fredag 31 maj 2013

Ostron är billigt!



Jag är SVÅRARTAT förtjust i ostron.

Igår var vi bjudna på ett mingel hos en leverantör som bl a bjöd på de goda molluskerna. Underbart! Ostronen öppnades av ett proffs och dukades sedan tjusigt upp i en ostronbar med is och alla klassiska tillbehör som citronklyftor, tabasco och vinägerdressing... Jag gillar mina ostron bäst med lite pressad citron och ett gott bubbel i glaset som sällskap. Det är som att äta en bit hav, komplett med salta vindar och vattenstänk.

Min arbetskompis C gillade också ostronen och hon lanserade en ny tanke, nämligen att "ostron är billigt!" Och faktiskt har hon ju helt rätt. Även om de kostar en tia eller tjuga styck så räcker det ju faktiskt med ett par tre stycken för att man ska få den där härligt lyxiga känslan.

Nu får planen kanske vänta till lite kallare månader (de med "r" i lär ju vara bäst), men C:s idé att äta  ostron oftare, t ex varje fredag, är inte alls dum!

måndag 27 maj 2013

Första skörden


Äntligen börjar sådderna ge avkastning. Först ut är späda salladsblad, asiatiska blad och de allra första rädisorna (French Breakfast) från lådan utanför köksfönstret. Allt smakade fantastiskt!

Odlingen i fönsterlådan är verkligen smart. Lätt att komma åt att vattna och skörda. Inga skadedjur. Kul att följa grönsakernas utveckling på nära håll. Nu har jag sluppit frost i år, men OM den slår till kan ju lådan lyftas in under natten. Senare kommer jag kunna skörda ännu fler blad, persilja, gräslök, koriander och sockerärtor från min fönsterlåda.

Den första skörden hamnade i en blandad sallad tillsammans med gurka, tomat, färsk fänkål, späd lök, pocherade ägg och räkor. Dressing på min nya favorit, gudomlig sherryvinäger, fin olivolja och kryddor.

fredag 24 maj 2013

Fredagsgott med lyxig lax


Ofta är verkligen det enklaste det godaste. Salmalax är inte billigt, men hjälp, vad gott! Japansk soja, wasabi och eventuellt lite gari, inlagd ingefära, är allt som behövs,

Om man vill göra en mer arbetad rätt kan laxen fungera som bas till en sallad. J:s kompis D brukar blanda sådan med krispiga salladsblad, gurka, rättika, avokado och snygga sesamfrön. Wasabin serverar han som wasabiemulsion, blandad med hemrörd majonäs.

Ett annat tillbehör som är väldigt gott till salmalax är den smått beroendeframkallande knallgröna japanska sjögrässalladen som man kan köpa i välsorterade delidiskar.

Glad fredag önskar fröken Dill

torsdag 23 maj 2013

Fiskfavorit - grön och god


Nu har vi lagat "Torskfilé med grön ärtpesto och potatisstomp" flera gånger och är fullständigt överrens om att godare fiskrätt finns knappt. Passa på att testa medan det finns mospotatis! Receptet kommer från Tinas Nordströms senaste kokbok.

Vi har testat några egna varianter men kommit fram till att något som är nära originalet faktiskt är allra bäst. Välj en god ärtsort bara. De billigare är inte lika söta och skalen på dessa är ofta tjocka. Nya ärtsorten Märta eller "små, fina" ärtor är bra. Den gröna tabascon var en hit. Vi har inte testat den tidigare, men blev mäkta imponerade över de fruktiga, fylliga, men inte alls så starka chilismakerna.

Vi har aldrig lyckats få med den goda rätten på bild, men sådan finns t ex här.


Torskfilé med grön ärtpesto och potatisstomp, 4 port
400 g torskfilé
2 dl frysta gröna ärtor av god kvalitet
3 msk naturella cashewnötter
50 g ruccolasallat
1 kruka bladpersilja
1 dl parmesanost
10 droppar grön Tabasco
3 msk olivolja
400 g mospotatis
1 schalottenlök
1 msk olivolja
salt och vitpeppar
1/2 citron
 
Värm ugnen till 175°.

