måndag 27 april 2009

Snabbmat


Nu är det verkligen fullt upp. I lördags klarade J och jag, med gemensam ansträngning av en städdag, en båtmålning, ett fyraårskalas, ett fyrtiårskalas och ett femtiårskalas. Phu!

Igår strålade solen och jag jobbade hårt med vårfiffning på landet.

Som ni förstår blir det inte mycket tid för matlagning. Helgen har därför gått i korvens tecken.

Vi startade med mycket goda tyska korvar, de små ljusa fläskkorvarna som man med fördel kan köpa på Liedl. Mums med senap, sallad, pot-mos och sauerkraut! Drycken var förstås, med inspiration från Tysklandsresan, Altbier (finns på systembolaget, köp den, den är god!).På lördagen grillade vi korv på bostadsrättsföreningens städdag. Helt OK blandade kryddkorvar från Coop. Det gav energi åt att beskära päronträd och städa tvättstugan. På söndagen var jag tvungen att ta en snabbkorv på vägen hem från landet. Hot-bite från Shellmacken i Täby var inte den godaste korv jag ätit, lite för trist konsistens, men den var välbehövlig. Väl hemma blev det en hemlagad variant av den tyska currywursten.

Annars har jag ett annat snabbmatstips. Jag är inte förtjust i färdiga pastasåser, men Basilico från Barilla är ett undantag. Väldigt god med mustig tomatsmak och härliga toner av färsk basilika. Koka pasta, värm såsen, riv över parmesanost och maten är klar! Rätten kan med fördel ätas direkt ur kastrullen medan man fnattar runt och skruvar ihop trädgårdsmöbler, oljar däck, rensar tonnvis med ogräs, planterar fröer, räfsar bort fjolårslöv, beskär rosor och blandar runt i komposten.

lördag 25 april 2009

Tyskland





Jag har varit på studieresa i Tyskland några dagar. I Ruhr-området närmare bestämt. Trots att man VET att det var länge sedan tänker i alla fall jag på Ruhr som grått, skitigt, industriigt med döda träd. Inget kunde vara mer fel. Städerna är mycket grönare än t ex Stockholm och landsbygden hur idyllisk som helst. Det rådde dessutom den finaste, grönaste, krispigaste försommar man kan tänka sig. Gräset var grönt, grönt och ALLT blommade; hägg och syren, blåregn, magnolia och kastanj.

Jag föll för traktens öl, Alt-bier. Det bryggs ofta lokalt, många restauranger har sitt eget bryggeri i källaren. Alt-bier är en mörk ölsort, smakrik utan att vara tung, inte särskilt besk och dessutom med rätt lite kolsyra i. Trevligt nog ofta serverat i 25 cl glas. Bra idé, man har alltid en fräsch kall öl och dricker inte onödigt mycket bara för att avsluta glaset.

Annars gillar tyskarna soppor och gris i alla former. En typisk förrätt kan vara en god klar buljong eller varför inte sparrissoppa serverad i en fin soppskål av lite speciell modell (vill ha!). Huvudrätten kan vara schnitzel eller varför inte ett jättefat med massor olika korvsorter, grisben både på längden och tvären och surkål till förstås. Jag vågade till och med smaka på det kokta fläskbenet. Under den dallriga äckliga svålen var köttet saftigt och gott, påminde lite om julskinka faktiskt. Annars är de tyska korvarna min favorit. Jag gillar särskilt de kryddiga, vita varianterna, men provade även specialiteten currywurst. Det var en rätt menlös korv, men den låg i en mycket god tomatsås, smaksatt med curry. Det fanns till och med ställen som serverade currywurst tillsammans med champagne.


Måste avsluta med en bild från Zollverin, en enorm f d kolgruva som bevarats som minnesmärke och utgör ett av världskulturarven. Hur stilig som helst, men den påminner också om att Ruhrs omvandling inte enbart varit positiv. Det blir en svår omställning för en region som är så beroende av stål- och kolindustrin när allt läggs ner.

måndag 20 april 2009

En liten tvårätters


Igår kom några av mina arbetskompisar förbi på middag.

Till förrätt åt vi en vårfräsch grönärtsoppa, aningen sprudlande med hjälp av ett par dl mousserande vin. Som tillbehör till soppan åt vi små snittar med resterna av den rökta makrillen och ramslökscréme bestående av hackad ramslök som blandas med crème fraische och lite majonäs (enbart majonäs till S som är laktosintolerant).

