv.

Vår safaritur höll dock på att sluta illa vilket var spännande, i  alla fall efteråt.

Efter ett par kilometers promenad över sjöbotten täckt av en liten vattenspegel var det meningen att vi skulle vada ungefär en kilometer i ganska djupt vatten för att komma ut till den stora ostronbanken. Jag som inte är helt bekväm med stora kalla vatten var tacksam att ha J som stöd. Eftersom dagen var blåsig med vindar på uppemot 15 sekundmeter var det en strapatsrik promenad och när vinden vände blev vattnet tyvärr snabbt mer än ganska djupt och vågorna stänkte in i sjöstövlarna på de kortaste safari-deltagarna.

Naturveiledarna som guidade oss signalerade "vänd om" och vi var glada när vi odränkta kom tillbaka till den mindre ostronbanken som mer än väl räckte till för att vi skulle kunna samla alla läckerheter vi ville ha.

J tog ett smakprov redan på plats. Resten av vårt byte tog vi med tillbaka till hotellet och avnjöt medan vi skålade i mousserande vin.

Påsk på landet

Foto: K


I år inleddes påskhelgen med att jag och Vintra var ensamma på landet. J for till Öland med sina föräldrar och bröder för att hjälpa till med öppning av huset och eldning av ris. Lite trist, men Vintra och jag hade det hur bra som helst efter att vi eldat så att stugan blivit drägligt varm.

Lite trädgårdsjobb blev det och när gråvädret kom passade jag på att städa inomhus och sortera diverse saker från alla kartonger som ännu var ouppackade från vår flytt för två år sedan. En massa skräp och diverse fynd såg dagens ljus.

På skärtorsdagen fick Vintra och jag besök av världens finaste påskkärringar, misstänkt lika grannens barn.

På påskafton kom min kompis K på besök och vi åt påsklunch tillsammans.

På menyn stod:  isade shots med grönärtssoppa toppad med kalixlöjrom, lökskalsmarmorerade ägg, Brantevikssill från dyr-ICA tillsammans med gräddfil och den första egna gräslöken, egengravad lax med gravlaxsås, kallrökt lax med pepparrots-crème fraiche, egen varmrökt lax med ramslökskräm, småbladssallad med egna ärtskott och rädisor, tomatsallad med basilika, påskköttbullar med soltorkad tomat i smeten och sedan en läcker påsktårta som K hade med sig. Tyvärr hamnade inga delar av maten på bild, men jag kan lova att den var både vacker och god.

Senare på lördagen blev det traditionell knytis-påsklunch med min mamma hos min syster och hennes familj. Nya kulinariska upplevelser, bl a min systerson, I:s goda senapssill.

Vintra fick såklart ett eget påskägg som hon öppnade alldeles själv. Inuti fanns en påskig pipleksak som snabbt döptes till Gullefjun.

torsdag 17 mars 2016

Ömsom vin, ömsom grönkålsjuice


Vin är kul!

Jag och några kollegor på jobbet har kommit med i en vinklubb. Vi är katter bland hermelinerna i detta sammanhang. De flesta i klubben är kostym- och dräktklädda personer som är extremt vinkunniga, verkligt stadda vid kassa och försedda med välfyllda vinkällare. Diskussionerna i sällskapet rör sig oftast om den senaste resan till något vindistrikt i Frankrike som man aldrig har hört talas om och själv inte ens skulle kunna uttala namnet på. Jag och kollegorna är ju mer glada amatörer som gillar vin.

Upplägget är i vilket fall helt fantastiskt. I eget tempo får man prova sig igenom ganska många viner och sedan är det valfritt om man vill beställa. Vinerna kommer då i lådor om 6 eller 12 flaskor. Och det är klart man vill beställa när man på detta utmärkta vis sållat fram sina favoriter! Jag och kollegorna brukar dela på några lådor och vi är oftast rörande överens om vilka viner som är godast.

Efter gårdagens provning beställde vi två röda viner, en favorit som vi tidigare varit mycket nöjda med, Chateau Cascadais Corbières 2009 och sedan en låda av lyxiga Cuilleron Crozes-Hermitage Les Deux Terrasses 2012. Spännande!


