söndag 29 januari 2017

Rival - ÄNTLIGEN riktigt god mat också


Igår var det dags för något som nästan blivit tradition. Varje jul ger J:s föräldrar sina söner och deras fruar/flickvän ett restaurangbesök i julklapp. De senaste åren har vi varit på Rival vid Mariatorget. Det har nästan blivit lite av ett stamställe för familjen. J:s föräldrar firade nyår där ett år och lillebror A och hans K bodde på hotellet efter sitt bröllop för några år sedan. Alla bröllopsgäster som ville och kunde återträffades på brunchen på Rival dagen efter festen.

Stämningen på Rival är festlig med alla myllrande välbesökta barer på olika plan och restaurangen/bistron längst upp, längst in. Stället ligger också bra, har väldigt trevlig personal och är sååå snyggt. Dessutom finns ett runt bord i bästa läge som är som gjort för oss åtta.

Maten har däremot tidigare år lämnat mycket i övrigt att önska, i alla fall för någon så kräsen som jag. Det är klart att det inte varit äckligt, bara inte så gott att det stuckit ut och känts som något man inte lätt skulle kunna laga hemma.

Det var därför med stor glädje över att träffas, men rätt små förväntningar på maten vi gick dit igår. J och jag var tidiga och började med en drink i baren. Drinkarna har nämligen alltid varit bra och denna med mörk rom och citrus var riktigt bra, precis sådär syrlig som jag gillar.

Snart dök släkten upp och vi intog vårt bord.

J och jag hade såklart tjuvkikat på menyn och konstaterat att den såg lovande ut. Sotad kungskrabba med morotskräm och lätt flört med asiatiska smaker var ett val som flera av oss gjorde. Vi blev inte alls besvikna. En rätt vacker som en dag och lika god. Egenlagad soja och lövtunna flarn av torkad ingefära -  MUMS. Skaldjur när det är som bäst! J:s bror valde jordärtskockssoppa med halstrad pilgrimsmussla och den såg också väldigt god ut. Min svägerska var nöjd med sin Toast Skagen.

Till huvudrätt valde många skreitorsken som kommer i säsong nu. Jag fick smaka en bit av J och den var verkligen ljuvlig, liksom blomkålskrämen och den krispade svartkålen som hörde till. Ändå var jag och min svägerska nöjda med vårt val av hjort som kom med tryffelbakad kål och hasselbackspotatis. Portionen med det smältande möra, rosastekta köttet var nästan för stor, men det är ju verkligen inget att klaga på.

Jag är ju ingen dessertmänniska, men detta ställe serverar ostar från mitt favvoställe Löfsta gårdsmejeri så en osttallrik var svår att motstå. Tyvärr missade jag lite vilka ostar som var vilka, men två av bitarna var outstanding och de andra två helt OK. Fikonmarmelad till är alltid gott och den röda grenachen som min svägerska valt till köttet var en väldigt bra kombo även till ostarna.

Sammantaget var kvällen så lyckad. J:s familj har haft ett tufft år med sjukdom elände och alldeles för många begravningar. Och så läget i världen ovanpå det... Desto viktigare känns det att träffas och ha det riktigt roligt tillsammans.

tisdag 24 januari 2017

Buffémiddagar och bokcirkel

Lånad bild

Att bli bjuden på buffémiddag hos vänner är alltid så gott och uppskattat.

För några veckor sedan var vi hos en jobbkollega och åt en toppenbuffé, verkligen extra allt.

Det var ostar och chark av olika slag, grönsaker, rökt lax, löjrom med smetana och hackad lök och en helt fantastisk hummergratäng, som jag bara måste försöka mig på att laga själv. Så här beskrev min kollega hur hon brukar laga: Själva gratängsåsen ska vara med lök, champinjoner, grädde, hummerfond och vin, kryddad med bl a paprika och gräslök. Härligheten blandas med hummerkött och gratineras sedan med smakrik ost. Supergott, helt enkelt! Till buffén dracks bubbel av alla som varit smarta och inte tagit bilen.



Senare i samma vecka var det dags att träffas i bokcirkeln. Den här gången var det studiebesök och buffémiddag med bokprat på en spännande plats. En av tjejerna är domare och jobbar på tingsrätten. Eftersom vi läst boken "Störst av allt" av Malin Persson Giolito som utspelar sig under en rättegång passade vi på att hälsa hos N på jobbet. Efter att ha gått runt och fått veta en massa om rättegångar i verkligheten dukade vår värdinna upp ost, chark och vin - och allt därtill i en mysig sittvrå med utsikt över häktet.

