söndag 29 mars 2009

Hängmörat


J hade fått en flaska A Amarone i present. Ett sådant härligt smakrikt vin kräver rätt mat. Valet föll på riktigt gott oxkött. J köpte hängmörade T-benstekar på Daglivs. Med fint kött ska man inte krångla till det så mycket. Hasselbackspotatis bakades i ugnen. En rödvinssås kokades på spisen och kompletterades med stekskyn från köttet. Ett vitlökssmör rördes mjukt och fluffigt. Köttet kryddades med svartpeppar, stektes i järnstekpanna på gasspisen tills det var lagom rosa inuti, saltades och serverades med tillbehören. Det hela blev mycket lyckat och vinet var, likt de flesta amaroneviner, fantastiskt.

Nostalgitripp - bokstavspasta


Jag blev helt överlycklig häromdagen när jag hittade boktavspasta. Det är verkligen en favorit från barndomen. När vi var sjuka brukade mamma ge oss varm buljong med minipasta, antingen små stjärnor eller, allra bäst, bokstavspasta! Än idag funderar en kopp bokstavspasta-buljong, gärna spetsad med en skvätt sherry fint för att lindra krassliga halsar.

lördag 28 mars 2009

Trädgårdsmässan


Systern och jag har besökt trädgårdsmässan. Jag hittade tyvärr inte Kinna, men väl en massa annat. Vad sägs om vansinnesvackra julrosor, alla frösorter man kan tänka sig, en sättpotatis av gourmetvariant (ersättning för min stackars utgågna favvis, Rosamunda), tips om ympning av äppelträd, kinesiska pioner och mycket, mycket mer...

Kris och fiskfondue


Krisen har nått vår arbetsplats. Suck, vi vet ännu inga detaljer, men det fina gänget kommer med största sannolikhet att splittras.

Vad ska man då göra i dessa tider av oro och depp? Lite gladare blir man i alla fall av att äta fiskfondue med arbetskompisarna.

Lätt som en plätt. Skär fisk, t ex lax och sej i lagoma fonduebitar, skala räkor, skär röd paprika i bitar, skala shalottenlökar, rensa champinjoner och lägg allt i skålar. I fonduegrytan hälls vitt vin, hummer- och fiskfond och vatten. Det ska vara en kraftigt smakande buljong. Lite fransk dragon är gott i, men ta inte för mycket.

Rör ihop en majonäs. Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Äggulor blandas med lika mängd dijonsenap, smaklös rapsolja tillsätts först droppvis, under omrörning. Det ska vara ca 1 dl olja per äggula. Avsluta med några msk fin olivolja och smaka av med vit balsamvinäger. Blanda majonäsen med creme fraiche, ungefär lika stor mängd som majonäsen. Hälften av satsen kryddas med sambal oelek eller (ännu godare) chipotlepasta, vitlök, salt och peppar. Den andra hälften blandas med saffran som först mortlats med lite salt, fisk- och skaldjurskrydda från kvarn, salt och peppar.

Sedan är det bara att spetsa bitarna på fonduegafflar, koka i grytan, dippa i salt och nymald svartpeppar och äta med såserna. En matig grönsallad, gärna med finstrimlad fänkål och len avocado, fungerar bra till. Ett bra vin till är Foot of Africa.

Bilden är lånad. Vi var alltför upptagna av att dricka vin och prata så kameran kom inte fram.


torsdag 26 mars 2009

Galantofil


Just innan den ”nya vintern” kom med otäck permafrost lyckades jag plocka några av min mammas fina snödroppar. Jag tror att det är en variant som ursprungligen kommer från släktgården (?). Snödroppar är verkligen fina att ta in. De är både vackra och inomhus känner man dessutom den goda doften. Personer som är besatta av snödroppar kallas galantofiler. Snödroppens latinska namn är Galanthus nivalis. Även om de vid första anblicken ser snarlika ut finns det massor av varianter. På landet har jag en sort som är dubbel. Flore Pleno heter den. Även jag är kanske drabbad av en släng galantofili?

