tisdagen den 29:e april 2008

Snabb laxpasta


Temat snabblagad mat fortsätter. En pastarätt som görs på samma tid som pastan kokar är perfekt!

Laxpasta, 2 portioner
2 portioner pasta, t ex grön bandpasta
1 sharlottenlök, hackad
½ liten squash, skuren i bitar
grönsaksbuljongpulver
1 dl crème fraiche
2 msk pressad citron
100 g kallrökt lax, skuren i bitar
ev 1 avocado
salt och svartpeppar

Fräs lök och squash i lite matfett utan att det tar färg. Häll i creme fraiche, buljongpulver och citronsaft. Späd ev med lite vatten. Låt koka några minuter och smaka av med salt och peppar. Servera den nykokta pastan med grönsakssås, toppad med ev avocado och laxen.

torsdagen den 24:e april 2008

Fänkålssallad


Färsk färnkål är en utmärkt grönsak. Igår gjorde jag en sallad på tunnskuren fänkål, hackad sharlottenlök och apelsinklyftor. Dressing blandades med olivolja och vit balsamvinäger, italiensk salladskrydda, salt, svartpeppar och lite hackad persilja.

Fänkålssalladen åts till stekt sejfilé med pressad potatis och en citronsky.

måndagen den 21:e april 2008

Less is more



Så här års är idéer på enkla snabblagade rätter mer än välkomna. I helgen fixade min mamma lunch på några minuter. En fransk omelett och nättkokt broccoli med salt och liten smörklick smakade förträffligt. Stort tack för både lunchen och tipset, mamma!

Fransk omelett fick man lära sig att göra i hemkunskapen. Om jag minns rätt så gör man ungefär så här: Knäck 2-3 ägg per portion i en bunke, blanda i lika många matskedar vatten som ägg. Krydda med salt och vitpeppar. Vispa lätt så att det blandar sig. Stek omeletten i smörad, inte alltför varm panna.

Vårstress och vårlyx!



Våren är fylld av massor med jobb på jobbet. Dessutom ska en massa måsten och trevligheter hinnas med på fritiden. Tidskrävande matlagning får stryka på foten och ibland blir det till att leva på mackor och fikabröd.

I förra veckan blev det i alla fall en kväll av vårlyx. I samband med att jobbet åkte på studieresa till Uppsala åt vi och drack väldigt gott på Katalins vinbar. Menyn med en fin cava, kalixlöjrom och rårakor följt av lammrostbiff med tomat och bönsallad och limerisotto med passande rött vin smakade förträffligt. Möjligen var tillbehören till lammet lite i tamaste laget, men det vägdes upp av de goda vinerna och den absolut perfekta förrätten - pinfärsk löjrom och de frasigaste rårakor jag någonsin ätit.

Vinbarens inredning är ritad av Thomas Sandell. Stiliga lite råa, avskalade lösningar med limegrönt och turkost. De blänkande mässingsborden kom verkligen till sin rätt en solig vårkväll.

Ungsrostade rotsaker/grönsaker


Sedan några år tillbaka har jag en storfavorit som tillbehör till mat. Ungsrostade rotsaker och grönsaker! Snyggt, suveränt gott, nyttigt och lätt att göra.

Här är några favoriter att rosta: morötter och palsternackor skurna i fjärdedelar på längden, stora klyftor av röd eller gul lök, bitar av rotselleri, fänkål, jordärtskocka, aubergin eller squash. En eller annan potatis brukar jag också klyfta i. Bitarna saltas och peppras och penslas med olivolja (citronolivolja är t ex gott). Andra kryddor, t ex rosmarin eller timjan eller en blandkrydda som "pasta rossa" fungerar fint till.

Det hela rostas i 200 graders ugn ca 30 minuter. Lite tuggmotstånd ska finnas kvar, men potatisklyftorna måste ha hunnit bli mjuka.

Härom veckan rostade vi en halv citron tillsammans med grönsaker och rotsaker. Citornen som får en speciell smak av att rostas pressades över stekta laxskivor och det hela åts med matlagningsyoughurt och mango chutney.

onsdagen den 16:e april 2008

Nässelsoppa


Jag jobbar för mycket och hinner inte skriva om mat.

I helgen var det i alla fall dags för en säsongens första tur till mitt sommarhus. Stället hade klarat vintern galant, alla lökar jag satte i höstas hade kommit upp och ogräsen var på väg. Tur att nässlor i alla fall är goda i mat. Jag plockade späda grönvioletta nässelskott till vårens första nässelsoppa.

