fredagen den 30:e april 2010

Valborgsmeny


Kvällens meny börjar ta form. Utgångspunkt var vinerna i twittervinprovningen. Jag har köpt det vita, Tim Adams Riesling 2007 och det röda, Pedroncelli Russian River Pinot Noir 2008.
Det blir en sen middag när vi kommer hem från brasan, varför lite snittar och en bubblig grönärtsoppa kommer att avnjutas tidigare på kvällen.

Valborgsmeny
Förrätt: Sallad med färska räkor och avocado med citrusdressing
Huvudrätt: Kaffemarinerad anka med päron- och endivragu
Dessert: Spännande ostar

Citrusdressingen till salladen tänker jag göra ungefär som den här.
Huvudrätten, efter ett recept av Marcus Samuelsson, är kanske egentligen lite för kraftig i smaken för att matcha vinet, men vi har lagat detta förut och det är en helt fantastisk rätt på anka.

Kaffemarinerad anka med päron- och endivragu 4 pers
4 ankbröst
300 g kaffebönor
2 krossade bitar kanel
1 tsk kardemummakapslar
salt och peppar
2 dl kokt kallt kaffe
Endivragu:
2 päron
2 dl portvin
1 dl rödvin
2 msk honung
2 dragonkvistar
6 mandelpotatisar
6 skalade vitlöksklyftor
3 endiver
1 msk smör
1/2 dl grädde
salt och svartpeppar

Putsa ankbrösten. Lägg i marinad i 2 timmar. Sila marinaden. Spara kanel, kaffebönor och kardemumma. Smält fett i en panna. Lägg i ankbrösten med skinnsidan ner. Lägg i kanel, kaffebönor och kardemumma. Stek ca 7 minuter på skinnsidan och 3 minuter på andra sidan. Salta och peppra och låt vila ett par minuter under aluminiumfolie. Sätt ugnen på 200 grader.

Skala päron, ta bort kärnhus. Koka upp portvin, rödvin, honung och dragon. Lägg i päron och koka 6 minuter. Ta därefter upp och låt svalna. Skär i 1 cm tjocka skivor. Lägg borstad potatis i en ugnssäker form. Lägg i vitlöksklyftorna efter 15 minuter. Baka potatisen i ytterligare 6 minuter. Låt svalna och skär i tjocka skivor. Skiva endiverna tunt. Smält smör i en stekpanna. Tillsätt endiver och 1 dl av päronlagen. Lägg i vitlök, potatis och sist päronskivorna och låt allt småkoka tills vätskan kokat in. Tillsätt till sist grädden och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.

Klimatsmarta biffar


Soyakorv...
Soyabiff...
Vegobullar...
Dessa och liknande produkter är inget jag någonsin skulle få för mig att köpa. Det låter verkligen inte gott, ser inte gott ut på bilderna på förpackningen och dessutom är de ofta är minst lika dyra som dito köttprodukter.

Nu är det ju inget problem eftersom jag äter kött. Men ibland tänker jag på klimat- och resursfrågor. Kött är helt enkelt inte särskilt bra ur dessa synpunkter.

När jag lyssnade på Meny för ett tag sedan lagade Maja Söderberg klimatsmarta mungbönsbiffar. Jag blev riktigt sugen på att testa.

Första försöket gav biffar med ett utseende jag helst inte vill beskriva. Ljus soya och en gasugn som inte ger ordentlig färg fick biffarna att se ut som... Ja, ni kan själva tänka er.

Nästa försök med mörk soya och en elugn resulterade i biffar som var förvillande lika köttvarianten, om än lite smuligare i konsistensen.

Smaken var jättegod. Kryddorna mustar till det hela, konsistensen påminde om fluffig köttfärsbiff. Allt var bra, bara man kan förmå sig själv att inte tänka kött, för i det ögonblicket saknar i alla fall jag en dimension.

Jag vill heller inte servera dessa biffar med traditionella köttfärstillbehör som brunsås och lingon. Nedanstående heta yoghurtsås var däremot perfekt till. Tsatsiki eller en god soyabaserad sås kan jag annars också tänka mig.

Klimatsmarta mungbönsbiffar med ajvar-yoghurtsås, 12 biffar
1/2 l mungbönsgroddar
1 1/2 dl kokt matvete
1 tsk spiskummin
1/2 tsk koriander
1/2 tsk salt
1 tsk soya
2 vitlöksklyftor
rapsolja

matyoghurt
stark ajvar
lite honung
salt och svartpeppar

Mixa matvete, groddar och vitlök. Blanda ner kryddorna i smeten. Smörj en plåt med olja. Klicka ut biffar. Tillaga i 200 graders ugn, ca 15 minuter.

Sås: rör yoghurt med ungefär lika mycket ajvar. Smaka av med lite honung, salt och peppar.

Servera biffarna med sås och sallad.

torsdagen den 29:e april 2010

Festinspiration


Jag vill egentligen inte göra reklam på bloggen, men IKEA:s nya kampanj "Fest i slott och koja" är verkligen inspirerande, även utan inköp på varuhuset! Utöver miljöer och dukningar har de tagit hjälp av Leif Mannerström och komponerat menyer till sex olika festteman. Perfekt inför vårens och försommarens alla fester.

Eftersom jag är fröken Dill är "skördefest" min favoritfest (bilden ovan lånad från IKEA), men den asiatiska menyn som serveras under festtemat "trä på trä" lät verkligen toppengod.

Hur är det med er läsare, har ni någon favoritfest?

Här hemma drar det ihop sig till valborgsfirande. Vi ska försöka få ihop tidsschemat med twittervinprovning, valborgseld med "Vintern ra" och "Sköna maj välkommen" och en god middag. DET blir en utmaning!

onsdagen den 28:e april 2010

Från mitt första kök


Igår slutade en dag med nästan sommarväder i moln, regn, blåst och plötslig kyla. Typiskt april!

Någonting värmande behövdes och jag lagade en rätt som hängt med ända sedan det första egna köket: hemlagad räksoppa! Jag tror faktiskt att det var en av de första rätterna jag lagade sedan jag flyttat hemifrån.

Ursprungsreceptet kommer från mejeriernas "Soppboken" men numera lagar jag soppan med vissa ändringar. Bl a har jag inte hittat någon färdig fiskbuljong eller fiskfond som jag helt gillar så jag väljer att basera soppan på enbart hemkokt räkbuljong som då måste reduceras rejält. Jag brukar spara skal från lyxtillfällen med färska räkor i frysen, så råvaran till räkbuljongen finns alltid. Ett alternativ är att musta upp soppan med lite grönsaksbuljongpulver. Både Biofoods och Rene Voltaires varianter är riktigt goda.