Plockmat är verkligen pratvänlig. Mumsandes på goda charkuterier och en massa olika ostar, oliver, tomater och minimozzarellor med kex och bröd pratade vi om boken och avnjöt ett rött vin som var helt perfekt till plocket. (Kommer tyvärr inte ihåg namnet.) När vi kom till den vackra chokladtårtan var vi redan så mätta att vi bara orkade ta en liten, lite, men naggande god bit.

Boken, "Störs av allt" är en nervpirrande och välskriven deckare som jag verkligen kan rekommendera. Jag läste den i ett streck.

Artonåriga Maja överlever en skolskjutning där ett antal elever och en lärare i en gymnasieskola i fina Djursholm dödas. Från början är det klart att Maja skjutit två personer, sin pojkvän som är den andra förövaren och sin bästa kompis. Frågan är - varför gjorde hon det, hade hon planerat brottet tillsammans med sin pojkvän eller handlade hon i nödvärn?

Maja blir häktad, sitter isolerad i nio månader och sedan blir det rättegång. I boken följs denna i detalj, med klipp tillbaka till Majas minnen av vad som hänt.

Man får följa hennes relation med pojkvännen Sebastian, son till en av Sveriges rikaste män. Från kärlek och känslan av att vara utvald till mer och mer mörker med en kille som får allt materiellt, men lever med en iskall och kärlekslös pappa.

Man får också veta mer om Majas relation till sin egen familj, lärare och klasskompisar. Tonårsförakt mot föräldrarna, men också en känsla av att de lämnar henne väldigt ensam i en svår situation. Kärlek till den mycket yngre lillasystern och den kloka varma morfadern, lätt förakt mot lärare, en känsla av att hon växt ifrån bästisen Amanda, men ändå inte velat "göra slut".

I det fina gymnasiet går också elever som inte kommer från det rika Djursholm. Asylsökande Dennis som vet att han kommer att utvisas när han fyller arton och till dess samlar han pengar genom att sälja droger, bl a till Sebastian och hans gäng. Smarta, snygga Samir som Maja dras till är son till fattiga invandrarföräldrar. Han pendlar i timmar från miljonprogramsförorten varje dag för att komma till skolan som ska ge honom en bättre framtid.

I den här smältdegeln utvecklar sig händelserna som leder fram till den förödande skolskjutningen.
Boken är som sagt otroligt spännande och imponerande nog håller storyn ihop hela vägen till och med slutet.

I och med studiebesöket på tingsrätten kom historien i boken på något sätt ännu närmare. Man slogs av hur små salarna är, hur trångt man sitter. Hur ledsna och desperata många av dem som kommer dit är, både förövare, offer och anhöriga. Ångesten och isoleringen på häktet, där vår värdinna bekräftade att man absolut skulle kunna isolera en artonåring misstänkt för ett allvarligt brott i så lång tid som nio månader. Chocken när den anklagade sedan kommer in i en fylld tingssal kan vara dramatisk.

Ja, detta är en värld skild från den de flesta av oss vanligen befinner oss i. Helst vill vi inte hamna där. Samtidigt är det oerhört viktigt att bra människor jobbar där.

måndag 23 januari 2017

Pizza med svamp, råkorv och fyra sorters ost


Precis när man tror att man har testat alla pizzor värda att testa så dyker det upp ett nytt intressant recept. Ursprunget lär vara Delibruket i vattentornet i Sundbyberg och receptet fanns i senaste "Lantliv Mat och vin".

Egentligen är jag ingen fan av "4 sorters ostpizza". Det känns lite för fett och så har jag svårt med uppvärmd gorgonzola. Men med ostarna i form av en tunt bredd ostkräm och topping i form av både ört- och vitlöksstekt svamp, karamelliserad schalottenlök och inkråmet i en god salsiccia plus en härlig mortlad örtolja som sprinklas över den färdiga pizzan blir det oemotståndligt.

Eftersom det är lite pyssel med den här pizzan kan det vara smart att satsa på en färdigköpt deg.


Pizza med färsk korv och 4 sorters ost, 4 portioner

Pizzadeg för 4 pizzor

Ca 200 g svamp (i originalet portabello) vi tog shiitake
25 g smör
1 klyfta vitlök
1 msk finklippta örter, t ex timjan
salt och svartpeppar

250 g schalottenlök
50 g smör
1 1/2 msk farinsocker
1 1/2 msk balsamvinäger

125 g ricotta
100 g fetaost
100 g grönmögelost, vi tog St Agur
1 dl riven parmesan
3-4 färska korvar, vi tog salsicca

örtolja:
3/4 dl olivolja
1 liten klyfta vitlök, riven
rivet skal av 1/2 citron
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader med en pizzasten på ett galler.

