onsdagen den 15:e juni 2011

Sauce verte, som jag vill ha den

Våra odlingar svämmar över av spenat och snart går den upp i frö så det gäller att äta nu. Underbart gott både färsk och tillagad och nu har jag hittat ett sätt att laga sauce verte som jag svårgillar, MED pikanta sardeller, UTAN majonäs eller mjölkprodukter!

Sauce verte
1 rejäl knippa färsk spenat
färsk persilja
färsk basilika
lite färsk dragon
1 finhackad shalottenlök
1 vitlöksklyfta
4 sardeller
saft från 1/2 citron
salt och svartpeppar
1 tsk dijonsenap
1 tsk kapris
1/2- 1 dl rapsolja med neutral smak

Mixa alla ingredienser. Smaka av och tillsätt olja till lagom konstistens.

Sauce verte är god som den är t ex till pasta. Den passar till all fisk och ljust kött som kyckling eller fläsk. En urgod tonfiskröra får man om man blandar med lite gräddfil och tonfisk från burk.

tisdagen den 14:e juni 2011

Tomatodlarskolan - utplantering


Mina allra tidigaste tomatplantor bär redan frukt. Resten har satt igång och blomma. Nu, om inte förr är det hög tid att plantera ut tomatplantorna.

Jag sätter mina plantor lågt i smarta 20 liters planteringshinkar med underbevattning. (Vanliga hinkar med leca i botten går också bra.) Jag varvar grönsaksjord med vanlig planteringsjord och ser till att alla plantorna står stadigt. De som behöver förses med stöd i form av bambupinnar. Vattna och ställ i soligt läge!

Nu kommer plantorna att sätta fart, så det gäller att passa på med att ta bort tjuvarna.

Bästa rätten på bufféen

Det är mycket nu. Jobb, odlingar, husdjur och snart, snart ska vi resa till Rom!
Underbart! Alla tips på vad man kan göra i den eviga staden är välkomna.

Här kommer ett suveränt buffétips från min arbetskompis T. Den här fläskfilén med sin salsa är god att äta varm, men nästan ÄNNU godare kall.


T:s örtiga marinerade fläskfilé med tomatsalsa

Marinad: rött vin, tomatpuré, olivolja, färska örter, t ex timjan, persilja, vitlök, salt och peppar

Marinera fläskfilé, gärna över natten. Grilla filéen hel eller stek i 200 graders ugn till innertemperatur 65 grader, efter att först ha brynt i panna.


Fräs klyftor av rödlök med hackad vitlök i olivolja. Tillsätt tjocka skivor av goda tomater och krossade tomater. Krydda med curry, lite cayennepeppar, svartpeppar, salt, timjan och en aning socker. Låt puttra till lagom såsighet.