Nässelsoppa (2 port)
1/2 l späda nässlor
1/2 l vatten
Grönsaksbuljongtärning/pulver
1 liten lök, hackad
Salt och vitpeppar
1 nypa nymalda fänkålsfrön

Skölj nässlorna noggrannt flera gånger. Koka upp vattnet. Lägg i nässlorna och låt koka någon minut. Spara kokvattnet. Grovhacka nässlorna. Hacka löken och fräs i lite smör. Späd med kokvattnet, lägg i grönsaksbulojong och nässlor. Låt koka i ca 5 minuter. Mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och nymortlade fänkålsfrön.

Serveringsförslag 1: förlorade ägg
Serveringsförslag 2: ägghalvor
Serveringsförslag 3: en klick vitlöksyoughurt och några räkor

torsdagen den 10:e april 2008

Fredagsfisk



I fredags kom Årstidernas fisklåda med lubbfilé. Lubben är en god fisk, lite lösare i konsistensen jämfört med t ex torsk. Lubben har en mild fisksmak, aningens söt och lite skaldjurslik.

Av lubbfiléen blev det två rätter - en saffransdoftande fiskgryta och en riktig klassiker, fisk med mandel, med inspiration från min mamma. Pressad potatis passar bra till båda rätterna.

Fiskgryta
100 g filé av lubb eller annan vit fisk
100 g laxfilé
10 cm purjolök, fint skivad
1/2 fänkål, grovt hackad
1 sharlottenlök, hackad
1 dl oekat vitt vin
4 dl vatten
koncenterrad fiskfond
1 kuvert saffran
några droppar tabasco
salt och svartpeppar
10 cocktailtomater
1 näve räkor
Skär fisken i stora tärningar. Fräs purjo, sharlottenlök och fänkål i smör utan att det tar färg. Häll på vin, vatten, fiskfond och saffran. Låt koka ett par minuter och smaka av med salt, peppar, tabasco och ev mer fond. Lägg i fisken och låt koka långsamt tills den är nätt och jämnt färdig. Lägg i tomater och räkor och låt det hela bli varmt.

Fisk med mandel
300 g filé av lubb eller annan vit fisk
salt och peppar
1 liten sharlottenlök, finhackad
3 msk ströbröd
½ dl hackad persilja och hackad dill
torkad eller färsk fransk dragon
smör
en skvätt vin
10 mandlar

Skålla mandlarna och skär dem till tunna flagor (alternativt använd färdig flagad mandel). Lägg fiskfilén i en smord ugnsform. Salta och peppra. Strö över lök, ströbröd, persilja, dill och lite dragon. Klicka på lite smör på fisken och häll en skvätt vin i formens botten. Strö över mandelflagor och tillaga i 200 graders ugn tills fisken är precis färdig (ca 10 -15 minuter).

lördagen den 5:e april 2008

En lunchlådefascists bekännelser



Jag brukar ta med mig lunchlåda till jobbet. Det är kanske lite präktigt, men sparar både tid och pengar. Om man har god mat i lådan smakar det ju dessutom oftast bättre än lunchresturangernas standardutbud. Nyttigare tror jag också att det blir eftersom luncherna på stan ofta är väldigt feta. Och när man någon gång äter ute kan man kosta på sig att välja med omsorg och ta sig tid att njuta.

Nästan bara fördelar med lunchlådor alltså, men det finns ett krux. All sorts mat passar inte i matlåda. Att t ex microvärma biff eller kokt potatis är effektiva sätt att ta död på fina matvaror. Kyckling kan också få konstig smak av att värmas upp. Fisk blir totalt överkokt om den varit tillagad tidigare.

En storfavorit i lådan är däremot lasagne. Den blir nästan bara godare om den får ”stå till sig” och sedan värmas upp. Det tar lite tid att göra lasagne och därför brukar jag passa på att göra en rejäl omgång och spara till matlådor. Sallad av strimlad vitkål är perfekt att äta till lasagne.

Köttfärslasagne
Köttfärssås:

400 g köttfärs
2 gula lökar, hackade
3 klyftor vitlök
1 morot, grovhackad
1 bit rotselleri (ungefär lika stor som moroten), hackad
2 paket konserverade tomater (Extragott blir det med någon lyxig variant från Mutti, t ex cocktailtomater eller en variant med örtkryddning)
3 msk tomatpuré
en gnutta socker
2 dl rött vin
några msk koncentrerad kalvfond
salt, peppar och oregano
Bechamelsås:
1 l mjölk
1 dl idealmjöl
salt, vitpeppar och riven muskotnöt
ett par msk smör

lasagneplattor
3 dl riven lagrad ost

Fräs lök, morot och rotselleri i en stekpanna. Bryn köttfärsen. Lägg över lök, rotsaker och köttfärs i en gryta. Lägg i konserverade tomater, tomatpuré, socker, vin och fond. Låt koka långsamt i minst 30 minuter. Pressa i vitlöksklyftorna på slutet och smaka av med salt peppar och oregano.