Räksoppa, 4 pers
skal från 1 kg räkor
1,5 dl vitt oekat vin
1 gul lök, skalad, hackad
1 liten bit rotselleri, skalad, hackad
1 msk tomatpuré
1,5 msk idealmjöl
2 dl vispgrädde
ev 2 msk konjak
ev lite grönsaksbuljongpulver
Salt, svartpeppar, cayennepeppar
ca 15 skalade räkor eller andra skaldjur eller fisk

Tina räkskalen i ett durkslag om de är frysta. Fräs skalen i smör tills de blir ogenomskinliga. Passa noga så att de inte blir brända. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skjud långsamt i 30 minuter. Sila bort skalen. Reducera buljongen.

Fräs lök och rotselleri i smör. Låt tomatpurén fräsa med en stund på slutet. Späd med vin, ev konjak, räkbuljong och grädde. Koka ca 20 minuter. Mixa med mixerstav. Red med idealmjöl. Smaka av med kryddor och buljongpulver.

Lägg i räkor/skaldjur/fisk på slutet och låt allt bli varmt.

tisdagen den 27:e april 2010

En lyxig soppa... med linser!



Nu har jag fått blodad tand på veg-fronten. Här ska lagas utan kött och fisk! Denna vecka, när J är upptagen med annat de flesta kvällar passar bra för vegetariska experiment. Igår lagade jag återigen enligt Adam Tensta, här med förrätten som han serverade i "Halv åtta hos mig", en spännande kall linssoppa.

Linssoppan, egentligen en variant på gazpacho, smakade utmärkt i sig och toppingen med koriander och vårlök gav verkligen en perfekt smakbrytning. Adam Tensta serverade friterade chips av matbananskivor till sin soppa, men sådan frukt fick jag inte tag på så jag stekte istället några frasiga krutonger av bröd som höll på att bli för torrt.

Kall linssoppa, 4 pers
4 mogna tomater
1 dl kokta röda linser
1/2 gurka
3 st vitlöksklyftor
2 dl grönsaksbuljong
2 st lime, saften
lite olivolja1 knippe koriander
ca 5 stjälkar vårlök

1. Skålla tomaterna ca 30-45 sekunder i kokande vatten.
2. Filéa tomaterna.
3. Skölj linserna i 3 omgångar.
4. Koka linserna. Koktid varierar beroende på vilka linser du väljer. Se förpackningen.
5. Skala gurka och skär gurkan i stavar.
6. Lägg gurka och tomatfiléer och linser i mixern.
7. Kör mixern med lime och grönsaksbuljong, olivolja och par vitlöks klyftor, ställ röran i frysen eller på balkongen.
8. Finhacka färsklök och koriander.
9. Servera linssoppa med hackad färsklök och koriander.

Vilka är era vegetariska favoriter, rätter så goda att man inte alls saknar kött eller fisk?

måndagen den 26:e april 2010

Fröken Dill i vegetarisk himmel


Helt vegetarisk mat lagar jag ganska sällan. På något sätt slinker kött eller fisk ofta in i min matlagning även om mängderna ibland är små, som när bacon eller sardeller används, nästan som kryddor.

När jag råkade se "Halv åtta hos mig" för några veckor sedan blev jag totalimponerad. Vegetarianen Adam Tensta lagade mat som lät så otroligt god. Jag var absolut inte den första, men blev helt enkelt tvungen att testa Adam Tenstas burmesiska Palak Paneer!

Resultatet blev himmelskt. Halloumiskivorna, ganska väl stekta gav rätten en nästan köttig konsistens. Stekt spenat är alltid gott och med denna pikanta kryddning smakade den fantastiskt. Den heta, sötsyrliga mangorelishen med physalisbitar fungerade perfekt till, liksom den svala gurkraitan. Adam serverade sin rätt med ris. Jag tycker inte att det behövs.

Palak paneer 4 pers
1 st gul lök
1 vitlöksklyfta
2 st röda chili
5 cm ingefära
2 dl grädde
2 msk senapsfrön
500 g halloumiost
750 g färsk spenat
1 msk vinäger
1 msk råsocker
gurkmeja
salt, efter smak
svartpeppar, efter smak
1 msk smör
olivolja

Gurkraita:
1/2 gurka, tärnad
3 dl turkisk yoghurt
salt och svartpeppar

Mangorelish:
1/2 lök
300 g mango (jag tog fryst)
2 pkt physalis
2 st lime, saften
1 st habanero
2 msk florsocker

Palak paneer: Stek halloumi tills de får en fin yta.
Hacka lök, ingefära, vitlök och stek med 1 msk smör och lite olivolja.
Skölj spenaten och förväll den i stekpanna med olivolja.
Tillsätt matlagningsgrädden och senapsfrö.

Gurkraita: Salta gurktärningarna. Låt stå en stund. Pressa och låt vätska rinna av. Blanda med yoghurt och smaka av med peppar och eventuellt mer salt.

Mangorelish: Skala och skölj physalis och skär dessa och mangon i mindre bitar.
Kärna ur chilin och finhacka den. Tillsätt physalis och mango och pressa i två lime.

Palak paneer: Tillsätt den stekta lök/vitlök/ingefäran till spenatgrytan och sedan den stekta halloumiosten. Smaka av med vinäger, råsocker och färgsätt med gurkmeja och låt grytan skjuda.

lördagen den 24:e april 2010

Äntligen veckoslut!

Igår var det fredag och J röstade för att vi skulle göra en ”Annika” - äta fredagskorvar från Taylors and Jones. Dessa har blivit betydligt enklare att få tag på sedan de börjat säljas i flera av de butiker vi brukar handla hos. Valet föll på sorten ”Beef and cracked black pepper”. J ville ha potatismos till korvarna, som också fick sällskap av chilisås och sötstak skärgårdssenap. Korven smakade toppen, bara snäppet under min T&J-favorit som är en fläskkorv med smak av äppelmos. Taylors and Jones innebär verkligen en ny dimension i korvvärlden! Jag tycker det är så kul med alla fantastiska mindre producenter av goda chark- eller andra spännande matprodukter.

Förrätten var en vitlökstät sallad med musslor, en rest av dem vi kokt "a la marinière" tidigare i veckan. Receptskiss på salladen enligt nedan.

