onsdag 31 mars 2010

Vårinspiration

Igår var det åter vårlikt med sol över Stockholm efter en lite kulen, mulen period. Snö och is har i vilket fall smält i snabb takt och när vi var ute och promenerade i helgen såg jag krokus, vintergäck och snödroppar. Vid akut vårlängtan brukar jag åka till Slottsträdgården Ulriksdal. Här kommer lite vår- och påskinspirationsbilder från det senaste besöket:








Vårt påskfirande är ännu lite oklart. J jobbar som guide någon dag under helgen, vi har husdjur, båtar, sommarhus att ta hand om och väder och släktens planer att ta hänsyn till. Helt klart är i alla fall att det blir någon sorts påskfirande inklusive god mat och dryck. Och den enorma lyxen av att vara ledig fredag till måndag. DET ska bli skönt!!!

tisdag 30 mars 2010

Lergrytekyckling


De ekologiska kycklingarna från Bosarp är verkligen goda. Saftiga med mycket smak. Ett bra sätt att tillaga kyckling är att använda lergryta. Glöm inte att blötlägga lergrytan 1 timme innan tillagningen.

Lergrytekyckling med citron och cidersås
valfria rotfrukter och grönsaker: Broccoli, lök, purjo, potatis, morötter, paslsernacka rotselleri
1 Bosarpkyckling styckad i delar
smör
hackad färsk timjan och rosmarin
1/2 citron
salt och svartpeppar
vitlöksklyfta
torr cider från systembolaget
kycklingfond
idealmjöl

Skala och ansa grönsaker och rotsaker. Skär i rätt stora bitar och lägg i botten på lergrytan. Salta och peppra.

Mosa smör med färska örter, riven vitlök och rivet skal från citron, salta och peppra. Fördela smöret under skinnet på kycklingbitarna. Bryn kycklingbitarna i en stekpanna så att de får färg. Lägg dem sedan i lergrytan tillsammans med den halva citronen. Sätt på lock, ställ in i kall ugn med termostaten på 200 grader. Efter ca 1 timme och 20 minuter var vår kyckling färdig.

Ta upp kycklingbitar, grönsaker och rotsaker och häll spadet som bildats i lergrytan i en kastrull. Häll på cider, ev lite vatten och koncentrerad kycklingfond. Koka ihop några minuter, smaka av, red med idealmjöl och koka ytterligare några minuter. Servera kycklingen med grönsaker och rotsaker och cidersåsen därtill.

måndag 29 mars 2010

Den godaste fiskrätten!


Jag erkänner, både recept och bild är lånade. Men syftet är gott. När vi lyckas lägga vantarna på plattfisk är det ALLTID denna rätt vi lagar i första hand. Och då ska man komma ihåg att jag annars helst vill prova nya rätter hela tiden. I all sin enkelhet är kaviarfisken helt otroligt god. Särskilt när man som jag, är kaviarberoende. (Tyvärr har fiskrätten aldrig lyckats komma med på bild, därav bildlånet.) Här är receptet som vi brukar göra det, men några små förändringar av orginalet.

Rullad kaviarspätta (eller annan plattfisk t ex sandskädda) 4 port
ca 300 g filé av plattfisk
salt och vitpeppar
ca 3 msk kaviar på tub
¼ finhackad rödlök
några kvistar dill
1 dl torrt, oekat vitt vin
½ dl vatten
fiskfond från flaska
1 dl crème fraiche
2 tsk ljus fransk senap

Lägg ut fiskfiléerna på en skärbräda, salta och peppra lätt. Lägg på en sträng kaviar, lite hackad lök och dillblad. Rulla ihop och lägg i en lagom liten kastrull (om du vill laga rätten på spisen) eller ugnsform. Fäst eventuellt ihop rullarna med tandpetare.

Koka upp vatten och vin med fondkoncentrat i en kastrull. Rör i senap och crème fraiche. Låt såsen koka ihop lite. Smaka av med eventuellt mer senap och/eller peppar.

Häll såsen över de rullade fiskfiléerna i kastrull eller form. Lägg på lock och låt sjuda på låg värme cirka 5 minuter, alternativt ställ in i 175 grader varm ugn och stek cirka 15 minuter.

Servera med kokt färskpotatis och grönsallad.

söndag 28 mars 2010

Lunch hemma hos mormor och morfar


Luncherna hemma hos mormor och morfar i Ekhagen var lite enklare i jämförelse med middagarna. Oftast serverades husmanskost, någon soppa eller stuvning. Det kunde vara paltbröd med fläsk och vit sås, kåldolmar, kroppkakor (mormor var ju småländska), stekt salt sill med korintsås, fläsk med löksås, wallenbergare, oxsvanssoppa eller omelett med svampstuvning.

Vardagsmaten och därmed luncherna lagades alltid av mormor. Hon var inte bara uppväxt på en stor gård utan hade också gått i hushållsskola och var därför mycket duktig på att ta hand om råvaror och laga mat med fokus på husmanskost. Många av de rätter som åts skulle jag inte vilja ha över huvud taget, men jag tror ändå att mormor lagade dem helt fantastiskt.

Till skillnad från mig gillar J husmanskost. Till söndagslunch gjorde jag honom helt lycklig genom att premiärlaga småländska kroppkakor.

Småländska kroppkakor, ca 16 stycken
1 kg potatis av sorten King Edward
2 ägg
1 tsk salt
1/2 tsk socker
2-3 dl vetemjöl
Vitpeppar
300 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
Svartpeppar, kryddpeppar och några få nejlikor

Rårörda lingon
Smör

Koka potatisen mjuk och skala medan den ännu är ljummen. Låt ligga i kylskåp tills den blir kall, helst över natten.

Finhacka den gula löken och stek i smör. Finhacka sidfläsket och stek även detta. Låt det mesta fettet rinna av. Blanda med lök och nymalen nejlika, svart- och kryddpeppar. Smaka av och justera kryddningen som du vill ha den.

Pressa potatisen. Vispa ihop äggen och rör ner i potatispresset. Blanda i salt och socker och dra några tag med vitpepparkvarnen över degen. Rör i mjöl, lite i taget och spara minst 1/2 dl till utbaket. Det ska vara en ganska lös deg.

Dela upp degen i 16 bitar. Rulla varje bit till en boll, tryck ner en fördjupning, lägg i fyllning och återförslut. Rulla kroppkankan i lite mjöl så klibbar den inte.

Koka upp en stor kastrull med vatten och 2 tsk salt per liter vatten. Koka upp och lägg ner ca 5 kroppkakor i taget. När kroppkakorna flyter upp ska de koka i 5 minuter. Ta upp med hålslev. Servera varma med skirat smör och rårörda lingon. Om det blir kroppkakor över blir de goda att steka.

Även om kroppkakor inte är något jag direkt längtar efter blev de faktiskt väldigt goda. Kanske kommer även jag kunna bli en husmanskostentusiast med lite träning?

lördag 27 mars 2010

Omelett, frittata, tortilla...


Vi fortsätter med goda brunchrätter vid nio-/tiotiden på helgmornarna. Det är först när man vaknat till ordentligt som man är riktigt sugen och sedan är det toppen att sedan kunna sticka iväg och göra något kul utan att först leta reda på något ställe för att äta lunch. Vid två-/tretiden på eftermiddagen, efter långpromenaden, utställningen, skridskoåkningen, utflykten eller vad vi nu hittat på, då smakar det gott med en delad stor sashimi eller kanske en köttbullemacka.

Dagens brunchrätt fungerar också bra till lunch. Omelett, tortilla, frittata - kärt barn har många namn. I omeletten kan man stoppa nästan vad som helst. Här är det kryddig lammkorv, svamp, lök, potatis, tomat och palsternacka. Allt skärs i mindre bitar och steks i smör i en järnstekpanna. Salta och peppra. J brukar inte röra ihop äggen till någon smet. Han knäcker dem istället direkt i stekpannan och så får omeletten gå färdigt på låg värme. Ett lock på slutet hjälper till att få ytan färdig och fukten leter sig ner mellan äggen och pannan så att omeletten släpper botten på ett elegant sätt. Servera omeletten med klippt kryddgrönt. Smaklig måltid!

torsdag 25 mars 2010

Virtuell vinprovning


Imorgon ska jag delta i min första virtuella vinprovning! Anders Öhman ordnar och det är hans fina bild jag lånat. Vinerna är såklart riktiga och det ska bli så spännande. Delta du också vetja!

Ikväll blir det kortblogg för jag befinner mig på konferens och ska just bege mig till en lyxig trerätters herrgårdsmiddag. Stackars mig!
-
Uppdatering till mig själv om herrgårdsmiddagen:
Ceviche med pilgrimsmusslor och tonfisk, lime och mango - ett otroligt krispigt och fräscht rieslingvin till
Ankbröst stekt med fettkappan kvar, jordärtskockstillbehör och potatiskaka - kolla med kollegorna om röda vinet
Crème brulé med mjölkchokladsmak, nötkrisp och bärsallad
-
Uppdatering 2010-03-26. Vilken fantastiskt schitzofren upplevelse! Några av oss kunde bara se delar av twitterinläggen för vinprovningen och fick gissa resten. Ändå måste jag säga att detta gav mersmak. Jag hade inte tråkigt en sekund! Tänk, när vi om många, många år blir gamla och skröpliga och kanske får svårt att ta oss ut, vad gör det, vi kommer att kunna umgås ändå!!! Och (om vi blir lite bättre på engelska) kommer vi att kunna umgås och mat/vinnörda oss med nästan alla i hela världen. Tanken svindlar!

onsdag 24 mars 2010

Smart pesto till lunchen


Ibland finns ingen bra matlåda att ta med till jobbet.

Om man inte ändå inte vill gå ut och äta eller köpa take away gäller det att välja en rätt som är mycket enkel att tillaga. Färsk pasta, färdig pesto och någon grönsak går snabbt. Jag har inte riktigt hittat någon favorit bland färdig-pestosarna, men min arbetskompis tipsar om att de ekologiska brukar vara bra.

Någon gång åker min minimixer med till jobbet och jag köper basilika, vitlök och pinjenötter samtidigt som pastan. På jobbet har jag en bit parmesan i frysen och en liten flaska olivolja till hands. Att mixa en snabbpesto tar faktiskt inte längre tid än att koka färsk pasta! När man gör pesto hemma är det gott att rosta pinjenötterna och att använda mortel istället för mixer, men min snabbvariant blir också god.

Snabba lunchpeston (denna sats räcker till flera luncher, eller dela med dig till arbetskompisarna!)
50 g pinjenötter
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
100 g parmesanost
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Lägg alla ingredienser i minimixerna hacktillsats och kör tills det blir en bra smet. Servera till nykokt pasta.

tisdag 23 mars 2010

Hasselnötspanerad plattfisk med fänkålssallad


I fredags kom äntligen något annat än de eviga sejfiléerna i fisklådan från Årstiderna. Med flundrefilé, eller skrubbskädda som den också kallas, bröts sejtrenden. Om jag har förstått rätt är flundra en av få (den enda?) svenska plattfisken som är OK ur ett hållbarhetsperspektiv. Filéerna är små, men har god smak, bara man lagar dem snabbt, snabbt så att de inte blir torra.

Trots att minst varannan dag fortfarande bjuder på vinterrusk försöker vi tänka vårmat. Lite lättare, lite färggladare!

Jag saltade, pepprade och panerade flundrefiléerna i hackade, rostade hasselnötter innan de stektes. Fisken serverades på en en bädd av grönsallad, tunnstrimlad färsk fänkål, apelsinfiléer och rödlök drisslad med en dressing med olivolja, pressad apelsin, salt, peppar och italiensk salladskrydda.

Paneringen blev härligt knaprig och nötsmaken passade utmärkt till fisken. En sallad med min favorit - fänkålen och vackra, sötsyrliga apelsinfiléer är inte fel. Vi hade ingen potaits till eftersom en delad fetaostpizza avnjutits på den lokala pizzerian några timmar tidigare. Om man är mer hungrig passar fina små kokpotatisar och kanske en hollandaisesås smaksatt med pressad apelsin säkert också till de hasselnötspanerade firrarna.

måndag 22 mars 2010

En olivolja att bli kär i


Olivolja är en produktfavorit som kommit för att stanna hemma hos mig. Jag brukar ha en standardvariant och en mer smakrik, lyxigare sort hemma i skafferiet. För den senare har jag fastnat för ”Olivar de la Luna”, en ekologisk extra jungru olivolja som man brukar kunna beställa från Årstiderna. Oljan kommer från den första kalla pressningen av oliverna. Den har en fruktig smak av oliv med ton av äpplen, mandel och gräs. ”Olivar de la Luna” är rik i smaken, men inte så stark att den helt tar över. Just nu är det min favorit i dressingar eller att bara äta med flingsalt till ett gott bröd. Jag använder den också i sådana maträtter där den goda oljesmaken kommer till sin rätt. Har ni några favoritoljor att tipsa om?

söndag 21 mars 2010

Matminnen från Istanbul



Mina arbetskompisar C och V reste till Istanbul. Lyckliga dem!

Jag har underbara matminnen från staden. Var där för några år sedan på en studieresa. Även om det var lite jobbigt att gruppen; sju blonda, unga svenskor trots långärmade, långbenta kläder drabbades av en del oönskad uppmärksamhet var ändå helhetsintrycket av staden positivt. Så vackert och spännande, för att inte tala om maten.

Det bästa var nästan att äta sig mätt på mezes. På restaurangerna brukade hovmästaren komma ut med stora brickor och sedan var det bara att peka på dem man ville ha.

Här kommer min egen tolkning på en mezebuffet:

Likya
Jag hittade inget recept på den goda röran, men så här gjorde jag: Grovhacka skalad morot. Stek bitarna i olivolja. Låt svalna och blanda med turkisk yoghurt, hackad dill, riven vitlök, salt och peppar.

Lammfärsspett
Blanda lammfärs med riven gul lök och finhackad persilja. Krydda med spiskummin, chiliflakes, lite riven vitlök, pressad citron, salt och peppar. Sätt färsen på spett och grilla eller stek.

Vinbladsdolmar
Här i Gröndal finns en deli som säljer de godaste vinbladsdolmar man kan tänka sig, så dem gör jag inte själv.
Fetaoströra
Mosa fetaost med yoghurt. Blanda i finhackad färsk mynta. salta och peppra och slå i en skvätt olivolja.

Stark tomatröra (receptet kommer från boken Meze maritime av Camilla Thulin och Uluc Telmen)
3 tomater
1/2 hackad rödlök
2 vitlöksklyftor
1/2 knippe bladpersilja
Chiliflakes (2 tsk säger receptet, men så tuff är inte jag)
2 msk paprikapuré (jag tog ajvar relish)
1 msk tumatpuré
4 msk olivolja
Salt

Kör tomater, rödlök, vitlök, persilja och chili i en mixer. Lägg röran i en sil och låt rinna av.

Blanda röran med puréer och olja. Smaksätt med salt. Låt stå och dra minst en timme för att få fram smakerna.

Imam Bayildi

Phyllodegsfingrar med spenat och fetaost

Stek bladspenat, färsk eller fryst i smör. Smula i fetaost, pressa över lite citronsaft, salta och peppra. Smält en klick smör. Ta fram phyllodegen. Förvara under fuktad handduk. Klipp degen ca 15 cm kvadrater. Pensla arken med smör och lägg ca 4 st på varandra. Lägg på fyllningen som en sträng och rulla ihop till snygga "fingrar". Grädda i ugn, 200 grader, ca 15 minuter.

torsdag 18 mars 2010

Jorden runt på 80 restaurangbesök


Som gäst har jag fått äran att delta på ett hörn i ett kul projekt. J:s fina arbetskompisar har bestämt sig för att äta sig genom världen utan att lämna Stockholm. Takten är ungefär ett restaurangbesök i månaden så det kommer nog att ta sin lilla tid. Jag tycker det är ett verkligt kul projekt! Det finns såå många spännande och ofta dessutom riktigt prisvärda krogar här i stan.

Hittills har ett par länder "besökts". Jag har varit med när gänget var i Belgien och Thailand.

