lördag 29 juni 2013

Det godaste!


Skaldjur är bland det bästa jag vet!

Men i Stockholm är de både dyra och kvaliteten är långt ifrån den bästa. För att vara riktigt goda måste skaldjur vara pinfärska och de får absolut inte vara överkokta.

Nu har jag äntligen hittat en fisk- och skaldjursbil som kör upp finfärska råvaror direkt från västkusten. Igår köpte jag havskräftor och krabba från bilen för första gången.

J är i Berlin med en kompis, så jag hade en egen liten krabbfest på landet. Enklaste tänkbara, med en hovmästarsås som tillbehör. Jag blev helt tårögd av lycka, för detta var nog i särklass den absolut godaste krabban jag ätit! Det smakade precis som havet själv.

Idag ska jag lunchlyxa genom att lägga halva havskräftor snabbt på tokvarm grill med några goda kryddor.


Hovmästarsås till krabban

1 msk vanlig svensk senap
1/2 msk dijonsenap
3/4 msk socker
1/4 tsk salt
nymald vitpeppar
1/2 msk vitvinsvinäger
1 dl olja
1/2 dl hackad dill

Rör ihop senap, socker, salt, peppar och vinäger.

Tillsätt oljan först droppvis under kraftig omrörning.

Tillsätt hackad dill.

Smaka av med ev mer salt, socker och peppar.

onsdag 26 juni 2013

Ćevapčići - grillade godingar från Balkan


Jag lånade Jovan Radomirs kokbok "Mitt Balkan" på biblioteket.

Läsningen gav ett svårartat sug efter kryddiga Ćevapčićis (köttbullar/järpar/köttfärsspett, vanliga på Balkan). Dessa är ju dessutom helt perfekta att ha på lut i frysen. Bara att tina och njuta när man blir sugen. Vi passade på att grilla en rejäl sats när vi ändå höll på.

Jag hade gärna velat använda lammkött, men vi hittade inget bra svenskt sådant, varför det fick bli en blandning av nötkött och fläsk istället. Rejält kryddiga och med massa härlig kolsmak från grillen, så vill jag ha mina Ćevapčićis. Så här lagade vi.


Ćevapčićis med pitabröd, grönsaker, ajvar och fetaostsås

500 g högrev
500 g fläskkarré
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 tsk starkt rökt paprikapulver
2 tsk chilipulver
Hackad bladpersilja
2 tsk salt
svartpeppar

Tillbehör:
Pitabröd eller skivor av t ex surdegsbröd som penslas med olivolja och grillas
Sallad
Tomater
Rödlök
Stark ajvar
Fetaostsås: fetaost, tjock yoghurt

Skär köttet i tärningar och mal mellangrovt i köttkvarn. Skala och hacka löken mycket fint. Blanda denna med färsen. Riv i vitlöksklyftorna och blanda i kryddorna. Stek gärna en provbiff och stäm av kryddningen.

Forma järpar och grilla på kolgrill. Börja med direkt grillning som ger fin färg. Släng gärna på lite uppblötta rökspån och avsluta grillningen indirekt, med stängt lock på grillen.

Värm pitabröd eller grilla brödskivor som först penslats i olivilja.

Servera Ćevapčićin på bröd med grönsaker, fetaostsås och stark ajvar.

Njuuut!

lördag 22 juni 2013

Glad midsommar med bästa försommarbuffeten





Glad midsommar alla läsare!

Här i byn på landet har vi firat midsommar ordentligt. Efter "den stora jaktenför att ersätta det trasiga kylskåpet" dagen innan midsommarafton blev vi helt euforiska och handlade hur mycket mat som helst. Härligt!

När mina föräldrar kom till byn åt vi traditionell midsommarlunch med matjessill, färskpotatis, brynt smör, gräddfil, rödlök och gräslök. Min mamma hade gravat lax och gjort en egen gravlaxsås. J hade rökt böcklingar. Pappa, som inte gillar fisk, festade på Väddöskinka och J:s hemrökta korvar.

Klockan ett restes midsommarstången i grannbyn och dansen till dragspelsmusik tog vid. Vi satt på filtar och mumsade på jordgubbsbakelser och kaffe från hembygdsgården.

På kvällen var det dags för den stora försommarbuffeten. Med inspiration från Carotte åt vi:

  • Varmrökt gös (finfärsk från Grisslehamn, hemrökt, såklart!) med nässelkräm och rödbetsblad
  • Kallrökt skinka med persikovinaigrette och krasse
  • Rostad potatissallad med primörer
  • Grillat rosmarinmarinerat lamm med sellerikräm och grön sparris
  • Grönsallad med tomater, fänkål och sparrisdressing
  • Vit Caprin med rabarbermarmelad
  • Efterrätten, citronfromage med jordgubbar, orkade vi inte så den äter vi idag!

