måndag 25 april 2016

Systrar emellan


Jag har en syster, som är helt fantastisk på många vis, bl a är hon lika odlingstokig som jag.

Planen var att vi skulle gå på trädgårdsmässan tillsammans i fredags, men syrran blev dålig och själv blev jag uppringd av en dum och arg kund som skrek på obegriplig "skånsktyska". Jag försökte förstå vad han sa och gjorde mitt bästa för att lugna honom så gott det gick, men blev tvungen att tokjobba hela eftermiddagen och kvällen. Suck...

För att bli lite gladare och kompensera syrran och mig ordnade jag "fröfika" igår. J hade köpt nybakat valnötsbröd på bageriet och det såg verkligen imponerande ut när jag dukade upp alla, alldeles för många, fröer som jag har just nu.

Systern valde några luktärtor, fylld rosenskära "Rose Bonbon", spenaten "Viroflay", cossallaten "Freckles" (prickig!) och blå isop. Hon fick också med sig några plantor - två tomater: ampeltomaten "Houndreds of thousands" och snygga "Indigo peardrops", några spännande örter - pepparört och grapefruktmynta.

Själv trodde jag att jag hade precis allt, men fick med mig goda och rekommenderade rädissorten "Purple Plum", lila morötter och småväxt isbergssallat.

Ute vräkte det snöblandade regnet ner i den tvågradiga kylan, men J eldade så att det dånade i kakelugnen och det gick ingen nöd på oss.

Självklart passade syrran och jag på att i rasande tempo, med språk som liknar koder, prata om en massa annat. J säger att vi pratar så snabbt och internt så att han bara hänger med på hälften av vad vi säger. Så kan det vara med en syster. Vi försöker anpassa oss när andra är med i samtalet.

Jag har haft lite problem med onda leder på sista tiden. Kallt och hårt trädgårdsarbete tar ut sin rätt och eftersom vi har reumatism i släkten känner jag en viss oro. Syrran inventerade mitt kryddskåp och blandade genast Doktor Stigs antiinflammatoriska gurkmejashot. Den var riktigt god, och även om jag inte är lika övertygad alternativläkemedelsentusiast som syrran, så kan det absolut inte skada.

Här är receptet:

1/2 glas juice (grapefruktjuice var vad som fanns)
1 rågad msk gurkmeja
1/4 tsk cayenne
1 tsk kanel (ska egentligen vara ceylonkanel, men jag hade bara vanlig)
1 msk äppelcidervinäger
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk olivolja

Häll i en glasburk (gurkmejan färgar plast) och skaka samman.


Nyponpulver tipsade min syster också om, och det hade jag faktiskt redan köpt för hutlöst dyra pengar. Om det verkar fungera ska jag samla egna nypon till hösten.

Mitt eget hälsotips till syrran delar jag med mig även till er. När J var hos tandläkaren senast fick han tips om en smart mannick. Han skaffade den och vi har döpt den till "Spottkobran". Det är en apparat som ersätter eller kompletterar den hatade tandtråden. Precis som de instrument tandläkaren använder sprutar den ut en koncentrerad stråle vatten och luft från ett smalt munstycke som man sätter mot tandmellanrummen. Snabbt och effektivt. Riktigt skör känsla jämfört med den tradiga tandtråden. Kostar en tusenlapp och finns överallt. Vi köpte vår på Clas Ohlson.

söndag 24 april 2016

Vegoveckan


Efter en helg i det hårda trädgårdsarbetets tecken frågar jag mig själv: hur gick det med vegetariska veckan? Svaret är - tack bra, trots tidsbrist har vi ätit väldigt gott och köttfritt.

Det här åt vi till middag:

Måndag: Tacos med pulled Oump
Tisdag: Genialiska hemlagade gröna ugnsfalaflar med tillbehör
Onsdag: Min favorit bland morotssoppor med yoghurt, sweet chili och koriander
Torsdag: Indiskt med halvprefab av god kvalitet, Pataks kryddblandning
Fredag: Vegetarisk pizza med paprika, oliver, svamp, lök och buffelmozzarella, färdigköpt surdeg tillagad på pizzasten

När vi satt och sörplade vårt fredagsvin/öl råkade J börja prata lyriskt om Plankstek, så det blev ett avbrott i vegoveckan med hemlagad sådan på lördagskvällen. Det är bara så sjukt gott med hemvevad bea. Vi kompenserar med att köra vego nästa vecka också!

