tisdag 18 april 2017

Påsk 2017


Vi har haft en skön, men svinkall påskledighet i sommarstugan i byn på landet, med några avbrott för turer hem till stan och slipning av båten Carmen.

Inte mycket av allt trädgårdsarbete jag planerat kunde göras, någon natt var det nästan nio minusgrader kallt. Istället blev det desto mer fokus på mat.

På påskafton kom min mamma ut till byn och nästan samtidigt anlände en kompis med övningskörande son.

Vi åt en god påsklunch, en mindre buffé med nya och gamla påskfavoriter.

Vi inledde med nubbeglas med grönärtsoppa toppade med laxrom.Sedan var det dags för lökskalsmarmorerarde ägg, färskpotatis och tre sorters sillar - matjessill med gräddfil och hackad gräslök, Brantevikssill (den goda från ICA Stop) och skärgårdssill. (Det blev  inga nubbar till sillen, eftersom vi hade så många bilförare i sällskapet, men J och jag avnjöt påsknubbe till sillen på påskdagen istället.)
J hade gravat lax som vi åt med hemlagad gravlaxssås. Detta är vårt favoritrecept på gravlaxsås, just nu! Vi hade färdigköpt kallrökt lax som åts med crème fraiche rörd med mycket riven pepparrot.


Vi åt också en vacker rätt med Salmalax i tunna skivor inspirerad av denna rätt med signatur Frida Ronge. Över den fina laxen och de krispiga grönsakerna hälldes brynt smör som piffats upp med yuzujuice.Vi hade tomatsallad med basilika och sallad med små gröna blad.

Det fanns också en kycklingsallad, en variant på detta recept, som åts på brödskivor.Efter lunchen for vi via nya garn/antikaffären i grannbyn hem till min systers stuga för fika med hembakad bärpaj och glass. Gott, gott.

I helgen har vi också hunnit luncha och fika flera gånger på det för säsongen nyöppnade caféet Drömkåken. Härligt, hur kallt det än är så ÄR det i alla fall vår när Drömmis öppnar.

På skärtorsdagen kom ett helt gäng påskkärringar, misstänkt lika grannbarnen förbi stugan och trakterades med godis. En kväll bjöd svågern och syrran på supergoda nygrillade hamburgare. En annan kväll drack vi traditionsenligt starka påskdrinken "Vildhöna".Vår egenodlade sparris vågade inte sticka upp några knoppar i rysskylan och snögloppet. Istället hade jag köpt en bunt sparris från sydligare länder och med dessa experimenterade jag med tillagningssätt. Nättkokt, råstekt i olivolja och råstekt i smör fick tävla mot varandra och smörvarianten vann stort. Det är något speciellt med smör och sparris...På annandag påsk vaknade jag först, vilket sällan händer. Jag tassade upp på det iskalla golvet och fick fjutt i öppna spisen. Eftersom J fridfullt snusade vidare passade jag på att baka scones och koka rabarbermarmelad till frukost.Under helgen har vi eldat nästan non-stop i Roslagsinsatsen i stugan och använt upp flera hundra levande ljus. Behovet av en vedeldad bastu att värma sig i på landet har aldrig varit så stort som under denna påskhelg. Så fort som finanserna tillåter...

1 kommentar:

Charlotta Ljungblad sa...

Det låter alldeles förträffligt! Vi har också haft en kall påsk, hu!

Men du, vilka fina tallrikar du har, vart kommer de ifrån?