onsdag 30 juni 2010

Asiatiskt i värmen


Å, vad jag vill vara ledig när det är så här varmt! Istället är det tokjobb som gäller fram till fredag. Ledsen om jag varit en oengagerad bloggare under några veckor. Inte heller har jag haft tid att läsa matbloggar. Något jag saknar svårartat och DEFINITIVT kommer att ta igen på semestern.

I värmen är man mest sugen på kalla rätter. Igår önskade jag mig något asiatiskt och blev inte alls missnöjd över balkongmiddag med stekta spett med räkor och pilgrimsmusslor till kall asiatisk risnudelsallad med thailändska smaker. Recepttips kommer senare. Nu måste jag stressa iväg till jobbet...

tisdag 29 juni 2010

Bryggseglare


Förutom midsommarfirandet på landet gick den gågna helgen i bryggseglingens tecken. Den inleddes med att arbetskompisarna samlades på P:s segelbåt som låg förtöjd vid bryggan nedanför jobbet. P bjöd på öl, vin och suverän båtlagad mat, en rätt med lax, kall sås och sallad som jag hoppas kunna laga igen senare i sommar. Helgen avslutades med middag ombord på J:s skärgårdskryssare Carmen, stadigt förankard i hamnen. Lite fånigt kan tyckas, men någon detalj saknades för att vi skulle komma ut och segla och Carmens plats i hamnen är den mest kvällssoliga man kan tänka sig.

Middagen tillagades på den lilla campinggrillen och bestod helt enkelt av grillkorv! Sorten, Stockholmare, finns att köpa i de flesta butiker, men är riktigt god - köttig och milt kryddig. Vi åt våra korvar med bröd värmda på grillen, Muttis ketchup (suverän, prova den!), skärgårdssenap och en massa bostongurka. En stor blandad sallad fanns också. På sommaren smakar den enklaste mat väldigt gott!

måndag 28 juni 2010

Härliga jordgubbssäsong


Äntligen är säsongen för de svenska jordgubbarna här!

I helgen lyckades vi köpa snudd på FÖR många jordgubbar, vilket ledde till ett frossande i flera dagar. Igår testade jag att marinera de sista med balsamvinäger och äta dem som en liten fin förrättssallad. Enkelt och mycket, mycket gott! Vi hade ingen getost hemma, men jag tror att sådan också skulle kunna fungera fint i jordgubbssallad.

Jordgubbssallad
blandade salladsblad, med rucola
jordgubbar i halvor
marinad: 1/2 flytande honung, 1/3 röd balsamvinäger, 1/3 olivolja, salt och peppar

Blanda marinaden. Det går lättare om man värmer honungen några sekunder i micro eller vattenbad. Marinera jordgubbshalvorna. Lägg upp salladsbladen, toppa med jordgubbar och NJUT.

lördag 26 juni 2010

Glad midsommar!




Jag har haft ett helt suveränt midsommar med nära nog exemplariskt varmt och soligt väder. Mina föräldrar och J kom till landet på midsommaraftons förmiddag. Innan det var dags att gå och till firandet med dans kring stången i grannbyn åt vi en lätt lunch - grekisk sallad med premiär för mina första egna tomater. Sorten cheerio, sådd i februari var snabbast som vanligt! Det finns ännu inga mängder tomater, men de allra första är verkligen lyxiga och goda.

Väl tillbaka hemma i pergolan efter besöket vid midsommarstången var det dags att njuta traditionell matjesill med gräddfil, gräslök och hackad rödlök. Jag hade köpt färskpotatis och som en liten bonus fick vi ett smakprov på de första hemodlade. Mamma hade med sig hemgravad lax och sås till den och vi åt också tunna skivor av väddöskinka till midsommarförrätten.

Huvudrätten var en hel lammstek, som J marinerat och långsamt tillagat på grillen. Två såser smakade gott till, J:s tomatsås och en tsatsiki, båda med nyskördad vitlök, alldeles mjäll och genomskinlig.
Till efterätt bliev det såklart jordgubbar! Med glass, grädde, maränger och rostad mandel. Midsommarmaten ÄR lite traditionell, men väldigt god!

Jag har gnällt lite på sista tiden eftersom vissa delar av mina odlingar inte alls har blivit bra, men efter vår midsommarmat måste jag konstatera vad de flesta odlare vet; allt kan inte lyckas varje år, men oftast blir ändå delar av odlingarna över förväntan.
Glad midsommar och en skön fortsättning på helgen önskar fröken Dill!

torsdag 24 juni 2010

Optimalt läskande


De senaste dagarna har bjudit på riktigt härligt sommarväder. Jag försöker hålla mig till att ta mig fram med cykel i stan så länge som avstånden inte blir alltför långa. Väl framme efter en cykeltur i solen är man rejält törstig. En riktigt läskande dryck står högt i kurs.