Musselsallad
musslor (hemkokta eller från burk)
salladsblad
färsk fänkål, i mindre itar
rädisor, kvartade
cocktailtomater, halvade
shalottenlök, finskivad
gurka, i stavar
nättkokta sparrisknoppar

gräddfil
crème fraiche
lite vit balsamvinäger
salt och svartpeppar
italiensk salladskrydda
hackad färsk persilja
riven vitlök

Rör samman ungefär lika delar av gräddfil och crème fraiche. Riv i ungefär 1/2 vitlöksklyfta per person. Tillsätt rejält med hackad, färsk, slätbladig persilja. Smaka av med kryddor och lite vinäger.

Rör ner musslorna i dressingen.
Lägg salladsbladen i botten på faten, fyll på med skurna grönsaker och toppa med musslorna i sin vitlöksdressing.

fredagen den 23:e april 2010

Veckans extraprisvara - blåmusslor


Denna vecka säljer Daglivs blåmusslor för 39 kronor per nät.

Blåmusslan, detta underbara budgetskaldjur är användbar till mycket. Till pastarätter, som soppa, i sallad, gratinerad, till diverse fiskrätter, i kombination med fläsk/bacon o s v o s v.

Nu var det länge sedan vi åt musslor och därför blev det en klassisk variant av ”moules marinière” och hälften av mollusterna vidareutvecklades till ”moules chèvre” enligt ett underbart recept från Kardemumma-Viktoria.

Moules marinière
1 nät blåmusslor
1 msk smör
2 shalottenlöka, finhackade
2 vitlöksklyftor finhackade
1,5 dl torrt vitt oekat vin
1 dl grädde
3 msk finhackad färsk persilja
en nypa torkad fransk dragon
2 tsk vitvinsvinäger, helst champagnevinäger
Salt och nymald svartpeppar

Tvätta och borsta musslorna under kallt rinnande vatten. Kasta dem som är öppna eller trasiga. Svetta löken i smöret, tillsätt vitlöken och vinet. Koka upp och tillsätt musslorna. Koka under lock tills de har öppnat sig, ca 3-4 minuter. Ta undan de musslor som ska bli moules chèvre. Tillsätt grädde och örter till resten. Smaka av med salt, peppar och vinäger.

Moules chèvre
Hälften av musslorna kokta enligt ovan.
75 g getost
1/2 dl crème fraiche
1 msk honumg
timjan och rosmarin
salt och nymald svartpeppar

Värm ost, crème fraiche och honung i en kastrull tills osten smält. Smaka av med kryddorna. Häll den varma såsen över musslorna och servera genast.


torsdagen den 22:e april 2010

Frösådder

Tomatplanta i skydd från katterna

Hemma växer det så att det knakar. Fönsterbänkarna är sedan länge fulla varför jag har riggat upp extra lysrör med timer.

Årets tomatsorter blir:
Vilma – förra årets nyupptäckt, lågväxt buskväxande minitomat med underbar smak som jag fick av E på jobbet förra året
Sweet 100 (plantan ännu miniliten, får se om det blir något) - söt liten röd cocktailtomat
San Marzano – mattomat, god, men förra året hann få frukter bli klara
Garden Delight – lättodlad röd cocktailtomat, blir alltid bra och är väldigt god
Dansk Export – "normaltomaten", alltid bra avkastning, god både i sallad och i mat
Cheerio – ful planta men i särklass den snabbaste snabbaste som jag upptäckt via tomatfantasten Giuseppe
Black sweet cherry – "svart", snygg, god, blir mycket godare på friland än i växthus
Principe Borghese – för torkning, tyvärr svårt att få dem färdiga på friland
Gelbe Dattelwein (plantan ännu miniliten, får se om det blir något) - fantastiskt söt, gul, droppformad cocktailtomat
Jag har en liten förhoppning om att byta till mig Green grape och Aranca från min syster


Årets chilisorter blir:
Etna - italiensk chili, blev stark och god förra året
Serrano - röd stark texmexchili
Mini Bonnet - spännade nya fröer som jag fått från Mian
Rocoto - underbar, lite speciell blåblommande chilisort som blir jättestor, hur ska jag få plats?
Arbol - "trädchili", med avlånga, röda, heta frukter
Hot Lemon - spännade nya fröer som jag fått från Mian
Cayenne - samma chili som i cayennepeppar
Jalapeno - klassisk grön inläggningschili

onsdagen den 21:e april 2010

Godis enligt fröken Dill


Ni som läst bloggen har kanske noterat att fröken Dill inte är någon stor godisgris. Trots det finns det vissa sorters godis som jag svårgillar. Jag SÖRJDE när de tog bart den franska nougaten ur Alladin-askarna (även om jag nu slipper slåss med min syster om den godaste biten...).

Nu har jag upptäckt den underbara torronen! Om man doppar den i fin mörk cholad får man någonting som är ÄNNU GODARE än fransk nogat.

Räddaren i nöden 2 - Bokblogg

Ni som inte gillar skönlitteratur, sluta läs här!

Inspirerad av förra inläggets rubrik blir det nu BOKBLOGG. I vintras bestämde jag mig för att bli komplettera upp mig genom att läsa ”missade klassiker” i bokvärlden.

Lite spooky var det att jag höll på att läsa ”Räddaren i nöden” ( eng ”The Catcher in the Rye”) av J D Salinger just som världen nåddes av beskedet att författaren dött, men eftersom han var 91 vid bortgången var det kanske inte helt oväntat. Boken skrevs 1951 och var författarens enda roman, världsberömd, såld i mer än 65 miljoner exemplar.

Många svenska skolelever har läst ”The Catcher in the Rye” i samband med engelskundervisning, men för mig var det alltså premiär.

I boken har sextonårige Holden Caulfield just blivit relegerad från ännu en fin internatskola. Han är visseligen intelligent, men bryr sig helt enkelt inte. Efter ett bråk med en rumskamrat om en tjej och för att hålla sig undan när föräldrarna får beskedet om relegeringen åker Holden till New York där han bor på hotell under några dagar.

”Räddaren i nöden” är skriven på ett fängslande sätt, Huvudpersonen berättar själv i monologform och det är svårt att lägga boken ifrån sig. Man får lära känna Holden Caulfield rätt väl , men det som karaktäriserar honom är i det närmaste den totala livsledan. Holden har inget mål i livet, vill inget, bryr sig inte särskilt om något. Han är på väg in i en vuxenvärld som han upplever som totalt meningslös.

Holden super sig full, träffar ytligt en del kamrater och någon tjej. Han vill få kontakt, men förmår inte. I smyg för föräldrarna tar han kontakt med sin betydligt yngre lillasyster, en av de få personer han verkar bry sig om.

När boken kom 1951 ansågs den vara en skandalsuccéroman. Det vardagliga språket, Holdens berättelse på ”tonårska” inklusive svordommar, ansågs grovt och vulgärt, men nyskapande. Dåtidens moraliska och puritanska USA chockades över bokens frigjordhet. Allt detta är knappast någonting vi höjer på ögonbrynen åt idag.

Det här må vara min åsikt, men jag kan inte komma ifrån känslan av att Holden är bortskämd. Han är smart, har rika föräldrar som bryr sig, en lillasyster som verkligen tycker om honom, tillgång till fina skolor o s v. Visst finns det finns mycket i tonårslivet som känns meningslöst, men ändå… Fast i boken antyds också svårare saker i bakgrunden, Holdens bror Allie som dött i leukumi och i en passage när Holden söker upp en f d lärare sviker denne genom att först hjälpa, men sedan utnyttja situationen genom att tafsa på Holden, som flyr hals över huvud.

Jag kanske är påverkad av J:s berättelser om hur hopplöst det är att undervisa de gymnasieelever som inte bryr sig, men jag får ändå en känsla av att Holdens lillasyster, Phobe, har rätt. Hon råder sin storebror till att skärpa till sig, acceptera läget och göra det bästa av situationen.

Ni som har läst boken, vad tyckte ni? Är det synd om Holden eller är han en bortskämd tonåring? När boken skrevs på 1950-talet misstänker jag att tonåringar rätt sällan betedde sig som Holden. Idag, i alla fall i Sverige, känns det mer som vardagsmat och det kanske är därför jag har så lätt att avfärda Holden som bortskämd . Å andra sidan finns en skillnad mellan J:s slappande elever och Holden. De flesta svenska gymnasieungdommar upplever att ”det ordnar sig”, trots att man slappar. Först ska de bara ut och resa och sedan fixar det sig säkert med bra jobb, helst inom media. Holden däremot tror och vill ingenting om framtiden. Han vill bara fly. Vad tycker ni som har tonårsbarn?

Fast nog verkar det tråkigt att känna att allt är så meningslöst när man är ung och har hela livet framför sig.

I mitt projekt har jag också läst Harper Lees ”To kill a mockingbird” och Gabriel Garcia Marques ”Hundra år av ensamhet”. Leo Tolstoys ”Krig och fred” ligger bra till som nästa bok eller Steinbecks ”Vredens druvor”, som jag konstigt nog aldrig läst. Men jag har också bokcirkelns mer nyutkomna böcker att läsa och så måste jag förstås sluka ett par deckare i månaden också.

Om ni inte redan har föstått det så finns bakom fröken Dill en ”människa av kött och bok”, och det underbara uttrycket hade jag inte hittat på själv utan lånat från en av mina idoler, Jessica Gedin!

tisdagen den 20:e april 2010

Räddaren i nöden!

En återbloggning, jag vet, men jag måste bara uttrycka min kärlek till rätten som är supersnabb och ALLTID god. Och det fast man äter den flera gånger i månaden. Spagetti carbonara, tack för att du finns!

Allra helst vill jag ha knaperskekt pancetta till min och drivor av parmesan förstås. Inget krångel med grädde för min del, bara en färsk äggula och nymald svartpeppar.

Blunda och njuuut!

Vad har ni läsare för snabblagade favoriter som alltid är goda?

måndagen den 19:e april 2010

En god röra med röding


På söndagen tog jag bussen till landet för några timmars pyssel i köksträdgården. Snabbrensning och kalkning stod på schemat. Det borde gjorts för flera veckor sedan, men då var trädgården fortfarande snötäckt.

Efter jobbet smakade det gott med lite picknick. Med i packningen fanns grönsaker, bröd och en oväntat god röra på rödingresterna från lördagsmiddagen.
Om man kan stå ut med att Santa Marias kryddkvarnar innehåller en del aromämnen så är innehållet i flera av kvarnarna faktiskt riktigt gott. Kvarnen "Seafood and fish" är en av de mest användbara.

Röra med fisk (helst lax eller röding)
kokt fisk
(lite hemlagad majonäs)
crème fraiche
seafood and fish-krydda från Santa Maria (innehåller: salt, tomat, paprika, lök, vitlök, chilipeppar, svartpeppar, vitpeppar, citron, dill, fänkål, rosépeppar, citronarom, gurkmeja och saffran)
klippt dill

Blanda ingredienserna. Ät med grönsaker på en macka eller som fyllning till bakad potatis.

söndagen den 18:e april 2010

Röding med ljummen gurk/äppelsallad och forellrom


Om J får bestämma lagas det ofta mat efter DN-recept. Igår bjöd tidningen på en fin rödingrätt med mycket vår och sommarkänsla. Så här lagade vi:

Rödingfilé med ljummen gurk/äppelsallad och forellrom 2 pers
1 röding
1 grönt, syrligt äpple
1/2 gurka
3 stjälkar blekselleri
rivet skal från 1/2 citron
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
dill
pepparrot
forellrom

Filéa rödingen. Salta filéerna. Lägg dem med skinnsidan upp i en oljad ugnsform. Baka 12-15 min i 150 graders ugn.

Skala och kärna ur äpplet. Tärna äpple och gurka, skiva sellerin. Lägg i en kastrull med olivolja, citronskal och citronsaft. Salta och peppra. Hetta upp på spisen. Strössla i dill.

När fisken är färdig dras skinnet bort. Fisken läggs upp på tallriken, gurk/äppelsalladen ovanpå. Dekorera med forellrom. Riv eller klicka ut pepparrot över salladen. Ät fisken med fina småpotatisar.


Jag brukar köpa hel röding, snarare än filé. Rödingskrovet kokas försiktigt i fin grönsaksbuljong + lite vitt vin tills köttet går att lossa. Upp med skrovet och ta hand om köttet. De fungerar fint t ex som fyllning på en macka eller i en röra till bakpotatis! Buljongen med det rensade skrovet får koka vidare ca 30 minuter varefter den silas och några deciliter fin fiskbuljong kan läggas in i frysen.

lördagen den 17:e april 2010

Perfekt till lördagsbrunch


Äntligen har jag lagat Lottas genialiska bananpannkakor! Till och med J, som normalt bojkottar pannkakor, höll med om att dessa var väldigt goda. Så vad väntar ni på, upp och vispa pannkakssmet!

