Vilken långhelg!
För min del har den inneburit en hel del ryggknäckande och svettigt trädgårdsarbete, men på Nationaldagen 6 juni fiffade vi till oss, snabbstädade i pergolan och spontanbjöd syrran och M på 4-rättersmiddag.
J som varit i stan med bilen under dagen, anlände med råvarorna ca en timme innan gästerna kom och vi lagade rätterna på verklig rekordtid.
Inspirationen till menyn kom från Rånäs slott och detta åt vi:
- Lättrökt lax, matjessill och löjrom med smetana, rostade kavringsmulor, krasse, dill och gräslök
- Gös med sidfläskfylld kroppkaka, brynt smör och plockade örter
- Lammfilé med små tournerade färskpotatisar, picklade grönsaker samt dillsky
- Jordgubbssorbet med rabarber
Idel svenska sommarsmaker med lite twist på tillbehören och mycket kryddgrönt från trädgården.
Man vill såklart inleda en nationaldagsmiddag med klassisk matjessill och detta var ett lite elegantare sätt att servera den.
Jag älskar gös och J fick tag på riktigt fina filéer. Själv hade jag aldrig kommit på idén att servera den med en liten kroppkaka, men det visade sig väldigt gott och lite kul. Brynt smör är ju gudagott både till fisk och kroppkaka.
Min syrra äter inte mycket kött, men lamm kan hon tänka sig. Filé är inte fel till en sån här elegant middag och jag gjorde mig till och tournerade färskpotatisarna. Picklade grönsaker, bl a egna rädisor och dillsky gav frächör åt rätten.
Jordgubbar och rabarber är väldigt gott tillsammans och det är inte sista gången jag lagar desserten nedan. Snabb att göra och fantastisk sommarsmak.
Lättrökt lax, matjessill och löjrom med smetana, rostade kavringsmulor, krasse, dill och gräslök, 4 pers
100 g salmalax
1 burk matjessill (helst Norröna)
60 g Kalixlöjrom
1 dl smetana
2 skivor kavring
salt och smör att steka i
krasse, dill och gräslök
100 g salmalax
1 burk matjessill (helst Norröna)
60 g Kalixlöjrom
1 dl smetana
2 skivor kavring
salt och smör att steka i
krasse, dill och gräslök
Salta laxen. Rök med rökpistol, låt fisken ligga i rök t ex i en försluten plastpåse i ca 1 timme.
Kantskär brödet. Smula eller skär i mycket små tärningar. Rosta lätt i en torr stekpanna. Tillsätt smör och låt steka en stund. Salta lätt.
Lägg upp skivor av laxen, matjessill, löjrom och crème fraiche. Dekorera med kavringsmulor och örter.
Gös med sidfläskfylld kroppkaka, brynt smör och plockade örter, 4 pers
400 g gösfilé
salt och peppar
smör att bryna och steka i
2 stora potatisar av mostyp
2 msk potatismjöl
1 äggula
salt och vitpeppar
100 g rökt sidfläsk
1/2 gul lök
1/2 dl riven prästost
plockade örter, t ex dragon och persilja
Skala och koka potatisarna tills de blir mjuka. Pressa, låt svalna något. Rör samman till en deg med potatismjöl och äggula. Salta och peppra.
Fintärna fläsk och lök. Bryn i en stekpanna. Peppra. Blanda i den rivna osten.
Forma små kroppkakor och lägg lite fyllning mitt i varje.
Koka upp saltat vatten. Lägg ner kroppkakorna och låt koka tills de flyter upp.
Salta och peppra gösen. Stek i smör.
Servera fisken med kroppkakor, brynt smör och strössla över färska örter.
400 g gösfilé
salt och peppar
smör att bryna och steka i
2 stora potatisar av mostyp
2 msk potatismjöl
1 äggula
salt och vitpeppar
100 g rökt sidfläsk
1/2 gul lök
1/2 dl riven prästost
plockade örter, t ex dragon och persilja
Skala och koka potatisarna tills de blir mjuka. Pressa, låt svalna något. Rör samman till en deg med potatismjöl och äggula. Salta och peppra.
Fintärna fläsk och lök. Bryn i en stekpanna. Peppra. Blanda i den rivna osten.
Forma små kroppkakor och lägg lite fyllning mitt i varje.
Koka upp saltat vatten. Lägg ner kroppkakorna och låt koka tills de flyter upp.
Salta och peppra gösen. Stek i smör.
Servera fisken med kroppkakor, brynt smör och strössla över färska örter.
Lammfilé med tournerade potatisar, picklade grönsaker samt dillsky, 4 pers
recept kommer
recept kommer
Jordgubbssorbet med rabarber, 4 pers
1/2 kartong jordgubbar
1 rejäl rabarberstjälk
1 dl socker
1 äggvita
Skär rabarbern i skivor. Koka i någon deciliter vatten och sockret tills den blir mjuk.
Häll bort koklagen och låt den svalna.
Skölj och snoppa jordgubbarna. Mixa med sockerlagen. Tillsätt lite i taget och smaka av. Det ska smaka aningen sötare än man vill ha sin sorbet. Frys i ett par timman.
Vispa äggvitan till hårt skum. Mixa ihop jordgubbssmeten och äggvitan och frys ytterligare någon timme.
Servera kulor av sorbeten toppade med rabarber.
1/2 kartong jordgubbar
1 rejäl rabarberstjälk
1 dl socker
1 äggvita
Skär rabarbern i skivor. Koka i någon deciliter vatten och sockret tills den blir mjuk.
Häll bort koklagen och låt den svalna.
Skölj och snoppa jordgubbarna. Mixa med sockerlagen. Tillsätt lite i taget och smaka av. Det ska smaka aningen sötare än man vill ha sin sorbet. Frys i ett par timman.
Vispa äggvitan till hårt skum. Mixa ihop jordgubbssmeten och äggvitan och frys ytterligare någon timme.
Servera kulor av sorbeten toppade med rabarber.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar