tisdag 30 juni 2009

Asiatiskt i värmen

En av de allra bästa rätterna för varma sommardagar är iskalla soba-nudlar i soyatät buljong. Orginalet fick jag på restaurang Shogun i Gamla Stan för många år sedan och det går rätt bra att få till någor liknande själv. Efter att ha konsulterat den japanska kokbokan "Street café japan" gör jag så här:

Iskalla sobanudlar i buljong (4 portioner)
450 g sobanudlar
1 tsk wasabi
2 vårlökar
5 msk japansk soya
3 msk mirinvin
1 msk socker
1/2 tsk dashi

Koka nudlarna enligt instruktion på paketet. (Det bästa brukar vara att bara lägga dem i kokande vatten, sätta på lock och låta stå tills de blir lagom mjuka, men fortfarande har spänsten kvar.) Spola i iskallt vatten. Värm tre dl vatten på spisen och tillsätt soya, mirin och socker. Sänk värmen och tillsätt dashi. Rör tills allt har löst sig. Kyl kastrullen i vattenbad, gärna med is i tills den är iskall. Lägg sobanudlarna i portionsskålar, häll på buljongen och servera med wasabi och vårlök. Man kan också strössla rostade nori-blad i bitar över.

En annan god sak är förstås dumplings. Alldeles utmärkta sådana kan köpas på nästan vilken asiatbutik som helst. Bara att ångkoka med salladsblad i botten och servera med sweet chilisås och soya med sesamolja.

Små goda frysta vårrullar brukar också finnas i asiatiska affärer. De kan friteras eller stekas i olja och få gå färdigt i ugn. Serveras med samma såser som dumplingen.

söndag 28 juni 2009

Söndagsmiddag i värmen




"Jag kan göra gazpacho om du fixar något mer till middag" sa jag till J i telefonen från landet. När jag kom hem till stan vid halv åttatiden hade J fixat en riktig lyxmiddag. Saganakifylld paprika och en bondsallad med sidfläsk och brödkrutonger dukades upp på balkongen tillsammans med en iskall sauvignon blanc.

Jag skyndade mig att göra en kanna gazpacho. Inspirationen kommer från Carl Butler.

Gazpacho
2 skivor formbröd
2 vitlöksklyftor
1/2 dl god olivolja
1/2 gurka
1 röd paprika
1 grön paprika
1/2 röd chilifrukt (eller några stänk tabasco)
4 dl tomatjuice
Salt, nymald svartpeppar och rödvinsvinäger efter smak

Lägg paprikorna under ugnens grillelement några minuter. Skalet ska bli svart och lite blåsigt. Låt dem svalna i en påse och skala sedan. Skär i bitar.
Kantskär brödet och blöt upp skivorna med vatten till en deg. Pressa i vitlöksklyftorna. Stråla i olivoljan under vispning (som när du gör majonäs). Häll brödsmeten i en mixer tillsammans med gurkan, skalad och i bitar, paprikorna, chili, tomatjuice så att det täcker och ett gäng isbitar. Kör mixern tills allt är finfördelat. Smaksätt med salt, peppar och vinäger. Späd eventuellt med mer tomatjuice. Servera med isbitar i glas eller i soppskålar toppade med brödkrutonger.

Efter middagen tog vi en promenad på Fredhällsklipporna. Solen hade gått ner, men det strålade härlig värme från klipporna. Sådana här sammetsnätter vill man aldrig gå och lägga sig. Imorgon börjar min sista vecka på jobbet innan semestern.

Matnostalgi - Parisare


När jag växte upp var hamburgare någonting som man på sin höjd kunde få på Clock någon enstaka gång när man var med pappa på jobbet.

Fast det gick ingen nöd på oss på 70-talet för vi hade Parisare. Stekt brödskiva med stekt köttfärsbiff, Heinz chilisås, tomat- och lökskivor, toppad av ett stekt ägg.

Perfekt mat att tillaga och äta i pergolan på landet.

lördag 27 juni 2009

Om bestick kunde tala...





På mitt land har släktens och mina bestick samlats. Opraktiskt och kanske inte så tjusigt men massor sorter har jag. Och ett mysterium... Vem graverade in KXI på en kniv? Mamma, något tips?





Undrar Dotter-Dillen

JoBgubbar


Så här skrev Ragazze-Maria om de goda bären för några år sedan. Jag kommer särskilt ihåg det eftersom jag känner likadant för svenska jordgubbar. Passa på att mumsa!

fredag 26 juni 2009

Att unna sig...







Om man ska ha det riktigt bra med en segelbåt gäller det att passa på när vädret är det rätta. Sol, varmt och vindar runt 6 sekundmeter är perfekt för en tur med J:s skärgårdskryssare Carmen.

J hade planerat mat och dryck, jag stack lite tidigare från jobbet så redan vid femtiden kunde vi lämna hamnen för en härlig seglats mot båtklubbens egen ö i Mälaren. Det blåste medvind vilket gav platt läns nästan hela vägen. (Synd att Carmen ännu inte har en spinnacker, det hade varit perfekt.) Mälaren luktar sååå gott och det är kul att se alla välkända ställen från sjösidan. Inte visste jag att det finns sommarstugor med sjötomter och bryggor på Stora Essingen!