Lammentrecot med portvinssås

Konstig nog finns min favoriträtt på lamm inte med på bloggen sedan tidigare. Receptet kommer från början från en gammal "Elle a la carte", men har förändrats en del av mig. Lammrostbiff/lammstek eller lammentrecot fungerar lika bra. Den smakrika söta glazen och portvinssåsen passar perfekt till lammkött. Som tillbehör valde vi sparris med ett örtigt citronsmör och en risotto med jordärtskocka som stekts gyllenbrun i smör innan den hamnade i risottokoket med shalottenlök, vitt vin, grönsaksfond och parmesan.

Lammentrecot med portvinssås 2 port
400 g lammentrecot
salt och svartpeppar
glaze:
1/2 dl finhackad rödlök
2 msk honung
1 dl balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1/2 dl portvin
1 tsk majsenamjöl
sås:
1 dl portvin
1 dl rött vin
2 msk honung
lite idealmjöl
en klick smör

Salta och peppra köttet och bryn det tills det får fin färg i en stekpanna.

Koka ihop ingredienserna till rödlök, honung, balsamvinäger, riven vitlök och portvin tills hälften återstår. Red med majsena. Pensla lammet med hälften av glazen och stek färdigt i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 58 grader. Pensla med resterande glaze under stekningen.

För såsen kokas vin och honung tills hälften återstår. Red med idelamjöl och låt koka några minuter till. Avsluta med att vispa ner en klick smör.

fredagen den 16:e april 2010

Det drar ihop sig till fredagskväll

På fredagarna brukar vi dela idéer om den kommande kvällens middag redan på morgonen. Halva nöjet är att verkligen längta till middagen och fredagsvinet! Ikväll ska jag laga en riktig favorit som jag inte tror har varit med på bloggen tidigare, glacerat lamm med portvinssås. Vi är inne i en riktig lammperiod just nu. J vill ha risotto till. Jag tror det blir en variant med kronärtskocka eller möjligen jordärtskocka. J handlar vin och det brukar han vara väldigt bra på. Det är något visst med fredagskväll!

Broccolisoppa med goda tillbehör


Jag avskyr att slänga mat. Tyvärr finns det tillfällen när råvaror förfars även i mitt kök men jag försöker göra mitt bästa för att ta hand om allt. Denna morgon fanns en halvvissen broccolistam, vispgrädde med kort datum och lite torrt bröd. Härligt, jag fick en festmåltid på broccolisoppa med örtkrutonger till lunch! Några sardeller hittade jag också, de mixades med crème fraiche till en sardellkräm. Detta tillbehehör höjde vardagssoppan flera snäpp och gav verkligen en fin smakbrytning mot broccolin.

Den här soppan är enkel och god, men jag efterlyser lite kryddförslag för broccolisoppa från er läsare. Någon grönkrydda, kanske timjan? Och vad säger ni om vitlök i broccolisoppan? Någonting syrligt? Eller är den helt eneklt godast utan som den är?

Broccolisoppa 1 port
1 rejäl broccolistam eller motsvarande mängd broccoli
1 potatis, mjölig sort
1 shalottenlök
smör
2,5 dl grönsaksbuljong, gärna osaltad
1/2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar (inte för mycket salt, sardellkrämen är rejält salt)

Skala potatis och lök. Skär broccoli, potatis och lök i bitar. Fräs i smör utan att det tar färg. Höll på buljong och grädde. Koka tills allt är mjukt. Mixa med mixerstav och smaka av med salt och vitpeppar.

Krutonger; stek brödbitar i en blandning av smör och olivolja. Salta och strössla på klippt bladpersilja.

Sardellkräm; finhacka sardeller och kapris (till en portion var det lagom med två rullade sardeller med kapris i mitten), blanda hacket i crème fraiche

torsdagen den 15:e april 2010

Enkelt och gott på landet


Även om mitt sommarhus nu officiellt är öppnat har jag ännu inte hunnit fylla upp köket med råvaror. Senare på säsongen laddar jag upp kyl, frys och skafferi så att det finns möjligheter att spontanlaga lite olika rätter. Då brukar det ju också finnas en del ätbart att hämta i skog och trädgårdsland. Så här under den tidiga våren får det bli lite mer spartanskt.

Igår for jag till landet efter jobbet. Väl framme njöt jag av trädgården i kvällssolen. Massor med scilla och blåstjärnor hade slagit ut. Ett enkelt snacks till ett glas öl blev det - sardiner i tomatsås på macka! Jättesmart att alltid ha några sardinburkar på lut!

När mörkret sänkt sig över huset grillade jag korv i öppna spisen och till det testade jag en av Annikas "korvkompisar" - ungsrostad potatis med sardeller, rödlök, vitlök och parmesan. Hur gott som helst med de salta sardellerna till potatisen!

onsdagen den 14:e april 2010

En fångad grillkväll



På senaste tiden har jag avundsjukt läst om säsongens premiärgrillning på olika bloggar. Här i Stockholm har det varit lite ont om bra väder för grillaktiviteter utomhus hittills under april. Men igår sken solen från klarblå himmel, det var 8 grader varmt och svaga vindar.

Jag ringde till J. Han var egentligen trött efter jobbet om inte helt sugen på någon grillpremiär, "men om du kan fixa, så är det väl OK, men tänk på att solen går ner och det blir kallt!".

Alltså, snabb tur till Latinamerikanska livsmedel i Hötorgshallen för att lägga vantarna på deras goda, starka merguezkorvar. Ett grillvin från bolaget och lite mer mat från mataffären.

Hem, mata katter och marinera fläskkotletter, koka potatis och packa utflyktskorgen. Jag måste säga att jag är rätt bra på att snabbt spontana fram en god grillmiddag.

Före klockan sju var vi på plats i den skyddade, kvällssoliga pergolan nere i hamnen där J:s båt ligger på sommaren. Ännu råder lugnet i hamnen. Båtklubben har ännu inte kommit igång med sjösättningarna.

Här är receptskisser till den spontana grillmiddagen:

Fläskkotlett eller fläskkarré marineras i röd balsamvinäger, flytande honung, lite sambal oelek, hackat kryddgrönt som rosmarin och timjan, salt och peppar.