Huvudrätten, inspirerad av en f d arbetskompis, D, var en härlig, mustig, rejält vinstinn köttgryta gjord på de fina köttbenen från bonden Bosse. Till grytan åt vi tagliatelle, en fräsch sallad och en klick vitlökscrème fraische. Jättestore, jättesnälle hunden Z blev inte bortglömd. Han fick köttrens att smaska i sig.

Grönärtsoppa
500 g frysta, fina ärtor
2 shalottenlökar
1 l vatten + kycklingfond
2 dl vispgrädde
2 dl mousserande vin
Salt och peppar
Färsk mynta

Skala och hacka lökarna. Fräs i smör. Häll på vatten och kycklingfond från flaska. Låt koka ca 20 minuter. Tillsätt grädde. Tillsätt ärtorna strax innan servering (de förlorar snabbt färg). Mixa slätt med mixerstav och krydda. Häll till sist i de moussernade vinet och låt allt bli varmt. Vid serveringen strösslar man över hackad mynta. Den här soppan blir faktiskt bra också utan grädde, om man vill ha den lightare eller om någon gäst inte tål mjölkprodukter.

Mustig köttgryta
2 kg oxköttben med kött på
Vatten
1 l rödvin
Grönsaksbuljongpulver
¼ rotselleri
3 morötter
20 smålökar
20 champinjoner
Ca 10 soltorkade tomater
Lagerblad
Salt och svartpeppar
Timjan

Bryn köttbenen i en långpanna i ugnen på 275 grader. De ska få rejäl färg utan att bli svarta. Rör om någon gång. Lägg köttbenen i en stor gryta, häll på kallt vatten så att det täcker. Lägg i lagerblad. Låt koka upp, ta bort skummet. Koka sedan i minst 3 timmar, gärna längre. Locket kan vara av i början och vartefter vätskeytan sjunker, fyll på med vin. Rotsaker, champinjoner och lökar bryns i panna. När köttet kokat klart ta upp och rensa bort benen. Lägg tillbaka köttet tillsammans med de brynta rotsakerna, champinjonerna, lökarna och de soltorkade tomaterna. Koka ca 25 minuter till. Smaka av med grönsaksbuljongpulver och kryddor. Red men lite idealmjöl utrört i vatten. Konsistensen ska bli lite simmig. Servera med nykokt pasta. Det är också gott med bacon i, men det paketet blev kvar i kylskåpet på landet…

Makriiill


Fredagens fiskfilé från Årstiderna vara makrill. Det är verkligen en av de vackraste fisksorterna, men jag har lite svårt för smaken om man kokar eller steker den. Makrill är helt enkelt lite beskt.

Turligt nog följde fisklådan med oss ut på landet där jag har en ABU-rök. Filéerna saltades och kryddades på tre olika sätt, med vitlök, med chiliflakes och med svartpeppar. Sedan var det bara att ladda röken med spån och köra igång. Det är lite svårt att avgöra när rökningen är klar, men det brukar gå bra att öppna och kontrollera.

Makrillarna blev jättegoda, vi åt dem med örtsås baserad på hemlagad majonäs och gräddfil och en god sallad.

Fram emot den sena kvällen, när elden i öppna spisen falnade grillade vi varsin biff från bonden Bos ko över glöderna. Den var otroligt god!

Det var en rätt kall helg på landet, men ack så vackert. Min tomt är helt blå av blåstjärna och scilla.

lördag 18 april 2009

Piråååger


Jag har ju helt glömt bort att blogga om piroger. Min mamma brukar baka piroger efter ett väldigt bra recept. Resultatet är både saftigt, mustigt och lite chilistarkt. Pirogerna lämpar sig utmärkt som utflyktsmat på picknicken eller varför inte ha med dem som ett första, färdigt mål när man kommer ut till sommarhuset? De kan ätas kalla eller värmas en stund i ugnen. Vill man ha någonting till så fungerar en soppa eller sallad finfint. Pirogerna går också bra att frysa och är perfekta att ha på lut i frysen om hungern skulle komma snabbt.

