torsdag 15 maj 2014

Musörondryck


Det svala vårvädret för i alla fall det goda med sig att den skira grönskan består. På landet kan man fortfarande hitta björkar som just slagit ut och har klibbiga späda blad i musöronstorlek.

Härligt, jag har fått tid på mig att göra två omgångar av musörondryck! Tipset kommer från Camilla Wolgers och Karin på Bevemyrs blogg. Jag har mindre socker när jag gör min dryck och jag fryser allt som inte går åt inom några dagar.

Förra året gjorde jag också denna läskande dryck och vi bjöd J:s avgångselever på den när de hade champagnefrukost inför studenten på vår gård. Det blev strykande åtgång och jag tror nästan att den var mer populär än det medhavda mousserande vinet!


Musörondryck

1,5 l tätt packade klibbiga, nyutslagna björkblad
3 citronskivor
1/2 l socker
30 g citronsyra
0,75 l varmt vatten - OBS inte kokvarmt

Lägg bladen i en stor skål. Lägg citronskivorna på. Strö över citronsyra och socker. Häll på vattnet och rör tills socker och citronsyra löst sig. Låt stå och dra i ca 3 dagar i kylskåp. Sila bort bladen. Frys den dryck som inte går åt inom några dagar. Vid servering späds drycken med vatten eller bubbelvatten.

Passar bra i IKEA:s björkstamsinspirerade glas Källa


4 kommentarer:

Kim sa...

Men vad häftigt - detta har jag aldrig hört talas om!

Matarkivet sa...

Instämmer med Kim - häftigt!!

Fröken Dill sa...

Visst är det coolt, dricka björk liksom! Första året jag hörde talas om det hann jag inte, men nu känns det lite som om det blivit tradition att fira lövsprickningen med musörondryck.

Postgårdsromantik sa...

Vilken läcker dryck - ska ut och plocka omedelbart!

//Lena