Iskall, gärna lite syrlig, god smak, inte för söt är egenskaper som den drycken ska ha. Just nu är min favorit hälften pressad apelsin (eller färdig apelsinjuice), hälften bubbelvatten och en massa is. Om det finns möjlighet silar jag bort fruktköttet eftersom det p g a kolsyran annars hamnar som ett grums på toppen. En enkel, men god törstsläckare.

Har ni läsare andra tips på läskande drycker för heta sommardagar?

onsdag 23 juni 2010

Picknick på Fredhällsklipporna

Igår var det en sån där kväll som det gäller att fånga. Ljummet trots lätta vindar. Helt perfekt för en picknick på Fredhällsklipporna, precis vid Mälaren. Jag funderade på vad som kunde vara god picknickmat och valet föll på caesarsallad. Med tanke på hur lätt det är att göra en god sådan är det förvånande hur sällan denna rätt är bra när den serveras ute på stan. Hemligheten med en god caesar är att göra dressingen på riktiga råvaror! När caesarsalladen ska vara picknickmat föreslår jag att man packar dressing, brödkrutonger och stekt bacon för sig och lägger ihop salladen vid serveringen. Några plastaskar med lock är allt som behövs för att behålla de knapriga konsistenserna och få en fräsch sallad.

Caesarsallad 2 pers
1 romansalladshuvud
2 kycklinglårfiléer
salt, peppar och någon god kycklingkrydda (jag tog forrest blend)
1/2 paket bacon
5 champinjoner
1 rejäl skiva surdegsbröd, eller annat bröd lämpligt för krutonger
1 ägg

Dressing:
1 ägg
1/2 dl olivolja
ca 1 msk rödvinsvinäger
4 sardeller
1/2 dl riven parmesanost
1/2 dl hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Stek kycklingen. Krydda och låt svalna. Knaperstek bacon och stek brödkrutongerna i baconfettet + ev lite smör. Koka ägget, kyl och skiva. Dela salladsbladen, skiva champinjonerna.

Koka ägget till dressingen 1 minut. Blanda innehållet med övriga ingredienser till dressingen och mixa med stavmixer. Om dressingen blir för tjock kan man tillsätta vatten.

Servera salladen med champinjonskivor, ägg och kycklingen på toppen. Ringla över dressing och toppa med knaperstekt bacon och krutonger.

tisdag 22 juni 2010

Kall inkokt lax på balkongen


I förra veckan gick J i flera dagar om muttrade längtansfullt om kall inkokt lax. När jag kom hem en av dagarna hade han lagat den goda rätten. Portionslaxbitar hade försiktigt tillagats och till dessa hade J lagat en enkel sallad på färskpotatis och kall sås med majonäs, gräddfil och gräslök. Okomplicerad sommarmat på balkongen är inte alls dumt!

Kall inkokt lax i portionsbitar
1 l vatten
1 msk salt
1 lagerblad
5 korn kryddpeppar
5 korn vitpeppar
1/2 gul lök, skalad i skivor
1 msk ättikssprit
dillstjälkar
lax i portionsbitar

Koka upp lagen och låt koka i 10 minuter. Lägg ner portionslaxbitar och sätt på ett lock. (För två laxbitar i denna mängd kokvarm lag behövs ingen mer värme, men om man har större mängd lax kan man skjuda försiktigt i några minuter och sedan ta kastrullen av värmen.) Låt stå i 20 minuter. Ta upp laxbitarna, låt kallna och strössla över lite rivet citronskal. Servera med potatissallad och en enkel sås med gräddfil, majonäs, salt, peppar och mycket klippt gräslök.

måndag 21 juni 2010

Korvfest


Igår fortsatte festligheterna med firande av J:s födelsedag. Efter en lite tveksam inledning blev det riktigt fint väder och vi kunde sitta ute på gården.

J ville ha en riktig korvfest och hade dagen till ära köpt in tre sorters korv från Taylors & Jones. Tillsammans med familj och några vänner testade alla som ville: "French style Toulouse", "Beef and Garlic" och "Lamb and Rosemary". Vi kunde ännu en gång konstatera att det är något särskilt med T&J-korvarna. Härligt köttiga, med fantastisk smak. Egentligen är de inte optimala att grilla, utan ska helst stekas, men genom att höja upp grillgallret och köra dem på låg värme gick det ändå bra. Min favorit var lammkorven, J gillade fläskvarianten bäst. De barn som var med och firade valde istället vanlig wienerkorv som vi kokat som alternativ.

Som tillbehör till korvarna hade vi gjort coleslaw, tomatsallad med basilika och en somrig färskpotatissallad. I skålar på bordet fanns syltlök, cornichoner och ajvar relish. Självklart fanns också några goda sorters senap och ketchup.

Till efterrätt var det premiär för svenska, söta jordgubbar. Äntligen! Med vispad grädde, glass, maränger och rostade mandelflagor. Nu ÄR det sommar!

lördag 19 juni 2010

Grattis!


