tisdag 28 februari 2017

Minisportlov




I lördags strålade solen, temperaturen låg runt nollan och det kändes riktigt härligt vårvintrigt. J har sportlov, men jag har redan haft semester så det fick bli minisportlov under helgen med en tur upp till sommarstugan i Roslagen.

Det var så fint i byn. Takdropp, snöglitter och skare. Vi kämpade på med eldning i Roslagsinsatsen och fick tillslut upp temperaturen i huset till knappa 20 grader. Helt OK så länge man inte öppnade någon skåpdörr. Då bara rasade kalluft ner över en!

För att slippa diskkrävande matlagning i stugan hade vi förberett en mustig, vinstinn gryta som vi hade med oss i Crock-potten. Bara att koppla in. När vi fixat klart inom- och utomhus och mörkret fallit var grytan klar och det doftade i hela stugan.

Öl och vin hade legat på kylning i en snödriva på terrassen och vi inledde middagen med lite smarrigt plock - ostkuber, gurka, tärningar av Onsalakorv med syltlök, oliver och stark senap.

Högrevsgrytan hottades upp lite extra med några chilifrukter från plantan som jag på vinst och förlust ställt i fönstret i sommarstugan för övervintring. Det goda långkoket njöts med råris och en klick gräddfil på toppen.


Mustig sportlovsgryta på högrev, 6 portioner

1 kg högrev, i ganska stora grytbitar
300 g chorizos, i skivor
3 vitlöksklyftor, grovt hackade
4 gula lökar, grovt hackade
3 dl rött vin
400 g hela tomater (jag tog egenodlade skållade frysta, annars från burk)
3 dl kraftig köttbuljong
3 tsk hel spiskummin, rostad i torr stekpanna, mortlad
1 kvist färsk rosmarin
1-2 röda chilifrukter (beroende på styrka), finhackade
salt och svartpeppar

Fräs lök och vitlök. Bryn grytbitarna så att de får fin färg. Blanda alla ingredienser i en emaljgryta eller crock pot. Koka upp och skjud långsamt under lock ca 5 timmar.

Sista halvtimmen kan man köra med locket av om grytan behöver koncentreras. Smaka av med salt och peppar.

måndag 27 februari 2017

Resan till Havanna, Jamaica, Grand Cayman och Cozumel






















Jag har förvånat mig själv och gjort en helt fantastisk lyxig långresa till Karibien med en kompis. Så mycket intryck - historia, natur, arkitektur, kultur, musik och dans, massor med ljus, sol och bad i en del av världen som jag aldrig trott att jag skulle besöka. Perfekt värme... hela tiden!

Jag är smått omtumlad och detta trots att maten inte var särskilt speciell. Jag som trodde att mat alltid måste vara i fokus, men nu vet jag att så inte är fallet om allt annat runt ikring engagerar tillräckligt. Det finns massor att säga om resan, men rätt lite som passar på en matblogg.

Bäst av det vi åt var en lunch i Ocho Rios på Jamaica och guacamole med nyfriterade majschips och illstark tomalsalsa på en strandbar i Mexico. Den jamaicanska lunchen såg ut som grå skolmatsalsmat, men det bruna riset med bönor, de wokade grönsakerna, kycklingen och de friterade grönsaksbollarna visade sig vara bland det godaste jag någonsin ätit. Drycken som hörde till, "juice" kallades den, var baserad på mixade jordgubbar och smakade som sommaren själv.

Notes to self - Måste testa att laga jamaicanska recept!

torsdag 2 februari 2017

Misosoppa från grunden

Kombu, miso och bonitoflingor

Kombun i kastrullen

I med bonitoflingorna

Vispa i misopastan

Misosoppa är helt perfekt att ta till när man vill stilla suget på att småäta onyttigheter under arbetsdagarna. Soppan är kalorisnål, nyttig, god, värmande och känns "matig" p g a umamismaken.

För att laga misosoppa från grunden behövs tre specialingredienser som jag försöker att alltid ha hemma: kombu (torkade ark av kelp-tång), bonitoflingor (hyvlade flingor av kokt, torkad, rökt fisk av makrillsläktet) och miso (jäst produkt av sojabönor). De första är ju torkade och håller sig länge i försluten påse i skafferiet. Misopastan förvaras i kylen och den har också väldigt bra hållbarhet.

Så här gör jag:

Misosoppa, grund, 3 koppar

6 dl vatten
1 bit kombu, ca 10 cm
ca 3 msk bonitoflingor
2 msk misopasta, helst den ljusa varianten

Lägg kombun i vattnet och låt dra ca 1 timme. Koka upp, men ta upp kombun innan det börjar koka. Häll i bonitoflingorna. Låt koka upp och stäng sedan av värmen. Låt stå en stund. Sila sedan bort flingorna. Vispa i misopastan och skjud försiktigt någon minut.

Jag nöjer mig oftast med soppan som den är men om man vill kan man blanda wakame-sjögräs, hackad purjolök eller vårlök och några små kuber av tofu i den.


Idag bjöd min viktväktande jobbkollega på några viktväktarchips med sourcreme-onion-smak till soppan. Det var inte alls dumt, "som en korsning mellan vanliga chips och riskakor" sa min kollega.