I februari besökte vi Belgien i form av Duvel Cafe på Vasagatan 50. Trots att miljön var trevlig och belgiska öler alltid är goda kan jag absolut inte rekommendera stället. Alldeles för hög prisnivå för högst medioker mat. Mina musslor var knappt, nej förresten INTE godkända, jag kunde lagat dem tusen gånger bättre själv. Musslor och belgisk öl avnjuts förslagsvis istället på Belgo Bar eller Akkurat.

Men skam den som ger sig. Thailand var resmålet häromdagen. Thailändsk mat med härlig chilihetta, syra från tamarind och lime, mild kokosmjölk och pikant färsk koriander har ju nästan blivit "den nya husmanskosten" med alla thaikiosker som växer upp som svampar ur jorden. För tisdagens besök övervägdes Koh Phangan, men eftersom vi var ett sällskap på sju personer fungerade inte ett ställe där man inte kan boka bord. Vi fick skippa de härligt kitschiga djungelljuden till förmån för mycket prisvärda Thailändska Tigern på trista adressen Hornsgatan 126. Maten var toppen och verkligen inte dyr. Jag njöt av en illstark tom yum-soppa med räkor följd av en mildare phad thai med kyckling. Alla var mer än nöjda med maten och av den raggning på thailändskor som ryktena säger ska bedrivas på stället såg vi inget denna tisdagskväll. Vi hade en verkligt kul stund där det pratades om allt från skolvärldens mysterier till reseminnen från Asien.
Resten av gänget har även "beökt" Persien i form av Kharazmi på Dalagatan 44. Från detta besök rapporterar J att han åt lamm, Kababe barre, grillad lammfilé som var något av det godaste han någonsin ätit.


Nästa "resa" går till Etiopien. Mitt föslag var Abbyssinia i Vasastan som jag har god erfarenhet av, men numera finns ju även ett Abbyssinia på söder och kanske någon mer etiopisk restaurang. Har ni läsare några erfarenheter?

onsdag 17 mars 2010

Vårinspiration


Jag är så trött på vintern. Kanske kan våren komma lite snabbare om man får lite vårinspiration via maten?

I södra Sverige är det, i alla fall normala år, möjligt att dra fram egna rädisor under mars om man har tillgång till en varmbänk. Här i Stockholmstrakten har jag lyckats med början av april, men det året var inte alls lika kallt som detta. Alltså återstår att bita i det sura äpplet och köpa sina rädisor. Jag tänker i vilket fall göra om tricket när det blir "riktig" rädissäsong.

Rädisor med dipp i ätbar jord
Färska rädisor med blast
Kantskurna brödskivor, typ danskt rågbröd
Smör
Färskost
Färska kryddörter, t ex gräslök och persilja
Riven pepparrot
Salt och peppar

Smula sönder brödet i en mixer. Rosta smulet i smör i en stekpanna. Låt svalna. Mixa färskosten med hackat kryddgrönt. Samaka av med pepparrot, salt och peppar. Bred den gröna färskosten som ett lager i botten av en glasform. "plantera rädisorna i färsksten. Strö på brödsmul runt och servera som snacks, förrätt eller en buffeträtt.

tisdag 16 mars 2010

Fiskpinnar och asiatisk vårsallad


Ni vet väl att tävlingen om Sveriges godaste hemlagade fiskpinnar är avgjord. I "Barnens egen matskola" har skolklasser från hela landet tävlat. Allra godast var västerbottenpinnarna panerade med bl a corn flakes. Upphovsmän/kvinnor var klass 5A på Nygårdsskolan i Billdal. Grattis killar och tjejer!

Själv lånar jag er idé med att skära laxen i fiskpinneform och panera den. Jag hittar snygga svarta sesamfrön i mitt skafferi och de gjorde jobbet finfint tillsammans med salt och peppar.

För övrigt börjar vi bli trötta på tung vintermat och sugna på något fräscht och färgrikt. En pikant sallad med bas av glasnudlar är inte dumt. Glasnudlarna blir mjuka av att ligga några minuter i kokvarmt vatten. Romansallad, salladslök, morot, shalottenlök, röd paprika, rödkål, ångad broccoli, gurka och tomat är några förslag på grön- och rotsaker som passar i salladen, men den verkliga hemligheten är dressingen.

Thaidressing
Pressad lime
Fisksås
Smakneutral rapsolja
Socker, gärna palmsocker
Finhackad färsk chili
Salt och peppar
Hackad färsk koriander
Riven färsk ingefära
Riven vitlök

Lös sockret i vätskan. Blanda i de andra ingredienserna och smaka av.


Samma sorts sallad är också jättegod som bas för en kall biffssallad. Strimla biff och stek med vitlök. Salta och peppra. Blanda ner med dressingen i salladen som också kan kompletteras med lite färsk mynta.

söndag 14 mars 2010

Tokgoda toasts


Jag fortsätter med mina förstärkta helgfrukostar. Denna helg blev jag inspirerad efter att ha läst detta hos Kryddburken. Toasts är ju perfekt till frukost/brunch. Jag lagar mina i ett våffeljärn. Tycker nästan detta är ännu bättre jämfört med en smörgåsgrill eftersom våffeljärnet pressar ihop mackorna mer så att de blir ännu frasigare.