Vi har lagat snabb mat och ätit otroligt gott i veckan. Mina enda problem och små avsteg är några luncher då jag inte haft mer än några minuter och befunnit mig på stan. Korv är vare sig vegetariskt eller nyttigt, men det är lättillgängligt, snabbt och den där starka senapen är beroendeframkallande...

torsdag 21 april 2016

Cortenstål i stort och smått


Igår var jag och ett gäng från jobbet på studiebesök på nya Arkitektskolan på KTH. Väldigt fin byggnad ritad av Bolle Tham och Martin Videgård! Runda former, massvis med trä på insidan och massvis med cortenstål på utsidan. Jag ska inte försöka mig på någon mer ingående recension, men kan konstatera att vi var imponerde. Det enda som kändes tveksamt var den pyttelilla ytan som varje elev hade. Men numer med alla datorer behövs kanske inte stora ritbord?

Själv pluggade jag i den gamla "betongbunkern" på andra sidan Vallhallavägen. Den har kallats Stockholms fulaste byggnad och hade sina nackdelar, men faktiskt också många fördelar (bl a stora ritbord till var och en som i början av varje termin kläddes med uppspänd fräsch papp).

Efter studiebesöket begav jag mig norrut till Roslagen för att fixa mer jord till mina egna "älsklingar" av cortenstål, nya specialbeställda odlingsramar för köksträdgården. Ännu ser det kanske inte så imponerande ut, men jag hoppas att det ska prunka av växtlighet i dessa så småningom.



tisdag 19 april 2016

Vegetarisk Vecka

lånad bild

Mitt i denna vårstress med massor med jobb på jobbet, träbåten Carmen som ska vårrustas innan hon sjösätts i början av maj, trädgården på landet som ska förberedas och alla plantor som ska upp fick vi fnatt och bestämde oss för att köra en vegetarisk vecka.

Eftersom vi har extremt mycket att göra måste det vara snabba rätter - och goda förstås.

Först ut var en taco-måndag där vi använde en nyupptäckt favorit, pulled Oump. En sojabaserad produkt som har god smak och riktigt vettig struktur. Tillsammans med grönsaker, riven ost, het tacosås, gräddfil och guacamole inlindad i tortillabröd smakar den faktiskt toppen. Enkel tillagning också, bara att värma!

måndag 18 april 2016

Den stressade odlaren

Tyvärr inga goda drinkar, utan blötlagda fröer

Värmegolvet i badrummet är fullt med nysådder

Plantor ska härdas ute på balkongen när det är över 10 grader varmt och inte blåser för mycket

För en sann odlare är detta bråda tider. Jag kan inte fatta hur det gick till, men nu är det redan slutet av april och ALLT ska i jorden. I morse gick jag upp klockan fem och redan före sju var frön sådda i över 170 krukor och ett helt gäng luktärtsfrön av 15 olika sorter, blötlagda för sådd imorgon.

Alla plantor som redan är uppe ska härdas på balkongen så fort vädret tillåter. Korta stunder i början och inte för mycket mitt-på-dagen-sol på en gång.

Som ni ser är spisen ockuperad, vi får leva på hämtmat...

fredag 15 april 2016

En lång lunchpromenad i Malmö


När jag reser i jobbet har jag sällan eller aldrig tid för något annat än jobb. I förrgår fick jag däremot, ovanligt nog, ett möte inställt. Eftersom jag befann mig i Malmö bestämde jag mig därför för att ta en långpromenad till ett ställe jag länge velat besöka - Özens Allfrukt på Lantmannagatan 59. En supermarket med billig mat, men framförallt  väldigt spännande etnisk mat, både färskvaror och torrvaror, många som inte finns någon annanstans, i alla fall inte samlade.

Jag ville handla HUR MYCKET SOM HELST hos Özen, men dålig rygg som också skulle bära dator och en massa jobbprylar tillbaka till tågstationen var ett hinder. Efteråt önskar jag att jag tagit taxi, för hos Özen fanns det en massa saker jag knappast ens stött på tidigare och priserna var så låga att jag nästan fick dåligt samvete.

Jag vet inte om det jag köpte var helt genomtänkt, det mesta blev lite spontant, men jag kom hem till Stockholm med skatter som färska små italienska lila kronärtskockor, vegetakrydda, irakiskt Ambapulver, hel spiskummin som J och jag är storkonsumenter av, het ajvar, goda inlagde grönsaker och nigellafrön som är oumbärliga i indisk matlagning...

torsdag 14 april 2016

Grönsaksodling för min kollega med barn



Min kollega, I,  har hyrt sig en odlingslåda i Hammarby Sjöstad för säsongen. Hon bor i stan, men vill gärna odla någonting spännande och ätbart tillsammans med sina små barn. Jag lovade att bidra med fröer och utsätt.

