torsdag 10 april 2008

FredagsfiskI fredags kom Årstidernas fisklåda med lubbfilé. Lubben är en god fisk, lite lösare i konsistensen jämfört med t ex torsk. Lubben har en mild fisksmak, aningens söt och lite skaldjurslik.

Av lubbfiléen blev det två rätter - en saffransdoftande fiskgryta och en riktig klassiker, fisk med mandel, med inspiration från min mamma. Pressad potatis passar bra till båda rätterna.

Fiskgryta
100 g filé av lubb eller annan vit fisk
100 g laxfilé
10 cm purjolök, fint skivad
1/2 fänkål, grovt hackad
1 sharlottenlök, hackad
1 dl oekat vitt vin
4 dl vatten
koncenterrad fiskfond
1 kuvert saffran
några droppar tabasco
salt och svartpeppar
10 cocktailtomater
1 näve räkor
Skär fisken i stora tärningar. Fräs purjo, sharlottenlök och fänkål i smör utan att det tar färg. Häll på vin, vatten, fiskfond och saffran. Låt koka ett par minuter och smaka av med salt, peppar, tabasco och ev mer fond. Lägg i fisken och låt koka långsamt tills den är nätt och jämnt färdig. Lägg i tomater och räkor och låt det hela bli varmt.

Fisk med mandel
300 g filé av lubb eller annan vit fisk
salt och peppar
1 liten sharlottenlök, finhackad
3 msk ströbröd
½ dl hackad persilja och hackad dill
torkad eller färsk fransk dragon
smör
en skvätt vin
10 mandlar

Skålla mandlarna och skär dem till tunna flagor (alternativt använd färdig flagad mandel). Lägg fiskfilén i en smord ugnsform. Salta och peppra. Strö över lök, ströbröd, persilja, dill och lite dragon. Klicka på lite smör på fisken och häll en skvätt vin i formens botten. Strö över mandelflagor och tillaga i 200 graders ugn tills fisken är precis färdig (ca 10 -15 minuter).

Inga kommentarer: