fredag 29 juli 2011

Linnés Hammarby


När J seglar passar jag på att "kulturtanta" mig. (Har nog inte riktigt åldern inne, men väl intresset...)

IKEA i Uppsala var det egentliga målet, men på vägen passade jag på att besöka Linnés Hammarby. Ett mycket bra val! Snabbsaaben for genom undersköna svenska sommarlandskap. Skog, äng, åker med mognande vete och små glittrande sjöar. Sista biten slingrade, så smal att man bara kunde passera mötande trafik på mötesplatserna.

Väl framme hälsades man av en hästhage och underbara blomdofter.

Trädgården, med testodling av lokala fruktsorter, massvis med blommor och en tidtstypisk kålgård (köksträdgård) var bara den mödan värd. Att dessutom få en guidad visning av boningshuset av en mycket kunnig och inspirerande guide var helt suveränt! Från kålgården "lånade" jag några mogna fröer av uppländsk gråärt.

Självklart visste jag redan en hel del om Linné, men nu i hans matsal/festsal kändes det nästan som om han nyss varit där!

2 kommentarer:

Postgårdsromantik sa...

Äsch då, nu ser jag att man ska binda upp tomaterna också, nu är det litet sent på dagen, men jag får väl smyga ut imorgon och försöka se ut som om det var min tanke hela tiden.

Linnes Hammarby - en gång gammal Uppsalabo alltid..., barndomshemmet ligger i dess närhet, väl värd en extra cykeltur. Även om detta med odlingar dessvärre inte var smittsamt.

Fröken Dill sa...

Ingen brådska med uppbindning, men VIKTIGT, VIKTIGT att tjuva, toppa och bladgallra om man vill ha tomater som hinner mogna.

Linnés Hammarby var suveränt och nu har jag KVAR Botaniska trädgården och Linnémuseet i Uppsala som jag konstigt nog ännu inte besökt, trots att jag varit i Uppsala många gånger.
Sommarhälsar fröken Dill