På klubbholmen var det finfint. Solen sken, humlorna surrade och vi såg ett flirtigt strandskatepar. Jag drack en kall öl medan J gjorde iordning båten. Som snacks fanns ölkorv och pitabröd med J:s hemgjora hummos. Vi kokade hel fullkornsbulgur med olivolja, forest blend-krydda, salt och peppar. J tände grillen och sedan hade vi en liten minivinprovning med två chardonnayer på halvflaska. Jag tyckte bäst om Jacobs Creek. Lindemans variant smakade nästan FÖR mycket och kändes lite unken. Torrkryddade kycklinglårfiléer (cajun-krydda, salt och peppar) och fina råa salsiccakorvar lades på grillen. Bulgursalladen försågs med färsk mynta och skivade tomater. Maten smakade otroligt gott och när skymningen föll kröp vi in i Carmen och tände lilla oljelampan i taket. Godnatt!
J:s hummos
1 burk kikärtor
1/2 dl olivolja
Salt och peppar
Spiskummin
2 vitlöksklyftor
Pressad citron efter smak
Spola rent kikärtor, lägg ingredieserna i mixer och kör tills det blir en slät massa. Hummos är gott och dessutom nyttigt, passar till dipp, som sås till grillat eller på mackan. (Fungerar till och med till frukost om man har tagit det lite lugnt med vitlöken.)

torsdag 25 juni 2009

Carmen


Äntligen är det riktigt fint varmt väder. Efter jobbet ska vi ta J:s fina båt, den varsamt totalrenoverade skärgårdskryssaren Carmen på årets premiärtur. J har lovat att fixa något båtvänligt käk som vi kan äta när vi kommer fram till klubbholmen. Carmen är alldeles för liten för att ha något kök, men det löser sig med vattendunk, grill och en spis med gasollågor i sittbrunnen.

Bilden kommer från sjösättningen för två år sedan. Hittade inget foto där Carmen har mast och segel.

Rimbo - staden som Gud glömde



Trots att Rimbo ligger på lagom avstånd från Stockholm i vackra omgivningar är det verkligen ingen mysig stad. Centrumet som är byggt så sent som på 1990-talet är så fult, trist och felplanerat att den arkitekt som kom på det borde straffkommenderas till boende i Rimbo resten av livet. Rimbo centrum ligger invid en enorm överdimensionerad asfaltsöken till busstorg där det kommer ca tre, fyra bussar i timmen. I centrumet finns "Rimbo leisure center", en badanläggning som brukar gå i konkurs en gång om året och har en ful lysande jättesäl som logga. Centrumet innehåller även en affär med tantkläder (jag lovar att de har städrockar), en nedläggningshotad broderiaffär, en tandläkare som heter BA Dental och en nedlagd polisstation med sönderslagen skylt.

Finns det då inga ljus i mörkret? Jo, det gör det såklart! Cissis smörgåscafé öppnar redan tidigt på morgonen. Här kan man tillsammans med de andra gubbarna vänta in grannen, Systembolagets öppnande. Cissis har trist inredning, men kaffet är jättegott. Café Chocolat, något kvarter från Cissis har helt fantastisk italiensk glass från Kalasglass. Torgförsäljningen, som förr bara fanns på fredag och lördag håller nu öppet de flesta dagar i veckan. De har verkligen bra priser och fina frukter och grönsaker, även lite ovanliga sorter. Dessutom har de flera sorters spännade turkiska(?) bröd och massor olika nötter och torkad frukt.

Det finns en del olika matställen i Rimbo, men tills för ett par år sedan var korv, hamburgare, luncher typ skolmat, sega grillbiffar, svampiga pizzor och urlakad glutamatstinn kina-röra det enda man kunde få sig till livs. Tur att det nu finns ett thai-ställe, ett litet hål i väggen med riktigt god mat!

onsdag 24 juni 2009

Det gick ingen nöd på mig...


Väntan på att bilen skulle bli klar på verkstaden blev lång. När bilmeken äntligen ringde igår eftermiddag passade ingen buss så jag blev kvar på landet över natten.

Det var härligt väder och även om jag mest satt inne i köket och jobbade var där fin sommarkänsla med fläktande vindar, fladdrande gardiner och surrande flugor. På kvällen var det ljummet och så stilla att jag kunde tända levande ljus ute i pergolan.

Maten blir lite sporadisk när jag är själv på landet, men i alla fall lite mer varierad än när jag i 20 -årsåldern kunde leva i veckor på (nästan enbart) Colombo gorgonzola.