tisdag 24 mars 2009

Värme i vinterkylan


Mulet igår, svinkallt idag, vintern tillbaka. Suck! Som jag längtar efter våren. Var är den någonstans??? För att pigga upp får man lysa upp tillvaron med färgglad mat. Den här rätten är inspirerad av Stockholms glass- och pastahus. När jag jobbade med en tidning under studietiden brukade vi ha kombinerade redaktionsmöten/luncher där. Man fick välja en hemlagad pastasort och en sås. Jag åt alltid den vansinnesgoda skaldjurssåsen. I originalet är det jätteräkor, men eftersom jag försöker undvika dessa av miljöskäl, valde jag en fryst skaldjursblandning och några extra räkor med skal istället. En färgglad och toppengod pasta till detta är förstås saffranspasta. När man gör pastadegen vispar man ner saffran mortlad med lite salt bland äggen. Sedan är det bara att knåda ihop med mjölet som vanligt, vila degen så länge man har tålamod och köra till fina tagliateller i pastamaskin. (Degvilandet går lättare om man smiter ner på kvarterskrogen och unnar sig ett glas vin!)


Skaldjurssås till pasta

3 shalottenlökar, hackade
10 cm purjolök, skivad
1 vitlöksklyfta
1 liten aubergin, tärnad
½ färsk fänkål, strimlad
1 paket blandade frysta skaldjur, tinade
15 räkor med skal
1 burk muttitomater
1 msk tomatpuré
1 skvätt hummerfond
Tabasco
Färsk dragon
Salt och peppar

Skala räkorna. Fräs skalen i lite smör. Späd med vatten och låt koka ca 20 minuter. Sila av räkbuljongen. Fräs lök och grönsaker i smör. Tillsätt tomat, tomatpuré, räkbuljong och fond. Låt koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med kryddor, pressad vitlök och ev mer fond. Lägg tillsist i skaldjuren och låt dem bli varma. Servera med saffranspasta och nättkokta sockerärtor.

måndag 23 mars 2009

Fredagsmys med räkor


På fredagarna vill man gärna ha något snabbt och smaskigt som passar till ett gott vin direkt efter jobbet. Räkor är en helt optimal start på helgen. De behöver inte tillagas och det är toppen att pyssla med skalningen, medan man varvar ner och småpratar om veckan som gått.

Färska räkor är ju såklar allra bäst, med de frysta kan vara näst intill lika goda. Jag gillar de som kommer från Royal Greenland.

Godast är att doppa räkorna i en hemgjord majonäs. Sådan kan tydligen göras på olika sätt. Jag brukar nog oftas röra min med en sked, men även jag använder smaklös rapsolja och bara lite olivolja på slutet. En väldigt god kryddning av majonäs till räkor är pressad vitlök, lite citron och den underbara, men ibland utrotningshotade, Santa Marias chipotlepasta. Stödköp den om du får tag i den. Den är guld värd och jag har inte hittat något som kan ersätta den.


Små, små plantor


Ute har det blivit vinter igen, med massor ny snö. Usch vad trist!

Inne härskar i alla fall våren med massor plantor som växer och gror. Chiliplantorna har grott bra och de flesta är så stora att de kunnat planteras om. En del kryddväxter är på tillväxt. Tomaterna är precis på väg upp utom två tidiga testplantor av sorten Cheerio, som redan är rätt stora.

Nu är det hög tid att så purjo.

Helleborus



För många år sedan fick jag en engelsk trädgårdstidning där det fanns ett reportage om julrosor i alla möjliga färger och former. Plötsligt insåg jag att de fantastiska blommorna i grannträdgården, som ibland blommade redan i februari, var just julrosor.

Sedan dess har jag varit på jakt efter en riktigt vacker julros. Vita finns det gott om, men jag ville helst ha en rosa, med fina teckningar. Häromdagen hittade jag äntligen en väldigt fin planta på Rosendal. Blommorna är verkligen som små balettdansöser!

lördag 21 mars 2009

En ny fiskbekantskap


Igår kom det filé från kolja i fisklådan från Årstiderna. Kul, det är en fisksort jag aldrig tidigare köpt, men faktiskt gått och spanat lite på under sista tiden.