Annars kämpar jag för att bli av med de sista resterna av min dunderförkylning. Vindrickning är kanske inte riktigt att rekommendera, men i morse började jag i alla fall dagen med ett glas nyttig grönkålsjuice på den soliga balkongen. Ett enkelt recept - mixa en apelsin med två hackade grönkålsblad med bladnerven bortskuren, en rejäl bit färsk ingefära och lite vatten.


onsdag 16 mars 2016

Omakase Köttslöjd

Vårt besök på Omakase Köttslöjd börjar med att vår kompis M berättar att han hela jobbdagen hävdat för lätt förvånade kollegor att han ska besöka den prisade krogen "Kamikaze syslöjd".

Omakase Köttslöjd huserar i en liten och ganska svårhittad lokal i Gamla Stan. Det är ett inre rum på hotell Victory som rymmer 16 sittplatser, de flesta vid den stora öppna disken mot köket.

Köttslöjd handlar om svenska hantverksmässigt gjorda charkproduker, alltså torkat, rökt och fermenterat kött och korv.

Omakase betyder "kockens val". Här serveras man en meny bestående av många smårätter valda av kocken. Ibland fungerar charkprodukten som huvudråvara, ibland är det en del av rätten, ibland mer som en krydda.



Det första som kommer in är en vacker träbricka med aptitretare i form av lövtunna skivor av bog från Linderödsvin, ryggbiff från Black Angus, och karré från ullsvin

Alla sorter är otroligt goda och trots att de ser rätt lika ut skiljer sig smakerna mycket åt. Karrén är suveränt välmarmorerad och bara smälter i munnen.


Nästa omgång aptitretare är en kvartett av små vackra godbitar.

Här finns skinka från Linderödsvin i kombination med potatis som ljuvlig kräm och friterat krisp, en rulle sushiomelett med ytterfilé från hare, fänkålskorv från Delsbo på blåmussla med musselkräm och fänkål och ett litet kålrabbiknyte - mjölksyrad kålrabbi fyllt med med kycklinglever och kvittenmarmelad. Jag blir väldigt förtjust i den första biten som är så suverän i all sin enkelhet. Vem kan motstå suveränt smaksatt sushiomelett? Blåmussla och fänkålssalami är en underbar smaksensation. Trots att det är en lyxverison av kycklinglever i den sista aptitretarvarianten, kan jag som vanligt konstatera att jag tyvärr inte tycker om lever i någon form. J får min bit, men idén med det vackra lilla knytet av tunnskivad mjölksyrad kålrabbi, omknutet av ett gräslöksstrå kommer jag att ta med mig.



Den första varmrätten är skreitorsk som serveras i en skål med smaksättning i form av rökt hjärta från hjort, färsk libbsticka och ett sött litet vaktelägg. Personalen häller på varm buljong på rätten som är en liten flört med nudelrätter och vi sätter våra skedar i det lättkokta ägget så att gulan rinner ut. Väldigt finessigt och jag älskar rätter av det här slaget. Möjligen hade jag önskat lite mer smak, buljongen var väldigt neutral särskilt gentemot libbstickan, för mig hade den kunnat få ta för sig lite mer.


Nästa rätt blir min absoluta favorit. Helt otippat är krämig röra på lagrad getost, råräkor och topping av fläskkarré från Delsbo en fullständigt ljuvlig kombo. Smaksättning med rönnbär och dekoration med den allra första ramslöken gör inte det hela sämre. Mmmmmm!



Nästa rätt kommer in i form av superheta stenar med tunna skivor chilisalami och vackra skålar med
bleksellerigranité. Värmen förstärker chilihettan som sedan släcks med den isande gratinéen. Gott och tjusigt.


Härnäst serveras en rå havskräftsstjärt på vackra strimlor av polkabeta, täckt med aningen rökigt späck från Linderödsvin och lätt avbränt med brulébrännare just innan servering. Gott, späcket är suveränt men jag önskar mig en lite mer tillagad havskräfta. I sin råa form är den lite för geléeig i konsistensen för att kännas riktigt 100%.