Snabba potatissalladen
små fina potatisar, jag hade goda rödskaliga sorten Amadine
hackad purjolök, vårlök eller båda
hackad lök
mycket kapris
hackad saltgurka
rädisor i bitar
dressing: rödvinsvinäger, smakneutral rapsolja, olivolja, dill, italiensk salladskrydda, salt och peppar

Koka potatisen. Blanda dressningen. Skala, skiva och rör ner potatisbitarna medan de är varma. Blanda i resten av ingredienserna.

Hummos i hast
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, spiskummin
skal och saft från lime
olivolja

Mixa och smaka av!

J hade rätt i att solen gick ner. Men vi svepte in oss i filtar, värmde oss en stund till invid grillen och njöt av den goda maten. Det är något speciellt med att äta utomhus. Allt smakar ännu godare. Jag hoppas att denna premiärgrillkväll kommer att följas av många fler under säsongen som kommer!

tisdagen den 13:e april 2010

Ännu en snabbfixad lunch på jobbet


Hemma lyser lunchlådorna med sin frånvaro. Det kaaan bero på att jag har träffat vänner och ätit ute några kvällar. Då brukar J hämta sushi snarare än att laga mat.

Som jag skrivit tidigare måste "matlagning" på jobbet vara extremt enkel. Ett saftigt, grillat kycklinglår kostar runt 15 kronor på matbutiken och couscous är ett perfekt tillbehör. Bara att slå grynen i kokvarmt vatten tillsammans med lite salt, peppar och olivolja (lånad ur kollegans flaska...)

Några grönsaker hade jag med mig hemifrån. Medan couscousen drog under lock i 3 minuter skar jag upp tomat, vårlök, rädisor och lite färsk fänkål. Några oliver hittade jag också. God och billig lunch på tre minuter!

En smak av Sicilien


Efter att ha läst mycket gott på många bloggar om Butik Citronodlingen slog även jag till. Det tar lite tid och kostar lite pengar att få varor skickade från Italien, men vilka varor sedan!

Torronen är nog ett av de godaste godis jag testat! Don Nonos olivolja smakrik och härligt gräsig, men ändå mild för att inte tala om kronärtskockscrèmen som jag tänker breda på crostinis. Som bonus fick jag med sicilianska pecannötter som var färska och fantastiska. Tänk att bo på ett ställe där man kan odla pecannötter. Jag är grön av avundsjuka!

måndagen den 12:e april 2010

Vad gör man med färska mandlar?


Min kompis M ställde en matfråga som jag inte kunde svara på - "Vad gör man med färska, gröna mandlar?" Någon läsare som har koll?

Salladssäsong


Nu börjar förhoppningsvis en säsong när man åter vill äta friska sallader. Först ut kommer en toppengod lite ovanlig sallad som min mamma brukar göra. Under söndagen gjorde jag en första variant till lunch och en andra version som förrätt till middagen. Tycker nästan att pecannötterna i middagsvarianten blev ÄNNU godare än valnötterna. Rädisor och blekselleri passar bra till brieosten, men egentligen kan man välja de grönsaker man själv gillar bäst eller har hemma.

Mammas sallad med brieost och limekanderade nötter, v 1.0

3/4 dl honung
saft och skal från 1 lime
några kvistar färsk rosmarin
1 dl skalade valnötter
brieost i bitar
blandade gröna salladsblad
tomater i klyftor
gurka i strimlor
shalottenlök, finhackad
päron i smala klyftor
vinägrett med olivolja, vit balsamvinäger, italiensk salladskrydda, salt och peppar

Rosta valnötterna lätt i en torr stekpanna. Koka upp honung med saft av lime. Koka till sirapskonsistens. Passa noga, det bränner lätt. Rör ner valnötter, limeskal och rosmarinkvist. Låt svalna.

Lägg upp sallad på ett fat. Fördela tomater, gurka, lök och päron på bladen. Slå på vinägrett. Toppa med briost och de kanderade nötterna. Servera genast.


Mammas sallad med brieost och limekanderade nötter, v 2.0

3/4 dl honung
saft och skal från 1 lime
några kvistar färsk rosmarin
1 dl skalade pecannötter
brieost i bitar
blandade gröna salladsblad
skivade rädisor
skivor av blekselleri
shalottenlök, finhackad
päron i smala klyftor
vinägrett med olivolja, vit balsamvinäger, italiensk salladskrydda, salt och peppar

Gör som ovan.

söndagen den 11:e april 2010

Brunchtips - svamptoast med rostade tomater


Och så kom solen tillbaka och som genom ett trollslag blev jag sugen på att laga mat, fotografera och blogga igen!

Söndagsförmiddag passar fint för en god brunchrätt till elvakaffet. Denna gång provlagade jag fritt efter tips i Elle Mat och vin. Resultatet blev mer än smaskigt. Det händer något bra med tomater när man rostar dem och vem kan motstå vitlöksstekt svamp?

Svamptoast med rostade cocktailtomater 1 pers

1 skiva surdegsbröd
smör
olivilja
4-6 cocktailtomater på kvist
skivad svamp motsvarande ca 5 champinjoner
1 vitlöksklyfta
Nymald svartpeppar och flingsalt

Lägg tomatkvisten i en ungsfast form. Pensla med olivolja, salta och peppra. Rosta i 200 graders ugn 20 minuter.

Stek brödskivan i en blandning av smör och olivolja tills den får fin färg.

Stek svampskivorna i smör och olivolja. Riv ner vitlöksklyftan, salt och peppra.

Lägg svampen på brödet och toppa med tomatkvisten. Klipp persilja över och njut som brunh eller en förrätt!

lördagen den 10:e april 2010

Årets kryddplanta?

Citronverbena (lånad bild)


Idag har jag varit på mässan "Nordiska trädgårdar". Det var ett kul besök, i alla fall de första timmarna innan trängseln blev alltför plågsam. Med mig hem följde en massa fröpåsar, sättpotatis och en härlig planta citronverbena (lat. Aloysia triphylla). Jag har längtat länge efter att skaffa ett exemplar av den vackra och väldoftande växten som ursprungligen kommer från Chile.

Jag vet att citronverbena är en av kocken och kryddväxtexperten Karin Franssons favoriter. I ett radioprogram som jag hörde för ett tag sedan tipsade Karin Fransson om att citronverbena smakar så mycket citron så att den till och med kan få ersätta citron i vissa användingar. Inte alls dumt om man till exempel vill bjuda en citrusallergiker på mat!