Varmrökt gös med nässelkräm och rödbetsblad

Salta och peppra gösfiléer, med skinnet kvar, och varmrök dem i en rök eller klotgrill. Passa noga, rökningen går snabbt.

Mixa lika mängd förvällda späda nässlor med smetana. Tillsätt finhackad röklök. Smaka av med salt, peppar och rivet citronskal.

Servera den rökta gösen med späda rödbetsblad och nässelkräm.


Kallrökt skinka med persikovinaigrette och krasse

Köp tunna skivor av den godaste kallrökta skinka du kan hitta. jag hade gärna köpt svensk Tvärnöskinka, men vi hittade ingen så det fick bli en tysk variant istället.

Blanda 1/4 sherryvinäger med 3/4 olivolja till vinaigretten. Söta med flytande honung. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Skär persika i yttepyttesmå tätningar. Blanda ner i dressingen.

Servera skinkan med krasse och persikovinaigrette.


Rostad potatissallad med primörer

Tvätta och skrubba färskpotatisar. Lägg i ugnsform. Drissla över olivolja och salta. Rosta i 225 graders ugn, ca 30 minuter. Övriga primörer ska vara de finaste man får tag på. Vi hade egna rädisor och späda sockerärtor. I affären hittade jag knippmorötter och fina lökar. Morötter, lökar och sockerärtor kokades nätt i saltat vatten. Rädisorna kvartades.

Potatissalladen blandas och om man vill ha en dressing så fungerar 1/4 pressad citron och 3/4 olivolja + lite salt och peppar fint.


Grillat rosmarinmarinerat lamm med sellerikräm och grön sparris

Marinera lammentrecot i olivolja, vitlök och hackad färsk rosmarin. Grilla så att köttbiten får fin yta, men är rosa inuti. Koka bitar av skalad rotselleri mjuka i saltat vatten. Mixa med lika mycket smetana. Smaka av med salt och peppar.

Nättkoka grön sparris.

Servera köttet i skivor med sellerikräm och sparris.


Grönsallad med tomater, fänkål och sparrisdressing

En vacker sallad med underbar sparrisdressing på toppen. I Carottes version var det stora gula tomater. Jag tog de godaste tomaterna jag kunde hitta i butiken, småtomater i blandade färger. Sparrisdressingen blev inte exakt som originalet, men väldigt god ändå.

Koka vit sparris mjuk i lättsaltat vatten med lite citron i. Mixa med crème fraische och philadelphiaost. Späd med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.

Bottna med fin grönsallad. Lägg på mandonlinhyvlad färsk fänkål. Klyfta tomaterna och lägg i salladen. Toppa grönsakerna med sparrisdressingen.


Vit Caprin med rabarbermarmelad

Jag har just upptäckt den svenska getosten vit Caprin. Toppengod! Just den ost vi hade var rätt mild, varför en ren rabarbermarmelad utan kryddor egentligen passat bättre än den, i och för sig goda, variant med kanel, ingefära och muskot som jag kokat. Nästa gång blir det superenkelt. Skuren rabarber kokas med lika mängd socker och kanske lite saft från citron.

onsdag 19 juni 2013

Härliga årstid!


Igår följde J med ut till landet efter jobbet. På vägen mellan bussen och stugan gjorde jag ett fynd - de första mogna smultronen! Jag kan lova att de smakade sommar.

Idag tog jag tidiga morgonbussen till stan och jobbet. J stannar på landet några timmar för att klippa gräset och fixa till inför den kommande helgen. När jag kom fram till kontoret höll min arbetskompis L på att lasta in härliga grönsaker till försäljning, direkt från trädgården i Nynäshamn. Det doftar helt underbart här av alla fina kryddväxter.

L:s grönsaker är superfina. Jag slog till på brontosaurusstor spenat, helt perfekta vårlökar och en spännande planta äppelgurka.

Annars fanns det enorma knippor med färsk dragon, pac choi, koriander, mynta, lila rädisor, smulgubbsplantor och mycket mer. Vilken lyx att ha en egen grönsaksleverantör på jobbet!

måndag 17 juni 2013

Högt och lågt - mat i försommartid

Så här ser den ut i verkligheten..

och i reklamen...

Jag har inte glömt bort att blogga, men det har varit glest med matlagning på sista tiden. Jag har mest livnärt mig på snabba hamburgare och varmkorvar i flygande fläng. J har varit på Sardinien och själv har jag SL-pendlat mellan jobbet och landet. Dessutom har kylskåpet i stugan lagt av vilket begränsar möjligheterna till kulinarisk matlagning svårartat. Innan midsommar och innan jag blir stamkund på grillen vid Östra station bara MÅSTE vi försöka fixa ett nytt kylskåp...