Salta och peppra torsken och lägg filéerna ovanpå varandra i en ugnsfast form.
Mixa ärter, cashewnötter, rucola, persilja, parmesan och grön tabasco. Droppa i lite olivolja i taget. Smaka av med en nypa salt. Täck torskfiléerna med ärtpeston och baka i ugnen i 30–35 minuter.

Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten och häll sedan av vattnet. Stöt, den kokta potatisen med schalottenlök och lite olja. Smaka av med någon mer nypa salt och peppar samt citronsaft.

Servera torsken direkt med ärtpeston och potatisstompet.
 

tisdag 21 maj 2013

Hängande trädgårdar


Här kommer ett tips till alla som likt mig har ont om odlingsyta. I inre Roslagen, där jag odlar, måste varje kubikdecimeter mödosamt erövras från den steniga och karga naturen. Ett jordgubbsland har inte varit att tänka på, men nu har jag kommit på knepet med hängande trädgårdar. Jordgubbar, eller som i mitt fall favoriten, remonterande smulgubben "Rebecka", stormtrivs när de odlas på detta sätt och man slipper dessutom rensa ogräs.

Den första "odlingspåsen" vannn jag i ett lotteri, men numera syr jag egna av en billig pressening. Vad man bör tänka på är att inte göra dem för stora, så att de blir för tunga med jord och allt. Mina är ca 25x70 cm och rymmer då 4 plantor.

På bilden ser plantorna lite ledsna ut, men det beror bara på att de just planterats i den hängande trädgården. Jordgubbar och smulgubbar brukar inte vara känsliga, utan snabbt etablera sig på nya ställen. Om allt går som det ska kommer den fula påsen snart knappt synas.

God odling önskar fröken Dill

Skynda, skynda - almfrösäsong!


Almfrön måste vara den primör som har allra kortaste säsongen. Det tar bara några dagar innan de blir bruna och torra. Just nu är de i alla fall perfekt ljusgröna och krispiga i Stockholmstrakten.

Jag plockar, sköljer och blandar i en sallad med tomat, mild lök och kanske smulad fetaost. En lätt dressing med olivolja och pressad citron passar till.

Kan tänka mig att almfrösallad med myntadressing på yoghurt, lite vitlök och honung också är en bra idé.

Någon som testat att woka de goda fröna?

söndag 19 maj 2013

Kungen av trädgården?


Den ser ännu inte mycket ut för världen, men om allt går som det ska kommer den att utvecklas till kung i min köksträdgård. Äntligen, efter år av letande, har jag fått tag på kronärtskockan "Herrgårds". Det är en sort som ska vara härdig i södra Sverige och därför kan odlas som perenn.

Köksträdgårdsnätverk på internet är fantastiskt! Anette i Skåne hade fått tag på ovanliga "Herrgårds" och skickade plantan till mig. Massor med tack, det var bättre än på julafton när jag packade upp min planta.

Kronärtskockor är inte bara goda. Växterna är dessutom otroligt vackra. Men de kräver mycket plats, minst en kvadratmeter per planta. Tidigare, när jag bodde i hus, odlade jag ettåriga sorter. Då måste man så redan i januari/februari och plantorna tar stor plats när de förodlas. Mer plats än vad jag har hemma i min lilla lägenhet... "Herrgårds" härdighet gäller, om man ska vara kinkig i odlingszon 1-2, inte 4 som jag har på landet, men jag hoppas kunna lyckas ändå med ordentlig täckning till vintern. Den stora planteringsgropen bottnade jag också med ett lager lecakulor för dräneringens skull.

fredag 17 maj 2013

Fredagsgott som vid Medelhavet


Med inspiration från Medelhavet dukar vi fram lite snabbt plock. Inga konstigheter, snabbt fixat och väldigt gott till fredagsvinet!

Bruschetta med tomat och basilika

Zucchini med getost och pinjenötter

Säkert kommer vi dessutom att avnjuta några oliver och tunna skivor av den där vansinnesgoda tryffelsalamin som hela min familj blivit smått beroende av.