Rensa och skiva svampen. Bryn i smör i en stekpanna i några minuter. Tillsätt vitlök och örter och bryn någon minut till. Smaka av med salt och peppar.

Skala schalottenlöken och skiva den tunt. Bryn den i smöret i några minuter tills den är gyllene. Tillsätt socker och fortsätt bryna några minuter. Tillsätt balsamvinäger och låt den koka in.

Blanda ostsorterna till en massa. Skiva korven, ta bort skinnet och bryn färsbitarna lätt i en panna.

Kavla ut pizzadegen. Bred på ostmassan och fördela övriga ingredienser på pizzorna.

Sätt ugnen på grill och maxvärme. Grädda pizzorna tills osten smält och allt fått färg, ca 10 minuter.

Mortla samman ingredienserna till örtoljan. Ringla över den färdiga pizzan och servera omedelbums.


fredag 20 januari 2017

Fredagsvinet är det GODASTE VINET!


Så här kan det gå till hemma hos oss på fredagar.

På kvällen efter jobbet samlas vi i köket för att i lugn och ro njuta av fredagsvin/fredagsöl och samtidigt fixa vitkålssallad och baka pizza.

Fotografering av vinglas och ölflaska. (Jag är svår på "fulvinet" Copertino och det var en extra god öl med snygg flaska tyckte J.)

Jag flyttar vinglaset till matbordet.


En mikrosekund senare står glaset på ända och far nästan i golvet. Vem var skyldig?




En titt under bordduken gav svaret. En fredagspigg Vintra hade snabbt som ögat klättrat upp på sittbänken via fårskinnet som ligger där och hoppat vidare till köksstolarnas sitsar. En spännande duk som hänger ner? "Ah, den ska jag klänga mig i." Som en annan Tarzan i en lian hängde vår lilla päls i duken, medan jag räddade glaset i absolut sista ögonblicket.

En busig iller är inte ett lätt husdjur, men man skrattar varje dag åt hennes kreativa hyss.

Noodels by Adam & Albin - igen


Igår hade jag ett möte på Södermalm som slutade vid lunchtid. Perfekt för att titta förbi "Teatern" i Ringen för att välja och vraka bland alla goda luncherbjudanden. Valet blev Ramen från Adam & Albin. Jag tog Ramen Ya med extra "smashed egg".

Misoramen, vitlöksstekt grovmald kycklingfärs, koriander, vårlök, zucchini och krispigt ris med ett härligt ägg, typ "förlorat". Någon slags chilismakande "trassel" som topping. Som vanligt en stor matupplevelse i en plastskål.


tisdag 17 januari 2017

Lyxig räksallad med sweet chilidressing


Lunchsallader tröttnar jag aldrig på.

I veckorna blir de enkla, lighta och helt vegetariska varianter, men på helgen tycker jag att man kan lyxa till det.

Räksallader är återkommande på den här bloggen. Vanliga frysräkor som tinas och skalas duger gott. I sällskap med t ex grönsallad, gurka, tomater, röd paprika, rödlök, kokta ägg och kanske stjälkselleri, finstrimlad fänkål och avokado blir det lyx.

Särskilt om man blandar en dressing med inspiration från restaurangen i LUMA-huset där jag jobbar.


Sweet chilidressing

1 dl turkisk yoghurt
2 msk sweet chilisås
1 tsk saft från lime
1 liten vitlöksklyfta, riven
salt och svartpeppar

Blanda ingredienser och stäm av styrka, sälta och syra.


måndag 16 januari 2017

Vi firar 10 årsjubileum


När julen var utstädad i lördags och vår egen och grannarnas granar körda till miljövänlig återvinning på tippen var det dags för VÅR dag.

Någonstans vid ettiden var det nämligen exakt 10 år sedan som J och jag träffades för första gången! Platsen var Gröndals tvärbanestation, ca 50 meter från porten där vi bor nu.

Vi inledde firandet med finfika. Årets första semla, en minisemla från Lundbergs konditori, och "Årets chokladbakelse" avnjöts i köket. Semlan smakade fantastiskt, chokladbakelsen var verkligen vacker som en dag, men inte riktigt lika god. Jag har läst på och bakverket bestod av manjarimousse med creme brullée och kalamansigelé på chokladsablé. Jag fattar inte hälften, men chokladdelen var för söt för min smak.

Vi tog det lugnt under eftermiddagen och begav oss in till staden fram emot kvällen för att passa vårt bokade, länge efterlängtade besök på Nobelkocken Sayan Isakssons krog Shibumi som ligger i Jarlateaterns källare.

Jag har längtat efter att besöka den hyllade krogen av typen japansk matbar. Man måste boka bord långt innan, stället har knappt någon info på nätet och dörren är svårhittad, men precis som jag förstått när jag läst recensionerna var maten HELT OTROLIGT GOD! Jag som är svår på asiatiska smaker och riktigt fina råvaror hade skyhöga förväntningar och de infriades med råge.

Vår placering, vid disken till kallskänken var perfekt. Äntligen fick jag i verkligheten se äkta wasabirot och hur man river den på ett speciellt rivjärn!

Vi inledde med varsin drink. Min var tequilabaserad med citrus, bl a favoriten yuzu och chilipeppar. Förutom den goda maten är Shibumi också duktiga på drinkar.

Matbarskonceptet innebär att de flesta rätter är smårätter, man väljer ca 3 stycken var och delar, vilket passar J och mig perfekt.

Vi ville välja i stort sett ALLT på menyn, men fastnade tillslut för följande:
Laxtartar
Tsukemono
Aubergin i sojamariand
Knivmusslor
Sliders med högrev
Japanska tacos

Laxtartaren kom in i en liten elegant trälåda och serverades med friterat rispapper. Fisken var helt perfekt. Vi har ju blivit bortskämda med Salma- och Fröyalax, men detta var någonting utöver. Vacker lax- eller om det möjligen var forellrom hörde till, liksom krasse. Tipset var att blanda samman tartaren och skopa upp den på bitar av friterat rispapper. Kul och väldigt gott.

Tsukemono - picklade/fermenterade grönsaker är alltid gott och inget som är lätt lagar i en handvändning hemma. Här serverades de i fyra små skålar. Alla var goda, men de underbara tomatkulorna och förstås kimchin var mina favoriter.

Aubergin i sojamariand var något så annorlunda som kalla nätt friterade auberginklyftor, marinerade i mirin, dashi och soja, serverade med svart sesampasta. Supergott, men jag missade tydligen att ta en bild.

Knivmusslorna kom med med skum på soja och vispat ägg, misogrillat bröd: Gott, skummet var suveränt, men kanske var musslorna lite väl råa? Jag är faktiskt lite osäker på hur man brukar äta just knivmusslor och vilken konsistens de brukar ha.

Sliders med högrev, kimchi och brioche var fina små burgare. Det fluffiga brödet var perfekt, liksom köttet. Och att servera detta med kimchi är ju bara så smart!

Japanska tacos var minitortillas med rensad short rib. Kunde varit jättegott, för köttet och den starka såsen var underbara, men varför var de dränkta i en massa majonnäs? Blir bara för fett och mättande även om majjon säkert var god.

När de sex rätterna avnjutits var vi egentligen nöjda, vi övervägde att beställa något mer eftersom även sashimin med äkta wasabi, rödbetstartaren, bifftartaren/råbiffen och den hela fisken, Dorado, sett mycket intressanta ut.

Vi kom överens om att komma tillbaka ganska snart igen och avslutade måltiden med ursöta ministrutar med sorbeter -  päron/sake och äpple/ingefära. En helt perfekt dessert för mig som inte är mycket för söta stabbiga saker. Vi tog också varsin kopp kaffe och J slog till på en japansk whisky som var ett under av förfining.

Servicen på Shibumi var ung, kunnig och entusiastisk, men ganska rörig. Det blev lite fel någon gång och ett par gånger visste inte riktigt den ena servitrisen vad den andra gjort. Lite synd, men inget som störde oss mycket. En annan bra sak är priset. Det är aldrig billigt att äta ute i Stockholm, men Shibumi är inte dyrare än något annat ställe och maten är ju verkligen outstanding. Om man förmår hålla på sig och inte har något krav på att prova allt/bli proppmätt kan man sannolikt komma undan med en verkligt odyr nota. Stort plus tycker vi!

Vi avslutade kvällen i mysiga stimmiga baren på Svartengrens där vi avnjöt några av ställets mycket goda drinkar.