Det här åt jag igår: goda knäckebrödsbitar som dippades i färskost, ett gäng svenska jordgubbar direkt ur kartongen, en banan, ett par småostar, några sillbitar och en kall kokt potatis (med en liten nubbe, måste jag erkänna), färska radisor med sardellsmör, en ölkorv i bitar, gurkbitar, ostkuber. Fram emot 20-tiden insåg jag att det var dags för något lagat. Jag var vansinnigt sugen på quesadillas, men tortillabröden hade råkat hamna i stan. Skam den som ger sig, jag har länge velat göra egna majstortillas och nu blev det av. Jag använde receptet på majsmjölspåsen. Det blev gott, men nästa gång ska jag göra en torrare deg som kavlas och inte blir så pannkaks-aktig. Mina nystekta tortillas blev quesadillas på mitt favoritvis (denna gång även med bacon från Skebo kött). De fyllda bröden grillades på grillen och åts med hemgjord gucamole och tomatsalsa.

Majstortillas enligt saltå kvarns recept
2 1/2 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
lite salt
1 stort ägg
5 dl vatten
1 msk olivolja

Blanda de torra ingredienserna. Rör ihop lättvispat ägg och vatten och blanda ner med de torra ingredienserna. Rör tills smeten är jämn och låt svälla en stund. Rör ner oljan och stek som pannkakor ca en halv minut på var sida.

tisdag 23 juni 2009

Måndagslyx


Trots att det var måndag for vi till landet. Bilen, min älskade gamla SAAB, ska nämligen lämnas till en verkstad i Rimbo för att få nya bromsrör.

På väg från stan fastnade vi i eländiga köer, men väl framme tändes grillen med blixtfart. J kryddade entrecoter från bonden Bosses kor och jag nättkokade potatis, morötter och lök, som sedan grillades innan köttet. Tillbehör var Café de Paris-smör från frysen och sallad från odlingarna.


söndag 21 juni 2009

J:s stora dag



Av alla dagar på året fyllde J i år på (lite lätt avslagna) midsommardagen. Han önskade sig ett besök på en riktigt bra köttrestaurang, men vilka sådana har öppet denna helgdag?

Önskan nr 2 var picknick. I presentpaketen som J fick till frukost fanns en servis som fungerar fint både på picknick och i J:s fina båt. (Den passar perfekt på Carmen, vi har testat!). Ett annat paket innehöll en picknickkorg med mousserande vin och rödrutig duk. Mina föräldrar hade klurigt gömt en back av J:s favoritöl, den ljusa varianten av Zlatopramen, under soffan.

Picknicken var från början tänkt som en tvåpersoners, men sedan ringde J:s båda bröder och ville gärna komma med familjer, varför två blev tio som picknickade på J:s gröna gård. Våra bidrag var snittar på råvaror som använts till midsommarbordet: gravad lax och matjessill. Dessutom hade jag gjort en tonfiskröra som serverades med ruccola och mjuka tunnbröd. Jag hade också bakat en omgång av "mammas goda piroger". Vi blev väldigt mätta och bland broder-famijerns medhavda fanns K:s goda hemakade chokladcockies och M och P hade köpt färdiga miniköttbullar som var totalt beroendeframkallande! Jag kommer definitivt att köpa dessa och kanske också försöka experimentera fram något liknande, hemlagat. Apelsin stod inte på innehållsförteckningen, men eftersom de goda snacksen smakade rätt mycket apelsin kommer jag att ta med lite sådan, antagligen i form av rivet skal...



lördag 20 juni 2009

Glad midsommar!


Trots att vädret inte var det bästa fick vi en toppenfin midsommar. Mamma och pappa kom lagom till lunch och då åt vi lite god sillröra på knäcke med en liten "för-nubbe" så att vi skulle stå oss över byfirandet. Röran innehöll matjesill, kall kokt potatis, hackad lök och gräslök, kaviar, gräddfil och hemlagad majo.

Vid 13 var det dags att åka till hembygdsgården. Först blev vi lite oroliga när där inte fanns någon midsommarstång, men sedan hördes dragspelsmusik på håll och ett helt gäng kom intågande med den vackra stången. Kul att träffa alla bybor som samlades. Det finns i alla fall två fördelar med att inte ha egna barn, man slipper dansa kring stången OCH man slipper tvinga motspänstiga barn att göra detsamma. I vilken fall var det ett fint firande, man kunde köpa värmande kaffe och klappa på de söta ponnierna som kommit för barnen att rida på. Systern och jag fick erbjudande om att ta en testtur på den största hästen, men vi bestämde oss för att vänta till senare i sommar. (Jag som ändå red hyfsat som barn och tonåring har min enda ridtur som vuxen i färskt minne, ingen koll på kroppen och nesligt avkastad av en fet fjording under galopp över Gärdet...)

Väl hemma i stugan fick vi äntligen vår matjesill på klassiskt vis med gräddfil och gräslök, gravlax med mammas hemrörda hovmästarsås och färskpotatis. Påhejade av några Aalborg Jubileums akvavit var det helt OK att sitta ute i pergolan.

När det blev dags att äta huvudrätt, grillad lyx-fläskkarré från Skebo kött drog vi oss in i värmen, faktiskt till och med med tänd brasa i öppna spisen. Jag hade marinerat karréerna i min favoritmarinad med honung, balsamvinäger, timjan, sambal oelek, salt och peppar. Vi åt hemodlad sallad till och S:s goda grillsås.