Nu börjar man vara rejält trött på vintern så en fiskrätt med lite vårinspiration kändes helt rätt. Ett gott tillbehör fick bli en skummig sås med gröna ärtor. Till firren åt vi en sallad med många sorters grönsaker, bl a finstrimlad fänkål.

Koljafilé med skummig grönärtsås
1 shalottenlök
1 morot
1 dm-lång purjobit
Smör
1,5 dl vitt vin
2 dl vatten + fiskfond på flaska
1 dl vispgrädde
Idealmjöl
1 dl lättmjölk
1,5 dl gröna ärtor
Koljafiléer
Salt och peppar
Hackad dill
Rågmjöl
Uppvispat ägg
Ströbröd

Fräs grovhackad lök, purjo och morot i smör. Häll på vin, vatten och fond. Koka ca 30 minuter. Sila bort grönsakerna, tillsätt grädden och fortsätt koka. Red med lagom mängd idealmjöl som vispas i. Lägg i ärtorna och mixa helt slätt med mixerstav. Smaka av med salt, peppar och ev en liten skvätt citron. Hetta upp lättmjölken, t ex i micro. Vispa upp skum med mjölkskummare. Just innan såsen serveras blandas mjölkskummet i.

Fiskfiléerna kryddas med salt, peppar och hackad dill. Dubbelpanera i mjöl, ägg och ströbröd och stek sedan i medelvarm panna.

Servera med citronklyftor, ev kokt potatis och sallad.


torsdag 19 mars 2009

Bloggonese 2009


Mums, vilka goda köttfärssåser vi fick smaka igår. Andreas var verkligen en värdig vinnare! Mustig och god sås i traditionell stil. Det gillar vi.

Själv tyckte jag förstås att min egen sås var god, men jag hade gått lite för hårt fram med tryffeloljan och de soltorkade tomaterna. De mustiga tonerna av den kärleksfullt kokade oxsvansbuljongen blev kvävda. Och sedan är nog torkad oregano trots allt godare än färsk, även om den färska är snyggare. Synd också att jag inte har något redskap som kan mala färs. Den färdiga från affären är lite för finmald för att bli helt optimal i köttfärssås.

Ett superbra tips från Annika var att till och med en leverskeptiker som jag kan njuta av aningens kycklinglever i bolognesen. Jag gillade Annikas sås.

Förresten, ALLA såserna var jättegoda. Tänk att det kan bli sådan fantastisk variation på ett givet tema. Sedan är jag lite förvånad över att jag är en sådan traditionalist. Jag vill att köttfärssås ska smaka ungefär som den brukar. Smarriga rökiga eller varianter med citrustoner är ju jättegott, men det skulle nog smaka ännu bättre om jag inte hade förväntat mig en traditionell sås.

Oxsvansbuljong
Ett gäng oxsvansbitar
Ett par gula lökar
Några morötter, palsternackor och rotselleribitar
Bryn oxsvansar och kvartade gula lökar tills de är rätt mörka. (Det ska osa i hela köket , J ska bli vansinnig, katterna ska gömma sig och brandvarnaren ska börja tjuta!) Häll på rejält med kallt vatten. Koka upp och skumma av. Tillsätt morötter, palsternackor och rotselleri. Koka på låg värme med lock en hel dag. Späd med mer vatten om det behövs. Sila av buljongen och koka ihop denna till ett koncentrat på ett par deciliter.

Min bolognese
300 g hjortfärs
100 g fläskfärs
50 g pancetta
2 burkar mutti hela konserverade tomater
2 msk tomatpuré
2 gula lökar, hackade
1 morot, hackad
1 bit rotselleri (lite större än moroten), hackad
4 dl rött vin (jag tog en cotes de rhone)
3 dl hemkokt buljong
2 färska vitlöksklyftor
Salt, peppar, oregano
En nypa socker
(Ev LITE soltorkad tomat och tryffelolja)

Fräs morot och rotselleri i smör. Späd med buljong. Koka tills de mjuknar och mixa slätt med stavmixer.

Fräs löken i smör. Den kan få ta lite färg men får absolut inte brännas. Bryn färsen och pancettan i omgångar. Pannan ska vara het och man får inte ta för mycket i taget.