Fröken Dills kycklingtoasts med currymajonäs
2 skivor formbröd, gärna en lite rustikare variant
Smör
Kött från grillad kyckling
1 skiva knaperstekt bacon
Cheddarost
Tomatskivor
Färsk basilika
Hemlagad majonäs
Curry
Salt och peppar

Smöra brödskivorna runt om. Fördela påläggen och lägg ihop brödskivorna. Tillaga i våffeljärn eller smörgåsgrill. Servera med hemlagad majonäs som smaksatts med curry, salt och peppar.

lördag 13 mars 2010

”Ha det mysigt” och fredagsvin


När jag växte upp var fredags- och lördagskvällar ofta vikta åt något som kallades att ”ha det mysigt”. Det gick ut på att man tände levande ljus, kanske en brasa i öppna spisen och dukade upp plockmat på vardagsrumsbordet. Systern och jag fick dela på en 33 cl läsk, t ex Trocadero eller någon variant med passionsfruktsmak. Basen i plockmaten var ”småsmörgåsar”, kvartade formbrödsskivor med olika goda pålägg. Chips, oliver, mammas hemrostade salta kikärtor, ostkuber, bitar av gurka eller salami var annat som kunde finnas bland plockmaten.

J och jag testade det gamla konceptet igår. Fast nu i mer vuxen tappning med läsken utbytt mot fredagsvin. Visst kan man dricka gott vin andra dagar i veckan, men fredagsvinet är det absolut bästa, för det har man verkligen förtjänat. Jag valde Penfolds Bin 2. Egentligen är det inte alls ett vin som passar till lite lättare plockmat, men om man som jag älskar mulliga rödviner med mycket smak och nästan Chateauneuf-du- Pape-karaktär då ska man absolut välja detta goda vin!
Pålägg på våra småsmörgåsar var kyckling med currymajonäs, räkor med chipotlemajonäs och blåmögelost med päron och valnöt. J snabbstekte en biff så att den blev härligt rosa inuti och skivade ner den i en thai-inspirerad derssing med chili och koriander. Jag skar murkelpaté i kuber, satte på tandpetare med bitar av cornichoner. Dessa dippades i cumberlandsås. Vi var mycket nöjda med vårt fredagsmys!

fredag 12 mars 2010

Fröken Dill - f d skjutjärnsreporter

Under studietiden fotade och skrev jag för sektionstidningen. Det var väldigt kul att få göra något proffsigt, fast man var en glad amatör, och dessutom veta att runt 500 personer läste våra åtta nummer per år.

I tidningen hade vi en serie reportage som handlade om de personer som hade olika poster på sektionen. Intervjuobjekten visste att vi skulle komma hem till dem på Hemma-hos-reportage, men de visste INTE att sektionstidningens matnörd, d v s jag, dessutom skulle passa på att göra en egen variant av ”Här är ditt kylskåp”. Medan min kompis F intervjuade letade jag igenom köket eller studentrummets kokvrå och lagade något gott (?) av det som fanns hemma. Det blev en del underliga rätter och hos killen som enbart hade en apelsin hemma blev det kanske inte världens mest spännande matlagning.

Bästa middagen fick jag till hemma i Helenas andrahandstvåa.

Recept

Bruchetta á la Kanalen
Skär skivor av Helenas hembakade bröd. Bred på krämigt, rumsvarmt smör som mosats med en massa doftande, finhackad vitlök. Lägg saftiga lövtunna tomatskivor i drivor på smöret. Krydda med salt, nymalen svartpeppar, färsk basilika och oregano. Pensla med olivolja av god kvalitet och gratinera på ett galler 10-15 minuter i 225 graders ugn.

Carbonara speziale
Stek nyrökt bacon direkt karvat från grisen, färska skogschampinjoner, tunna flagor av röd och gul lök samt grovhackad vitlök. Servera med nykokt pasta som fått ånga med en lagom stor mängd smör, hackad tomat och riven lagrad ost. Äggula och grovmald svartpeppar på toppen.

Flamberade apelsincrêpes
Stek frasiga lyxpannkakor med mycket ägg och grädde (ring mamma om recept!). Mosa ihop rivet apelsinskal, nypressad apelsin, florsocker, smör och Cointreau. Bred smetan på pannkakorna. Vik ihop två gånger. Lägg i ugnsfast form. Grädda i 200 graders ugn i 10 minuter. Värm under tiden någon deciliter Cointreau till 77 grader i en kastrull. (Glöm för allt i världen inte att provsmaka Cointreaun rejält under tillagningen. Den kan ju vara dålig.) Ta formen ur ugnen, häll på den heta likören. Tänd med tändsticka.

(Det är också mycket gott att lägga rostade, hackade nötter i apelsinsmeten, men inte denna gång eftersom Helena är nötallergiker.)


J blir fruktansvärt illa berörd när han hör mina entusiastiska berättelser om det engagerade studentlivet. Något pinsammare finns inte, tycker han och fräser bara man föreslår en visa till nubben. På sätt och vis har han kanske rätt, och NU känns studentlivet såklart passé, men jag är sååå glad att jag engagerade mig och passade på att njuta av allt det roliga medan det varade. Jag gick en teknisk utbildning men har aldrig, vare sig tidigare eller senare i livet, haft tillgång till så mycket kultur och chanser att vara kreativ, vare sig det gällde foto, skrivande, sång och musik, teater o s v, o s v.

Tips för helgfrukosten


Idag är det redan fredag och här kommer ett tips för de kommande helgfrukostarna. Förstärk din vanliga frukost med en avslutning på fluffiga american pankaces med lönnsirap och bär! Det här receptet brukar fungera bra:

American pancakes 10-12 st
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ner mjölk och vispa ner ägget. Smält smöret och häll ner i smeten. Grädda pannkakor som är ca 12 cm i diameter. Ät direkt med lönnsirap och sockrade bär. Jag tog björnbär från förra säsongen ur frysen. De smakade verkligen sommar!

torsdag 11 mars 2010

Den vackraste grönsaken?