Till efterätt blev det en av de få tårtor jag brukar göra. Hemlagad lemon curd mellan färdiga marängbottnar, toppad med vispad grädde och färska jordgubbar. Snabbt som attan och lika gott.
Så här enkelt var det att göra lemon curd:
1 ägg
1 dl socker
Saften från 1 citron
40 g smör
Vispa äg och socker pösigt i en liten kastrull och blanda i citronsaften. Ställ röran i kokande vattenbad. Vispa kraftigt med el- eller ballongvisp. Smält klickvis ner smöret och vispa tills röran tjocknar. (J fick hjälpa mig för det var rätt mycket handvispande, en elvisp hade nog inte varit dumt...)

Den vackra midsommarkatten är underbara siamesen Barbro!




fredag 19 juni 2009

Lättgravad röding med J:s sommarpotatisar


Medan jag levde på korv och chips på landet frossade J på god mat i stan. På Matpressen hittade han lättgravad röding. Denna stektes på skinnsidan tills den var nästan klar.

Till rödingen åt J kokta svalnade färskpotatisar i en sås där smaklös olja droppvis rördes i Gravlej-senap. Sedan tillsattes dill, gräslök och gräddfil.

När J kom ut på landet igår testade vi att sitta ute i pergolan trots att det inte var så fint väder. Gardiner monterades för att motverka blåsten från väster. Sedan fick grillen fungera som ett fyrfat där vi eldade en värmande brasa. Mysigt! På glöderna efter elden grillade vi korvar från Rosas.

När det blev alltför regningt drog vi oss in i stugan och åt en snabblagad lyxcarbonara med färska karl-johanfyllda tortellini, vansinnesgod bacon från Skebo kött, drivor av parmesanost, äggulor och svartpeppar.

onsdag 17 juni 2009

Miljö på jobbet


När vi skulle hålla miljöworkshop på jobbet var tanken att servera en ekologisk drink med dito snacks. Jättelätt, trodde jag! Erfarenheten är att det finns fantastiskt goda ekologiska chips, (totalt beroendeframkallande) men att man kan glömma all sprit - den är helt oekologisk! Rött och vitt vin finns att välja på, men vi ville ha en fin drink, inte en slabbig bål.

Jag blev överlycklig när jag fick tipset om Ecologica mousserande vin. Sprang genast till Systembolaget och beställde för att vi skulle kuna blanda Mimosa - fräscha, goda, inte alltför alkoholstarka drinkar. I förrgår skulle vinet ha kommit. IDAG fanns det ännu inte på plats, så det fick av nödtvång bli vanligt oekologiskt bubbel med kravmärkt juice och ekologiska apelsinbitar. Nöden har ingen lag! (Om du vill göra Mimosa själv är tipset att köpa god juice utan fruktkött, tyvärr troligen oekologisk, alternativt sila juicen. Vi hann inte med detta, men det blir mycket bättre utan fruktkött som flyter på ytan!)

Lite frusterande att det är så svårt att välja miljövänliga alternativ. Lika frusterande är att workshopen visade att vårt företag behöver MYCKET MER kunskap och inspiration på milöområdet. (Vi som har jobbat med frågan är superengagerade, men vad hjälper det när kollegorna inte är med på tåget?) Å andra sidan är detta definitivt en spännande utmaning och vi fick massor tips om i vilken riktning vi ska gå. Ett miljöledningssystem som inte har alla anställdas engagemang är totalt värdelöst, så även om det känns tufft är negativ kritik bara av godo! Då kan man ju göra något åt saken så att detta blir vårt företags sätt att arbeta med våra miljöfrågor.

Hälsar miljö-Dillen

J:s tomatkyckling i ny version


J är suveränt duktig på att laga goda rätter med kycklinglårfilé i tomatsås. Orginaltomatsåsen är fräst hackad lök som kokas länge tillsammans med muttis krossade tomater, vitlök, salt, svartpeppar, aningen socker och balsamvinäger. Kycklingen bryns och får tillagas färdigt i såsen. Någon grönkrydda som t ex basilika brukar läggas i på slutet och vi äter nästan alltid den här typen av kyckling med bulgur i någon form, gärna fullkornsburgul. (Glömde jag något, J?)

Igår hade J gjort en tomatsallad med kapris och dressing med bl a pressad apelsin och olivolja. För att följa upp dessa smaker hamnade några nejlikor och kryddpeppar i kycklingrätten som denna gång inte innehöll balsamvinäger. Gott, mycket gott, även om jag nästan gillar den fantastiska orginaltomatsåsen ännu bättre!

tisdag 16 juni 2009

Funderingar inför midsommar


Hur konstigt det än låter så är det snart midsommar!!! Vart tog tiden vägen? J och jag ska fira på landet, mina föräldrar kommer dit och på festplatsen strålar vi säkert samman med syrran + familj och vänner.