Det är lite speciellt att odla ätbart med barn. De har ju inte hur mycket tålamod som helst, gillar inte allt och vissa grönsaker bör de inte äta. Jag tog bort spenatfröerna efter att ha läst att spenat, med sitt innehåll av oxalsyra, inte är lämpligt att ätas av små barn.

Mitt odlingskit kom tillslut att innehålla:


  • Sättpotatis "Cherie" - röda vackra gourmetpotatisar, som blir klara ganska tidigt
  • Sättrödlök - ev gillar barnen inte lök, men den är ju ändå spännande, vacker och ganska snabbväxt, man kan ju till och med klippa lite av blasten
  • Låga sockerärtor "Norli" - borde bli en favorit
  • Morötter i blandade färger  - kul, men hoppas barnen har tålamod att vänta tills de blir klara...
  • Dill "Superdukat" - kul och pedagogiskt både med bladdill och krondill, tänker jag
  • Rädisor "French Breakfast 3" - vittippade, avlånga French Breakfast är favoriter bland rädisor
  • Sallat "Merveille de quatre saisons" - vacker röd/grön som jag brukar skörda både som plock- och mindre salladshuvuden
plus några kompletteringar efter tips på Facebook:
  • Bondbönor - stora fröer, lätta att så för barn, höga coola plantor
  • Slingerkrasse "Milkmaid" - kul med ätbara blommor och får man igång blomsterkrasse så har den en oanad växtkraft
  • Ruccola - snabb
  • Squash "Genovese" - en snabb sort som egentligen är lite för stor för en liten odlingslåda, men man kan ju odla snabba, små plantor runt den i början av säsongen.

Själv har jag fina minnen av att odla grönsaker med min mamma när jag var liten. När syrran och jag blev tillräckligt stora fick vi egna odlingslotter i vår trädgård på landet.

tisdag 12 april 2016

Östermalmshallen





Anrika Östermalmshallen ska byggas om. Under byggtiden som pågår fram till sommaren 2018 ska handeln husera i en tillfällig byggnad som ställts upp på Östermalmstorg.

J och jag hann med ett sista besök i den vackra gamla hallen. Vi åt varsitt smörrebröd och strövade runt bland alla godsaker.

Jag tycker det är roligt att titta på allt fint i Östermalmshallen, men jag handlar hellre på Hötorgshallen, som är något billigare. Fin fiskfond, däremot, handlar jag alltid på Östermalmshallen.

måndag 11 april 2016

Skörd i april


Underbart att man kan börja skörda igen! Vintern måste ha varit ganska sträng i min köksträdgård för i år överlevde ingen asiatisk kål, inga potatisar och bara en purjolök.

Däremot fann jag två kvarglömda potatislökar och några vitlöksklyftor som såg lockande ut. Vintersallaten prunkade, det fanns några små blad av ostronört att nypa av och nyuppkommen illgrön gräslök lockade. Ramslöken började också ta sig, små späda nässlor fanns att plocka och såklart hur mycket skott av kirskål som helst.

Jag tror att delar av den första skörden kommer att hamna i smarriga ogräspajer som dessa.
Mums!


Leve den ätbara mångfalden!


Människor går igång på olika saker. Själv hurrar jag så att taket lyfter när det vadderade kuvertet från Nordgen kommer! Några små, små sättpotatisar av olika spännande ovanliga, men smakmässsigt bevarandevärda sorter, alldeles gratis.

Perfekt för mig som inte har mycket plats för potatisodling!

I år blev sorterna Blå Congo, Tammiston Aikainen från Finland och sort IV fra Aukrust från Norge.

Potatisutskicket har bara blivit mer och mer populärt så det gäller att ligga på med sin beställning så fort möjligheten öppnas den 1 mars.

Bilden nedan är från ett tidigare års odling av spännande sorter:


Fröken Dill vs Tallstubbe 1-0!

Stubben  original

Sista hugget!