Många gratulationer till prinsessan som fick sin prins! Fantastiskt vackert och rörande. J påminner också om att fina siamesen Barbro idag dessutom fyller hela tolv år. Med anledning av dessa stora tilldragelser skålar vi i en drink bestående av syrensaft, mousserande vin och isbitar med frusna syrenblommor. Mycket god och stilig drink! Syrensaften smakade lite oväntat fruktigt och nästan lite kryddigt, en fin kombination till det bubbliga vinet.

Fisk på grillen med rostad citronsås


Inspirationen till gårdagens middag fick jag från mina grannar. När jag hastade genom trädgården i veckan grillade grannarna varsin hel portionsfisk i ett grillhalster. Citronhalvor låg också på grillen. Det doftade fantastiskt gott!

På väg ut till landet igår handlade vi på dyr-Ica för att lägga vantarna på god fisk. Tyvärr hade de inte portionsfiskar, typ foreller, men en hel liten röding för oss att dela på var ju nästan ett ännu godare alternativ.

Rödingen sköljdes invändigt, saltades, pepprades och fylldes med hackad shalottenlök, dill, blad av citronverbena, lite färsk dragon och citronskivor. Det var inte alls svårt att grilla den hela fisken. Snabbt gick det och fiskskinnet blev vackert svartblåsigt. Citronhalvor grillades vid sidan om och förädlades sedan till min variant av Katinkas enkla citronsås, se nedan.

Till fisken åt vi äntligen svensk färskpotatis, kokt och slungad med smör och en massa dill. Maten var väl värd att vänta på. Allt smakade toppen och varenda smula av fisken på dryga kilot gick åt.

Rostad citronsås till grillat 2 pers
1 citron
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 tsk flytande honung
kryddgrönt, jag tog hackad dill
salt och peppar

Grilla citronen i halvor. Pressa ur saften och rör ihop med övriga ingredienser.

torsdag 17 juni 2010

Lammburgare


Det känns som om jobbet förökat sig så här de sista veckorna innan ledigheten. Jag vågar knappt tänka på allt som måste bli klart. Tur att J står för mathållningen på kvällarna! Häromdagen kom jag hem till stora, kryddiga lammburgare med en massa grönsaker, stark ajvar och sval vitlöksyoghurt. Burgarna var kryddade med chiliflakes, spiskummin, salt och peppar.
GOTT, GOTT!

Tycker fröken Dill

onsdag 16 juni 2010

Oväntad krabblyx


När jag frostade av frysen i helgen hittade jag en låda med innehåll som jag trodde var någon alltför gammal matrest. När lådan tinat och skulle tömmas i kompostburken upptäckte jag att den i själva verket innehöll lyxigt krabbkött från färska krabbor som vi åt förra senhösten.

Ni som brukar följa bloggen vet hur mycket jag gillar skaldjur.

Av det i goda krabbköttet experimenterade jag fram krabbmousse, en oväntat lyxig förrätt på en vanlig måndag! Jag ville ha min mousse så fluffig och ren i smaken som det bara går. Nedanstående recept blev riktigt, riktigt gott, men vill man ha ännu mera mustighet skulle jag tillsätta lite konjak eller sherry i smeten. Naturligtvis fungerar även finklippt dill.

Lyxig krabbmousse 4 pers
1 1/2 dl krabbkött
1 1/2 blad gelatin
1 dl vispgrädde
2 msk crème fraiche
1 tsk pressad citron
1 äggvita
salt, vitpeppar och lite cayennepeppar

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden, gärna med ballongvisp så att den blir riktigt fluffig. Blanda med krabba, crème fraiche och citron.

Vispa äggvitan till riktigt hårt skum.

Ta upp gelatinbladen från blötläggningen, smält dem i en kastull i vattenbad (eller försiktigt på spisen). Klicka ner lite i taget av krabbsmeten och blanda med det smälta gelatinet. (Viktigt att det blandar sig ordentligt innan gelatinet börjar stelna.)

Vänd till sist ihop krabbsmeten med äggvitan och rör så att det precis blandar sig. Häll upp i små portionsformar. Låt stå i kylen minst tre timmar innan serveringen. Den här moussen är lite för fluffig för att enkelt kunna stjälpas upp. OM man vill servera moussen uppstjälpt får man klä formarna med tillklippt bakplåtspapper. Servera med en klick fiskrom, dekorerad med dill och små salladsblad.

tisdag 15 juni 2010

Snabb och god lax


När J är ledig fixar han ofta middag. Vilken lyx att komma hem från jobbet till en förberedd eller färdig rätt! Dessutom är det alltid gott. Igår hamnade skivor av lax i pannan och till dessa fanns couscoussallad och en enkel sås på turkisk yoghurt och sweet chilisås. Ännu ett bevis på att god mat inte alls behöver vara tillkrånglad. Nedan en receptskiss på J:s couscoussallad.