Vispa ner idealmjölet i lite av mjölken i en kastrull. Späd med resten av mjölken. Koka upp och låt småkoka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt och vispa ner smöret.

Varva lasagenplattor med köttfärssås och bechamelsås i en smörjd ugnsform. Ovanpå sista lagret plattor hälls becahamelsås. Strö på ost, svartpeppar och oregano.

Grädda ugn efter anvisning på lasagneplattspaketet. (Olika typer av plattor behöver olika lång tid i ugnen.)

fredagen den 4:e april 2008

En god röra


Tips på goda röror kan man inte få för många av. För ett tag sedan fick J boken ”Gucka – världens röra” i present av mig. Vi har provat att göra några röror ur den och de blev goda, men vi har också en hel del egna favoriter. Det här bidraget kommer från J:s tjejkompis från Brasilien:

Ljummen sardinröra
Fräs en finhackad vitlöksklyfta i mågra matskedar olivolja. Fiska upp sardinerna från en burk sardiner i olja. Mosa ner sardinerna i vitlökshacket. Späd med olivolja till lagom konsistens. Smaka av med sambal oelek. Blanda till sist ner en halv deciliter finhackad persilja.
Servera röran till rostat bröd.

Kanske görs röran på bacalau (kabeljo) i Brasilien, men sardinerna fungerar helt perfekt.

J:s katt är ständigt på jakt efter något ätbart. Hon tyckte att röran luktade väldigt intressant.

torsdagen den 3:e april 2008

Frukost


Frukosten är viktig. Tyvärr är jag halvdöd av trötthet vid sextiden på vardagsmornarna och inte alls sugen på mat. J är piggare och går nästan alltid upp först, den snällingen. Han brukar brygga te och kaffe och göra goda frukostmackor. På brödet, ciabatta eller något grövre fullkornsbröd, breder han neutral färskost, sen lägger han t ex på pastrami, dijonsenap, smörgåsgurka, romansallad, hackad avocado, färsk gurka och tomatbitar. Jag fattar inte hur han får plats med allt. Jag njuter av det nybrygda teet, men knaprar bara till nöds i mig någonting väldigt neutralt som t ex en torr hårdbrödskiva.

Annat är det på helgerna då smaklökarna får vakna i lugn och ro! Då kan det bli en riktig storfrukost, med goda pålägg, helst grönsaker, lagrad grevéost och salami eller skinka i tunna skivor från en manuell färskvarudisk, på nybakat frasigt bröd. Jag har nära till ett bageri som öppnar tidigt, men bröd som man värmer hemma i ugnen fungerar också bra. Ägg i någon form är gott, t ex kokta med kaviar, omelett eller kanske scramblade ägg med några baconskivor som sällskap. Till frukosten dricker jag helst te och grapefruktjuice. Som avslutning fungerar färsk frukt i bitar eller en smoothie. Frukosten avnjuts med fördel uppkrupen i sängen med DN.

tisdagen den 1:e april 2008

Café Russin


J och jag har länge pratat om att vi ska gå till Café Russin i Fredhäll. Intill deras sydfasad finns perfekta platser för att njuta av den första vårsolen. I helgen testade vi Russins lunchsoppa – persisk tomat och bönsoppa med fetaost och en god räkmacka, med stenbitsrom i ett lite ovanligt bröd. Vi var mer än nöjda med lunchen. Jag måste absolut försöka experimentera fram en egen variant av den goda soppan.

Chèvre-sallad med valnötter


Förra året hälsade jag på en kompis i Holland. På ett mysigt uteställe i Amsterdam åt jag en sallad som har fungerat som inspiration sedan dess. Salladsbasen kan variera, t ex kan den bestå av blandade gröna blad, tunnstrimlad rödlök, rädisor och cocktailtomater. Så här års fungerar det också bra att komplettera med strimlad morot eller slantade palsternackor som stekts i olivolja. Salladen blandas med några matskedar dressing (olja, vinäger, kryddor). Ovanpå salladen lägger man chèvre-ost i bitar och valnötter. Balsamvinägersirap, som är lätt att göra själv, ringlas över salladen.

Balsamvinägersirap
1 1/2 dl röd balsamvinäger
1 dl socker

Koka ihop ingredienserna till en sirapsliknande konsistens. Passa på slutet så att det inte bränns vid.