Bruschetta
baguette
god olivolja
smakrika tomater (jag tog babyplommontomater)
vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
balsamvinäger

Skär baguetten i skivor. Stek frasiga i olivolja. Tärna tomaterna fint. Smaksätt med riven vitlök, salt, peppar, olivolja och lite balsamvinäger. Servera tomathacket på de rostade baguetteskivorna.


Grillad zucchini med getost
zucchini
getost
rinnande honung
salt och svartpeppar
pinjenötter
färsk timjan


Skär zucchini i halvcentimetertjocka skivor. Dela i lagom munsbitar. Klicka på getost, ringla över honung, salta och peppar. Tillaga i några minuter under ugnens grillelement. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Toppa den grillade chèvren med pinjenötter och timjan.


Glad fredag önskar fröken Dill

onsdag 15 maj 2013

Underbara årstid!


Man önskar verkligen att tiden skulle gå långsammare så här års. Allt händer så fort ett år som detta när våren kommer sent. Just nu blommar i alla fall körsbärsträdet helt överdådigt utanför mitt köksfönster och det lilla skuggmorellträdet på framsidan av huset är inte sämre det. Nu hoppas jag på god pollinering så att vi får njuta av bären till sommaren! Körsbär är oslagbara till glass och sylt, tycker jag. I år skulle jag dessutom vilja prova att torka några, för det lär kunna bli gott har jag hört.

måndag 13 maj 2013

1000 inlägg - då blir det festmeny!

Bloggen fyller 1000 inlägg och då är det såklart dags för en festmeny.

Tartar på sotade räkor, färsk kål och rucoladressing

Grov råbiff, sparriskräm och parmesan


Chokladkräm med salta maränger och kolasås med mörk rom


Jag lånar inspiration från Klas Lindbergs eleganta meny som publicerades i DN för några veckor sedan.

Min version är lite omarbetad, innehåller billigare, men minst lika goda råvaror och så har jag tagit bort några onödigt krångliga moment och kompletterat med lite tips.

Det första tipset är att man behöver en hacktillsats till mixer för att kunna mixa såserna riktigt släta. Om man glömmer den hemma och åker iväg till landet blir rätterna lika goda men de ser inte riktigt lika läckra ut. (En trådsil löste delvis problemet, men det var onödigt krångligt.)


Tartar på sotade räkor, färsk kål och rucoladressing, 4 pers

20 räkor
50 g rucola
olivolja
salt och svartpeppar
citron, saft+finrivet skal
1/4 liten färsk vitkål alt spetskål
Några blad an annan snygg kål, jag tog svartkål och några rädisblad
2 msk crème fraiche

Doppa rucolan i kokande vatten i några sekunder, kyl i isvatten. Mixa slät i lite vatten till en knallgrön juice. Smaksätt med salt och olivolja.

Riv några snygga krusiga bitar av blad från kålen. Sota dem i varm panna med olivolja. salta och peppra.

Hacka resten av den färska kålen. Fräs långsamt i olivolja på låg värme tills kålen mjuknar. Mixa helt slätt med crème fraiche. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och olivolja.

Skala räkorna och sota dem helt snabbt i en mycket varm panna. Skär i bitar, smaka av med svartpeppar,citronsaft, citronskal och olivolja.

Lägg upp kålkrämen, droppa på rucoladressing och toppa med räkbitar. Arrangera de sotade kålbladen runt om.


Grov råbiff, sprarriskräm och parmesanost, 4 pers

200 g mör biff (alt oxfilé)
salt och svartpeppar
2 tsk fänkålsfrö
1 tsk rivet citronskal
3 vita sparrisar
1 dl grädde
1 dl mjölk
3 äggulor
salt och svartpeppar
socker
olivolja
citronsaft

Till garnering:
3 gröna sparrisar
körvel
parmesanost

Skala den vita sparrisen. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Skär i bitar. Koka upp grädde och mjölk, mixa med sparrisbitarna. Vispa i äggulor och vispa, värm i vattenbad så att krämen blir tjock. Smaka av med salt, socker och citronsaft.