I en gryta läggs tomater, tomatpuré, rotsaksmix, lök, kött, vin och buljong. Koka någon timme. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med kryddor och pressa i vitlöken i slutet av tillagningen.
Jättestort tack till Andreas med familj för den trevliga tillställningen! Och om ni undrar vem som åt upp alla snacksen och den goda tapenaden så erkänner jag mig skyldig...

onsdag 18 mars 2009

Ny snabb mackfavorit


Nu börjar det dra ihop sig till köttfärssåstävling. Jag har stått i köket och kokat halva natten, tyvärr utan kamera. Nu är i all fall planen att använda arbetskompisarna som smakpanel för att finjustera kryddningen. Jag har ingen aning om min sås är den godaste, men det ska bli spännande att testa några olika varianter, om inte annat för att få ny inspiration.

I lördags hade vi bråttom iväg till varvet för att ta hand om en båt (J) och en grind (jag). Vi behövde en snabb lunch. J uppfann då en jättegod macka. På en knäckeskiva (gärna överblivet julknäcke) läggs ett vändstekt ägg och en röra bestående av finhackad lök, palsternacka och rotselleri samt lite kaviar och creme fraiche. Det hela saltas och peppras och toppas med lite finskuren purjolök.

måndag 16 mars 2009

Dukade bord


I helgen tog vi en promenad ut till Djurgården i jakt på vårtecken. Det var gråkallt, smutsigt och uppriktigt sagt rätt trist, men vi fick i alla fall en rejäl promenad ut till Rosendal. Synd att det inte finns fler bra fik på Djurgården för både Blå porten och Rosendal är fullständigt igenknökade på helgena. Efter mycket väntan fick vi i alla fall vårt kaffe på Rosendal.

Sedan tog vi bussen tillbaka och gick in på Nordiska museet. Där har jag inte varit sedan jag var barn. De hade en fin utställning om mat och dukningar genom tiderna "Dukade bord". Väldigt kul att se de fantastiska festdukningarna från förr och intressant hur måltidsskicket har ändrats genom tiderna. Tyvärr var inte 80-talets tacobuffet eller dagens snabbsushi med. De hade annars varit kul.

En annan bra utställning var den om svenska traditioner. Den var mycket välgjord och helt perfekt att t ex ta med utländska vänner till. Jag ville försås titta på den gamla dockskåpen också. Jag minns hur otroligt fina jag tyckte de var som barn och fortfarande gillar jag de små, små serviserna och dockskåpsmaten som är förvillande lik riktig.

Systerns bröllop




Jag har alldeles glömt bort att blogga om min systers bröllop. Vad kan passa bättre än lite sommarminnen såhär i gråkalla mars? Efter mer än 10 år och två barn tillsammans slog syrran och henners M till i juli 2008. Det var en fin vigsel i Edsbro medeltida kyrka. Syrran hade på sig en fantastisk, grön vintage-klänining. Brudbukett och håruppsättning fixades proffsigt av vänner. Festen för 80 personer hölls i ”Gustavs” trädgård. Ett dekorerat partytält var uppställt på detta vackra ställe, en gård från 1800-talet med en enorm gräsmatta sluttande ner mot sjön.

All mat var hemmafixad av brudparet + släkt och vänner. J och jag hade gjort tre sorters snittar till brudskålen i mousserande vin.

Det var tunna kex som dippades i kaviargrädde, laxsnittar med pepparrot och små stubbar med räkfyllning.

Kaviargrädde
Grädde
Finhackad gul lök
Kalles kaviar
Salt och peppar
Smörgåsrån
Vispa grädden tills den tjocknar, men låt den inte blir alltför hårdvispad. Blanda i kaviar och finhackad lök efter smak. Salta och peppra. Bryt smörgåsrån i mindre bitar, lagom att dippa med.

Laxsnittar
Vitt formbröd
Rökt lax i skivor
Crème fraiche
Pepparot på tub
Salt och peppar
Dillvippor
Citronklyftor
Kantskär brödet och skär sedan snygga trekanter eller ta ut rundlar med t ex ett litet glas. Bred med smör och klicka på pepparrot blandad med crème fraiche, salt och peppar. Lägg en lagom laxbit på varje snitt och dekorera med små citronklyftor och dilvippor.