Couscoussallad
couscous, kokt efter instruktion på förpackningen
finhackad rödlök
finhackad persilja
strimlad ruccola
urkärnade tomatstrimlor
citroncest och pressad citron
olivolja
salt och peppar

Blanda couscousen med grönsakerna, pressa i citron, rör ner lite olivoja och smaka av med salt och peppar.

måndag 14 juni 2010

Rostad paprikasoppa i "höstrusket"

J kom hem från drygt 30 graders värme i Kroatien till ett ganska "höstruskigt" Stockholm. DN:s söndagsbilaga presenterade sommarsallader och vi konstaterade att det inte alls var sådana vi var sugna på. Några fina röda paprikor fanns i kylen och jag drog mig till minnes om att jag länge velat laga rostad paprikasoppa.

Under förmiddagen frostade jag av frysen, en hushållssyssla som jag verkligen avskyr. För att få det lite roligare passade jag samtidigt på att koka fond på en massa kött- och grönsaksrester sparade i frysen för detta syfte efter ursmart tips från Gitto. Trots att den bara innehöll sådant som annars skulle slängts spred sig underbara dofter i köket och efter några timmars kokning hade jag världens bästa bas till soppan och dessutom en burk buljong att sätta in i den nyavfrostade frysen. Om man inte har hemkokt buljong är jag säker på att soppan också blir god med kalvfond från flaska.

Rostad paprikasoppa 2 pers
1 gul lök
2 röda paprikor
3 tomater
1/2 chilifrukt
olivolja
1/2 dl vitt vin
4 dl kalvfond (koncenterat + vatten)
Salt, peppar och paprikapulver

Lägg paprikorna under ugnens grillelement på högsta värme. Vänd runt så att de blir lite svarta och blåsiga runt om. Låt kallna insvepta i aluminiumfolie. Skala, ta bort kärnhus och hacka. Skålla och skala tomaterna och ta bort kärnor från dessa. Hacka lök och finhacka chilifrukt.

Fräs löken i olivoljan. Låt chilihacket fräsa med en stund. Häll på vin och buljong. Lägg i tomater och paprika. Låt koka ca 15 minuter. Mixa och smaka av med kryddor. Servera soppan med en klick vitlöksyoghurt, rostade pumpakärnor och krutonger stekta med salt, peppar, vitlök och finhackad persilja.

lördag 12 juni 2010

Comfort-food


Det var inte alls särskilt mysigt att komma ut till landet igår. Mörkt och regnigt, nästan som på hösten. Jag tyckte lite synd om mig själv och drog mig ganska snabbt in i huset efter en liten tur genom trädgården.

Framför en varm brasa kändes allt bättre, men jag var inte ett dugg sugen på sommarmat utan längtade efter härligt gräddig comfort-food. Jag hade köpt med mig färska pastakuddar, fyllda med svamp, men när pumpan visade sig vara så fin bestämde jag mig för att ugnsrosta den istället och äta med en gräddig ädelostsås. Det visade sig vara ett mycket bra beslut. Den här ädelostsåsen med bacon är tokgod, enda problemet är att man blir fullständigt proppmätt efter att ha ätit den!

Ungsrostad pumpa med ädelostsås 4 pers
1 pumpa eller vintersquash
1 rejäl näve pumpafrön
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
olivolja
ev 1/2 finfinhackad chilifrukt
1 paket bacon
2 dl grädde
3 dl mjölk
ca 2 msk idealmjöl
150 g ädelost
1 paket babyspenat

Skär pumpan i smala klyftor och skär samtidigt bort det tjocka skalet (elnklare än att skala den först, tycker jag.) Bred ut klyftorna på en plåt, drissla över olivolja, salta och peppra, pressa över vitlök och strö över ev chili. Baka i 225 graders ugn tills klyftorna fått fin färg och blivit lagom mjuka. Det tar ca 20 minuter.

Klipp bacon ner i en stekpanna. Fräs och häll gärna bort lite överflödigt fett. Späd med grädde och mjölk. Vispa ner mjölet. Jag brukar stämma av mängden genom att ta lite i taget, värma vartefter och sluta när det ser lagom tjockt ut. Koka ett par minuter. Smält ner ädelosten. Nu ska såsen inte koka. Just innan servering värms såsen och man rör ner spenaten. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till pumpaklyftorna och strössla rätten med rostade pumpakärnor.

Samma sås är också jättegod till pasta och då kan man med fördel strössla rätten med valnötter som passar bra till ädelost.


Idag har jag slitit med hårt trädgårdsarbete i stormen. Bl a har denna säsongs squash- och pumpaplantor kommit ner i jorden. Hoppas att de inte blåser sönder för jag vill hemskt gärna ha nya pumpor till hösten!

fredag 11 juni 2010

Nakenchock!


En ledsen, ensam pumpa från förra årets odling har legat bortglömd i ett hörn av mitt kök sedan september. Jag tänkte slänga den, men vid en närmare inspektion såg den inte helt hopplös ut. Dessutom drog jag mig till minnes att det var mitt enda exemplar av nakenfröpumpa av sorten Lady Godiva, som odlas mest för de skalfria fröernas skull. Döm min förvåning när jag satte kniven i pumpan och innehållet visade sig vara HELT PERFEKT! En stor mängd härliga pumpafrön kunde utvinnas.