Laxtartar

Tsukemono

Knivmusslor

Sliders

Japansk taco

PS: Till er som uppmärksammat att åren inte verkar stämma, enligt bloggen var det bara vårt 9-årsjubileum nu i helgen, kan jag erkänna att jag faktiskt väntade med att börja blogga offentligt ett helt år. Skrev inlägg bara för mig själv under den tiden för att se om det var någonting jag ville göra lite mer långsiktigt. Och det var det!


lördag 14 januari 2017

Tjugondag knut


"Å nej, ANTITOMTEN har varit här!" utbrast J när hallen fylldes upp med återvinningskassar och soppåsar. Nu städas julen ut ur vår lägenhet. Sedan är dagen bara vår!


torsdag 12 januari 2017

Notes to self - utmana dina fördomar!


Raw food - kan det vara något? Trots att jag gillar grönsaker har jag hittills varit tjurig och negativ. Raw food verkar trendängsligt, krångligt och kan det över huvud taget bli riktigt gott och spännande om man inte ens får ta till värmetillagning, smarriga ostar eller andra mjölkprodukter, som t ex yoghurt? Blir man verkligen mätt? Jag har knappt sett några raw food-recept som verkar särskilt lockande.

Jag är väldigt glad att jag fick mina fördomar utmanade när lunch beställdes från Matapoteket vid vårt senaste möte i Hållbarhetsgruppen på jobbet. Jag beställde "No nut wrap" med sallad och det var så gott att jag tog en långpromenad över till Bondegatan 6 på söder idag när solen tittade fram vid lunchtid.

Salladen innehåller en massa olika toppenfräscha grönsaker, men också syrade grönsaker och en underbar liten algsallad. Syrlig, klar vinägrett med basilikasmak hör till. Den fint inslagna wrapen är omhöljd av ett tunt gott "obakat bröd". (Ingen aning om hur man får till ett sådant, men det smakade bra och lär vara gjort på groddat bovete och frön.) Wrapen har härligt matig konsistens och är fylld med sallad, morotsfalafel, underbart god hummos med solrosfrön och en paprikaröra med chili.

Som lunch är detta precis vad jag vill ha för njutning och lagom mättnad. Jag är sugen på att testa fler av Matapotekets godsaker. Jag kommer dessutom att hålla utkik efter idéer och recept på hur man själv kan laga så här gott baserat på grönt. Det skulle vara perfekt när mina egenodlade grönsaker kan plockas fram emot vår och sommar.

onsdag 11 januari 2017

Mörker, jobb och tips på fetaost


Trots att klockan är 12 på dagen är det mörkt som i en säck. Trist, det är detta jag har så svårt med under den svenska hösten och vintern. De korta dagarna i kombination med mulet väder.

Man kan å andra sidan lika gärna jobba. Och det är just vad jag gör. Arbetsuppgifterna har hopat sig under min semester, så nu gäller det att jobba undan som en galning.

Som ni förstår blir det inte mycket mat lagad och ännu mindre fotograferad...

Men, jag har ett helt osponsrat tips. Faktiskt  med koppling till jobbet, till och med. Mina favvosallader till jobblunch är hemblandade grekiska sallader med kalamataoliver och fetaost. Varianter av dessa äter jag de flesta dagar.

Förr tyckte jag alltid att man var tvungen att köpa fetaost på hallen, eller i någon specialbutik, för att få en tillräckligt god sort. Nu har vi upptäckt Feta med Havssalt från Zeta. Den är faktiskt riktigt, riktigt bra. Rejält med smak, bra sälta och blir inte sur och äcklig om man lämnar ett öppnat paket några dagar i kylen. Prova själv!

Och när ni ändå är i farten - tänk på att fetaost är toppen på pizza, funkar i pastasåser med både köttfärs och tonfisk, är god i piroger med spenat och såklart till rödbetor. Jag brukar göra en väldigt god dippsås med feta och dijonsenap också, men det receptet måste jag leta efter därhemma. Kanske blir det upphittat lagom till helgen?

Uppdaterat 2017-01-26: Utmana inte ödet och lämna fetan för länge öppnad i kylen. Efter 6 dagar kan jag meddela att den inte längre är god. Om du vill spara den en längre tid - fixa saltlake 1 del salt, 9 delar vatten som osten får bada i.

söndag 8 januari 2017

Längdskidåkning som i fjällen och vinterpicknick




Vem behöver åka till fjällen när det är ordentligt med snö och ett par grader under minusstrecket i Stockholm. Omgivningen runt vårt hem har förvandlats till en magiskt vacker vintervärld!