Nästa rätt är genialiskt. Huvudrollen spelas av en morot och det måste vara den godaste morot jag någonsin ätit. Långsamt tillagad i brynt smör och smaksatt med enbär och gin tronar den mitt på tallriken med krispiga grönkålschips och ett täcke av lövtunn sida från Linderödsvin. Underbart! Så här ska jag försöka tillaga mina egenodlade morötter i sommar!



Kombinationen rödbeta och isterband är en klassiker. Här serveras den i en spännande och god nytolkning. Mitt i rödbetsbuljong ligger en härlig bit grillad rödbeta toppad av rödbetsskott och omgiven av små bitar av det allra godaste isterband jag någonsin smakat.



Som mellanrätt serveras en liten skål av friterad jordärtskocka med kräm på jordärtskocka och charksvansar, skivspill från olika charkprodukter.



Den sista huvudrätten är gräsandsbröst med grönkål och fermenterad svamp. Gott, men inte superspännande, eller så börjar vi bli alltför mätta vid det här laget.


Jag hade funderat mycket på om det skulle bli någon efterrätt med chark och det blir det. Den allra godaste äppeldesserten med lite, nästan omärkbar sälta från rulle på Black Angus.

Servicen på Omakase Köttslöjd är suverän, utan att vara påträngande. De unga killarna är så uppenbart stolta över mat och vin. Några av oss dricker vinpaketet som är mycket bra, fyllt med spännande överraskningar och nya goda smaker.

Jag har sällan ätit så liten mängd kött och samtidigt fått en så stor köttupplevelse. Varför köpa parmaskinkor, pata negra, bresaola och liknande från Europa när vi kan förädla vårt eget kött så fantastiskt här i Sverige?

tisdag 15 mars 2016

Omakase köttslöjd



"Omakase köttslöjd" må vara ett lätt motbjudande krognamn, men de har höjts till skyarna på sista tiden och knep DN:s Gulddrake i kategori lyx 2016. Ryktet säger att de inte alls serverar bara kött, men det kött de serverar lär vara outstanding bra.

Ikväll ska J, jag och några vänner gå dit. Jag gör allt vad jag kan för att väcka liv i mina sargade smaklökar tills dess. Återkommer med rapport.


Varmbänk på balkongen


Det ser kanske inte så mycket ut för världen, men jag tycker att mitt senaste odlingsprojekt är väldigt spännande. Faktiskt är det något jag funderat på i många år.

Som många medodlare därute säkert redan har förstått handlar mitt gödselprojekt om en varmbänk. I mitt fall är det extra knepigt eftersom odlingsbänken ska vara på balkongen.

Problemen med varmbänk på balkongen är framförallt två:
Volymen och Isoleringen.

En varmkompost värms av de nedbrytningsprocesser som äger rum när man blandar färsk gödsel och torrt material, typ halm. För att få upp tillräcklig värme som räcker tillräckligt länge krävs volym på kompostblandningen av halm och hästgödsel. Även om man använder ett mycket stort kärl är ytan på balkongen begränsad.

En varmbänk som grävs ner i jorden isoleras naturligt av den omkringliggande jorden. En varmbänk i en låda måste isoleras på annat sätt.

För att förhoppningsvis få tillräcklig volym har jag skaffat mig en av de största plastbackar jag kunnat hitta på marknaden. En riktigt rejäl Euroback som rymmer 165 liter. Måtten är 60x80 cm, lådan är 40 cm hög så den får plats på balkongen även om den i sanningens namn är rätt skrymmande.

För isolering står backen på 10 cm cellplast och är isolerad runtom med bubbelplast och juteväv (den senare gör ju dessutom att det hela ser lite snyggare ut). Locket är kanalplast i en ram och när det är kallt eller mörkt ute täcker jag med ett uttjänt lakan.