Min arbetskompis B brukar tala lyriskt om vilka goda sallader hon gör med den vackra grönsaken rödkål. Jag vet inte vad B blandar i sina sallader, men här kommer min egen variant.

Lyxig rödkålssallad
Rödkål
Färsk fänkål
Blåmögelost, t ex gorgonzola eller ädelost
Stjälkselleri
Päron
Valnötter
Balsamicosirap

Strimla rödkål och fänkål. Skär selleristjälkarna i bitar och päronet i klyftor. Toppa med smålad blåmögelost och valnötter. Sprinkla till sist över balsamicosirap.


Just i den variant av salladen som jag blandade häromdagen var blåmögelosten lyxiga Cornish Blue, en mycket god ny ostbekantskap.

onsdag 10 mars 2010

Sportlovsmums


Den senaste tiden har bjudit på härligt vinter/vårvinterväder. Planen var ett jag skulle vara sportlovsledig i alla fall ett par dagar när J, som är lärare, hade sportlov förra veckan. Tyvärr krockade denna plan med för mycket jobb. I helgen som gick fick vi i alla fall två dagar med sportlovskänsla. På lördagen satt vi med varsin termosmugg soppa och njöt av solen i en snöig backe. Backen hade bildats efter dagens sport, ryggknäckande skottande av nästan en meter snö från taket av min sommarstuga. Det var tungt jobb, men nödvändigt och sedan var det också väldigt kul att se trakten runt landet med massor av snö. Väldigt exotiskt för jag är ju annars bara där under den varma säsongen.

I söndags när J försvunnit iväg till varvet för att arbeta på sin träbåt passade jag på att bege mig ut på långpromenad på isen. Det var massor med folk ute och kul att kunna gå ut och upptäcka de små öarna, Lindholmen och Rotholmen som ligger utanför Gröndal.

Till all denna vintersport behövdes såklart mat. Var och varannan matblogg skrev om olika goda korvar och jag kom på att den perfekta lunchen var hemgjord tunnbrödsrulle. Jag hittade fantastiska korvar, Beef and Guinnes från Taylors & Jones på min Ica. De fick sällskap av gräddigt mos, bostongurka, Heinz chilisås och Borniers starka goda dijonsenap. Vad sägs om det som en lyxig tunnbrödsrulle?

tisdag 9 mars 2010

Minnen från middagsklubben – Röding med jemtsås


När jag var singel var en av de absolut tråkigaste sakerna att äta middag själv. Många, många gånger bjöd jag hem mig själv till mina föräldrar. Tack för att jag fick komma, mamma och pappa! Ett annat knep var att åka hem till kompisar och laga mat åt både dem och mig själv. Det var ett uppskattat, men lite svåradministrerat tilltag. ( Det gällde att passa in tillfället mellan kompisarnas barns sjukdomar, besök av svärmor, fotbollsträningar, jobbstresser, resor mm mm…).

De bästa singelmiddagarna var när jag och min kompis L hade middagsklubb. Vi bestämde datum och lagade middag ihop, antingen hemma hos henne eller hos mig. Gäster var också välkomna. Den absolut godast rätten vi lagade i middagsklubben var röding med jemtsås. L hade fått både firren och receptet från sin mamma. Eftersom jag avskyr messmör var jag till en början rätt skeptisk. Döm min förvåning när den lilla mängden messmör verkligen höjde såsen till skyarna! Röding är en fantastiskt fin fisk och den här såsen matchar den verkligen perfekt!

Röding med jemtsås (4 port)
1 stor eller 2 små rödingar
Vetemjöl
Salt och vitpeppar
Smör
4 msk hackad gul lök
4 msk finklippt gräslök
3-4 dl vispgrädde
1 1/2 msk klippt dill
2 msk messmör

Sås: Fräs löken genomskinlig i smör. Tillsätt grädden och låt koka ihop något. Låt messmöret smälta ut i såsen och blanda i gräslök och dill. Smaka av med salt.

Vänd fisken i vetemjöl blandat med salt och vitpeppar. Skaka av överflödigt smör och stek fisken i smör på rätt svag värme. Servera med kokta småpotatisar.

Extraprisjakten - Grillad fläskkarré på mammas vis


Fläskkött ser ni inte så ofta här på bloggen. Jag har en släng av fläskofobi. Fläskkött måste vara pinfärskt, av god kvalitet och helst grillat för att jag ska gilla det. Denna vecka finns svensk, ekologisk fläskkarré för 89 kronor kilot på Daglivs. Jag hoppas att de ekologiska grisarna haft det lite bättre än andra.

Det här är min mammas enkla och fantastiskt goda sätt att laga fläskkarré. Mamma grillar i öppna spisen. Själv knökar jag in köttbitarna på glöden efter en brasa i min kamin. Naturligtvis kan man också bylta på sig kläder och grilla utomhus eller, till nöds, använda en grillpanna på spisen. I det senare fallet skulle jag nog fejka lite röksmak med någon rökig krydda. Hemligheten med tomatsåsen är just enkelheten. Den rena fina tomatsmaken passar bra till köttet och den kommer fram om man inte krånglar till det.