Hyvla den gröna sparrisen med mandolin eller skär lövtunna skivor. Låt dem dra i iskallt vatten.

Krydda köttet med salt, peppar och fänkålsfrö. Värm upp en järnstekpanna rejält och sota köttbitan helt kort, ca 30 sekunder på varje sida. Skär köttet i små tärningar och krydda med citronskal och olivolja.

Lägg en klick sparriskräm i mitten på en tallrik. Fördela köttet runt om, garnera med sparrisstrimlor och körvel. Riv över parmesan.


Chokladkräm med salta maränger och kolasås med mörk rom, 4 pers

100 g mörk choklad, 70%
3 äggvitor
1 dl socker
flingsalt

1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl grädde
någon msk mörk rom

vispad grädde
kakao

Vispa äggvitor och socker med elvisp på medelhastighet till en marängsmet. Klicka ut hälften av smeten till små maränger på en plåt. Strö flingsalt på toppen och torka i 90 graders ugn, ca 2 timmar. Öppna ugnslucka då och då för att underlätta torkningen.

Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något och vänd ner resten av marängsmeten i omgångar. Häll upp krämen i formar. Jag tog engångsformar. Ställ i kylen.

Till såsen vispas socker, grädde och sirap samman och kokas upp till 110 grader. Såsen smaksätts med mörk rom.

Innan servering sätts ugnen på 175 grader. Formarna bakas ca 4 minuter. De ska stelna lite på ytan men vara krämiga inuti.

Formarna pudras med kakao och serveras med kolasås, maränger och en klick vispad grädde.

lördag 11 maj 2013

Ramslök, ramslök!


Vi har gjort ett fynd!

Alldeles nära varvet där J har sin båt hittade vi ett magiskt ramslöksställe. En hel backe full med den underbart goda växten, vars trendighet tycks sakna gränser denna vår.

Nu ska jag återigen göra försök att få ett par plantor att etablera sig på landet.

Vi har hittills använt ramslöksbladen mixade med olivolja, aningen citron, salt och peppar. Det blir en suverän sås/dressing som passar till mycket.

Andra spännande ramslökstips hittar ni hos Gitto.

torsdag 9 maj 2013

Bråda dagar

Det är väldigt lite matlagning så här års, vi lever på varmkorv, pizza och hämtsushi till förmån för dessa...:


...deras kompisar.

Plötsligt ska alla frön i jorden och det har till och med blivit lite i senaste laget för att få ner dem om man vill ha hyfsat tidig skörd.

På landet har jag sått palsternacka och svartrot (må de gro i år), morötter, vitlök, lök, rädisor, sallat, spenat och de första sockerärtorna. I lådan utanför köksfönstret växer rädisor, asiatiska blad, koriander, persilja, gräslök och några låga sockerärtor.

Under lysrör prunkar tomat-, physallis-, chili- och paprikaplantor.

Bladmynta, glasört, skjörbjuggsört, kinesisk selleri, bladamarant, portulak m fl börjar titta upp, liksom de första bönorna. Jag har kommit på att det inte fungerar att sätta bönor på friland där jag odlar. Småplantorna blir omedelbart uppätna. Att däremot plantera lite mer robusta förkultiverade plantor brukar lyckas.

Zuccini- och gurkfröer har just kommit ner i jorden i lite större krukor. De gillar inte att planteras om utan ska förhoppningsvis växa sig stora i krukan för att kunna planteras ut direkt i juni.

I mina nya favoriter, pluggbrätten, har jag sått olika sorters sallat och en massa asiatiska bladgrönsaker.

Nu både hoppas jag och fasar för att allt ska titta upp. Platsen under lysrören i fönstergarderoben är redan knökfull så nu MÅSTE jag hitta andra ljusa, svala platser. Törs man rigga upp lysrör i källaren månntro? Jag är desperat...

tisdag 7 maj 2013

Tid för primörer - första egna färskpotatisen!