I lådan har jag blandat 1/3 färsk hästgödsel och 2/3 torrt material - hackad halm och sönderklippt vass. Jag har vattnat upp det hela till lagom fuktighet med ganska varmt vatten. Viktigt att inte få för mycket vatten eftersom lådan inte har några dräneringshål! För att få igång processen har jag blandat runt i materialet varje dag under några veckor.

Jag hade hoppats på supervärme, kanske runt 40 grader, men riktigt så hett blev det inte, jag misstänker att volymen var i minsta laget. När temperaturen låg runt 10 grader över utomhustemperatur fick det duga.

15 cm jordlager breddes ut över gödselbädden och nu har jag sått en massa fröer som förhoppningsvis ska ge mig tidiga vårgrönsaker. Om några veckor hoppas jag på primörer av 3 sorters sallat, spenat, rädisor, asiatiska bladgrönsaker, dill, kanske morötter och späda rödlökar.




måndag 14 mars 2016

Bröllop i september 2015


I september förra året gifte sig J:s bror. Inte ett öga var torrt när A och K sa ja till varandra och sötare brudnäbbar än parets små döttrar får man leta efter.

Den stora bröllopsfesten hölls i vackra "Brännvinskungens sal", en fantastisk festlokal från 1800-talet på Carlshälls gård på Långholmen. (Gångavstånd hem för J och mig, vilken lyx!)

Det var massor med roliga och rörande tal och uppträdanden från gästerna. En av K:s kompisar och min andra svägerska, M höll koll på det hela med bravur.

Vi bjöds på en väldigt fin meny:


  • Cecina med smultronsorbet och späda gröna blad
  • Fläderblomsgravade ankbröst med sötpotatis
  • Chokladfondant med hjortronmylta och friterad libbsticka


Jag trodde att jag kunde de flesta mattermer, men cecina hade jag aldrig hört talas om. Det är italienskt rökt och lufttorkat nötkött. Just den här varianten i tunntunna skivor var smältande mör och kombinationen med den friska sorbeten och de krispiga gröna bladen var vacker och god. Absolut en idé som jag kommer att återanvända i någon form. Anka är ju alltid gott och tillbehöret med sötpotatis och den mustiga vinsåsen smakade toppen. Cholkadfondant är bland de bästa desserter jag vet. Lyxigt med hjortron till och stiligt med friterad libbsticka, även om jag tycker att dess smak var väl stark för att riktigt passa.

Sent på kvällen kom bröllopstårtan fram. Ett konstverk i galet många våningar, vit och dekorerad med glänsande äpplen och vackra chokladspiraler. Smaken var frisk av äpple och kanel, helt perfekt för årstiden.

Tack snälla A och K för att vi fick komma på ert vackra bröllop!


fredag 11 mars 2016

Vårt avlånga land

Mina smaklökar är fortfarande helt lamslagna. Allt smakar papper, så jag kan tyvärr inte dela med mig av någon god mat för tillfället. Passar på att dricka mängder med nyttig grönkålsjuice. Inte gott, men eftersom jag inte känner smak så går det ju bra för tillfället.





Igår var jag på tjänsteresa till Malmö. Så här års märker man verkligen vilka skillnader i årstid det är i vårt avlånga land. När jag klev ut från kontoret i Malmö igår för att promenera till tåget hade solen kommit fram och det var en sån vacker ljummen vårkväll. Gräsmattorna var gröna, mängder med snödroppar och vintergäck blommade. Scilla och till och med påskliljor var på väg upp. Massor med folk var ute och alla verkade glada. Ni vet, det där ögonblicket då våren kommer på riktigt...


tisdag 8 mars 2016

Sportlov?


Jag önskar att bilden hade föreställt alper, fjäll eller åtminstone snö...

Tyvärr är det en närbild på några timmars konsumtion av snytpapper.

Vårt härliga efterlängtade fyradagars sportlov på landet med gulaschsoppa, gluhwein och goda varm grytor framför brasan på kvällarna och fina sportiga skidutflykter med matsäck och grilla korv i skogen på dagarna gick om intet i förkylningsdimmor och nollgradigt gråslaskväder med snöblandat regn.