Midsommarmaten är lite traditionell. Det SKA vara matjesill med tillbehör, dillkokt nypotatis, öl och nubbe. Jordgubbar i någon form till efterätt. Nu är bara frågan om man ska äta matjesillen rätt upp och ner eller om man ska göra någon slags rätt på den? Sedan ska jag skaffa en god rökt skinka till min pappa som inte gillar sill. Det behövs nog en huvudrätt också. Jag tror vi kommer att grilla gott kött och äta med rostade rotsaker, lök och en sallad. Till efterätten brukar jag servera jordgubbarna på en otroligt lättgjord marängtårta.

söndag 14 juni 2009

Thailands-längtan


Jag vet inte om det beror på att det är skillnad mellan 35 grader varmt med sol i Thailand och 9 grader och ösregn i Roslagen eller om det handlar om att jag passerat Rimbos härliga thai-take-away två gånger utan att köpa upp hela sortimentet... I vilket fall är det väldigt lyxigt att bara uttala en önskan om thai-mat och komma hem till en J som genast lagat kryddigt thai-ris med kyckling, koriander, chili och omelettstrimmor. Mums!




Vidro-regnig söndag


Sämre väder än idag kan man knappast tänka sig. Jag var på landet och skulle jobba hårt med planteringarna... Men...

Ja, squaschplantorna är i alla fall på plats. Och jag blev helt dygnsur, totalt lerig och jättekall. Lusten att efter denna bedrift laga mat var väldigt nära noll. Ännu mindre blev den när jag märkte att mitt nya, som jag trodde snabbare, mobila bredband, inte alls fungerade på landet. Suck!

Tur att det finns lite genvägar! När jag träffade mina kursare i veckan var drinktilltugget färdigköpta crostinis med tapenade och en kapris-olivröra. Det blir visserligen både godare och billigare att göra egna röror, men ibland är bekvämlighet väldigt bra. Tillräckligt mycket fanns kvar av rörorna för att jag skulle kunna njuta av dem till färsk pasta fylld med ricotta och karl-johansvamp. God, VARM mat på fem minuter är inte så dumt. Bilden är lånad från Zeta.





En halvregnig lördag


Igår kunde man i alla fall låtsas att det var något som liknade sommar. Vi åkte till IKEA för att jaga solceller. I närheten av IKEA finns Zetas. Plantorna där är dyra, men av väldigt hög kvalitet. Dessutom har Zetas ett mycket bra fik. Igår blev det bara cappucinis och en vacker, mandelstinn polentapaj med björnbär till mig, men luncherna såg otroligt goda ut! Zetas överfulla parkering är vidrig, men den är värd besväret



lördag 13 juni 2009

Shrimp saganaki


J har kommit hem från Grekland. Nu har jag alltså en hemmaman tills slutet på augusti!!! När man kommer in i lägenheten luktar det sagolikt. J har lärt sig laga shrimp saganaki. En härlig rätt på den goda osten som är en lyckad korsning av halloumi och feta. Så här gör man:

Shrimp saganaki
1/2 paket saganaki, tärnat
4 mogna tomater i delar
1 klyfta vitlök, skivad
1/4 grön paprika
1 handfull skalade räkor
2 knivsuddar sambal
Salt och peppar
Färsk timjan
Lägg allt i en ungsform och tillaga på 200 grader i 30 minuter.

fredag 12 juni 2009

Roséviner från Provence


De godaste rosévinerna kommer från Provence. Konstigt nog har Systembolaget inte en enda provencalsk rosé i sitt ordinariesortiment. För att råda bot på denna skandalösa brist har jag nu för första gången beställt vin från beställningssortimentet. Fyra olika spännande roséviner från Provence ska komma i nästa vecka. Dessutom passade jag på att beställa ett ekologiskt bubbel till jobbet. Vi ska ha en workshop med miljötema nästa vecka och då tänkte jag att det kunde passa med vinet Ecologica.

onsdag 10 juni 2009

Marockansk kycklingtajine



Imorgon kommer mina gamla kursare och hälsar på. Jag tänkte göra marockansk kycklingtajine med mina heminlagda citroner.

Kycklingtajine med oliver och saltinlagda citroner (4-6 portioner)
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ tsk mald ingefära
½ tsk mald spiskummin
½ tsk paprikapulver
En nypa saffran
Salt och peppar
1 kyckling, gärna ekologisk, hel eller i delar
2 gula lökar, tunt skivade
Hackad persilja
Hackad färsk koriander
1 kanelstång
2 tsk olivolja
En klick smör
½ pressad citron
Skal från 1-2 inlagda citroner, skuret i strimlor
150 g gröna eller svarta oliver

1 Lägg vitlök, ingefära, spiskummin, paprika, saffran, salt och peppar i en gryta. Blanda. Lägg i kycklingen och gnid in den på in- och utsida med kryddblandningen.

2 Lägg i lök. Täck till hälften med vatten och lägg i kanelstången. Koka upp, tillsätt olja och smör. Koka i ca 45 minuter tills kycklingen är färdig.