Nu hoppas jag kunna få plantan att växa hela säsongen och jag tänker använda bladen till fisk- och kycklingrätter och till efterätter förstås!

Har ni läsare några tips på användningsområden för citronverbena eller har ni några andra tips på odlingsvärda kryddväxter?

fredagen den 9:e april 2010

Galet goda enchiladas


Jag har tidigare erkänt att jag är så tokig i enchilada att till och med den högst mediokra variant som erbjuds på Taco Bar tilltalar mig. Men hur gör man en egen riktigt god enchilada? Efter undringar från ”hobbykocken” på matforum.nu har jag experimenterat och kommit fram till en receptidé.

Enchiladasåsen i denna variant är medvetet inte stark. Jag vill ha en chilistark salsa/tacosås som tillbehör till mina enchiladas och för att få kontrastverkan passar då en enchiladasås som är mer tomatmustig än chilihet. För enchiladasås med mer styrka rekommenderar jag att smaksätta den med finhackade inlagda jalapenos.

Fröken Dills enchilada 4 port

8 majstortillas
500 g köttfärs
neutral rapsolja
kalvfond
spiskummin
Santa Marias chipotlepasta
aningen råsocker
oregano
1 vitlöksklyfta
2 burkar Mutti krossade tomater
1 gul lök, skalad och hackad
salt och svartpeppar
1 burk refried beans, eller motsv mängd hemmagjord
2 dl grovriven lagrad ost, helst cheddar

Fräs löken i olja utan att den tar färg. Häll på krosstomat och lite vatten. Koka på låg värme minst en halvtimme, gärna längre. Smaka av med salt, svartpeppar och lite spiskummin. Om såsen känns för söt kan man tillsätta lite vitvinsvinäger.

Bryn köttfärsen i olja. Använd en gaffel så att den blir finfördelad. Riv i vitlöksklyftan. Slå på en halv deciliter vatten, en skvätt kalvfond, ca 1 msk chipotlepasta och smaka av med spiskummin, aningen socker, oregano, salt och peppar. Rör om och låt vätskan koka in.

Bred rifried beans på majstortillas. Rulla in köttfärsen. Häll en bottenskyla av tomatsåsen i en smörjd ugsfast form. Lägg rullarna i formen och fyll runt om med tamatsås. Strössla över riven ost. Gratinera i 225 graders ugn i 25 minuter.

Servera med stark tomatsalsa, gräddfil, hackade oliver och inlagda jalapenos. Gucamole och en krispig sallad, gärna med rädisor smakar gott till.



Jag anger inga mängder på kryddorna eftersom det är en smaksak. Jag råder alla matlagare att smaka av och själva avgöra vad de gillar! Jag brukar ta ungefär en msk kalvfondskoncentrat, men styrkan på dessa kan variera. Jag är galen i spiskummin och använder ca 1 tsk i denna sats, mer om den inte är helt nyöppnad. Helst använder jag spiskummin mortlad från hela frön. Av sockret ska man bara ta en nypa, alnnars blir det för sött (å andra sidan mer likt de kryddblandningar man kan köpa färdiga…). Oregano, ca 1 msk. Santa Marias chipotlepasta är en av mina storfavoriter, men också rejält stark, ca 2 msk tar jag i denna sats.

torsdagen den 8:e april 2010

Smarta snabba lunchen


Här kommer ännu ett tips för dagar då lunchlådan inte kommit med till jobbet: Grekisk sallad blir god med bara fyra ingredienser + vinägrett (har alltid sådan i kylskåpet på jobbet).

Köp – de godaste tomaterna du kan hitta, röd lök, fetaost och oliver. Med en snabb arbetsinsats har du snart en fräsch vårlunch. Naturligtvis kan salladen kompletteras med andra grönsaker som gurka, paprika, avokado, squash, bladsallad, groddar eller vad man gillar. En bit grovt bröd smakar gott till.

onsdagen den 7:e april 2010

Röda rädisgroddar


Minns ni mitt groddningsförsök? De röda rädisfröna visade sig vara lite knepiga att grodda. Första omgången blev totalt misslyckad. Nästa gång tog jag hjälp av en groddningslåda och då gick det bättre. Snygga, röda groddar med rejält pepprig smak blev resultatet. Fast så särskilt mycket blev det inte och hållbarheten var kort.

Nästa gång tänker jag istället så fröna på en tallrik och odla dem som krasse. Fast nästa gång får nog vänta för just nu är fönsterbänkarna fyllda med andra sådder, sådant som ska ut i trädgården när säsongen blir den rätta.

tisdagen den 6:e april 2010

Lax, lamm och choklad!!!





När vi träffade J:s föräldrar i slutet av helgen var menyn lite påskinspirerad, med lax och lamm, men med variation jämfört med mer traditionella recept.

Lyxig salma-lax limemarinerades och åts med en liten sallad och dressing med mycket chili och färsk koriander. J hade egentligen velat bjuda på lammracks, men när sådana lyste med sin frånvaro i alla affärer blev alternativet lammfilé. Filén marinerades, grillades i panna och åts med potatisbakelser och rödvinssås. Till efterätt blev det krämiga chokladfondanter med vaniljglass.


Limmarinerad salmalax med chili och koriander 4 port

300 g laxfilé utan skinn och ben ( fryst minst 2 dygn om det inte är salma-lax med bra datummärkning)
3 lime salt och svartpeppar
2 dl mango i bitar
2 avocado
1 shalottenlök
1 kruka koriander
1 röd pepparfrukt
olivolja

Skär laxen i tunna skivor. Pressa på lime och låt marinera någon timme. Salta och peppra. Skär mango och avocado i kuber. Finhacka shalottenlöken och blanda med mango och avocado. Blanda olivolja och pressad lime till dressing. Salta och peppra. Finhacka pepparfrukt och koriander och blanda ner i dressingen. Servera mangosalladen med laxskivor och den goda dressingen.

Marinerad lammfilé med potatisbakelse och rödvinssås 4 port

600 g lammfilé
färsk rosmarin
olivolja
vitlök
ca 5 stora jordärtskockor
smör
1 shalottenlök, hackad
ditt godaste potatismos, inte alltför löst, gärna med en skvätt vitt vin i
rött oekat vin
kalvfond
idealmjöl

Marinera lammfilén i mortlad rosmarin, vitlök och olivolja.