Ibland lönar det sig att vara slarvig. I höstas glömde jag helt bort att ta hand om en säck där jag odlat potatis. (En sån här supersmart säck.) Löven föll och sedan kom snön. Säcken blev så bra isolerad att vi kunde skörda egenodlade färskpotatisar i söndags! Sorterna var Amadine och Blå Congo.

Igår kväll, den första kvällen med försommartemperatur, åt vi middag utomhus i bostadsrättsföreningens trädgård. Till förrätt blev det såklart nättkokta färskpotatisar med smör, salt och lite klippt dill. Så enkelt och så fantastiskt gott!

Några av de fyndade potatisarna ska få bli utsätt, resten ska vi avnjuta med andakt.

måndag 6 maj 2013

Presenter från London


Att köpa med presenter från resan är inte det lättaste, men J är en mästare, i alla fall vad det gäller presenter till mig. Jag fick inte åka till London, men J kom hem med en massa spännande. Två sorters ovanlig peppar och en stark curry. En kokbok från venedigkorgen Polpa (här ska lagas bläckfisk!) och en kokbok på tema slow-cooking. Dessutom ursöta örhängen i form av små ärtskidor.

Tack, snälla J, jag blev verkligen överraskad!

söndag 5 maj 2013

Lördagskväll på landet - Varmrökt lax

 

Efter att ha jobbat hårt med att köra skräp från mammas och pappas sålda villa for vi ut till landet med ett lass saker. Vid ett snabbt stopp på Ica i Rimbo fick vi med oss en bit lax. Grilla, var tanken, men väl på plats hittade vi en påse rökspån och då blev det givet att laxen borde varmrökas.

Att varmröka lax i portionsbitar är lättare och nästan snabbare än att grilla den. Risken för att bränna laxen är minimal, den behöver inte serveras varm, utan är lika god ljummen. Dessutom kan lax sparas och blir helt suverän i t ex en sallad för matlådan. För varmrökning är det enda man behöver en grill med lock, grillbriketter och rökspån, flisvarianten. Om man skulle sakna rökspån går det bra att klippa/tälja till eget, förslagsvis av några grenar från ett äppel- eller päronträd. Jag har testat lite olika kryddningar till lax som varmröks och kommit fram till att fänkålsfrö blir väldigt gott.

Vi hade glömt en del av ingredienserna till den tänkta yoghurtsåsen hemma, men en ny variant blev absolut lika god. Några sparrisar fick ligga en stund på grillen också efter att ha drisslats med olivolja, saltats och pepprats.


Varmrökt lax med limesås, 4 pers

4 portionsbitar lax
fänkålsfrö, salt och svartpeppar

sås:
2 dl turkisk yoghurt
1 klyfta vitlök
1 msk honung
Santa Maria limepeppar på kvarn
1/2 pressad citron

Krydda laxen med mortlat fänkålsfrö, salt och peppar.

Blötlägg ca 1 dl rökspån.Tänd grillbriketter på ena sidan i en klotgrill. När glöden är fin strö över rökspån, lägg på det övre gallret och fisken på den sida grillen där glöden inte är. Stäng locket. Öppna nedre spjället helt och övre halvt. För oss tog rökningen bara 10 minuter!

Rör samman ingrdienserna till såsen. Smaka av.

Servera med ris och sallad.

lördag 4 maj 2013

Ultimat fredagslyx på Lux





Vi går i stort sett aldrig på lyxkrogar, men efter att ha läst Tre-tjejer-i-köket-Elins tips om att Lux ska säljas slog vi till. Jag har njutit av Lux prisvärda luncher några gånger, men denna gången blev det uberlyxigt kvällsbesök och femrätters avsmakningsmeny anpassad till maj månad med tillhörande vinpaket. Vi kunde heller inte motstå ostbrickan, med fina svenska ostar.