Kul det här med piroger förresten, olika kulturer verkar ha sina egna varianter. Vid lunchbordet på jobbet för några veckor sedan åt H med finskt påbrå sin mammas piroger med smält smör och hackat ägg till lunch medan C åt SIN colombianska mammas sydamerikanska empenadas.

"Mammas" piroger
100 g smör
2 dl mjölk
1/2 pkt jäst
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 7 dl vetemjöl
350 g köttfärs
3 lökar
1 paprika
1 klyfta vitlök
3 msk tomatpuré
Ca 15 oliver
2 msk chilipulver
Peppar
Oregano
Cayennepeppar

Fräs hackad lök, paprika och vitlök i en stekpanna. Bryn färsen och blanda med lökhacket. Tillsätt tomatpuré, hackade oliver och smaka av med kryddorna.

Smält smöret. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke. Häll på degspadet, tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Knåda degen och kavla ut på mjölat bakbord. Ta ut 16 rundlar. Fördela fyllningen på rundlarna och vik ihop. Nyp ihop skarvarna och gaffla dem. Jäs på plåt Ca 20 min. Grädda i 225 grader ca 15 minuter. Om man vill kan man pensal pirogerna med ägg innan de gräddas och en strössla dem med sesamfrön.

fredag 17 april 2009

Fröken Dills köksträdgård


Det växer så det knakar i krukorna där hemma.

Detta år odlar jag följande tomatsorter:
Cheerio (fula plantor, men alltid tidigast, röd, mindre tomat, god och lite syrlig, mina experimentplantor blommar redan!)
Gelbe dattelwein (massor med söta gula tomater på klasarna, urgod smak, denna sort kan jag inte vara utan)
Yellow pearshaped (snygg, knallgul, droppformad)
Green grape (snygga små goda gröningar, riktigt lyser i salladsskålen)
Black sweet cherry (mörka, brun "svarta" småtomater med god, söt smak)

Orange sweet cherry (ny bekantskap, små organga tomater)
Pantano (italiensk grön-röd salladstomat, suverän i Italien, brukar vara svår i svenskt klimat, men skam den som ger sig!)
San marzano (ny bekantskap, från Annas gourmetgarage, spännande!)
Garden delight (pålitlig, ger hög avkastning av goda, fina små röda tomater, även sämre somrar, ett "måste" varje sommar)
Dansk export ("urtomaten" enligt mig, den som mamma alltid brukar odla, tålig, röd normalstor)
Sweet 100 (oöverträffat goda och söta röda småtomater, detta år odlar jag en icke-hybrid-variant)
Principe borghese (för torkning)
Speckled roman (ny bekantskap, ska bli avlång orangeröd med gula strimmor)

Jag har just räknat ut att jag har mer än 15 års erfarenhet av tomatodling, både på friland och i växthus!

Följande chilisorter är på g:
Jalapeno (perfekt för mexikanskt)
Poblano (eller ancho, beroende på om den är torkad eller ej)
Paloma
Pasilla (mindre het)
Arbol (het)
Serrano (stark och god t ex i tomatsalsa)
Etna (ny bekantskap från Annas gourmetgarage, spännande!)
Padron (ny bekantskap från Annas gourmetgarage, spännande!)
Stromboli (ny bekantskap från Annas gourmetgarage, spännande!)

Chili har jag inte odlat lika länge som tomater. Kanske "bara" 8 års erfarenhet.

Förra året var ett riktigt USELT odlingsår. 2009 hoppas jag blir bättre, men man kan aldrig veta. Vis av erfarenhet vet jag att mycket kan hända. Exempelvis husdjur som leker sönder de små plantorna, rådjur som äter upp det utplanterade, nacke som går sönder så att man inte kan sköta plantorna, depp över trasig nacke så att man inte ens orkar åka till landet. Nej, det ska mycket till om 2009 ska bli lika odlingsfattigt som 2008...

På bilden ser ni Gelbe Dattelwein från 2004 års odling. Det var ett helt otroligt år. Trots att jag hade skilt mig och egentligen inte hade någonstans att bo lyckades jag odla en hel del! Satte fröer hemma hos mina föräldrar och sedan flyttade plantorna med mig till ett primitivt torp som jag hade fått låna över sommaren.

torsdag 16 april 2009

Bokcirkel



Min kompis K har startat en bokcirkel. Ett tjejgäng läser samma bok och så träffas vi, äter lite mat, dricker vin och pratar om boken. När vi läste Chimamanda Ngozi Adichies bok ”En halv gul sol” åt vi afrikanskinspirerad mat. (Bortse från att du inte kan uttala författarens namn och att boken är tjock - Läs "En halv gul sol", den är helt fantastisk!!!!)