Grillad fläskkarré med tomatconcassé, 4 pers
4 rejäla skivor fläskkarré
Blandad grillkrydda (jag tar Paul Prudhommes Meat magic)
Salt och svartpeppar
1 rejäl gul lök
1 förpackning krossade tomater (Mutti)
Samkneutral olja
Grönsaksbuljongpulver
Salt och peppar
Färsk timjan

Krydda karréskivorna med grillkrydda, salt och peppar. Klappa in kryddorna i köttet. Hacka löken. Fräs i olja utan att den tar färg. Häll i krosstomater och lite buljongpulver. Låt småputtra minst en halvtimme. Smaka av med salt och peppar. På slutet klipps färsk timjan i.

Grilla karréskivorna på en bra glöd. Om du har ett justerbart galler är det bäst att starta nära glöden tills köttet fått fin färg och sedan flytta upp skvivorna från glöden och låta dem bli färdiga. Fläskkött ska alltid vara genomstekt och just karrén håller sig ändå saftig eftersom den har insprängt fett.

Mamma brukar servera den här rätten med ris, men vi valde istället ugnsrostade grön- och rotsaker och en sallad med kidneybönor, tomat, lök, avocado och vitlök. Inte dumt!

måndag 8 mars 2010

8 mars


Idag är det den internationella kvinnodagen. Jämnställdheten mellan kvinnor och män är långt ifrån uppnådd ens i Sverige och då har vi ändå kommit långt jämfört med resten av världen.

Ändå får man glädja sig åt att mycket hänt. Saker som de flesta svenskar tycker är självklara idag; rösträtt och möjlighet till förvärvsarbete för kvinnor, fri abort, daghem, föräldraledighet o s v har egentligen inte funnits särskilt länge. Jag brukar också tänka på min mormor Gerda. Mycket av det nämnda var otänkbart i hennes liv. Hon satt aldrig med bägge skinkorna på stolen. Hon for som ett torrt skinn, alltid redo att rusa upp för att passa upp på sin man. Även om morfar lagade mat var det alltid mormor som fick ta hand om kaoset i köket som uppstod vid matlagningen. Jag tror dessutom att mormor hade ansvar för i stort sett allt det praktiska vad gäller hemmet och familjen.

Morfar var i och för sig en ovanlig och säkert intressant person, men också bortskämd. Om mormor någon enstaka gång inte var hemma till middagstid kallades min mamma (absolut inte hennes bror) hem för att ordna middag till morfar. Och då var han ändå en man som kunde laga mat!

Själv tror jag att jag antagligen gör och har gjort en större del av hushållsarbetet jämfört med dem jag lever eller har levt med. Å andra sidan har killarna aldrig väntat sig att jag ska ta hand om det. Absolut aldrig krävt det. Jag har bara haft en lägre toleransnivå mot dammråttor eller njutit mer av att ha det städat (i alla fall hyfsat dammfritt och okladdigt, prylar har alltid funnits lite överallt runt mig eftersom jag ständigt haft tusen projekt på gång).

På bilden ser ni min mormor som ung när hon och morfar just anlänt till Ungern på en spännande resa. De gömde sitt bagage i skogen och liftade med en oxkärra till närmaste stad och restaurang. Undrar vad hon tänkte om sitt liv då? Och vad hon tyckte om det som sedan blev. Sent i livet, när mormor varit änka i flera år, kom hon på att hon faktiskt kunde rösta på ett parti som hon själv valde istället för att som alltid tidigare rösta som morfar gjort!

lördag 6 mars 2010

Middagen fortsätter hos mormor och morfar

Mormor och morfar

Lånad bild på stuvad lake

Mormors petit chouxkrans

När smörgåsbordet avnjutits hemma hos mormor och morfar var det dags för huvudrätten. Det serverades mycket klassisk finmat som t ex stekt kyckling, fasan eller duva i sås, slottsstek, kalvstek, varm tunga med sås eller harsadel. Min mamma berättar att mormor gjorde världens godaste plommonspäckade fläskkarré som bara smälte i munnen.

Morfar lagade gärna franskt, bl a coq au vin och pommes alumettes, tändstiksstora, friterade potatisstrimlor. Italienska rätter som piccata milanese kunde förekomma. Mer exotiska rätter som biff stroganoff, indisk curry, judiska rätter, den ungerska gulaschen eller fyllda paprikor kunde också serveras. Paprika var mycket exotiskt, när min mamma var barn fanns det inte i vanliga affärer utan fick köpas på delikatessaffären Percy Luck eller liknande.

Morfar gillade att äta på krogen och efter besök på Berns kinesiska matsal blev han inspirerad att laga kinesisk mat hemma också. Inte mindre än fjorton olika kinesiska recept finns med i morfars anteckningar.

Ibland grillade man i öppna spisen (eller glödstekte som det kallades då).

Mormor var fantastisk på att steka biff. Snabbt, snabbt i supervarm panna på gasspisen.

På fredagarna serverades fisk. Den var ofta hemfiskad eftersom morfars pappa hade ett torp vid sjön Magelungen. Det kunde vara kokt gädda med pepparotsås, stekt abborrfilé med kantareller, torsk med äggsås, stekt spätta eller stuvad lake (mamma intygar att det senare var gott).

Tillbehör till maten var potatis och legymer från burk. Ris fanns inte och spagetti var väldigt exotiskt. Den köptes i avlånga lila förpackningar. Färsk grönsallad fanns bara på sommaren.

Vid finare tillfällen dracks franska slottsviner som morfar köpt i vinbutiken på Östermalm till maten.