Tyvärr får jag alltid lite uppförandeångest på eleganta restauranger och var därför inte lika modig som Elin med mobilkameran, vilket var synd eftersom maten var otroligt vacker. Servicen på Lux var såklart perfekt, det fanns inget mer att önska. Bara det att personalen kommer ihåg vilka ytterkläder som tillhör de olika gästerna får en ju att känna sig verkligt omhändertagen. Detta har vi dessutom upplevt även på Lux luncher när restaurangen är helt full.



På en sån här krog inleds måltiden, som sig bör, med aptitretare som såklart kallas "amuse-boucheer" på fint franskt sätt.

Macaron med inlagd sill var en lite okonventionell blandning av sött och salt, men med den fantastiska sillen var jag beredd att acceptera allt och den ovanliga kombinationen fick verkligen smaksinnet att vidgas.

Vårlökssoppa med några bitar nättkokt färskpotatis i botten smakade himmelskt, vilket man såklart kan tacka vårlökarna för, men kanske än mer Lux fantastiska fond, misstänkt kycklingbaserad i denna rätt.

Gurksorbet var den sista överraskningen och det var såklart otroligt gott och uppfriskande.

Nu var det dags för själva middagen och den inleddes med att vi fick ett av de godaste vita viner vi någonsin druckit i glasen. Å, riesling, jag gillar dig i många skepnader men den otroligt smakrika Josmeyer grand cru hengst 2000 från Alsace var ju som själva himmelen!

Fiskrätten, vinsjuden gös från Ängsö med halstrad gädda, druvjuicedressing, harsyra och pepparrot, var ett under av finess. Smart att kombinera två fiskar tillagade på två olika sätt och dressingen var så god att man hade kunnat slicka tallriken. Fisken var såklart helt nyfångad och vi fick till och med veta vad fiskaren hette.

Nu var det dags för terrin på domtafläsk, med rökt oxmärg, löktrav, syrad vit sparris och friterad surdeg. Det vita vinet som serverades till passade fint, men var inte minnesvärt på annat sätt. Köttet var såklart urgott, men jag kunde en gång för alla konstatera att oxmärg inte ÄR min grej. Gillar man den inte ens på Lux så gillar man den inte. Geléartad konsistens och, trots att den var rökt, knappt någon smak. Sparrisen var däremot otroligt god. Krispig och fantastisk. Inte alls trådig och lite besk som jag tidigare har upplevt att vit sparris är.

För att lugna ner smaklökarna serverades nu en liten kopp med kall nässelsoppa, eller jag skulle nästan kalla det nässelbuljong, med eleganta vita sparrisskivor i botten.

Nu var det dags för kött. Stekt kalvkotlett med frasstekt bräss, trädgårdsrabarber, karamelliserad lök och tryffelvinaigrette serverades på tallriken. Köttet kom i två perfekta rosa bitar och tillbehören var suveräna, särskilt det karamelliserade lökmoset, innehöll det möjligen rabarber också? Jag gillar verkligen, verkligen kalvbräss i alla fall när den är tillagad på detta sätt. Knaprig utanpå och mjuk inuti med smak som "kyckling kunde smaka om den var hundra gånger godare".

Vinet till var från Bourgogne, Joseph Drouin Chambolle musigny. Elegant!

Vi testade alla ostar på ostbrickan. De kom från Eksta gårds mejeri och Gullspira. Bland annat en ost av parmesantyp, gjord speciellt för Lux, och en som påminde om chèvre, men dessutom var smaksatt med timjan. Jättegoda ostar såklart, och man hoppas att de bästa svenska ostarna snart ska var ikapp dito från Frankrike eller Italien, men riktigt där är vi inte ännu. (Eller så började jag bli rejält mätt vid det här laget.)

Desserten inleddes med en fördessert. Glass på mispel med torkade havtornsbär. Suveränt! Om det nu är en mispelbuske jag har på landet, kommer fåglarna inte få ha bären i fred i fortsättningen!