Jag som ALDRIG är sjuk. Och så en sådan monsterförkylning när jag äntligen lyxat till det och tagit ledigt några dagar. Nu är jag lite bättre, men smaksinnet är fortfarande helt lamslaget. Allt smakar papper. Hoppas på bättre tider för dagarna som gått har varit verkligt urtrista och istället för att vara i fin form är jag nu helt ur kondition. I natt mardrömde jag att min chef hotade med uppsägning för att jag blivit tjock och inte tränade och levde sunt. Inte kul...


onsdag 2 mars 2016

Fyra sorters "microgreens"


Nu börjar mina "microgreens" komma upp i ätbar storlek. Alla sorter har tagit sig väldigt fint utom den röda basilikan i mitten. Den hade noll grobarhet. Basilika är ljusgroende, men jag hade sått på ytan, fröna fick extra ljus och fick aldrig torka ut så i detta fall är jag rätt säker på att det faktiskt var fel på fröna.

Nåväl, de fyra sorter som kommit upp smakar härligt pepprigt och kommer att sätta guldkant på våra mackor och sallader framöver.

Ruccola, rädisor och asiatiska blad vet jag dessutom är lätta att odla frö av så innan de inköpta fröerna är slut kommer jag att driva upp några plantor för fröskörd. Smart va?

tisdag 1 mars 2016

Zetas







Tyvärr är det inte varje helg jag lyckas locka med min kille till mitt favoritställe för trädgård och odling, Slottsträdgården i Ulriksdal.

Betydligt mindre, särskilt under den kalla årstiden när plantskolan är stängd, är Zetas som ligger söder om stan.

På Zetas kan man så här års inte räkna med att finna allt praktiskt man behöver, men miljön är härlig , man får massvis med inspiration och alla saker de har är bara sååå vackra.

Med tanke på hur fullständigt nedlusade både Slottsträdgården och Zetas är av kunder, till och med så här års, tycker jag att det behövs flera ställen som dessa. Trista kedjorna Blomsterlandet och Plantagen är inte alls samma sak.

Nu är ju den kalla säsongen lite svår, men varför inte starta säsongsöppna fina plantmarknader/trädgårdsbutiker, gärna i kombination med fikaställen? Jag minns att det fanns en sån (om än av det mer ocharmiga slaget) i Täby när jag bodde där som mycket ung.

Goda gnocchis med jordärtskocka


Ibland är det kul att kika runt bland utländska matbloggar. På fina "Brooklyn supper" hittade jag ett recept på lite ovanliga gnocchis som vi testade igår.

Jag älskar smaken av jordärtskocka och rätten var så god att det bara blev en miniportion kvar till morgonens fotografering. Gnocchisarna på bilden är normalstora, det är tallriken som är liten.


Jordärtskocksgnocchis med svartkål, 2 port

500 g jordärtskockor
1 ägg
3-4 dl vetemjöl
salt och svartpeppar
olivolja att steka i

1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 bunt svartkål
chiliflakes
salt och svartpeppar
1 skvätt vitt vin eller vitvinsvinäger
skal från 1/2 citron
rejält med nyriven parmesanost

Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Det tar ca 30 minuter. Låt svalna. Salta och peppra. Mosa ihop med ägg och så mycket mjöl att det binds ihop till en lös deg som går att rulla. Rulla degen till "korvar" och skär små bitar till gnocchis. Tryck en gaffel på varje bit. Koka i lättsaltat vatten tills de flyter upp och stek sedan gyllenbruna i  olivolja i en stekpanna.

Skala och hacka lök och vitlök fint. Skölj kålen, skär bort de tjocka bladnerverna och skär kålen i mindre bitar.

Hetta upp en panna med olivolja. Stek lök och vitlök långsamt tills de mjuknar. Tillsätt kålen och fortsätt steka. Krydda med salt, peppar och chiliflakes. Tillsätt ev lite vatten och vin eller vinäger. Låt steka en stund till. Riv över citronskal och servera till gnocchisarna med rejält med riven parmesan över.