fredag 20 november 2009

Systersonen I:s thailändska curry


I förrgår passade vi mina systersöner. Jag har tidigare skrivit om att det är svårt att hitta mat som killarna gillar, men det finns verkligen undantag. Lillebror I, som är 8, är helt galen i rejält starka rätter som t ex thailändsk curry.

Precis när maten skulle lagas dök I:s favoritkompis, granntjejen A, upp. Systersonen blev så glad som att han sprang runt som en tokig och hurrade! Inte riktigt läge att laga mat med moster just då... Jag testade ändå att laga thaicurry på ett så enkelt sätt att killarna borde kunna klara av det. Receptet är fortfarande skrivet för en vuxen. (Jag måste bearbeta texten så att den både blir enklare och mer instruktivt för att kunna förstås av barn.)

I:s thailändska curry (4 portioner)
3 dl jasminris
2 kycklingfiléer
1 liten squash
1 gul lök
1 burk kokosmjölk
1 tärning hönsbuljong
1 msk röd thaländsk curry ( jag hade köpt en riktig, stark sort på en asiatisk affär)
1/2 lime
1 tsk fisksås
Salt och peppar
(Färsk koriander)

Mät upp riset i en tjockbottnad kastrull. Häll på dubbelt så mycket vatten som ris. Läs på förpackningen hur länge riset ska koka. Sätt lock på kastrullen och sätt den på högsta värme på plattan. Passa noga! Låt koka upp och sänk temperaturen till ettan. Ställ tiduret.

Skala löken och hacka den grovt. Tvätta squashen, skär först i skivor och sedan i kuber. Skär kycklingfiléerna i skivor som sedan delas i bitar, lite större än sockerbitar.

Öppna burken med kokosmjölk och häll i en kastrull. Lägg i buljongtärning och currypasta. Koka upp och rör om. Lägg i lök och squashbitar. Koka upp, sänk värmen något (till trean) och koka 5 minuter. Rör om då och då. Lägg i kycklingköttet och koka tills bitarna är helt färdiga. Det tar ca 5 minuter. Enklast är att kolla genom att plocka upp en bit, skära och kolla att den inte är rosa i mitten. Dela limen och pressa i saften från den ena halvan. Häll i fisksåsen och servera genast med riset. Den som vill kan få klippt koriander över sin portion.

Tråkigt nog är thailändsk curry inte världens nyttigaste och det är svårt att hitta ett tillbehör som matchar lika bra som det näringsfattiga jasminriset. Å andra sidan har mina systersöner föräldrar som ser till att de får i sig alla nyttigheter de behöver!

3 kommentarer:

Martina sa...

Ahh, ser gott ut, gör själv mycket med kokosmjölk, såg du Niklas mat igår? Han gjorde en gryta som såg supergod ut med bla kokosmjölk och potatis i! Fin skål, älskar den blåa färgren på tallrikar/skålar.

Fröken Dill sa...

HÖRDE niklas mat eftersom jag höll på och lagade mat. Lagom till Niklas dessert var jag färdig.
Hälsar fröken Dill

Lena sa...

Mums vad gott!
Får prova din variant nästa gång!
Hälsningar
/Lena