lördag 22 juni 2013

Glad midsommar med bästa försommarbuffeten





Glad midsommar alla läsare!

Här i byn på landet har vi firat midsommar ordentligt. Efter "den stora jaktenför att ersätta det trasiga kylskåpet" dagen innan midsommarafton blev vi helt euforiska och handlade hur mycket mat som helst. Härligt!

När mina föräldrar kom till byn åt vi traditionell midsommarlunch med matjessill, färskpotatis, brynt smör, gräddfil, rödlök och gräslök. Min mamma hade gravat lax och gjort en egen gravlaxsås. J hade rökt böcklingar. Pappa, som inte gillar fisk, festade på Väddöskinka och J:s hemrökta korvar.

Klockan ett restes midsommarstången i grannbyn och dansen till dragspelsmusik tog vid. Vi satt på filtar och mumsade på jordgubbsbakelser och kaffe från hembygdsgården.

På kvällen var det dags för den stora försommarbuffeten. Med inspiration från Carotte åt vi:

  • Varmrökt gös (finfärsk från Grisslehamn, hemrökt, såklart!) med nässelkräm och rödbetsblad
  • Kallrökt skinka med persikovinaigrette och krasse
  • Rostad potatissallad med primörer
  • Grillat rosmarinmarinerat lamm med sellerikräm och grön sparris
  • Grönsallad med tomater, fänkål och sparrisdressing
  • Vit Caprin med rabarbermarmelad
  • Efterrätten, citronfromage med jordgubbar, orkade vi inte så den äter vi idag!

Varmrökt gös med nässelkräm och rödbetsblad

Salta och peppra gösfiléer, med skinnet kvar, och varmrök dem i en rök eller klotgrill. Passa noga, rökningen går snabbt.

Mixa lika mängd förvällda späda nässlor med smetana. Tillsätt finhackad röklök. Smaka av med salt, peppar och rivet citronskal.

Servera den rökta gösen med späda rödbetsblad och nässelkräm.


Kallrökt skinka med persikovinaigrette och krasse

Köp tunna skivor av den godaste kallrökta skinka du kan hitta. jag hade gärna köpt svensk Tvärnöskinka, men vi hittade ingen så det fick bli en tysk variant istället.

Blanda 1/4 sherryvinäger med 3/4 olivolja till vinaigretten. Söta med flytande honung. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Skär persika i yttepyttesmå tätningar. Blanda ner i dressingen.

Servera skinkan med krasse och persikovinaigrette.


Rostad potatissallad med primörer

Tvätta och skrubba färskpotatisar. Lägg i ugnsform. Drissla över olivolja och salta. Rosta i 225 graders ugn, ca 30 minuter. Övriga primörer ska vara de finaste man får tag på. Vi hade egna rädisor och späda sockerärtor. I affären hittade jag knippmorötter och fina lökar. Morötter, lökar och sockerärtor kokades nätt i saltat vatten. Rädisorna kvartades.

Potatissalladen blandas och om man vill ha en dressing så fungerar 1/4 pressad citron och 3/4 olivolja + lite salt och peppar fint.


Grillat rosmarinmarinerat lamm med sellerikräm och grön sparris

Marinera lammentrecot i olivolja, vitlök och hackad färsk rosmarin. Grilla så att köttbiten får fin yta, men är rosa inuti. Koka bitar av skalad rotselleri mjuka i saltat vatten. Mixa med lika mycket smetana. Smaka av med salt och peppar.

Nättkoka grön sparris.

Servera köttet i skivor med sellerikräm och sparris.


Grönsallad med tomater, fänkål och sparrisdressing

En vacker sallad med underbar sparrisdressing på toppen. I Carottes version var det stora gula tomater. Jag tog de godaste tomaterna jag kunde hitta i butiken, småtomater i blandade färger. Sparrisdressingen blev inte exakt som originalet, men väldigt god ändå.

Koka vit sparris mjuk i lättsaltat vatten med lite citron i. Mixa med crème fraische och philadelphiaost. Späd med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.

Bottna med fin grönsallad. Lägg på mandonlinhyvlad färsk fänkål. Klyfta tomaterna och lägg i salladen. Toppa grönsakerna med sparrisdressingen.


Vit Caprin med rabarbermarmelad

Jag har just upptäckt den svenska getosten vit Caprin. Toppengod! Just den ost vi hade var rätt mild, varför en ren rabarbermarmelad utan kryddor egentligen passat bättre än den, i och för sig goda, variant med kanel, ingefära och muskot som jag kokat. Nästa gång blir det superenkelt. Skuren rabarber kokas med lika mängd socker och kanske lite saft från citron.

3 kommentarer:

Frostrosor sa...

Hallå där, den där buffén alltså! Vart tog min inbjudan vägen? Ser fantastiskt gott ut!

Mårtenssons kök sa...

Vi undrar, precis som frostrosor gör, var tog inbjudan vägen? Vilken buffé ni njöt av, ingenting som vi hade tackat nej till på den inte...

Tant Russin sa...

Wow Fröken! Hur gott verkade inte det där då? Så många roliga och inspirerande idéer och bilder.