Fruktköttet hade jag ingen stor förhoppning om, men det visade sig också vara helt fel. Fallande mörker i kombination med tilltagande duggregn gör det svårt att få fram bildbevis, men om ni tittar in på bloggen från imogon hoppas jag kunna presentera både recept och bild på en helt fantastiskt god rätt på pumpa. I brist på pumpa blir den dessutom god med pasta!

Grillad halloumi med vattenmelonsallad och mynta


Halloumi, den salta, gnissliga osten är ett bra alternativ till kött på grillen. Att halloumi passar till söta, fruktiga smaker lärde jag mig i våras när jag lagade Adam Tenstas Palak Paneer.

Igår var det fortfarande en riktigt fin försommarkväll även om alla väntade på det välbehövliga regnet. Jag lagade en enkel, men väldigt god och läskande vattenmelonsallad till halloumin och tog med mig middagen ut på de solvarma klipporna nedanför huset.

Grillad halloumi med vattenmelonsallad
halloumi
olivolja
vattenmelon
röd lök
mynta
dressing: 1/3 balsamvinäger, 2/3 olivolja, italiensk salladskrydda, salt och nymald svartpeppar

Skiva halloumin, pensla med lite olivolja och grilla.

Skär vattenmelonen i kuber. Finhacka rödlöken. Blanda melonkuber med rödlök. Strössla över fint skuren mynta. Ät salladen med dressing och de grillade halloumiskivorna.

torsdag 10 juni 2010

Pajer till arbetskompisarna


Igår for gänget från jobbet ut till M:s land som ligger på Värmdö, alldeles intill havet. Ja, jag tror att det är ungefär fem meter mellan huset och havet!

Mitt självpåtagna uppdrag att fixa pajer ledde till en del vånda och ett experiment . Till slut bestämde jag mig för salamipaj med fetaost och paj med ungsrostade tomater och örter. Båda sorterna blev lyckade. För tio personer gick det åt två och en halv paj, men då serverade M dessutom skurna grönsaker, en väldigt god vattenmelonsallad (lite lik den här), bröd och olika ostar. Till efterätt fick vi en fantastisk parfait smaksatt med Cointreau, serverad med färsk frukt. Jag måste fråga M om receptet för den var helt suverän.

Trots gråmulet väder var det tillräckligt vindstilla och varmt för att sitta ute och äta. Borden dukades på bryggan. Till kaffet och efterätten kom regnet och vi flyttade in. Typiskt svensk sommar!

Paj med salami och fetaost
125 g smör
4 dl vetemjöl
1 krm salt
2- 3 msk kallt vatten
3 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
salt och svartpeppar
1 paket fetaost
100 g salami
1 grön paprika, i tunna ringar
1 röd lök, i strimlor
100 g riven lagrad ost, t ex grevé
ca 20 urkärnade, svarta kalamataoliver

Tärna smöret. Blanda med mjölet och saltet i matberedare. (Tydligen görs de bästa pajdegarna i matberedare. Det ska gå snabbt så att smöret inte hinner smälta för mycket) Kör tills en grynig massa. Häll på vattnet, lite i taget. Nyp till sist ihop degen. Plasta och vila i kylskåp minst en halvtimme.
Kavla ut tunt. Jag använde tricket att kavla ut mellan två lager plastfolie. Mycket smart och rekommenderas om man vill ha en tunn, snygg pajbotten. Klä formen. Går lätt om man tar bort plastfolien från ena sidan. Nagga degen med gaffel. Täck kanterna med ungsfolie och förgrädda pajskalen i 200 grader, ca 10 minuter.

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Tärna fetaosten och lägg ner i pajskalen. Strimla salamin grovt och fördela. Fördela även grönsakerna. Slå på äggstanningen och toppa med den rivna osten och oliverna. Grädda i 200 graders ugn, ca 35 minuter för stor paj.

Paj med ungsrostade tomater

I mina pajexperiment har jag upptäckt att tomater i paj lätt blir lite för blött. Av denna anledning valde jag att ungsrosta tomaterna innan. Denna tillagning koncentrerar tomatsmaken.

Pajskal: enligt ovan.
Fyllning:
500 g cocktailtomater
salt, nymald svartpeppar, en nypa socker
1 msk god olivolja
1 msk röd balsamvinäger
3 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
1 paket fetaost
1,5 dl hackade färska örter t ex basilika, timjan och persilja

Skär kryss i toppen på tomaterna. Baka i150 graders ugn ca 1 timme. Sänk temperaturen om de börjar se brända ut. Vispa ihop olja, vinäger, salt, peppar och socker. Droppa lite av blandningen i varje tomat och forsätt sedan baka i ca 30 minuter.

Mixa samman ägg, mjölk, grädde och fetaost. Rör ner de färska örterna. Peppra och salta om det behövs (fetaosten är oftast tillräckligt salt).