Däremot har senaste tiden inneburit en hel del väldigt god bjudmat. Igår fixade J:s föräldrar en gemensam födelsedagsfest för svärmor och två junifödda söner. Till förrätt fick vi de allra läckraste snittar. Vad sägs om räkor med ingefära/chilikräm och rivet limeskal, gorgonzola med valnöt och torkad aprikos, gurkbåtar med getostkräm eller små bollar av ostkräm inrullade i rostade mandelspån på päronskivor? Hur lyxigt som helst och sedan blev det en enkel men verkligt god stekt lax med limeklyftor, salsa rossa och färskpotatis. Till dessert bjöds det både tårta, jordgubbar, grädde och glass. J:s föräldrar är helt fantastiska som lagar en sådan middag till alla 12 personer!

Jobbets sommarfest har också gått av stapeln. Efter båttur och studiebesök med stadsvandring i hällande ösregn fick vi komma in och torka upp. Vi bjöds på bubbel och en helt fantastisk buffet på Carotte, restaurangen i Kungliga tennishallen. Bra idéer är till för att stjälas och menyn var så suverän att jag tänker använda delar av den till midsommar eller möjligen något annat försommartillfälle. Om vi får ordning på kylskåpssituationen på landet är detta min idé om junibuffet:


  • Kallrökt skinka (av någon lyxig typ) med krasse och nektarinvinaigrette
  • Varmrökt fisk (gärna gös) med nässelkräm (eller är säsongen över?) och rödbetsskott
  • Rosmaringrillat lamm eller oxkött med sellerikräm och grön sparris
  • Rostad färskpotatissallad med primörer
  • Grönsallad med fänkål, gula tomater och sparrisdressing
  • Vit getost med rabarbermarmelad
  • Citronfromage med jordgubbar

tisdag 11 juni 2013

Godaste skagenröran


Hjälp vad tiden går snabbt så här års. J:s gymnasieklass har nu tagit studenten. De började dagen med champangefrukost i vår trädgård. Härligt med alla glada, finklädda tjejer och killar! J bjöd på hembakat surdegsbröd med smör och ost. (Bäst att studenterna grundar med frukost...). Det fanns också grissini, crostinis och tre olika goda röror att dippa i. Jag bjöd på årets björkbladsdricka, vilken faktiskt stod sig rätt väl i konkurrensen med studenternas medhavda bubbel.

Sedan blev det långhelg på landet. På lördagen åkte J iväg med jobbet till Italien, men dessförinnan hann vi testa oss fram till den godaste skagenröran. J har en konstig vana att köpa färdig skagenröra. För det mesta tycker jag att den smakar pyton av industrimajonäs, men någon gång har vi fått butikslagad skagenröra som faktiskt varit toppengod. Geom att läsa ingredienslistan och experimentera lite tror jag mig nu ha forskat fram den godaste varianten.

Citron och pepparrot är viktiga smaksättare och så ska det inte vara för mycket sås, bara precis så mycket att räkorna binds ihop. Vi äter helst vår skagenröra på vitt, hårt tunnbröd.


Skagenröra med tillbehör

1/2 kg frysta räkor med skal av god kvalitet
1-2 shallottenlökar
1/2 dl hemvispad majonäs
1 dl smetana
rivet skal och saft av 1/2 citron
1 tsk riven pepparrot, mer om den inte har rejält bett i smaken
citronpeppar
salt och svartpeppar
finhackad dill

Till servering: stenbitsrom eller löjrom, rödlök, dillvippor


Tina räkorna och skala dem. Hacka grovt och tryck hushållspapper mot hacket för att få bort vätska. Skala och finhacka shallottenlöken. Blanda med majonäs, smetana, citron och pepparrot. Smaka av med kryddor och tillsätt hackad dill efter smak. Blanda med räkhacket.

Avnjut skagenröran på vitt, hårt tunnbröd med rom, rödlök och dillvippor.

måndag 3 juni 2013

Lära för livet

 




J är gymnasielärare. Utöver sina egna ämnen, historia och religion, undervisar han i en del andra kurser, t ex "Etnicitet och kulturmöten". En del av årets kurs handlade om matkultur och häromdagen hölls det bejublad examination.

Eleverna lagade, indelade i grupper, mat från olika länder. J berättade att det bjöds både på persisk buffet, japansk sushi, Pad Thai, cupcakes från USA, italienska bruchettas, franska sniglar, karibisk ananaspaj och mycket mer. Det lät helt fantastiskt! Kul också att få prova så många nya smaker när man är ung. Även de elever som bestämt sig för att ALDRIG äta sniglar vågade testa. KUL!

Jag önskar att jag fått göra något liknande när jag gick i skolan. Jag minns mest (med skräck) hur man var tvungen att testa sig igenom Arlas mjölk- och filmjölkssortiment på hemkunskapen. Inte gott och definitivt inte inspirerande...