lördag 17 juli 2010

Segling med Carmen





Sommarsteguvistelse i rekordvärme är underbart, men kan tillslut bli aniiingen enahanda. Det finns liksom en gräns för hur många upppiggande bad man kan ta om dagen och däremellan blir i alla fall jag ganska slö i värme runt eller över 30 grader. Och kanske lite deppad av att se hur trädgården torkar bort...
Vi passade på att vi skaffa oss lite omväxling genom att segla ut på Mälaren med J:s skärgårdskryssare - Carmen.

På sjön fläktade det skönt och på en dygnslång tur med en övernattning behöver man heller inte leva på konserver. Vi tog med förberedd utflyktsmat och riktigt gott grillkött som höll sig fint i kylboxar med frysklampar.

Man blir hungrig på sjön och en matig pastasallad med svalkande öl passade väldigt bra när vi kom fram till klubbön. De godaste pastasalladerna tycker jag man får genom att blanda pastan (gärna snäckformad) med hemmixad pesto. Valfria grönsaker (den här gången blev det det tomater, paprika, gurka och rödlök) och någon köttingrediens med sälta vill jag ha i min sallad. Stekt bacon är perfekt! Råa skivade champinjoner blir också väldigt goda i pastasallad. Efter den lunchen orkade vi både gå på upptäcksfärd på ön, bada och hälsa på vår vän strandskatan.

Till middagen hade vi köpt lyxig lammentrecot att lägga på grillen. Eftersom vi hade smakrika tillbehör fick kryddningen av köttet bli enklast möjliga - salt, peppar och lite påpenslad olivolja. J hade gjort en bulgursallad med massor klippt persilja från balkongodlingen. Koka bulgur enligt instruktion på paketet med en skvätt kycklingfond och lite olivolja. I den kokta bulguren blandas rivet citronskal, pressad citron, hackad rödlök, mycket hackad persilja, salt och peppar. Såsen till köttet var superenkel och otroligt god - stark ajvar rörs med lika mängd gräddfil!

Vi njöt av vår goda middag vid grillen och passade samtidigt på att grilla auberginskivor, röd paprika, chaminjoner och lök på den glöd som fanns kvar. Grillade grönsaker passar till mycket och en del av dessa hamnade tillsammans med kött från grillkyckling i smaskiga rullar med tortillabröd bredda med hummos som blev vår lunch på vägen hem.

lördag 10 juli 2010

Landat på landet



Efter en veckas semester börjar jag kommma ikapp mig själv. Trots hettan har vi åkt en del fram och tillbaka till stan för diverse ärenden och åtaganden. Alla de fem husdjuren, de tre illerkillarna och två kattjejerna är nu hämtade så vi har ett helt zoo i stugan (med noggrannt stängd dörr mellan de olika djursorterna...).

Värmeböljan håller i sig och sedan några dagar tillbaka badar till och med badskeptikern J varje dag. För att köksväxterna och i alla fall några av mina favoritblommor ska överleva torkan har det blivit en del vattenhämtningsturer till en sjö. Med tre tunnor, en SAAB och en jäkla massa slitjobb kan man få med sig runt 150 liter vatten åt gången. Värme på semestern är underbart skönt, men jag skulle ju inte bli helt ledsen om det kom ett snabbt övergående, men vattenrikt åskregn.

Maten under första semesterveckan har haft några kreativa höjdpunkter som jag kommer återkomma till i senare inlägg, men det BÄSTA med livet på landet är det mycket enkla. Kaffe och knäckemacka med lagrad ost på trappan med läsning av morgontidningen så länge man vill till exempel!