Just nu, innan skottning och sandning hunnit med, kan man faktiskt åka långfärdsskidor från vår gård hemma, runt sjön Trekanten och sedan vidare bort mot Mälaren och Vinterviken som verkligen gör skäl för sitt namn så här års. Inget för Vasaloppsåkare kanske, men en lagom motionstur för oss vanliga dödliga.

När jag var ute och skidade igår fick jag inspiration till vinterpicknick. När det är så pass kallt som nu gäller det att antingen duka upp det goda intill en värmande eld eller servera strategisk mat ock dryck som inte tar alltför lång tid att avnjuta. Även om man blir uppvärmd av skidåkning leder stillasittande ganska snabbt till att man blir kall. I vilket fall är det bra om picknicken kan ätas med vantarna på.

Piroger är perfekt. Jag bakade både empanadas med köttfärs och sådana fyllda med vegetariskt innehåll. De senare efter inspiration från gruppen "Fegovego" på Facebook.

Till pirogerna behövs grönsaker. Jag trädde små tomater på spett vilket gör dem vantvänliga att äta. En värmande soppa i termos är smart. Hemma i kylen hade vi grädde i vilken rotselleri kokt, en rest från nyårsmiddagen - perfekt bas till en mixad rotsellerisoppa!

Apelsiner eller clementiner är ett måste i skidspåret. För att slippa det kalla projektet att skala de saftiga citrusfrukterna gör jag det hemma och serverar klyftorna ur en burk.

Jag vill gärna ha något hembakat till kaffet, men många bakverk är så stora att det lätt blir för mycket. Jag har kommit på att minimuffins är perfekt. Vill man bara ha en liten godbit så går det bra, vill man ha mer är det bara att ta flera. Jag bakade en liten sats, men passade på att ge dem två olika smaker: lingonmuffins med banan, sirap och vit choklad och äppel- kanelmuffins.

Jag fick ett verkligt gott julkaffe från Johan och Nyström i julklapp. Riktigt fint kaffe med en liten, liten kryddning av kardemumma - väldigt gott! Vi hade bara en termos som behövdes till soppan så för kaffet fick jag ta till det gamla knepet med glasflaska i yllesocka.


Piroger, vego eller med köttfärsfyllnig, 16 st

100 g smör
2 dl mjölk
1/2 paket jäst
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 ägg + ett extra till pensling
ca 7 dl vetemjöl

köttfyllning:
350 g köttfärs
2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
2 gula lökar, skalade, hackade
2 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad anchochili
1 tsk milt paprikapulver
1/2 tsk oregano
1/2 dl oxbuljong
1/2 dl halverade gröna oliver, grovhackade
salt och svartpeppar

vegofyllning:
2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
2 gula lökar, skalade, hackade
1 msk rapsolja
2 dl kokta linser
1 dl ajvar relish
1 paket fetaost
1/2 dl halverade gröna oliver, grovhackade

Köttfyllning:
Rosta spiskummin i en torr stekpanna. Mortla.

Fräs vitlök och lök i oljan. Bryn färsen. Tillsätt kryddor, buljong och oliver.

Vegofyllning:
Fräs vitlök och lök i oljan. Blanda medlinser, ajvar, smulad feta och oliver.

Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt allt blir fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Tillsätt sockret. Rör ut med degspadet. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Bearbeta, helst i en maskin till smidig deg.

Jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Knåda på mjölat bakbord. Dela i 16 delar. Rulla till bollar och kavla ut till rundlar.

Lägg fyllning på rundlarna och vik ihop. Nyp ihop kanterna och gaffla ihop. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckt ca 20 minuter.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda ca 15 minuter i 225 graders ugn.



Rotsellerisoppa, 4 portioner

1 gul lök, skalad, hackad
2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
1 msk smör
1/2 rotselleri, skalad, skuren i bitar
1/2 dl vitt vin
1 l kycklingbuljong
2 dl grädde
salt och vitpeppar

Fräs vitlök och lök i smöret några minuter utan att det tar färg. Tillsätt vin och selleri. Tillsätt buljong. koka ca 30 minuter. Tillsätt grädde. koka ca 10 minuter till. Mixa med stavmixer till jämn konsistens. Smaka av med salt och peppar.


Minimuffins med två fyllningar, ca 15 st

30 g smör
4 msk mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

1/2 dl lingon
1/2 banan
vit choklad
sirap
1/2 äpple
kanel

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smör, tillsätt mjölk. Blanda med ägg och sockersmeten. Rör ner bakpulver i mjölet. Sikta ner i smeten. Rör samman.