Räkstubbar
Skalade räkor
Hackad rödlök
Hackad dill
Citronpeppar
Cayennepeppar
Majonäs
Creme fraiche
Mjuka tunnbröd
Tina frysta räkor ordentligt, låt dem rinna av. Finhacka räkorna och pressa ur den sista vätskan. Blanda i lök och kryddor samt LITE crème fraiche och majonäs. Det får inte bli för blött! Bred tunnbröden med smör. Lägg på räkhacket och rulla ihop. Skär i lagom munsbitar.

Efter brudskålen var det dags för huvudrätter i form av buffé - hemlagad rostbiff i två olika marinader, en med teriakisås och en thai-inspirerad med fisksås, pressad lime, chili, koriander, buljong och socker, hembakta kuvertbröd, potatissallad, grönsallad med granatäppelkärnor, grillad halloumiost och dito champinjoner.

Glasstårta i bröllopstårteform serverades till efterrätt. Min syster hade köpt glass från SIA, pistage, lemon curd och vanilj som smaksattes med punsch. Glassen och hackade punchpraliner frystes in i lager på lager i runda bakformar av olika storlekar. Det hela monterades till en tårta i våningar, täcktes med grädde och dekorerades med fler punchpraliner och ett brudpar på toppen.

Maten blev väldigt lyckad och det var en fantastisk dag som fortsatte långt in på småtimmarna med dans i Gustavs lada – för kvällen omgjord till partylada. Grattis i efterskott och tack så hemskt mycket för den fina festen, syrran och svågern!!!!


söndag 15 mars 2009

Kom, kom fåglar små


Jag har köpt en riktigt fin fågelmatare. "Townhouse" heter den och med dörren omålad från grönt till engelskt rött är huset till förvillelse likt det (något större) hus där jag bor. Nu väntar vi bara på fågelbesök. Blåmesar och talgoxar kommer säkert först, men vi har också osannolikt vackra steglitsar häromkring.

lördag 14 mars 2009

Fynd på bokrean


Efter tips från Linnea beställde jag ”I kökslandet” från bokrean på Adlibris. Jag är en stor fan av kreativa Rune Kalf Hansen och denna bok har ha skrivit tillsammans med trädgårdsmästaren Simon Irvine. Boken var verkligen ett fynd för 89 kronor! Jättefina bilder och en flera spännande Kalf Hansen recept, indelade efter årstid. Från Simon Irvine hade jag hoppats på lite konkreta, handfasta köksträdgårdsråd. Riktigt så visade det sig inte vara. Den del av boken som inte består av recept är en brevväxling mellan Irvine, trädgårdsmästare på Läckö slottsträdgård och Kalf Hansen i Stockholm. I och för sig intressanta brev, men inte riktigt vad jag hade tänkt mig.

Recept från boken som jag definitivt kommer att laga är ”Rökt biff med friterad lök och gurka”, ”Friterad lax med kall gurknässelsoppa” och ”Jordgubbs-limefromage på marsipankakor med chokladbéarnaise”. Som ni hör på receptnamnen så är det inte riktigt säsong för dessa rätter så här års. Fast man kanske kunde prova ”Kokta svartrötter med persilja och ostron” innan ostron-sösongen är över. Svenska ostron… mums!

Vad har ni för favoriter bland mattidningar och kokböcker?

torsdag 12 mars 2009

Glass på svarta bär


Eftersom uppkopplingen strejkade i helgen kunde jag inte konsultera den okrönta glassdrottningen Annika när det var dags att göra glass. J hade somnat in redan klockan åtta på söndagskvällen och behövde väckas med något gott för att i alla fall få en chans att se Beck-filmen.