3 Ta upp kycklingen och håll den varm. Släng kanelstången. Koncentrera buljongen genom att koka kraftigt och röra om ca 10 minuter. Smaka av med pressad citron. Tillsätt inlagda citroner och oliver och koka ett par minuter till.

4 Lägg tillbaka kycklingen i buljongen. Tillsätt koriander och persilja. Servera!

Uppdaterat 090612: Tajinen blev toppen! Jag brynte kycklingdelarna innan de fick koka. I buljongen skvätte jag också i lite vitt vin och några matskedar kycklingfond. Vi åt couscous till och avslutade med färska jordgubbar.

Bilden är från Atlasbergen. En av de vackraste platserna jag varit på!




tisdag 9 juni 2009

Zoo för en Dill


När jag var olycklig och ensam för länge sedan på 90-talet hade jag en kompis som var musiker. Han tog upp gitarren och tröstade mig med Zoo-låten. Suveränt, inte ett öga är torrt när antilopen kissar i en grop! Texten är inget utan musiken - ladda hem eller be någon spela. Roar alla från 9 månader -99 år.

På zoo
Kom allihopa vi ska gå på zoo
zoo, zoo, vi ska gå på zoo
pappa följer med oss också må ni tro
zoo, zoo, vi ska gå på zoo
På zoo kan man göra vad man vill och lite till
På zoo kan man titta på en jättekrokodil
På zoo kan man mata alla sälarna med sill på zoo

Kom allihopa apan äter gröt
zoo, zoo, vi ska gå på zoo
spiller på vakten så att han blir blöt
zoo, zoo, vi ska gå på zoo
På zoo kan man göra vad man vill och lite till
På zoo kan man titta på en jättekrokodil
På zoo kan man mata alla sälarna med sill på zoo

Kom allihopa se en antilop
zoo, zoo, vi ska gå på zoo
han står och kissar i en liten grop
zoo, zoo, vi ska gå på zoo
På zoo kan man göra vad man vill och lite till
På zoo kan man titta på en jättekrokodil
På zoo kan man mata alla sälarna med sill på zoo

Kom allihopa titta på en struts
zoo, zoo, vi ska gå på zoo
skallen i marken, står och käkar smuts
zoo, zoo, vi ska gå på zoo
På zoo kan man göra vad man vill och lite till
På zoo kan man titta på en jättekrokodil
På zoo kan man mata alla sälarna med sill på zoo

Kom allihopa lejonet har rymt
zoo, zoo, vi ska gå på zoo
hem till Afrika, zoo det var för grymt
zoo, zoo, vi ska gå på zoo
På zoo kan man göra vad man vill och lite till
På zoo kan man titta på en jättekrokodil
På zoo kan man mata alla sälarna med sill på zoo

Nu är vi trötta nu vill vi gå hem
Men nästa vecka kommer vi igen

(Mora träsk)

Lyckliga husdjur


Helt klart är att det finns tre bepälsade "familjemedlemmar" som uppskattar landet svårartat. Särskilt dåligt väder på landet, för då är dörren till trädgården stängd och dörren till illerrummet öppen. Om man har tassar, klor och päls kan man busa helt fritt, slagga i soffan eller sängen, bygga bo i garderoben och hälsa på mattes fötter där hon sitter och jobbar flitigt i köket.

Tack och lov att jag inte ärvt släktallergin mot pälsdjur!!!!

Och om man ska ta en bild på killarna så är det helt omöjligt att få alla skarpa om de inte sover. Här har Ebbe vaknat, medan Gizmo och Neo fortfarande är lite slöa. Observera att illrar använder varandra, eller för den delen sig själv, som huvudkudde!!!


Dill om morgonen


Jag är inte bra på frukost. Det märks extra tydligt när J är bortrest. Då blir det väldigt dåligt med mat på morgonen. Jag är helt enkelt inte hungrig. Te - jaaa, mat - nej.

När jag nu jobbar från landet en vanlig tisdag får jag chans att anpassa till vad jag är sugen på. Går upp vid sextiden och dricker oanade mängder te medan jag klarar av morgonens mail, telefonsamtal och jobb framför datorn. Vid halv tio inser jag att det verkligen är dags att äta något. Då blir det en snabb krämig äggröra och några tomater. I äggröresmeten (ägg, grädde, salt och peppar) blandar jag lite färskost med gräslökssmak.

Som efterätt blir det en smoothie. Jag stoppar banan, frusna hallon, turkisk yoghurt och vaniljsocker i mixern. Klart på en minut!

måndag 8 juni 2009

Snabbt och gott!


Efter en lång, extremt stressig dag på kontoret (4 möten ÄR för mycket) känns det rätt jobbigt att först fiffa behövliga ärenden i stan och sedan sätta sig i bilen för att köra hela vägen till landet. Men det kommer att vara värt ansträngningen när man får vakna i byn imorgon! Den är så lugn och fridfull på vardagarna.