Bottna minimuffinsformar med antingen några lingon, lite skuren banan, några skärvor vit choklad och lite sirap eller små äppelbitar och kanel. Fyll formarna halvfulla med muffinssmet.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 225 graders värme.


Lycklig i skidspåret

Solnedgång vid snötäckt Mälaren

Snygga f d dynamitfabriken i skymningen



torsdag 5 januari 2017

Det godaste som finns?


Det är svårt eller näst intill omöjligt att välja det absolut godaste som finns.

Den där fantastiskt illstarka gröna papayasalladen som jag åt i Thailand för länge sedan?
Ett svenskt ostron, just upplockat ur havet?
Holländsk Maatjes i bitar på liten snitt med hackad gul lök hos min kompis i Haag?
Säsongens sallad på Franzén för några år sedan?
Glassen i Italien?

Ja, det går ju inte att säga, eftersom det dessutom är tillfället som bestämmer hur man upplever något just exakt där och då.

En till synes enkel rätt som jag däremot återkommer till gång efter gång och år efter år är nystekta frasiga minirårakor med fiskrom, smetana och rödlök. Helst ska det vara fin löjrom eller laxrom, men till nöds funkar stenbitsrom eller ishavsrom.

I förmiddags hittade jag resten av nyårslöjromen i frysen. Potatis, smör, smetana och rödlök fanns också.

Kanske finns det bättre sätt att laga rårakor, men jag skalar och river potatis av fast, gärna smakrik sort grovt. Saltar, låter stå några minuter, kramar ur vätska, kryddar med lite vitpeppar och eventuellt mer salt. Hettar upp en järnstekpanna med smör. Klickar i potatisriv i små högar och steker frasiga rårakor genom att hålla ganska hög värme och vända ett par gånger.

Rårakorna ska serveras genast med rom, smetana (avrunnen gräddfil fungerar också) och finhackad rödlök.

onsdag 4 januari 2017

Hej mitt vinterland och ljuvlig indisk lunch

Indian Street Food på St Eriksg 116

Underbara curries, godaste riset, yoghurtsås, sallad och mangolassi


Snökaos igen...

Runt 10 sekundmeters vind, 4 minusgrader och snön faller. Vi trotsade vädret och begav oss ut på en ganska strapatsfylld halvmilspromenad till Indian Street Food vid Vanadisplan.

Indian Street Food började som foodtruck, men nu har de också en restaurang med den allra godaste indiska lunch man kan tänka sig. Tyvärr, tyvärr befinner sig både foodtrucken och restaurangen på "fel" sida stan i förhållande till våra jobb. Nu under ledigheten kunde vi i alla fall passa på att ta oss dit.

Jag har tidigare testat den vegetariska varianten från Indian Street Food och den är otroligt bra. Idag valde jag lamm/kycklingcurries med chapati och J rullar med kyckling. Vi var båda toppennöjda. Sååå gott och perfekt! Och som kronan på verket, mangolassis "to die for".

Om ni har chansen - testa Indian Street Food, de är suveräna!

Utsikten från vår balkong

tisdag 3 januari 2017

Köttbullemacka och mat-planer inför 2017


Jag hittade ett foto från mellandagarna då julmatsresterna åts upp. En kulinarisk höjdpunkt var våra egna köttbullemackor. Julbröd och julköttbullar hade vi kvar från julbordet och fina rödbetor fanns på lut i kylen. Bara att koka, tärna och blanda samman en rödbetssallad, milsvid från de konserveringsmedelsstinna färdigköpta.


Receptskiss på rödbetssallad

rödbetor kokta med skalen på (behåller färg och smak bättre)
röd lök
äpple
hemvevad majjo
avrunnen gräddfil
rejält med riven pepparrot
salt och svartpeppar

Skala och tärna rödbetor, fintärna äpple och hacka lök. Blanda alla ingredienser och stäm av kryddningen.



En plan för 2017 är faktiskt att laga en stor omgång köttbullar att ha på lut i frysen. Perfekt att ta fram för till lunch, mellanmål eller snabbfixad middag.

En annan sak jag skulle vilja göra är att faktiskt laga efter alla drivor av spännande recept och matidéer jag samlat på mig. Jag är ganska säker på att nya favoriter skulle hittas. Vad sägs t ex om "auberginrullar med fetaost och mynta", "enrisrökt gravad rödingfilé med gräslökshollandaise" eller "quesadillas med krabba, chili och koriander"?