Om det finns någon speciell mat som passar till Stefan Einhorns bok ”Medmänniskor” vet jag inte men igår bjöd H på väldigt god kyckling med sås och en utmärkt sallad (se nedan). Hemligheten med de saftiga kycklingfiléerna var enligt H att använda stektermometer när de tillagas i ugnen så att det inte blir torrt.
H:s sallad
Bulgur
Sockerärtor
Sparris
Mango
Baby bladspenat
Granatäpple
Vårlök
Gurka
Cocktailtomater
Något kryddgrönt: persilja, gräslök, basilika
Dressing: Rapsolja, Lime, Honung, Salt, Peppar, Basilika: Mixa!
Sås till kycklingen
Turkisk yoghurt, Limejuice+skal, honung, salt, peppar
Till efterätt fick vi rabarberpaj med vanlijsås. Vilken härligt vårfräsch middag!

Vi gillade Stefan Einhorns bok, även om den var snudd på lite väl ”enkel”. Boken består av ett antal korta noveller som kommenteras av författaren. Temat, medmänsklighet, känns verkligen angeläget. Jag blev också väldigt sugen på att läsa Stefan Einhorns första bok ”Konsten att vara snäll”. Någon som läst den och tycker något? Någon som har ett boktips till vår bokcirkel?


tisdag 14 april 2009

I väntans tider...


Sedan tidigt i höstas har vi väntat. På en ko. Närmare bestämt en död ko. På torsdag kommer 1/4 av en ko från bonden Bosse hem till oss. Lite elakt känns det mot kon. Men den har haft ett bra liv, vi är köttätare och jag gillar verkligen hängmörat kött av hög kvalitet!


måndag 13 april 2009

Nässlingar


Jag har verkligen haft några helt underbara dagar på landet. Vilket väder helgen bjudit på! J tog bussen hem till asfalten så snart han kunde, men jag han med långpromenad genom skogen med iller, gökotta bland tusentals fåglar, bl a storlom (tror jag, i alla fall lät den så här http://www.bioresurs.uu.se/myller/sjo/storlom.htm), en härlig påsklunch med familjen, koll av den smältande isen på sjön med systersönerna, planeringsmöte inför byns kulturdag (mötet övergick i en fantastisk middag. Tack grannen S!)

Dessutom har jag räfsat och städat på tomten, planerat odlingar, sått lite tidiga fröer (ett experiment) och rensat tonvis med ogräs.

Ett BRA ogräs så här års är i alla fall nässlorna. Jag har plockat de första små lila nässelskotten. Ikväll blir det nässelsoppa som jag brukar göra det:

Fröken Dills nässelsoppa
1 l nässlor
1 shalottenlök, hackad
1/2 l vatten + kycklingfond
Salt, vitpeppar, anis och fänkål
Färska ekologiska ägg

Rensa och skölj nässlorna noga i flera vatten. Koka upp vatten och förväll i några minuter. Ta upp nässlorna, rensa bort grova stammar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt vatten, fond och nässlor. Koka några minuter. Mixa med mixerstav tills nässlorna är mycket finfördelade. Smaksätt med salt, peppar och mortlad anis och fänkål. Servera soppan med förlorade ägg och hackad gräslök.

En sak till har jag gjort under påskhelgen. Tagit det riktigt lungt. Unnat mig att göra saker långsamt och ägnat mig åt att sitta och njuta i solen med en bra bok och bara gå runt i trädgården och titta på blommorna. Snödroppar, vårlök, tussilago, blåstjärna, scilla, våriris och blåsippor blommade hur fint som helst och på söndagen slog de första vitsipporna ut i mitt soliga dike.



lördag 11 april 2009

GLAD PÅSK


Massa glad påsk önskar fröken Dill!!