Efterrätten serverades i en fin glasglob. I botten rabarberkompott, i mitten ett tunt skikt sockerknäck smaksatt med kardemumma och överst en liten flädersorbet. Vilken fest, både för öga och gom. Och vilken härlig känsla att krasa sönder sockerknäcksskiktet. Som att trampa på nattgammal is! Ett sött Moselvin, en spätlese, Dr Heidemanns-Bergweiler, Bernkasteler Badstube 2010 drack vi till. Gott, men jag är inte alls hemma på söta viner.

Efter den chokladpralin med svarta vinbär, chokladdoppade svartrot, hemlagade kola och marmelad på rabarber som avslutade lyxmåltiden var jag supernöjd och fullständigt proppmätt.

I den kyliga majkvällen promenerade vi hem fulla av nya smakintryck och idéer.

torsdag 2 maj 2013

Camilla Plum


Jag har fått en ny idol! Camilla Plum heter hon och är en dansk trädgårds- och matlagningsguru. Om man vill öva sin danska så finns Camillas TV-program att se på den här sidan. Camilla Plum bor på sin gamla gård Fuglebjerggaard. Här är det härligt bohemiskt och charmigt slarvigt på ett sätt som verkligen inspirerar mig. Min egen trädgårdspersonlighet är mycket mer petig än Camillas. Jag är supernoga med saker som att att tvätta krukor, förvara fröpåsarna i perfekt klimat och absolut inte trampa på den jord man odlar i. Det är en diciplin som krävs när man har ont om plats för odling. Jag inser avundsjukt att det är skillnad när man har en hel gård som dessutom ligger i milt danskt klimat.

Fuglebjerggaard säljer också ekologiska fröer och nu i såningstider kunde jag inte låta bli att beställa.Fröpåsarna var otroligt fina och nu är palsternacka och två sorters sockerärtor sådda på landet. Limabönor, som även kallas smörbönor (eller stora vita bönor) är sådda i krukor inomhus.

Ska bli spännande att de hur allt artar sig. Sockerärtorna är sorterna Carroby de Mausanne, som lär vara en av de allra godaste enligt Lena Israelsson, och Golden Sweet, som får lila blommor och gula ärtskidor. Jag testade en annan gul sort, Märta, förra året och den blev väldigt fin. vad gäller limabönorna så misstänker jag att det kommer att få det lite kämpigt med vårt klimat, men man måste ju i alla fall testa! 

onsdag 1 maj 2013

En suverän valborgsmeny


Sköna maj välkommen!

Vi firade vår valborgskväll på landet med promenad till valborgsbålet i byn följt av fantastisk mat och vin.

Nu börjar nässlorna, de goda primörerna, komma upp i perfekt plockstorlek. Och hjälp, vad gott det är med nässlor! Man glömmer från år till år och så blir man alltid lite tveksam vid tillagningen för då luktar det ju ladugård. Men sen, oj, oj, oj att något så gott kan vara gratis. Till förrätt serverades nässlor på tre sätt; kallrökt lax med nässelcrème, nässelomelett med apelsinsmör och rostade hasselnötter och så den goda soppan förstås som värmde gott i den lite kyliga kvällen.

Till huvudrätt hade J beställt premiärgrillning och jag hade hittat ett supergott recept på flankstek i senaste "Elle Mat och Vin". Suveräna smaker med mexikansk touch. Och tillbehören med linser, haricot verts och en toppengod koriandersås gjorde oss lyckliga. Vi drack dessutom ett helt fantastiskt vin till köttet. Redscream and riesling hade tipsat om lyxiga Louis M Martini, en cabernet sauvignon från Napa Valley. Hur gott som helst, tack snälla för tipset!

Till efterätt fick min rabarberplanta låna oss några stjälkar. Syrlig rabarber kokades till en kompott som gömdes i botten på små portionsformar. Ovanpå detta en créme brulé med söt vit choklad i smeten och ett knäckigt täcke som fixades med J:s nyinköpta lilla gasbrännare. Ah, jag älskar det där ögonblicket när skeden knäcker ytan. Och att syrlig rabarber passar superbra till söt vit choklad är ju nästan självklart.

Recepten till vårmenyn kommer snart, men nu har jag lite trädgårdsarbete att ta tag i. Hästgödsel ska grävas ner i landen så nu är det gummistövlar och arbetshandskar på som gäller.