Lägg de bakade tomaterna i pajskalet, häll på fetaröran och grädda i 200 graders ugn ca 35 minuter.

onsdag 9 juni 2010

Frossa på sallader

J har åkt på en resa till Kroatien. Han rapporterar att de har ännu godare mat än i Italien och att skaldjuren är helt fantastiska. Jag är inte avundsjuk, nej inte alls...

Här hemma är jag "tjejig" och äter mestadels goda sallader. Dels för att kylen är fylld med grönsaker som behöver ätas upp, dels för att det är sallad jag är mest sugen på för tillfället.

Det har blivit asiatisk biffsallad, räksallad, grekisk sallad och två gånger en sallad med sommarkål och knaperstekt fläsk. På bilden är det pancetta, men det blir minst lika bra med rökt sidfläsk.

Sallad med sommarkål, knaperstekt fläsk och ädelost 1 pers
1/4 huvud sommarkål
1 morot
5 cm gurka
5 rädisor
1/4 rödlök
50 g rökt sidfläsk eller pancetta
50 g ädelost
1 tsk dijonsenap
1 tsk grädde
1 tsk vit balsamvinäger
1 msk rapsolja
italiensk salladskrydda, salt och peppar

Dela fläsket i små bitar och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Dela kålbladen i mindre bitar. Skala moroten och slanta, skär gurkan i strimlor, skiva rädisorna, tunnskiva löken. Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Lägg upp salladen, häll över dressingen. Toppa med fläsk och ädelost.

tisdag 8 juni 2010

Syrensaft


Syrener är mina favoritblommor. Det finns inget som syrendoft! När jag växte upp fanns syrenbuskar utanför mitt sovrumsfönster och de blommade för fullt i skolavslutningstider.

Efter en massa tips har jag upptäckt att man kan använda syrener i matlagningen. I år blev det premiär för syrensaft. Jag använde nedanstående recept och resultatet blev bra. Lite oväntad smak, inte så sötblommig som jag tänkt, utan mer djup, fruktig och intressant. Den lila färgen förändrades åt mer rosa, med liten dragning åt orange. Jag antar att syrener, likt många andra växter är syra-bas-indikatorer och att färgförändringen beror på citronsyran och den sura citronen.

Jag är ingen stor saftdrickare, men tror att syrensaften kommer att bli väldigt god i sorbet eller kanske i en läskande syrenbål?

Syrensaft
20 klasar syrenblommor
0,9 kg socker
1,25 l vatten
30 g citronsyra
1 citron

Tvätta citronen. Skär i tunna skvior. Skölj syrenblommorna. Varva blommor, citron, socker och citronsyra i en bunke.

Koka upp vattnet. Häll på och rör om så att sockret och citronsyran löser sig. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp i 3 dagar. Rör då och då.

Sila saften. Jag förvarar den sedan i frysen. Om man vill förvara sin saft i kylskåp en längre tid bör man tillsätta konserveringsmedel i form av natriumbensoat.

måndag 7 juni 2010

C:s smarta bjudrätt


Min arbetskompis C brukar laga en otroligt smart bjudrätt. Så enkel och så otroligt god! Efter att både ha ätit den parmalindade kycklingen hemma hos C och testlagat den själv är jag beredd att hålla med om att detta KAN vara den optimala bjudrätten.

C:s parmalindade kyckling 4 pers
10-12 kycklinglårfiléer
12 soltorkade tomater
1 kruka salvia (C tar egen salvia från sin trädgård)
150 g parmaskinka
3 dl grädde
salt och nymald svartpeppar
stora kapris att dekorera med

Fyll kycklinglårfiléerna med soltorkad tomat och salviablad. Linda parmaskinka runt varje filé så att de hänger ihop. Lägg tätt i ungsfast form. Salta och peppra. Slå på grädden och dekorera med soltorkad tomat, salviablad och stora kaprisar. Tillaga i 200 graders ugn ca 30 minuter tills kycklingen är genomstekt.


Såsen får underbar smak av den salta parmaskinkan med undetoner av salvia och de lite söta soltorkade tomaterna. Samma rätt kan göras med kycklingen utbytt mot bitar av laxfilé.


Plantor, plantor...



Det har varit mycket plantor under den gågna helgen. På söndagen hölls växtmarknad i byn på landet och jag hjälpte syrran, som hade ett eget försäljningsbord. På växtmarknaden fanns massor olika plantor till salu, mest perenner men också en del grönsaker; tomater, gurka och squash.

Min egen köksväxtodling fick en välbehövlig genomgång med ogräsrensning, kompletterande sådd och vattning. Tomatplantorna (fler än tio sorter) planterades om från sina krukor till stora planteringshinkar. Eftersom frostrisken inte är riktigt över ännu fick hinkarna inhysas i syrrans växthus till nästa helg. En spännande nyhet är att jag odlar physallis. Det kommer redan blommor och knoppar på plantan som växer så att det knakar. Jag ser fram emot att skörda härliga bär!

söndag 6 juni 2010

Pias rabarbersallad


Äntligen lyckades jag laga Pias/Pippops sallad med sommarkål och rabarber. Mycket god! Och ett perfekt tillbehör till lunchen när mina föräldrar kom ut på landet med grillad kyckling och mammas potatissallad.