Vi åt en fantastiskt god påsklunch på påskafton. Tack mamma och systern!!! J hade köpt påsköl och min uppgift var att göra tårtan. Jag är INTE bra på tårtor. Faktum är att jag sällan lagar söta saker, förutom glass. Men choklad är ju gott och Allt om mat är en pålitlig tidning tänkte jag, köpte dyr lyxchoklad och ägnade en massa timmar åt att laga en rätt krånglig rysk påsktårta med fyllning av aprikosmarmelad. Tråkigt nog blev resultatet torrt, översött och inte alls gott. Jag föreslår istället min mammas garanterat goda recept på en saftig tårta som dessutom lätt att göra.

Mammas chokladtårta

400 g mandelmassa
4 ägg
1 apelsin
100-150 g mörk choklad till garnering

Riv mandelmassan grovt, blanda med äggulorna, lite rivet apelsinskal samt hälften av saften från apelsinen. Vispa äggvitorna och vänd försiktigt ner i smeten. Grädda i 175 grader ca 30-35 minuter.
Stjälp upp tårtan. Stick små hål med tandpetare och dränk in den med resten av apelsinsaften och gärna lite apelsinlikör. Låt den torka till ett tag eller sätt in den i frysen en kort stund för att få ytan lite stelare. Garnera med smält blockchoklad och påskkycklingar av marsipan eller annan dekoration.

fredag 10 april 2009

Rånäs SPA


I det milda vädret med regn och regndimma begav vi oss till landet och öppnade upp huset. På tidig eftermiddag vände vi sedan bilnosen mot Rånäs slott för att besöka deras SPA.

Under några härliga timmar smaskade vi i oss ett utsökt afternoon tea, hade sjöbastun med bubbelpool på bryggan helt för oss själva och traskade sedan ner i slottets källarvalv för att låta våra ömma ryggar knådas av en SPA-terapeut. Efteråt kände man sig verkligen som en ny människa.

Det var en helt suverän eftermiddag. Otroligt fin service. Rånäs gav verkligen mersmak. Vi kommer definitivt att komma tillbaka! Afternoon teaet var perfekt och jag har dessutom hört att Rånäs middagar ska vara i klass med Grythyttan.

torsdag 9 april 2009

Vildhöna - nu är det påsk!



J:s familj har en egen påsktradition: drinken Vildhöna.
Vildhöna
1 dl gin
1 dl vatten
1/2 citron, tvättad
1/2 dl socker
1 ägg
Lägg alla ingredienser i en mixer. Hel citronhalva och helt ägg! Kör tills allt är krossat. Sila upp i glas med is. Dekorera ev med citronskivor. Drick!
Efter en sådan drink somnade J på sitt söta öra. Själv tog jag kvasten till Blåkulla. I brist på katt fick en iller följa med.

onsdag 8 april 2009

Rosta tomater


Nu pågår nedräkning inför påsken. Tidigt imorgon beger vi oss till landet, med en del av husdjuren och miljarder andra saker packade i bilen. Husdjur och packning avlastas på landet varpå J och jag beger oss till SPA på Rånäs slott. Hoppas att det blir lika bra som det låter.

Till påskbordet på min systers landställe har jag, mot bättre vetande, erbjudit mig att göra en tårta. Hmmm, vi får se hur det går, för jag är verkligen INGEN tårtperson... Kanske får jag ångest och gör istället något salt, mer Dilliskt...

Tomater så här års är inte så roliga, men J har upptäckt ett väldigt gott sätt att tillaga dem. Skär i halvor som snittas på några ställen. Rosta i ugn, 200 grader, 40 minuter med tunna skivor av vitlök instuckna, god olivolja, salt, peppar och färsk timjan. Resultatet är ett perfekt tillbehör till skivor av ditt favoritbröd.

tisdag 7 april 2009

Grönkålsexperiment


Grönkål är en perfekt råvara. Väldigt nyttig, snygg och kan tydligen odlas även på vintern! "Vanlig" grönkålssoppa är en delikatess, men med de fina bladen från Årstidernas låda ville vi testa gränserna och vara lite mer experimentella. J som har påsklov surfade runt på nätet och hittade en spännande, lättlagad, asiatiskt inspirerad grönkålssoppa. Jag råkade ha lite för mycket lime i, men det blev ändå en god soppa, suverän till ingefärsgräddfilen. J är ju beroende av hamburgare varför det bestämdes att resten av grönkålen skulle bli till grönkålsburgare enligt eget påhitt.
J:s grönkålsburgare
Finhackad grönkål
Nötfärs
Ägg
Salt och svartpeppar
En skvätt kalvfond

Blanda ihop ingredienserna. Forma till burgare. Stek och servera med pannrostade hamburgerbröd och grönsaker (vi tog tomat, sallad, lök och finstrimlad färsk fänkål som passar fint till grönkålssmaken). Jag blandade dijonsenap med majonäs till dressing. J valde HP-sås och gräddfil.