Jag kommer att fortsätta med mina lunchsallader till vardags på jobbet. Både eftersom jag verkligen gillar sallader och för att det förhoppningsvis kan leda till att jag hyfsat kan behålla klädstorleken. (Med tanke på att jag ska åka på semester som misstänkt inkluderar baddräktsstrand redan i februari känns detta lite prioriterat...)

Vi vill gärna också fortsätta med våra hemlagade pizzor på fredagar. Finns det något bättre än fredags-rödvin och hempizza efter en lång arbetsvecka?

På restaurangfronten hoppas jag på ett bra år. J och jag har ett jubileum redan nu i januari och då har vi bokat in oss på ett ställe dit vi länge velat gå. Mer om det när det närmar sig.

Redan i veckan planerar J och jag att äta en lunch på underbara Indian Street Food. Jag testade deras supergoda mat som catering på en konferens för ett tag sedan. Jag hoppas att Indian Street Food kan ge inspiration till att börja laga mer indiskt hemma, gärna vegetariskt.

Fler besök på "Teatern" i Ringen måste det bli. Där väntar kulinariska upplevelser för rimlig peng. Senast vi var där föll valet, som så ofta, på Magnus Nilssons Korvkiosk. Jag testade utmärkta Crabrolls och J spännande friterad rocka med karibiska smaker. Gott! Jag kunde inte heller motstå att testa 2016 års Nobeldessert i konsumentvariant från K-märkt. Moussen på sudachi var underbar, liksom marängen. Hjortronen smakade hjortron och det är gott, men absolut inte mitt favoritbär.

I februari ska jag resa till Kuba med en kompis. Spännande, inte minst matmässigt!

När vår och sommar kommer hoppas jag på mina egna odlingar, fortsatta möjligheter att köpa byägg, ekologiskt och närodlat i trakten runt landet. Färsk fisk är alltid en önskedröm och kanske, kanske blir det en hummer/skaldjursresa till västkusten med vänner till hösten.

En annan fundering så här års är förstås vad som ska koras som det absolut matmässigt bästa 2016. Det blir J:s lättrökta salmalax med teriakisås och wasabimajjo!

söndag 1 januari 2017

Nyårsdagen


Likt en stor del av Sveriges befolkning har vi tagit det lugnt på nyårsdagen och ätit pizza till middag, i vårt fall en hemgjord vego-kylskåpstömmarpizza med kronärtskockor, champinjoner, svarta oliver, röd lök och mozzarella. Gott! (Anna Bergenströms degrecept, som vanligt.)

Annars har vi långpromenerat längs Mälaren och varit på bio. Nu sängen framför kriminalserie - ny sorts Sherlock Holmes (nutid, i New York med kvinnlig Watson).

Gott Nytt 2017!


Gårdagens nyårsmiddag blev mycket lyckad.

Allra stoltast är jag över välkomstdrinkarna som var guld-Bellinis på egenodlad persika. Både bedriften med odlingen och att dessutom komma ihåg att frysa in persika och att sedan se till att den kom hem från landet är värda guldstjärna. Och även om det inte syns på bilden var drinken just guldig - spetsad med lite ätbart glitter, sånt som man kan pensla på godis och bakverk.

Vi hade snittar med stenbitsrom och snittar med stiltonost till drinken.


Nyårsmenyn som avåts under väldigt stor njutning var:


  • Ostron med citronklyftor, svensk hummer och jätteräkor med citronmajonnäs och brynt smörmajonnäs
  • Renfilé med bakad rotselleri, saltrostade hasselnötter samt fryst chorizosmör och vinägersky
  • Mangosorbet i nyårsbubbel och franska macaroner med stjärnmönster

Vår kompis M var helt otrolig på att öppna ostron. Hummern var fantastisk, stort tack till min skaldjursleverantör, Per!

J gjorde det mesta jobbet med den ganska komplicerade huvudrätten som blev smått fantastisk. Missade tyvärr att fota, men här finns en bild på originalet som kan ätas på restaurang Lilla Ego, ett ställe som vi absolut vill besöka på det nya året.

Vi blev ordentligt mätta av all god mat. Sorbet som dessert var helt perfekt.

Vid tolvslaget tog vi med radion ut. Mitt emot vårt hus finns en liten park med utsikt över Mälaren. Det är bästa platsen om man vill beundra fyrverkerier, skåla och njuta av blinier med löjrom.

Jag har stora mat-förhoppningar inför 2017.


Skaldjur på is

Lätt (konst-)snö på mossa

Silverkandelaber lyste upp bordet

Hunden Majken tog det lugnt
Ljuskronan med lingonris

Ljus, iskonvaljer och mossa