Här är receptet:

Vitkålssallad med rabarber, fänkål och dill
2 små stänglar rabarber
1 litet fänkålsstånd
1 dl finklippt dill
1 msk vit balsamvinäger
2 tsk honung
2 msk rapsolja
salt och nymald svartpeppar

Strimla kål och fänkål. Skär rabarbern tunt på snedden. Rör samman dressingen. Blanda grönsaker, dressing och dill. Stäm av smaken med salt och peppar. Njut som tillbehör till det mesta. Perfekt till grillmat!

lördag 5 juni 2010

Triss i gotländsk sparris


Äntligen lyckades jag lägga vantarna på min älskade svenska, gröna sparris! Det är hutlöst dyrt att köpa svensk sparris i Stockholm, men minst en gång per säsong MÅSTE man slå till.

De goda primörerna åt vi tillagade på lite olika vis, som en tapasförrätt med en liten kopp soppa, en yoghurtsallad med sparris och gurka och grillad med riven parmesanost. Kul med lite variation, men det stör mig lite att jag inte lyckats komma på vilket som egentligen är det absolut godaste sättet att äta den lyxiga råvaran. Vad har ni för sparrisfavoriter om ni får tag på primörer av bästa kvalitet?

Bloggen har förresten handlat alldeles för lite om odling, men när det gäller sparris krävs ju en kommentar. Självklart ska jag odla sparris på landet så snart det bara går. Klimatet räcker till, det finns grannar som odlar sparris. Problemet är att min köksväxtodling ännu är för liten. Sparris kräver plats, mycket god jord och ett bra läge. Ett annat krux som gör det roligare att satsa på andra grödor är att det tar tre år innan man kan skörda sparrisen.

Triss i sparris 2 pers

300 g sparris
1 liten shalottenlök
1 klyfta vitlök
en klick smör
1 litet lagerblad, helst färskt
2 dl kycklingfond
1/2 dl grädde
3 msk vitt oekat vin
1 dl turkisk yoghurt
ca 10 cm gurka
några svarta kalamataoliver
olivolja
lite riven parmesan

Ta bort det blöta kärnhuset på gurkan. Skär i små kuber, ca 1/2 cm. Salta och låt ligga för att dra ur vätska. Riv nästan hela vitlöksklyftan ner i yoghurten och rör om.

Ansa sparrisen, ta bort ev torra ändar. Skär på mitten så att du får stjälkbitar och knoppbitar. Ta undan ett par fina knoppar för dekoration av soppan. Skiva hälften av stälkbitarna. Skala och finhacka shalottenlöken. Fräs sparrisbitarna, löken och det lilla som är kvar på vitlöksklyftan i smör utan att det tar färg. Håll på vin, buljong och grädde. Låt koka tills sparrisen är mjuk. Ta bort lagerbladet, mixa, smaka av med salt och peppar. Servera soppan i små glas, dekorerade med ångade sparrisknoppar.

Strimla kvarvarande stjälkbitar fint på längden, helst med mandolin. Stek hastigt i olivolja så att de blir lite mjuka. Pressa ur lite av vattnet från gurkkuberna med hushållspapper. Blanda gurka och sparrisstrimlor i vitlöksyoghurten. Smaka avmed salt, peppar och ev lite olivolja. Salladen serveras toppad med svarta oliver.

Skär snygga flagor av parmesanost. Olja kvarvarande sparrisknoppar lätt. Grilla tills de får fina ränder. För att undvika att de blir torra brukar jag avsluta grillningen med att hälla på vitt vin och låta sparrisen ånga under lock en kort stund. Smaka av med salt och peppar. Servera den grillade sparrisen med en rejäl driva parmesan på toppen.

fredag 4 juni 2010

Grillfascist? Javisst!



Jag tror att mina grannar börjar tycka att jag är en riktig grillfascist. Vi har redan hunnit med ett antal grillningar i bostadsrättsföreningens trädgård och med de senaste två dagarna i rad finns risk att fresta andras tålamod. Men det har ju varit sådana perfekta kvällar att njuta av trädgården!

I förrgår kom några av J:s elever förbi. J hade marinerat kycklinglårfiléer med "slabaduska-marinad". Det låter inte särskilt gott, men smakade fantastiskt. När jag frågade vad marinaden bestod av svarade J lite hemligt "bara en blandning av allt möjligt som fanns hemma". Till kycklet gjorde vi en pastasallad. Inget jättespeciellt med den förutom att de kokta pastasnäckorna dressats i en mixad basilikamarinad innan de blandades med grönsaker. Och att salladen toppades med rostade pinjenötter.

Igår kom mina tjejkompisar till trädgården. Jag var sugen på grillad lax och en fin bit följde med oss. Eftersom tiden var kort brydde jag mig inte om att blanda någon särskild marinad. Det fick räcka med att salta, peppra och pensla laxen med färdig sweet chilisås. En enkel grönsallad till och en pikant Mango-avokadosalsa som kronan på verket.