Ett litet tips förresten. Spara inte tillagad grönkål! Den får en otäck smak av ladugård om man försöker värma upp den på nytt.

Vi har fortfarande ett par blad grönkål kvar. Den är mjäll och fin och hamnar därför troligen i en sallad om ni läsare inte har några andra tips.



måndag 6 april 2009

Lantlådan


Jag beställde en extra låda från Årstiderna i fredags. Denna gång valde jag Lantlådan. Den innehåller närodlade ekologiska grön- och rotsaker. Jag brukar VILJA beställa den oftare, men valet har ändå oftast blivit någon annan låda eftersom vi gärna vill ha sallad, gurka och tomat. Men denna gång innehöll lantlådan vintersallad och dessutom ett gäng spännande rotsaker, som polkabetor och jordärtskockor. Kronan på verket var grönkål. Det går knappast att få tag på i affären och jag har varit sugen på det sedan i julas.

Igår skulle vi gå på teater, men när vi kom dit visade sig föreställningen vara inställd. Det blev istället en tur till biblioteket och sedan åkte vi till Daglivs och handlade bl a kryddiga korvar, Debreciner från Wurst Master. Väl hemma hamnade korvarna i en mustig rotsakspytt.

Rotsakspytt
Röd lök
Potatis
Morötter
Kålrot
Jordärtskockor
Polkabetor eller rödbetor
Bacon, gärna jägarbocon
Kryddiga korvar
Worcestershiresås
En skvätt kalvfond
Salt och peppar
Forest blend från kryddkvarn
Färsk timjan och persilja

Tärna rotsaker, lök, bacon och korv. Fräs i omgångar i lite smör tills det tar lite färg. Häll över i en ungspanna, smaksätt med kryddor och en skvätt kalvfond. Ställ in i 200 graders ugn och låt gå färdigt ca 30 minuter. Rör om några gånger under tiden. Smaksätt med worcestershiresås och hackad färsk timjan och persilja. Servera med stekta ägg, HP-sås eller Heinz chilisås alternativt creme fraiche rörd med fetaost och lite olivolja. Det serare alternativet är extra gott om det är mycket polkabetor/rödbetor i pytten.

söndag 5 april 2009

Fish and chips


Våren har äntligen kommit på allvar. Efter intensivt jobbande med båt (J) och grind (jag) unnade vi oss varsitt glas av favoritvinet Collavini blanc fumant på Fredhälls. Vinet är en italienare med karaktär, inte snustorr, men jag skulle ändå inte klassa den som halvtorr. Mycket solmogen exotisk frukt typ mango och ananas. Gott, gott en härligt solig lördagskväll i april! Nästa vecka monterar Fredhälls upp sin uteservering.

Väl hemma stod Fish and chips på menyn. Det är inte så kul att fritera med kolfilterfläkt så vår tolkning blev rostad klyftpotatis, penslad med olja och fina sejbitar som vändes i uppvispat ägg och frityrstet. Att steka fisken i ganska mycket olja fungerade lika bra som att fritera, men blev betydligt mindre osigt. Tillbehör var en härlig sallad med bl a sparris och en hemgjord curryremolad.

Curryremolad
Fräs en blandning av stark curry och vanlig curry i lite olja. Rör en egen majonäs och blanda med lika mängd avrunnen gräddfil. Rör i curryoljan, finhackad lök, kapris, finhackad saltgurka och tärnat äpple. Smaka av med salt och peppar.

Bilden är lånad från recept.nu.


lördag 4 april 2009

Bara en husägare...


Bara en husägare kan älska mitt lilla ruckel till sommarställe. Innan jag köpte huset såg jag framför mig att jag skulle skaffa ett kulturhistoriskt torp, fantastiskt välbevarat, med glasverande, spröjsade fönster och en gammal frukträdgård i zon 1, naturligtvis med egen brygga, max en timmes bussfärd från Stockholm. Sedan började jag inse att drömhuset var HELT utanför min budget.