När man kommer fram till landet vid 20-tiden är det inte läge för något långkok. Snabba genvägar är mer än välkomna. Kryddiga korvar från Rosas i tärningar, en stark dijonsenap, cheddarostbitar, och gurkkuber häver den värsta hungern. (Stort tack till systerns arbetskompis som handlade korven på Rosas! Själv kommer jag inte till Öland förrän i juli.) En snabb salsa med finhackad tomat, schalottenlök, jalapeonopeppar, vitlök, färsk koriander, pressad citron, salt och peppar passar perfekt till quesadillas. Bred smör och chipotlepasta på tortillabröd, strössla på hackad purjo och lägg dit rikligt med ostskivor, t ex cheddar. Grilla eller stek i pannan. Klipp i trekanter och servera med salsan.

I Ahten, och säkert även på J:s grekiska ö har det varit 31 grader idag. Här hemma får jag släpa in tomaterna eftersom det är frostvarning. Tydligen någon slags köldrekord sedan 1800-talet... Tack och lov för elektriska element och varm brasa!

söndag 7 juni 2009

Lyckodill


Skymningen sänker sig över landet. Snart tänds mina solcellsdrivna pollare och ljusspjut i trädgården. Har just plockat den första egenodlade dillen.

I burken fanns några sillbitar kvar. I kylen fyndade jag färskpotatis, gräddfil, lagrad cheddar, riktigt smör och iskall öl, i skåpet knaprigt knäcke och i odlingarna gräslök. SOS, smör, ost och sill är sällan fel. Särskilt inte i försommarkvällen. Imorgon börjar en ny junivecka.

Godnatt önskar fröken Dill

Växtmarknad i byn


Idag har det hållits växtmarknad i byn. Min syster är en av trädgårdsamatörerna och hon hade såklart ett bord med massor av perenner. Växtmarknaden är verkligen en smart idé. Alla trädgårdsamatörer säljer sitt överskott av perenner, kryddväxter, grönsaksplantor mm för en klart överkomlig peng. Jag la vantarna på en underbar rubinröd stjärnflocka, en blå bergsvallmo, några olika höstflox och en vacker, rosa rotäkta ros.
Våra föräldrar kom också ut på landet och vi åt en improviserad lunch som bestod av hemlagade köttbullar från frysen, en god sallad och omelett "extra allt" med lök, grön- och rotsaker och slantar av kryddiga korvar från Rosas på Öland. Det enkla, improviserade blir oftast väldigt gott!


Primörer


Nu är de första rädisorna klara. Jag har odlat många olika slags rädisor men storfavoriten är absolut French breakfast. Den är både snygg och god. Dessutom kan den stå länge i landet utan att bli träig.

lördag 6 juni 2009

Improviserad nationaldagsbuffet


Syrran var krasslig, systersonen sjuk och jag rosslig, men man kan ju inte missa att fira NATIONALDAGEN. Denna högtid är ju en relativt ny företeelse och vi svenskar har ännu inte så många traditioner för vår stora dag. Jag minns att jag blev väldigt förvånad för några år sedan när jag hittade mina grannar, med en liten flagga på bordet, ätandes fin buffet med bl a sill.

Systern och jag inventerade våra kylskåp och frysar på landet. Jag hittade J:s heminlagda sill, matjesill, grillad aubergin, bonden Bosses köttfärs som bara väntade på att grillas och i odlingarna fanns de första rädisorna och jättefin sallad. Systern stod för kantareller, gräslök och en suverän glasstårta.

Vi hittade ingen flagga, men fick en verkligt enkel och festlig måltid.

Imorgon är det växtmarknad i byn! Nu blir det suss, för systern ska jobba på marknaden och jag ta hand om minsta systersonen, I.

Egen salladskrydda


Jag är väldigt förtjust i Salladskrydda för Vinägrett från Spicy Island. Den hette tidigare Italiensk salladskrydda. Tråkigt nog innehåller den en hel del tillsatser.

För att slippa dessa blandade jag min egen variant.

Persilja, oregano, basilika och vitlök torkade jag själv. Jag skar vitlöken i tunna skivor, la allt på galler och torkade i ugn på ca 100 grader, med luckan lite på glänt. Det luktade helt gudomligt i hela köket. De torra kryddorna smulades och blandades med tellycherrypeppar och salt.

Det blir en stor sallad till lunch.

fredag 5 juni 2009

J i Grekland


J rapporterar från jobbkonferensresan i Grekland. Trots att de reste vid 17-tiden i torsdags var de inte framme förrän vid 2-tiden på natten. Då begav sig tydligen J och "broder Daniel" (ja, han ser ut exakt som en J, fast några år yngre...) till den lokala baren där de hittade en rätt berusad ägare som mer än gärna höll sig vaken när det kom två pigga svenskar. Skönt att min J håller partykonditionen uppe. Somna vid 4 och konferera vid 8 nästa morgon låter som det krävs en 25-årings kondition! Jag är lite avundsjuk när J berättar om hur vädret är i Grekland, men mest är jag glad över att han får avsluta sin urjobbiga lärartermin på ett riktigt kul sätt.

