torsdag 13 juni 2019

Nationaldagsmiddag

Vilken långhelg!

För min del har den inneburit en hel del ryggknäckande och svettigt trädgårdsarbete, men på Nationaldagen 6 juni fiffade vi till oss, snabbstädade i pergolan och spontanbjöd syrran och M på 4-rättersmiddag.

J som varit i stan med bilen under dagen, anlände med råvarorna ca en timme innan gästerna kom och vi lagade rätterna på verklig rekordtid.

Inspirationen till menyn kom från Rånäs slott och detta åt vi:
  • Lättrökt lax, matjessill och löjrom med smetana, rostade kavringsmulor, krasse, dill och gräslök
  • Gös med sidfläskfylld kroppkaka, brynt smör och plockade örter
  • Lammfilé med små tournerade färskpotatisar, picklade grönsaker samt dillsky
  • Jordgubbssorbet med rabarber

Idel svenska sommarsmaker med lite twist på tillbehören och mycket kryddgrönt från trädgården.

Man vill såklart inleda en nationaldagsmiddag med klassisk matjessill och detta var ett lite elegantare sätt att servera den.

Jag älskar gös och J fick tag på riktigt fina filéer. Själv hade jag aldrig kommit på idén att servera den med en liten kroppkaka, men det visade sig väldigt gott och lite kul. Brynt smör är ju gudagott både till fisk och kroppkaka.

Min syrra äter inte mycket kött, men lamm kan hon tänka sig. Filé är inte fel till en sån här elegant middag och jag gjorde mig till och tournerade färskpotatisarna. Picklade grönsaker, bl a egna rädisor och dillsky gav frächör åt rätten.

Jordgubbar och rabarber är väldigt gott tillsammans och det är inte sista gången jag lagar desserten nedan. Snabb att göra och fantastisk sommarsmak.

Lättrökt lax, matjessill och löjrom med smetana, rostade kavringsmulor, krasse, dill och gräslök, 4 pers

100 g salmalax
1 burk matjessill (helst Norröna)
60 g Kalixlöjrom
1 dl smetana
2 skivor kavring
salt och smör att steka i
krasse, dill och gräslök

Salta laxen. Rök med rökpistol, låt fisken ligga i rök t ex i en försluten plastpåse i ca 1 timme.

Kantskär brödet. Smula eller skär i mycket små tärningar. Rosta lätt i en torr stekpanna. Tillsätt smör och låt steka en stund. Salta lätt.

Lägg upp skivor av laxen, matjessill, löjrom och crème fraiche. Dekorera med kavringsmulor och örter.


Gös med sidfläskfylld kroppkaka, brynt smör och plockade örter, 4 pers

400 g gösfilé
salt och peppar
smör att bryna och steka i
2 stora potatisar av mostyp
2 msk potatismjöl
1 äggula
salt och vitpeppar
100 g rökt sidfläsk
1/2 gul lök
1/2 dl riven prästost
plockade örter, t ex dragon och persilja

Skala och koka potatisarna tills de blir mjuka. Pressa, låt svalna något. Rör samman till en deg med potatismjöl och äggula. Salta och peppra.

Fintärna fläsk och lök. Bryn i en stekpanna. Peppra. Blanda i den rivna osten.

Forma små kroppkakor och lägg lite fyllning mitt i varje.

Koka upp saltat vatten. Lägg ner kroppkakorna och låt koka tills de flyter upp.

Salta och peppra gösen. Stek i smör.

Servera fisken med kroppkakor, brynt smör och strössla över färska örter.


Lammfilé med tournerade potatisar, picklade grönsaker samt dillsky, 4 pers
recept kommer

Jordgubbssorbet med rabarber, 4 pers
1/2 kartong jordgubbar
1 rejäl rabarberstjälk
1 dl socker
1 äggvita

Skär rabarbern i skivor. Koka i någon deciliter vatten och sockret tills den blir mjuk.

Häll bort koklagen och låt den svalna.

Skölj och snoppa jordgubbarna. Mixa med sockerlagen. Tillsätt lite i taget och smaka av. Det ska smaka aningen sötare än man vill ha sin sorbet. Frys i ett par timman.

Vispa äggvitan till hårt skum. Mixa ihop jordgubbssmeten och äggvitan och frys ytterligare någon timme.

Servera kulor av sorbeten toppade med rabarber.
1 kommentar:

Göran Jörgen sa...

Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skicka ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 så får du det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.