Istället blev det ett rätt ocharmigt ruckel till 50-talsställe med plastmattor i alla rum i det inre steninga Roslagen, odlingszon 4.

Konstigt nog spelar det ingen som helst roll. Jag kunde inte älska mitt lilla ställe mer än jag gör, precis som det är. Varje gång jag kommer dit blir jag helt lycklig.

Byn där det ligger är urmysig med både fritidsboende och bofasta. På sommarhalvåret ordnar vi en massa aktiviteter, som vinprovning, loppmarknad, sommarfest, utflykter och kräftskiva. I sommar blir det "kulturdag". Tvärs över skogen finns både badsjön och min systers familjs sommarställe. Skogen är full av bär och svamp. Vi köper ägg och kött av bonden Bosse, och fisk av ”fiskarn”.

Min trädgård är rörig och ogräsig, men det ska sakta men säkert förändras. Köket i huset är stort, ljust och trevligt och att sitta framför öppna spisen i vardagsrummet eller i ute pergolan är ren njutning. Plastmattorna ska bort så småningom, men de fungerar faktiskt bra när man har husdjur.

Det allra bästa med mitt lilla ställe är att det är MITT, BARA MITT! Det kanske låter lite egoistiskt, men när man har förlorat hem och trädgårdar p g a skilsmässor så är det väldigt viktigt.

Igår hade jag ett jobb norröver och på vägen tillbaka till stan passade jag på att titta till mitt lilla ställe. Solen sken, det var alldeles lugnt och fåglarna sjöng. Huset hade klarat vintern galant och jag såg årets första fjäril - en citronfjäril.
Ni vet väl vad mumintrollet säger "Varenda en vet ju att om den första fjärilen man ser är gul, så betyder det att sommaren blir glad."


LYXIGA fredagsräkor!


Den här veckan kunde jag inte motstå extra-erbjudandet från Årstiderna. Ett kilo färska räkor direkt från västkusten. Hem kom en låda med stiliga räkor, krispiga, med alla spröt i behåll och verkligen otroligt goda! Härlig fräsch doft, smak av hav och nästan en ton åt ostronhållet. Vi frossade rejält och blev alltför proppmätta för att orka med det vi tänkt äta till huvudrätt.

Vin till räkorna var rieslingen Gobelsburg från Österrike. En smakrik, god nästan smörig riesling som särskilt J gillade skarpt.

torsdag 2 april 2009

Bröllop 2009




I slutet av maj ska J:s kompis gifta sig. Idag fick vi den stora äran att provsmaka maten som ska serveras till bröllopsmiddagen.

På grund av allergi blir det två kötträtter. Middagen inleds med rökt anka som serveras med blandade salladsblad, skivor av söt mango och en liten smördegsoval. Ankan var helt fantastisk, den bara smälte i munnen och mango till är alltid rätt. Ett gott, lättare rött vin fick göra ankan sällskap.

Till huvudrätt hade brudparet valt en grillad kalventrecot, serverad med primörer (förhoppningsvis kan det bli svenska sådana i slutet på maj). Vid testätningen var tillbehöret ett parmesanmos, men på bröllopet kommer det istället att bli hasselbackspotatis. Vinet till huvudrätten var helt i min smak. Copertino från 2001 är härligt med massa doft av "ny regnrock".

Desserten var en sallad på röda bär serverad i en mycket god korg av kräckigt havreflarn. Ett nötigt, härligt marsalavin hörde till.

I förrätten hade jag möjligen kunnat tänka mig aningens asiatisk touch med chili, koriander och fisksås, men på ett bröllop ska det nog vara lite mer traditionellt. Kalv har mild smak, men det kan nog passa på ett bröllop i sköna maj. Jag hade önskat lite mer sting i skysåsen, men det är finlir. Desserten var bara GOD och det är ett betyg från fröken Dill, som egentligen inte är någon dessertperson.

Mycket gott, kan man sammanfatta det hela! Stort tack till P och H för att vi fick vara med och äta den här fina vårkvällen när koltrastarna sjöng som galningar i skymningen. Extra kram till hunden F som fick vänta i bilen.