Äntligen efter tre års (!) slit har jag nu vunnit kampen över tallstubben som stått i vägen för utökningen av min köksträdgård. "Be bonden komma med traktorn!" sa J för länge sedan, men då hade kampen mellan mig och stubben redan blivit personlig. Jag har grävt, spettat, handsågat, eldat i dagar, huggit med yxa och tillslut bearbetat stubbeländet med en slö elsåg. Och igår föll den äntligen med en sista bändning av spettet! Man behöver inget gym om man har en trädgård...

Nästa helg hoppas jag kunna få den sista odlingsramen i cortenstål på plats och kunna ta lite bilder på anläggningen.

Förutom kamp med stubbe har helgen gått åt till att kärra hästgödsel, förbereda odlingsbäddar och så. Nu är dill, persilja, morötter, rödlökar, spenat, rädisor, de första sockerärtorna, sallat och lite andra ätbara bladväxter satta.

På lördagen jobbade jag så hårt i trädgården att jag helt glömde bort att äta, upptäckte att jag var helt svajig och svimfärdig när jag skulle sätta mig i bilen fram emot kvällen. Igår på söndagen hade jag därför förberett en god sallad med mättande avokado och ägghalvor. Jag strösslade nyskördad gräslök över och det smakade fantastiskt att äta i solskenet i pergolan.

Glad vår!



fredag 8 april 2016

Boktips!


Det finns vissa böcker som man längtar efter innan man ens vet att de är på gång.

En av mina stora idoler är Sutip Austad, den tuffa thailändska kvinnan som odlar asiatiskt i Bohuslän. Och som har tagit sig från svåra förhållanden och fått ett gott liv på köpet. Och som byggt upp sitt företag och sin försörjning under nästan omöjliga villkor.

När jag fick se att Sutip skrivit en bok om den asiatiska köksträdgården tog det inte många sekunder förrän jag beställt den. Vilken lyx!

Jag bara älskar boken. Helt osentimentalt berättar Sutip sin tuffa livshistoria. Hon tipsar om massvis av asiatiska grönsaker att odla och berättar utförligt om hur man lyckas med var och en av dem. Boken avslutas med thailändska recept i vilka man kan använda skörden.

Även om jag faktiskt har odlat nästan alla grönsaker som är med i boken fick jag en massa bra tips och inspiration. Tack Sutip!


torsdag 7 april 2016

Det växer och gror!


Efter en lite tveksam inledning växer det och gror i min varmbänk på balkongen. Rädisor, sockerärtor, sallat, spenat, rödbetor för bladskörd, morot, rucola och rödlök är på väg upp. Vissa fröer hade dålig grobarhet, så dessa har jag fått så om. Trist, men å andra sidan bra att veta vilka fröer som behöver nyanskaffas inför den stora sådden på landet. Återigen vill jag påminna om att det är jättesmart att förvara fröer i luftfri påse tillsammans med torkmedel i frysen. Då håller de verkligen mycket längre! Nu när jag äntligen har gott om plats i frysen hamnar alla nya fröer där och jag kommer vara supernoga att bara plocka fram just dem jag behöver använda, plocka upp dessa med torra fingrar och sedan lägga tillbaka originalpåsarna i frysen.

Jag har ingen egen erfarenhet, men har läst att ärtor och bönor inte vill ha det luftfritt, så dessa kanske är smart att förvara i en egen påse med luft?

Om ni skulle råka ha frön till Perilla som också kallas Shiso, så ska dessa förvaras i kylskåpet!

Jag har också haft lite problem med att det tidvis varit lite väl fuktigt i varmbänken. Nu är det mildväder så nu kan lådan luftas mest hela dygnet.

I efterhand önskar jag att jag drivit upp plantor inomhus för utplantering i varmbänken. Det hade varit perfekt nu och är en idé jag tar med mig till nästa år.

Längtar efter skörd!

tisdag 5 april 2016

Vårlig räksallad


Trots det envisa gråvädret är våren verkligen på gång. Fåglarna sjunger som galningar och det är ljust allt längre för varje dag. I helgen tittade solen fram och vi lagade en vårlig räksallad till lunch. Inget märkvärdigt, men med yoghurt/myntadressing blev salladen verkligen god och lite annorlunda.

Myntan odlar jag bland andra kryddväxter i köksfönstret och ärtskott till sallader och annat har jag också egenodlade i stora mängder.

I övrigt innehöll salladen: little gemsallat, rädisor, gurka, vårlök, ångad sparris, strimlor av vitkål, tunnskivade champinjoner, räkor, avokado som J  marinerat en stund i olja+vinäger och kryddor. Kokta ägg kom på efter att bilden tagits. Det är nämligen lögn att skala färska, nykokta ägg på ett snyggt sätt.