Hemma fanns ett 200 g paket med frysta björnbär. Jag tinade dessa och rörde dem mosiga med socker. I en bunke vispade jag två äggulor pösiga med socker och i en annan 1,5 dl vispgrädde. Alla ingredienser rördes ihop. Jag tillsatte lite mjölk och smakade av till lagom sötma. Sedan var det bara att köra smeten i glassmaskinen till lagom konstistens. Det blev verkligen en riktigt drömgod glass med stilig lilarosa färg. Jag måste definitivt prova att odla björnbär på mitt soliga berg på landet!

tisdag 10 mars 2009

Essen Fressen


Tyskan är ett otäckt språk, i alla fall om man får tro min mamma. Själv måste jag erkänna att Hitler inte låter så rolig, men min kompis K:s mjuka tyska är nästan vacker. Tyskarna har i alla fall varit smarta nog att skaffa sig två ord för verbet äta. Essen heter det som vi människor gör. Fressen heter det när djur äter. Här illustreras fressen av illern Gizmo. (Observera att maten är så god att han blundar.) Man skulle kanske kunna översätta Fressen med att "goffla i sig" och jag måste erkänna att det är precis vad J och jag också gör om maten är tillräckligt god! Vi använder dock oftast bestick...

Grillade lammfärsspett med burgulsallad och vitlöksyoghurt


Jag kan bara hålla med Linda på Öland. Vintergrillning ÄR underskattat. Nu är jag oftast lite mindre frisksportig än Linda och väljer därför att krypa in i stugvärmen och grilla på glöden efter en rejäl brasa i kaminen.

I söndags blandade vi lammfärs med skal och saft från citron, vitlök, spiskummin, chili, salt och peppar. Färsen formades till avlånga bitar lagom stora för att träs på små spett.

Tillbehör var burgulsallad. Koka burgul enligt instruktionen på paketet. Ta i en skvätt kalvfond och lite god olivolja i koket, salta och peppra. Den färdiga burgulen kyls och blandas med hackad tomat, hackad shalottenlök, persilja och mynta. Smaka av med en skvätt citronolivolja.

En god vitlöksyoghurt (turkisk yoghuer med pressad vitlök, salt, peppar och en skvätt citron) blir en enkel och god sås.

måndag 9 mars 2009

Glida fram på en...


Förutom min kärlek till köttbullsmackor kan jag ibland få ett vansinnigt sug efter räkmacka. När jag jobbade i en möbelaffär för många år sedan fick man på sin födelsedag ett presentkort på en räkmacka i affärens café. Denna åts med andakt.

I söndags drabbades jag när jag bara skulle gå förbi Lundbergs konditori. Plötsligt finner jag mig själv, till min stora förvåning, ståendes väntandes medan Gröndalsbor omsorgsfullt väljer tårta ("nej älskling, vi borde tagit den med choklad i") och tränger sig före i kön eftersom det är "partykris" därhemma. Väl framme beställer jag den absolut STÖRSTA räkmackan. En härlig skapelse med saftig tekaka i botten, god majo, kokta ägg som inte har grön gula och en hel hoper handskalade räkor. Mums, det kändes precis som en födelsedag! Perfekt för att pigga upp en gråkall marsdag när det känns sååå långt till den riktiga våren.



Röding - GOD fisk!


Nej. jag har inte fastnat i en annan dimension, bara haft brist på uppkoppling under helgen. I dagarna två har vi frossat på den fantastiskt goda fisken röding. Den blir fin-fin om man ungssteker den hel fylld med fintärnad lök och rotisar. Skvätt i lite hummerfond i hacket och salta och peppra. Ugnen ställs på 225 grader och tiden beror på hur tjock fisken är (ca 25 minuter behöver en normalröding.)

Till firren serverade vi den här gången en krämig skaldjursrisotto med fänkål och shalottenlök, en gurksallad efter tips från nätet och stilig forellrom som dekoration och extra smask.

Rödingen är en storfavorit just nu. Jag skulle vilja prova att grava den också. Någon som testat?

tisdag 3 mars 2009

Poltergeist-garderoben



Det är inte så många som vet det, men jag är olycklig ägare till en ”Poltergeist-garderob”.

Ni kommer väl ihåg den gamla skräckisen från 80-talet? Den innehåller ju höjdarscener som t ex den hoppande fläskkotletten, andarna i TV:n och den läskiga clownen.

En sekvens i filmen går ut på att mamman i familjen skickas in i garderoben som innehåller en annan dimension. Hon är fastbunden med ett rep och ska hämta tillbaka sin dotter.