Dessert kunde vara någon tårta eller mormors specialitet - en vacker petitchouxkrans fylld med punchgrädde och frukt eller bär (konserverad fruktsallad från burk, om det inte var säsong för färskvaror).

Efter maten drack morfar kaffe, ett glas likör och rökte en cigarr. Han ville också gärna ha fin mörk choklad.

Här kommer ett recept från morfars anteckningar:


Stuvad lake

Den rensade och styckade fisken sköljes i rinnande vatten. Levern lägges åt sidan och kokas för sig.

I den upphettade grytan lägges ett stycke smör. Grytan lutas åt olika håll så att den blir fullt smord invändigt, vartefter väggarna beströs med rivebröd. Lakbitarna nedläggas varvtals med smör och rivebröd mellan. Överst strös rivebröd. Inget mjöl får förekomma.

Över det hela hälls vitt vin, eventuellt utspätt med hälften vatten tills fisken är nätt och jämnt täckt.

Då stuvningen kommit i kokning minskas elden så att grytan får sakta puttra utan omrörning tills köttet lätt lossnar från ryggraden.

Nu upptagas lakbitarnaoch läggas i den uppvärmda serveringskarotten. Såsen avsmakas med citronsaft och rätt mycket socker. Den slås över fisken som garneras med citronskivor och den kokta levern.


Mormors petichoux-krans

Baka en petitchouxkrans, t ex efter detta recept. Vispa grädde. Smaksätt med socker och punch. Skär kransen. Fyll med grädde och tärnad frukt eller bär. Servera genast!

fredag 5 mars 2010

Wok revival


Och så kom ljuset att fotografera i, men samtidigt fick jag såklart tokmycket att göra på jobbet. Det har varit helt galet, jobb dag och natt.

Tack och lov har det lugnat ner sig lite nu och här kommer dagens inlägg:

Man wokar för lite nuförtiden! Den gamla 1990-talstrenden är värd att få sin revival. Allra bäst är det att woka utomhus på en kraftig gasdriven wokbrännare, men med lite knep kan även en elspis producera acceptabla wokar. Om du inte har en wokpanna som är platt i botten rekommenderar jag en bra järnstekpanna. Woken eller stekpannan hettas upp tills den blir tokvarm, sedan hälls oljan i och det man vill woka körs i flera mindre omgångar så att pannan hela tiden håller sig riktigt het. Grönsakerna ska INTE bli genomstekta. De ska nästan grillas lite på utsidan, men fortfarande vara krispiga inuti.

Köttet kan vara kyckling, biff eller fläsk. Jag marinerar i halvtorr sherry, sesamolja, soya, riven vitlök och färsk ingefära. Woka grönsakerna först och avsluta med köttet. När detta börjar bli färdigt häll tillbaka marinaden i woken tillsammans med ostronsås och sweet chilisås. Smaka av med salt, peppar och lite buljongpulver om du vill ha det mustigare. Vill du ha en ”såsigare” wok kan du tillsätta vatten.

Till sist tillsätts de krispiga grönsakerna och allt får bli varmt.

Till woken kan man servera jasminris, men jag tycker nästan det blir ännu godare att istället blanda nudlar i woken. Välj äggnudlar som lämpar sig att woka. Tillaga dem mycket al dente och woka helt snabbt.

När jag var liten lagade min mamma något som gick under benämningen ”kinesiskt”. Det var väldigt spännande eftersom vi åt den i kinesiska skålar med pinnar. "Kinesiskt" var lite likt min wok och mamma serverade det med skållade rostade mandlar. Jag tror att dessa skulle fungera fint också till de flesta wokrätter.

J:s bror P, gör också väldigt goda woker, men han brukar smaksätta på annat sätt, kanske med kokosmjölk och thailändsk currypasta? Hur gör ni läsare era wokar?


Skiss på ingredienser till fröken Dills torsdagswok

Kycklinglårfilé i strimor
Röd paprika
Purjolök
Röd lök
Squash
Färska sockerärtor
Morot
Broccoli
Vitlök
Färsk ingefära
Halvtorr sherry
Soya
Sesamolja
Ostronsås
Sweet chilisås
(Buljongpulver)
Salt och peppar

Tillaga enligt ovan och glöm inte att ingredienserna kan varieras i det oändliga!

måndag 1 mars 2010

Mellanspel


Jag har en hel del inlägg på gång, men ljus att fotografera i lyser med sin frånvaro. Det har varit en totalmulen helg och samma väder tycks fortsätta framöver.

Så länge får jag bjuda er bloggläsare på marinerad lammentrecot med rödvinssås och sallad med matkorn! (Bilden är ingen storsäljare, men det får ni stå ut med...)

J är inne i en lammätarperiod. I fredags när jag var på 30-årskalas berättade J stolt att han ätit 600 g lammentrecot själv! Och när vi skulle handla söndagsmiddag var lammentrecot det som J helst ville ha. Inte mig emot!

Vi köpte en fin färdigmarinerad bit av gotländskt lamm. J stekte det goda köttet till rosa perfektion.

Jag lagade en rödvissås och tillbehör fick bli en sallad med matkorn. De nya matgrynen har blivit storfavoriter hemma hos oss. De passar bra till lite mer rustika rätter. Extra roligt om de dessutom är odlade i Sverige. Klimatsmart dessutom, och så ska det ju vara numera. Matgrynen suger upp såser på föredömligt sätt och de blir extra goda om man marinerar dem i vinägrett.

Jag tycker inte att det blir gott att värma upp lammkött, men kan garantera att det inte är något som helst fel med att äta några skivor kallt lamm från matlådan.