Glad första maj på er!


Uppdaterat: Det ryggknäckande jobbet är nu klart och dessutom har en hel del fröer kommit ner i jorden. Här kommer recept på vårmeny till Valborg:

Triss i nässlor, 4 pers
1 l späda nässlor
100 g färskost
riven färsk pepparrot
200 g kallrökt lax i bit
4 ägg
4 msk grädde
50 g smör
1 apelsin
chiliflakes
1 handfull hasselnötter
2 färska lökar
1 msk smör
1/2 l grönsaksbuljong
salt
vitpeppar
svartpeppar
anis
fänkål
gräslök

Skölj nässlorna noga i flera vatten. Koka upp en kastrull med någon liter vatten. Förväll nässlorna några minuter. Ta bort grova stammar och hacka de förvällda nässlorna fint.

Mosa 1/4 av nässlorna med färskost. Smaksätt med riven pepparrot, salt och vitpeppar.

Blanda 1/4 av nässlorna med ägg och grädde. Smaksätt omelettsmeten med salt, vitpeppar och mortlad fänkål. Tillaga i en form, gärna silikonform, i 200 graders ugn tills smeten stannar. Mixa smöret med rivet skal och lite saft från apelsinen. Smaka av med chiliflakes, salt och svartpeppar. Hacka och rosta nötterna i en torr järnstekpanna.

Finhacka löken. Fräs några minuter i smör utan att den tar färg. Tillsätt nässlor och buljong. Låt koka några minuter. Mixa och smaka av med salt, vitpeppar, anis och fänkål.

Servera soppan i glas, laxen i kuber med nässelcrème, omeletten i bitar med apelsinsmör överströsslat med nöthack. Dekorera med gräslök.


Grillad flankstek med soja, lime, spiskummin och svarta linser, 4 pers
600 g flankstek
saft från 1 lime
1/2 dl soja
1 tsk malen spiskummin
olivolja
1/2 tsk chiliflakes
socker
salt och peppar
2 dl svarta linser
1 klick smör
1/2 l grönsaksbuljong
3 dl haricot verts

koriandersås:
1 kruka koriander, finhackad
1 finhackad grön chili
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad scallottenlök
3 msk risvinäger
3 msk olivolja 1 nypa socker
salt och peppar

Blanda limejuice, soja, spiskummin, 2 msk olja, chiliflingor, 1 nypa socker, salt och peppar till marinaden. Marinera köttet minst två timmar, gärna längre.

Blanda ingredienserna till såsen.

Koka linserna i grönsaksbuljong. Häll av och blanda med en klick smör. Koka bönorna nätt färdiga i saltat vatten. Låt rinna av och häll på lite olivolja, salt och peppar.

Grilla köttet. Låt vila i 10 minuter. Skär upp i tunna skivor. Lägg upp linser och bönor på ett fat och toppa med köttskivorna. Skeda över koriandersås och servera.


Crème brulé med vit choklad och rabarbergömma, 4 pers
2 rabarbersjälkar
socker
2 dl grädde
1 vaniljstång
80 g vit choklad
3 äggulor
1/2 dl farinsocker

Skär rabarberstjälkarna i skivor. Koka ihop med lite vatten och ungerfär lika mycket socker som rabarber.

Värm grädden i en kastrull med vaniljstången till nästan kokning. Ta upp vaniljstången, snitta på längden, skrapa ur fröna tillbaka ner i grädden. Värm sakta upp till kokpunkten.

Smält chokladen i ett vattenbad. Låt svalna något, men inte så att chokladen stelnar. Rör ner äggulorna under kraftig omrörning och sedan grädden.

Värm smeten under omrörning i ett vattenbad tills den tjocknar.

Eldfasta små portionsformar bottnas med ett lager rabarberkompott och täcks med chokladsmeten. Låt kallna och stelna  i kylskåp.

Innan serveringen strös farinsockret på och karamelliseras med en liten gasbrännare eller under ugnens grillelement.