Mango-avokadosalsa 4 pers
2 avokados, tärnat kött
ca 150 g mango, färsk eller fryst, tärnad
1 shalottenlök, finhackad
1/2 kruka färsk koriander, hackad
1/2 pressad lime
någon tsk fisksås
ca 2 msk olivolja
1/2 pepparfrukt, finhackad
salt och peppar

Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

onsdag 2 juni 2010

Mormor och morfar på Sotarborg


När min mamma var barn och vädret var fint under vår och höst begav sig familjen iväg till morfars föräldrars sommarställe vid sjön Magelungen. Man cyklade hela vägen från Ekhagen norr om Stockholm till Ågesta som då var långt ut på landet söder om stan. Sotarborg kallades stället. En bränd vägg skvallrade om att en tidigare ägare nästan lyckats bränna ner huset i ett försök till försäkringsbedrägeri. Huset låg i en stor trädgård med fruktträd och bärbuskar.

Väl framme på Sotarborg drack man kaffe med dopp sittades i den klassiska, vita trädgårdsmöbeln. Morfars pappa hade en roddbåt i Magelungen och begav sig gärna ut och fiskade gädda och abborre. På bilden syns mormor och morfar när de är ute och ror. Till lunch serverades kanske fiskfångsten eller så öppnades sillburkar. Morfars mamma hade en stor köksträdgård där färskpotatis grävdes upp och gräslök kunde hämtas.

På Sotarborg fanns ingen el. Maten lagades på en vedspis eller ett fotogenkök som pumpades upp. För att kyla öl och snaps firades flaskorna ner i brunnen.

Sotarborg såldes långt innan jag föddes och är idag ombyggt till oigenkännlighet, men för några år sedan tillbringade jag, av en händelse, en sommar i ett lånat primitivt, men charmigt sommarhus i samma område. Karaktären av gammaldags, vacker sommaridyll vid Magelungens strand fanns fortfarande kvar då. Ibland kändes det nästan som om det hade varit möjligt att bortom landsvägskröken möta morfars mamma i ljus sommarklänning, kanske bärandes på en mjölkflaska... Men förändringes vindar blåser. De gamla sommarstugorna rivs, moderna katalogvillor växer upp , vägarna asfalteras, rondeller byggs och den lantliga charmen och minnet hur det en gång var är på väg att försvinna.

tisdag 1 juni 2010

Experiment med paj 1.0


Tack för alla tips på goda pajer! Vilken tur att jag har er läsare, för pajbakning är inte min starka gren. Jag ville egentligen testa alla tipsen, men inför bakandet av pajer till arbetskompisarna testade jag först ett recept lite fritt efter Tildas tips om salamipaj med getost.

Jag köpte två sorters salami, den starka Spinata calabrese och den mildare Felinosalamin.

Receptet nedan räckte till 1 normalstor paj och 2 små portionspajer.

Paj med salami och chèvre
200 g smör
6 dl vetemjöl
2 krm salt
ca 4 msk kallt vatten

5 ägg
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
salt och svartpeppar

150 g chèvre
100 g salami
1 röd paprika, i tunna ringar
1 röd lök, i strimlor
ca 10 cocktailtomater, i klyftor, med borttagna kärnor
150 g riven ost, t ex grevé

Tärna smöret. Blanda med mjölet och saltet i matberedare. (Tydligen görs de bästa pajdegarna i matberedare.) Kör tills en grynig massa. Häll på vattnet, lite i taget. Nyp till sist ihop degen. Plasta och vila i kylskåp minst en halvtimme. Kavla ut tunt. Jag använde tricket att kavla ut mellan två lager plastfolie. Klä formen/formarna. Går lätt om man tar bort plastfolien från ena sidan. Nagga degen med gaffel. Täck kanterna med ungsfolie och förgrädda pajskalen i 200 grader, ca 10 minuter.

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. "Skala" chèvre-osten och klicka ner kuber i pajskalen. Strimla salamin grovt och fördela. Fördela även grönsakerna. Slå på äggstanningen och toppa med den rivna osten. Grädda i 200 graders ugn, ca 35 minuter för stor paj.


Jag hade med pajen på släktträffen i Sparreholm. Den fick bra betyg av släkten, men om man ska bjuda på den bör man tänka på att inte alla gillar chèvre. Ett mer allmänt accepterat altenativ, bland chèvreskeptiker, tror jag kan vara fetaost. Felinosalamin passade bättre än den starka varianten, men den kunde ha varit lite grövre skivad. Jag beställer av gammal vana mycket tunna skivor i färskdisken. Grönsakerna blev lite vattninga och hade nog mått bra av att grillas eller tillagas i ugn en stund innan de lades i pajen. Jag hade helt glömt bort att jag även tänkt ha svarta oliver i pajen. Lite synd, för jag tror att det hade blivit både snyggt och gott! Med dessa små förändringar tror jag att pajen kan bli helt fantastisk. Fortsättning följer!