Och så hoppas jag förstås att han kommer hem med grekiska oliver, ouzo, olivolja och annat gott.

Tack för igår!


Superkul att det blev en rosévinsträff med burkbyte innan sommaren! Eftersom vädrets makter tyckte att hösten var kommen fick vi byta picknick i Tanto mot Matlabbet, men det gick ju lika bra. Tack Husmodern som tog initiativ och Lisa som stod för lokalen! För att inte tala om alla som hade fixat goda snacks. Dina tapenadegifflar, Annika, måste jag göra!

Det irriga testandet av rosévin gick ut på att att föga vetenskapligt bjuda och låta sig bjudas på slurkar ur olika flaskor. Jag tycker nog att mitt bidrag, bulgariska Leva, klarade sig rätt bra i konkurrensen. Den var kanske inte godast, men för det priset, mycket bra. Stort tack för tipset mamma, du är suverän på att hitta prisvärda budgetviner! Franska Sancerre är ju betydligt elegantare, men å andra sidan mer än dubelt så dyr. (Annars är jag väldigt sugen på provencalska roséer, men för att få tag på dessa måste man tyvärr krångla med Systembolagets beställningssortiment.)

I burkbytet blev mina marockanska citroner populära, med rätta, de är suveränt goda! Själv la jag vantarna på spännande sechuanpeppar. KUL!
Förresten, här kommer lite reklam för allas er sommarplanering. 18 juli är det loppis och 25 juli kulturkväll i "min" by i Roslagen. Loppis har vi varje år och det brukar vara jättetrevligt. Kulturkvällen är ett nytt initiativ från min granne S. Hela bygden är engagerade. Det blir musik, estradpoesi, konstutställningar, god mat mm mm. J ska delta med fotoutställning,. ALLA är mer än välkomna, men jag vet att jag har gjort lite muntlig reklam för diverse släkt, kanske en eller annan arbetskompis och matbloggare.


tisdag 2 juni 2009

Återbloggat - Italiensk buffet






För några år sedan ordnade jag och en kompis en återträff för kollegorna på vårt före detta jobb. Vi provade italienska viner och åt en hemlagad buffet med inspitation från det stövelformade landet.

Detta stod på buffetbordet:
- Ört och citronmarinerad skaldjurssallad
- Olika italienska salamisorter i tunna skivor
- Carpaccio; rå oxfilé i lövtunna skivor (enklare om man fryser först) med fin olivolja, flingsalt, nymald svartpeppar, rucola, parmesan och citronklyftor
- Grillade baconlindade pestofyllda marinerade kycklinglår med youghurt-citron-sardellsås
- Grillad parmalindad sparris med chèvre
- Minipizzor med rårörd tomatsås, mozzarella samt parmesan, rucola och parma som läggs på efter gräddning
- Rostade cocktailtomater
- Grillad paprika i olivoljemarinad
- Örtmarinerade oliver
- Sallad med parmesandressing
- Spenatsallad med gorgonzola och valnötter
- Frittata med lök, pecorino och kronärtskockor
- Parmesangratinerad fänkål
- Smördegsknyten med kronärtskocka
- Taleggio och gorgonzola med gott bröd
- Citronbaguetter med rucolasmör
- Fänkålstaralli och grissini


Smördegsknyten med kronärtskocka
6-8 smördegsplattor
8-10 soltorkade tomater
1 burk kronärtskocksbottnar
3 msk färsk basilika, finhackad
1 msk pressad citron
100 g riven parmesanost
250 g Kesella Gourmet
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg till pensling

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka tomaterna. Mixa eller finhacka kronärtskocksbottnarna. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smet. Kavla ut smördegsplattorna och dela dem i fyrkanter ca 8x8 cm. Lägg en klick av fyllningen på varje platta och nyp ihop till knyten. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen 15-20 minuter.

Att fånga en grillkväll

Igår var det fortfarande alldeles utmärkt grillväder. För en gångs skull lyckades vi tima in kvällen för att grilla i kvällssolen i min bostadsrättsförenings trädgård. På grillen lades först lättkokta potatishalvor, morötter och champinjoner penslade med lite olja, soya och grillkrydda. När dessa började mjukna åkte skivor av bonden Bosses rostbiff på glöden. Jag hade marinerat dem i rött vin, svartpeppar och grillkrydda. Sparris som fått koka några minuter och sedan penslats med olivolja blev också snabbt färdig.

Som tillbehör åt vi en blandad sallad med bl a rädisor, rödlök och gurka, en väldigt god tomatsalsa på hackade färska tomater, finhackad rödlök, riven vitlök, hackad basilika, fin olivolja och salt och peppar. Kronan på verket var café de paris-smör, hemgjort från frysen.


Det blev tyvärr dåligt med bildbevis från grillkvällen. Jag har lånat en bild på grillglöd och så får ni njuta av min granne E:s fina krukor med sommararrangemang. Bostadsrättsföreningens trädgård är helt otroligt fin sedan E flyttade in.