Yoghurt/myntadressing

1,5 dl tjock yoghurt
1/2 kruka färsk mynta, hackad  + gärna lite torkad mynta
1 vitlöksklyfta
1 tsk pressad citron
1 tsk honung
salt och svartpeppar

Mixa ingredienserna!


måndag 4 april 2016

Äntligen - TRÄDGÅRDSSÄSONG!


Den gånga helgen arbetade vi flitigt i trädgården på landet. Ris eldades upp, bokashikompost grävdes ner, odlingsbäddar förbereddes och de första fröerna kom ner i jorden.

Nu håller jag tummarna för att palsternackan "Student" ska gro och jag har stora förväntningar på bondbönan "Jubilee Hysor" som lär vara både god och rikgivande. Otroligt kul att trädgårdssäsongen äntligen är igång på riktigt!

Resan till Danmark



Förutom ostronsafari hann vi med en del annat under vår Danmarksresa.

Vi bodde två nätter i Ribe, en söt by nära Vadehavet. Ribe brukar kallas Danmarks äldsta stad. Vackra stenlagda gator kantades av mestadels mycket gamla hus, sneda och vinda. Här och var gick kanaler uppdämda med kvarndammar. Vi bodde på Hotell Dagmar som låg vid det stora domkyrkotorget i ett urgammalt hus, utan en enda rät vinkel. Golven var så pass sneda att man fick passa sig så att man inte trillade av stolen.

Första kvällen åt vi på restaurang Kolvig som låg på kvällssolsidan av en bred kanal. Förrätten, olika små tapas med råvaror från trakten var den godaste restaurangmaten under hela resan. Jag absolut ÄLSKAR de där små räkorna (tångräkor? sandräkor?) som är vanliga i Danmark. Varför finns de inte i Sverige? Någon tapas innehöll också en av mina favoriter bland kryddörter - saltört. Det var ekologisk och mör kyckling, picklade rotsaker, torkad skinka och supergod lokal ost. Fisken jag valde till huvudrätt var också god och den toppades av absolut illgrön nyskördad primörsparris.

Lite ledsna var vi över att att missa restaurang Saelhunden, Ribes mest bemärkningsvärda krog, men det hade krävt beställning i förväg eftersom vi var sex personer.

Vi åt också en lunch och en middag till på Ribe-krogar som verkligen var mysiga, med helt OK mat, men kanske inte direkt minnesvärda.




Från Ribe vände vi bilnosen österut med sikte på konstmuseet och skulpturparken Lousiana som ligger så vackert vid havet i Humlebaek söder om Helsingör.

Vi körde hela sträckan på raken och kom fram rejält hungriga. Museirestaurangens buffet smakade fantastiskt! Jag unnade mig ett glas vitt "kulturtantsvin" och M tyckte att den varmrökta laxen var den absolut godaste hon någonsin ätit. Vädret var inte perfekt, men såpass bra att man ändå fick en första vårkänning. Den vackra kuperade skulpturparken och Giacomettis skulpturer är ständiga favoriter på Lousiana, men här fanns också en utställning med OP-konst och en som innehöll Lousianas nyanskaffningar från de senaste åren. Som grädde på moset besökte vi såklart museishopen - I love it, jag vill bara ha ALLT!

Efter bilfärd längs vackra Strandvejen tillbaka till Köpenhamn checkade vi in på lyxiga Admiral hotell, drägligt i pris under lågsäsong. Admiral som är ett ombyggt packhus ligger centralt på kajen intill vattnet. Jag har bott där en gång tidigare och då på en tjänsteresa där jobbet betalade.

Tonårstjejerna som var med i sällskapet röstade för pizza till middag och vi avnjöt suverän italiensk vedugnspizza till middag på italiensk trattoria nära Nyhavn.

Sent om sidor avslutades kvällen hur mysigt som helst, i badkaret på hotellet med gin och tonic från minibaren.







Sista dagen i Danmark blev det lite shopping och när regnet tilltog begav vi oss till Torvehallarna. Jag älskar att strosa omkring bland alla goda råvaror. Vi fikade, jag köpte kryddväxter som knappt finns att få tag på i Sverige och sedan blev det några goda tapas.

Tillbakalämning av bilen senast kl 14 gav oss några extra timmar på Kastrup, men det gjorde inget. Vi åt suveräna smörrebröd med dansk öl. Gott, gott!