måndagen den 21:e maj 2012

Picknick vid Fredhällsklipporna


En intensiv helg med massor trädgårdsarbete, husdjur, långpromenader och födelsedagsfirande av J:s svägerska avslutades i härlig försommarvärme nere vid Fredhällsklipporna.

"Jag är sugen på Shrimp saganaki", sa J. Eftersom den gratinerade rätten inte är helt lämpad som picknickmat gjorde vi om den lite. En lyxig räksallad fick helt enkelt sällskap av grillade paprikaklyftor fyllda med den kryddiga osten. Tillsammans med ett glas vin smakade det toppen i kvällssolen nere vid vattnet.

söndagen den 13:e maj 2012

En stunds ro - vi lagar thailändska fishcakes


Helgerna i maj ger inte överdrivet många tillfällen för matlagning. Igår, en ganska typisk majlördag, ordnades det med båtboj i hamnen i stan och åktes sedan upp till landet för några snabba ärenden. Lunchen blev en wurre på korvmojen i Rimbo. På vägen hem passade jag på att klara av några jobbärenden, kolla kulörer och  fasad på ett hus vi jobbar med. J skaffade födelsedagspresent och efter en snabb dusch hemma for vi iväg på mottagning för att fira en nybliven 17-åring.

Nästan förvånade befann vi oss på hemväg redan vid femtiden. Det kändes ovant att handla och planera en god middag! Basen var några tinade rödspättefiléer från frysen. Jag var sugen på något thailändskt och mycket grönsaker till det. Frysfisk passar perfekt att mala och använda som bas för fishcakes.

Vi åt de fina fiskbiffarna med sweet chilisås, en stor sallad med mycket gott i och dressing med lime, fisksås, socker, färsk koriander, salt, peppar och olja.


Fishcakes, 2 pers

300 g vitfiskfilé
2 vårlökar
1/4 röd chilifrukt
1/4 kruka färsk koriander
1 tsk fisksås
pressad saft av 1/2 lime
1 msk äggvita
socker och salt
neutral rapsolja till stekning

Hacka fisk, vårlök, chili och koriander fint och rör samman. Tillsätt salt, socker, lime, fisksås och äggvita. Rör inte för mycket, då kan smeten bli seg! Vi provstekte lite av smeten för att smaka av kryddningen. Forma små biffar. Låt vila i kylskåp en halvtimme. Stek i olja på medelstark värme. Låt biffarna rinna av på hushållspapper. Servera med sweet chilisås och sallad.




onsdagen den 9:e maj 2012

Persikoblom


Inte mycket blir lagat och ätet i sköna maj, stressiga maj.

När jag hinner komma loss någon minut från alldeles för många och struliga jobbprojekt försöker jag intala mig själv att Kelda-soppa och pressbyråns varmkorv är OK mat. Jag är inte övertygad...

På landet blommar i alla fall mitt nya persikoträd så vackert och på något sätt har jag lyckats peta ner en del frön i jorden.Några små, små rädisplantor har redan visat sina blad.

Hoppas snart kunna återkomma med mer god vårmat och annat som hör årstiden till.

måndagen den 7:e maj 2012

Rabarbersmulpaj


Sköna maj är här med vårstress och primörtider.

När rabarberplantorna börjar få stjälkar som är i alla fall några decimeter kan man ju inte låta bli att stjäla ett par. Varsin liten portionspaj med krispigt smul smakar så gott med en skopa vaniljglass.


Rabarbersmulpajer, 2 små portionspajer

2 rabarberstjälkar (eller 4 korta)
4 msk socker
30 g smör
1/2 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
5 mandlar

Smörj 2 portionsformar. Skär rabarbern i tunna skivor och lägg  i formarna. Strö över ca 3 msk socker.
Nyp samman smör, havregryn, mjöl och 1 msk socker till en smulig deg. Fördela över rabarbern. Hacka mandeln grovt och toppa med denna. Grädda i 225 graders ugn ca 20 minuter.

fredagen den 4:e maj 2012

Biffsallad med päron och grönmögelost


Den här goda salladen har vi ätit inte mindre än två gånger de senaste dagarna. Det beror dels på att den vägrade fastna på bild första gången och dels på att den är så god att den absolut är värd att ätas ofta!

Salladen är dessutom ett bra sätt att få en biff att räcka till två personer.


Biffsallad med päron, grönmögelost och balsamicosirap, 2 pers

1 biff
salt, peppar och ev någon god grillkrydda
smör eller olja att steka i
2 portioner romansallad
10 cocktailtomater
2 päron
75 g blåmögelost, t ex St Agur
4 msk röd balsamvinäger
2 msk flytande honung
ev en näve valnötter
olivolja och flingsalt

Krydda biffen och låt den ligga framme en stund och rumstempereras. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Stek biffen på hög värme så att den får fin färg, men är rosa i mitten. Låt den ligga och vila några minuter.

Koka ihop honung och balsamvinäger i en liten kastrull tills det får simmig konsistens. Passa noga, det bränner lätt.

Lägg upp sallad, tomater i halvor, päron i strimlor och ost i bitar på tallrikar. Skär biffen i tunna skivor. Toppa salladen med biffen och rostade valnötter. Ringla över balsamicosirap och servera med flingsalt och olivolja.

tisdagen den 1:e maj 2012

Sköna maj välkommen!




Äntligen maj! Och äntligen en långhelg med helt underbart väder. Jag är smått ledbruten efter att ha jobbat hårt med trädgården på landet. Rensa, rensa, förbereda kökslanden och börja så de första fröerna utomhus. Mängder med förodlade plantor krukades också om.

Mitt i alla trädgårdsbestyr hann jag också fika i pergolan när mina föräldrar kom på besök och premiäräta en sillunch i solen med J.


På valborgskvällen skålade vi i mousserande vin och åt en riktig vårmiddag - enkla rosor av Väddöskinka med ramslökscreme och till huvudrätt grillad, lättgravad rödingfilé med nässelrisotto.


Rosor av rökt skinka med ramslökscreme, 2 pers

10 skivor riktigt god rökt skinka, vi tog Väddöskinka
ramslökscreme:
100 g färskost
ramslök, ca 1 dl finhackad
rivet skal från 1/4 citron

italiensk salladskrydda
salt och peppar

Mosa samman ingredienserna till ramslökscremen. Smaka av med kryddorna. Bred cremen på skinkskivorna och rulla ihop till snygga rosor. Klart!


Lättgravad, grillad rödingfilé med nässelrisotto, 2 pers

2 rödingfiléer med skinn
2 msk socker
1 msk salt
1/2 dl klippt dill

Rör samman salt och socker. Klappa in blandningen på rödingfiléerna. Lägg samman dem i en plastpåse med skinnsidorna utåt och dill mellan. Ställ i kylskåp ett dygn. Vänd några gånger.
Grilla filéerna från skinnsidan på en kolgrill.

Recept på nässelrisotto finns här.