Ungefär så är min garderob. När jag köpte lägenheten tyckte jag att det var toppen med en garderob som var minst 5 kvadratmeter stor . Vad jag INTE insåg var att garderob på kattvind med snedtak inte är så lätt att komma in i och ännu svårare att komma ut ur. Numera är utrymmet dessutom fylld med allsköns bråte. Jag behöver verkligen ett rep och någon som håller stadigt i andra änden för att jag ska vara säker på att komma tillbaka från garderoben. Och att möta sin skapare med bruten fot och näsan i en låda med julpynt låter som ett öde helt i klass med att fångas in av döingar i en skräckfilm.

måndag 2 mars 2009

Sportlov


Såhär i sportlovstider förväntas man enligt de stora matvarukedjorna äta hot dogs, havregrynsgröt, gorbys piroger och färdigpizzor. Blä, det är inget som tilltalar mig. Vi har varit lediga några dagar, men eftersom J inte gillar vare sig vintersport eller stugsittande såg vi till att skapa lite sportlovsstämning hemma i stan istället.

Istället för skidåkning blev det långpromenad i ett vårvintrigt Vinterviken. Vi avslutade med att fika på Lundbergs konditori i Gröndal. Där råder en osannolikt gammaldags, 50-talsstämning. De säljer fortfarande småkakor i lösvikt t ex. J och jag delade på ett utmärkt vaniljhjärta till våra cappucinos (en viss anpassning till den moderna tiden).

Sedan var det dags att bege sig hem till lägenhetsvärmen. Istället för fjällstugans bastu knökade vi ner oss i mitt lilla badkar. Mer värme fick vi med några koppar gluhwein (sötat varmt rödvin, med någon krydda t ex kanel och pomerans) och sedan satt vi framför kaminen, njöt av brasan och smaskade på väldigt goda mezerätter från Bosphorus i Hötorgshallen. Deras vinbladsdolmar ÄR oöverträffade och likyan suverän. Vi hade dessutom små spett med lamm och färs, en kryddad kycklingbit och kycklingröra med bl a valnötter. När brasan falnat fick några köttiga merguezkorvar, också de från Hötorgshallen, grilla på glöden. Det kändes minst lika bra som att befinna sig i en sportstuga!

söndag 1 mars 2009

Det godaste kryddsmöret!


Det händer att jag slår på stort och köper riktigt lyxigt oxkött. Några härliga skivor hängmörad, mörkt röd entrecot med insprängt fett t ex. Hutlöst dyrt, men en helt annan råvara än de trista, sega, ljusröda "normalentrecoterna". Nej, bättre att äta köttfärs och spara pengarna till den riktigt goda köttbiten.

Vad ska man då ha till sin lyxiga köttbit? Sallad och potatisgratäng förstås. Hemlagad bearnaise är alltid rätt, men som omväxling kan ett kryddsmör vara på sin plats. Kryddsmörens kryddsmör heter Café de Paris. Det innehåller en massa ingredienser, men blir otroligt gott. Om man saknar någon av kryddorna brukar det bli bra ändå.

Café de Paris kryddsmör
1/4 kg smör
1 äggula
Tomatpuré
Fransk senap
Finhackad gul lök
Finhackad persilja
Finhackad gräslök
Finhackad dill
Finhackad kapris
Mortlad grönpeppar
Timjan
Salvia
Dragon
Rosmarin
Riven vitlök
Worcestershiresås
Paprikapulver
Pressad citron

Mindre av: Curry, Fyra kryddor, Svart- och vitpeppar, Cayenne, Salt

Vispa rumsvarmt smör och äggula pösigt. Vispa i övriga ingredienser och smaka av. Spritsa kryddsmöret i snygga toppar eller lägg in som en rulle i plastfilm i kylen. Överblivet smör kan frysas och är även jättegott på mackan.

Ett litet tips till: När du steker din fina entrecot, använd en järnstekpanna som hettas upp rejält. "Kokta" entrecoter gör ingen glad. Allra bäst är att steka på gasspis där värmen kan regleras efftktivare. Peppra kan du göra innan stekningen, men salta efteråt.