torsdag 4 februari 2010

Extraprisjakten v 5 Minnen från Thailand


Denna veckas extraprisvara är stora grönländska räkor från Coop för 39 kr/500 g påse. Dessa stora räkor är användbara eftersom de kan ersätta de miljöförbjudna jätteräkorna i många fall. Den rätt jag väljer att bjuda på kunde i och för sig fungerat bra med mindre räkor, men det blir extra lyxigt med de stora.

Maträtten, Pad Thai, förknippar jag med en underbar resa till Thailand för många år sedan. Nedanstående ingredienser är bara ett förslag. Grönsaker och lök kan variera efter vad man har hemma. Kyckling är också gott i och många vill ha tofu. En ingrediens som jag helt glömde bort, men som är suverän i denna rätt är blötlagda, finhackade torkade räkor.

Pad Thai (2 port)
150 g thailändska risnudlar
1 ägg
1 vitlöksklyfta, hackad
1 rödlök eller annan mild lök
Ca 1 dl strimlad vitkål
10 små broccolibuketter
Ca 2 dl mungböngroddar
1,5 msk fisksås
1,5 msk pressad lime
1 tsk palmsocker (eller vanligt socker)
Chiliflakes
Limeklyftor
20 skalade räkor
Färsk koriander
1/2 dl hackade salta jordnötter

Tillred nudlarna enligt instruktion på paketet. Oftast ska de inte koka utan läggas i kokhett vatten några minuter för att sedan spolas i kallt vatten.
Rosta jordnötshacket i en torr stekpanna.
Vispa upp ägget och stek som en mycket tunn omelett i en oljad panna. Skär omeletten i strimlor.

Fräs vitlöken i olja. Lägg i vitkål, lök och broccoli och låt fräsa med. Lägg i nudlar och böngroddar. Häll på socker, limejuice och fisksås och värm tills sockret har smält. Blanda i räkor och äggstrimlor. Smaka av med chiliflakes.

Servera överströsslat med hackad färsk koriander och de rostade hackade nötterna.

Glöm nu inte att fynda extraprisräkor på Coop. Och släng inte skalen, de kan lätt bli en mycket god och användbar räkbuljong!

5 kommentarer:

Martina sa...

Mmmmm, thaimat är ju aldrig fel, har tyvärr aldrig varit i Thailand men kanske nån dag....

Spralligast sa...

Mmmm, vissa rätter väcker verkligen minnen! Just nu är jag själv mest inne på Indien men Thailand är ju inte fel heller att minnas...

Lena sa...

Gott gotti gott gott!
Ser verkligen härligt ut!
Kram och ha det bra!

tina sa...

Åh, vad hungrig jag blir nu!!

Fröken Dill sa...

Martina och Spralligast; vet inte hur det är i Thailand nu (antagligen väldigt turistigt...), men den gången för många år sedan var det helt otroligt att byta ut kalla februari mot hettan i Bangkok. Med i resesällskapet fanns dessutom en matintresserad vän som bott i staden tidigare, vilket jag tror bidrog till den oförglömliga upplevelsen!
Lena och Tina; det är en perfekt lunchrätt som kan få en att plåga sig ut i snöstorm för att få tag på mungbönsgroddar!
Hälsar fröken Dill