Skala jordärtskockorna, skär i tunna skivor och råstek genast (innan de blir mörka) i smör. Salta och peppra. Stek lökhacket på samma sätt. Klä portionsformar med skockskivorna, fyll med potatismos och lök. Grädda i 200 grader, ca 20-25 minuter.

Koka ihop rött vin med kalvfond till såsen. Häll marinaden från lammet i såsen.
Grilla lammet i grillpanna tills det är lagom rosa i mitten. Låt vila några minuter insvept i aluminiumfolie.

Red såsen med idealmjöl, låt koka några minuter till, smaka av med salt och peppar och blanka till sist av genom att vispa ner en klick smör.

Servera lamm med potatisbakelse, rödvinssås och sallad.


Chokladfondant, 4 port

100 g fin mörk choklad
100 g smör, rumsvarmt
2 msk socker
2 äggulor
2 hela ägg
2 msk vetemjöl

Smält chokladen i vattenbad eller i micro och låt svalna lite. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa ner den smälta chokladen. Vispa ner en äggula i taget och därefter ett ägg i taget följt av mjölet. Fördela smeten i stora muffinsformar. Ställ i kylskåp tills strax innan servering. Grädda fondanterna i 200 graders ugn, 10 minuter. De ska vara rinniga i mitten. Servera till fin vaniljglass.

måndagen den 5:e april 2010

Påskfest






Oron för att vi inte skulle få tillräckligt att äta och dricka på påskbordet visade sig HELT obefogad.

Efter fördrinken, bubbel som vi njöt av i syrrans växthus, dukades delikatess efter delikatess upp på påskbordet. Här fanns sillar av alla de slag, rökt och gravad lax med sina såser, dekorerade ägghalvor, ett stort surdegsbröd, sallader, salami och goda tyska korvar. Potatisen var nypotatis som syrran och hennes M köpt i Rom, där de varit i veckan. De varma äggen kokades som vanligt med lökskal. Man plockar små fina gröna blad med snygga former, lägger dessa närmast ägget, på med skal av gul och röd lök och svep om aluminiumfolie så att allt hålls på plats. Sedan är det bara att koka äggen som vanligt.De blir vackert marmorerade med avtryck av det gröna. Till påskbordet fanns en uppsjö av påsköler och iskyld nubbe.

Det hela avslutades med årgångsglass, kaffe och Limoncello från Italien. J och jag var mycket mätta och nöjda då vi cyklade hem till min stuga i vårkvällen.

lördagen den 3:e april 2010

Glad påsk!!!



GLAD PÅSK alla läsare!

Igår kom jag ut till landet med en knökfull SL-buss. Här är sol, frost och snö! Jag eldar så att det dånar i skorstenen för att få upp värmen i huset. I eftermiddag kommer J med bilen och vårt bidrag till påskbordet; sillar från Melanders och påsköler valda av J. Mina föräldrar kommer och jag vet att mamma har gravat lax. Jag hoppas att syrran har fått tag på några av traktens goda ägg. Det låter väl som en bra bas för påskbordet?

fredagen den 2:e april 2010

Vårgrön festmiddag




Äntigen kom solen tillbaka. Vi gick hem på nysopade gator och det kändes som riktig vår! Vad passar bättre än att fira med en trerätters med vårgrönt tema? Jag serverar en kub avocadomousse med löjromsägg, marinerad grillad kycklingfilé med sparris- och spenartisotto och till efterätt blir det en drömgod hemmagjord pistageglass. Till den vårgröna middagen hade vi rosévinspremiär!

Avocadomousse med löjrom (2 port)
2 avocados
3 blad gelatin
1/2 dl crème fraiche
2 tsk pressad citron
salt och vitpeppar
50 g löjrom
finhackad rödlök
gräddfil

Gelatinbladen blötläggs i kallt vatten. Avokadon (köttet) körs i mixer med citron och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Smält på låg värme i en kastrull. Låt svalna lite, men inte så länge att gelatinet stelnar. Rör ner avocadosmeten och se till att den blandas ordentligt med gelatinet. Häll upp moussen i en plastad form. Ställ i kylskåp någon timme. När moussen stelnat lyfter man den ur formen, skär snygga kuber som läggs på tallrik. På varje kub placerar man ett löjromsägg som formats med två skedar. Rödlök strösslas på, gräddfil och en dillvippa kan få vara med också.

Grillad kycklingfilé med vårgrön risotto (2 port)
2 kycklingfiléer
marinad: olivolja, rivet citronskal, färska hackade örter, timjan och basilika, 1 riven vitlöksklyfta, salt och peppar
1,5 dl risottoris
olivolja
1 shalottenlök, hackad
1 dl vitt oekat vin
Ca 4 dl kycklingfond
1 dl parmesanost, riven
bladspenat
sparris, ca 5 st

Blanda marinaden och häll den över kycklingen i en plastpåse. Låt marinera i kylskåpet minst en timme.

Fräs shalottenlök i olivolja utan att den tar färg. Låt riset fräsa med tills det blir ogenomskinligt. Späd med vin och kycklingfond. Under omrörning och spädning kokas risotton på låg värme tills riset är färdigt. Det tar ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda i parmesanost. Fräs sparris i bitar och bladspenat i smör i en panna på sidan om. Salt och peppra och blanda ner i risotton.

Grilla kycklingen i en grillpanna på mycket het värme. Avsluta tillagningen i 200 graders ugn tills stektermometern visar 70 grader. Det är lätt att överlaga kycklingfilé och därför mycket smart att använda en stektermometer.
Servera kycklingen med den vårgröna risotton. Om man vill ha någon sås till rekommenderar jag dillolja: färsk hackad dill mixas med olivolja, saltas och peppras.

Pistageglass
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl socker
3 äggulor
1 påse skalade pistagenötter
2 msk amaretto eller annan mandellikör
Ett stänk bittermandelolja
(grön hushållsfärg)

Värm grädde och mjölk i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt i en metallskål eller kastrull. Slå den heta gräddmjölken över ägguleblandningen och rör ordentligt. Under kraftig vispning i ett kokande vattenbad skjuds glasskrämen tills den tjocknar. Pistagnötterna hackas grovt och rostas lätt i en panna. Blanda ner mandellikör och nötter i glassmeten. Smaka av med någon droppe bittermandelolja och färga eventuellt smeten grön med hushållsfärg. Kyl smeten ett par timmar i kylskåp. Frys i glassmaskin.